Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 8. szám, 2007. február 23

Arcok

Gyurácz Ottilia
Egy igazi műnő
Megteremtettem saját magamat

Tamási Tímeán eddig huszonhétszer végeztek plasztikai műtétet. A döbbenetes azonban az, hogy nem egészségügyi okokból. Tímea szó szerint az amerikai őrületet testesíti meg, hiszen esztétikai célból vállalta a nem csekély fájdalommal és kockázatokkal járó operációkat. A magát álomnőnek tartó hölgy a plasztikai sebészet élő referenciája lett: ingyen szabják-varrják egy klinikán, hogy cserébe újabb kuncsaftok érdeklődését keltse fel, akik persze már jó pénzért változhatnak. Szerepéből fakadóan a gyermekvállalás nem jöhet szóba Tímea esetében, ráadásul a házassága is tönkrement. Ő ennek ellenére állítja: „Megtörtént velem a csoda, elnyertem megálmodott külsőmet, és megtaláltam végre a boldogságomat.” Szavaiból egyértelmű, hogy önmagáról elsősorban mint alakítható anyagról, a boldogságról pedig mint a test állapotának függvényéről gondolkodik. Interjú.


Belföld

Sebestyén István
Ítélőgépezet
Váratlan fordulatok a móri vérengzés ügyében

Minden jel arra mutat, hogy a móri bankrablás kapcsán indult, és már részben befejezettnek hitt eljárás az egyik legsúlyosabb baklövésként vonulhat be a magyar igazságszolgáltatás történetébe. A hétvégén a veszprémi postásgyilkosság kapcsán elfogott két férfi ugyanis állítja: ők voltak a móri mészárosok. Lapzártánkkor egyikük lakásán megtalálták a gyilkossághoz használt fegyvereket, társának pedig az ujjlenyomata egyezik meg a bank-fiókban talált lenyomattal. Tatabánya, Bánhidai lakótelep 306., péntek délután. Civil rendszámú autók állják el a lépcsőházhoz vezető utakat, majd pár perc múltán az ajtón kilépő, kocsijába beszállni igyekvő férfit kommandósok lepik meg, és dulakodás nélkül ártalmatlanítják. Az elfogás óriási előrelépés az évek óta megoldatlan postásgyilkosság ügyében - de egyben fellebbenti a fátylat a magyar kriminalisztika legnagyobb baklövéséről is.


Vizin Balázs
A nyolcadik szentség?
Árpádsávos zászló a templomon

Heteken át egy templomra kitűzött árpádsávos lobogó borzolta a kedélyeket Szentendrén, amely csak egyházi nyomásra került le a homlokzatról. Ez volt az első alkalom, hogy egyházi intézmény tűzte ki az egykori nyilas szimbólumot.


Bagyarik Cecília
A Szodoma-díj várományosai
Nem lenne büntethető a gyermekpornó-felvétel

A kibontakozó társadalmi felháborodás hatására úgy tűnik, hogy a kormány nem tudja majd keresztülvinni azon elképzelését, amely szerint elkerülheti a büntetést az, aki kiskorúakról készít pornográf felvételt azok beleegyezésével.


Ribillió vagy ünnep
Orbán beperelte Kókát

Orbán Viktor rágalmazás miatt beperelte Kóka Jánost, mert azt állította, hogy polgárháborút szeretne csinálni március 15-éből. Azóta a miniszter felszólította az ellenzék vezérét, hogy határolódjon el minden „ribilliótól”, mire az közölte, hogy csak a rendőrségen múlik a békés megemlékezés.


Szobota Zoltán
Jönnek a kínaiak
Kormányzati elképzelések népességnövelésre

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium olyan bevándorlási stratégiát készített, amely Ázsiából telepítene be milliós tömegeket a magyar demográfiai problémák megoldására - állítja Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a birtokába jutott dokumentumok alapján.


Futószalagon a börtönbe
Interjú Kende Péter íróval

„A Kádár-korszak terhes örökségét hordozó magyar igazságszolgáltatásba be vannak kódolva a súlyos hibák” - állítja Kende Péter. Védtelen igazság (Röpirat bírókról, ítéletekről) című új könyvében hetvenöt esetet dolgozott fel, illetve tíz tanulmányt írt ártatlanul elítélt emberekről, téves bírósági döntésekről és a magyar igazságszolgáltatásban tapasztalható „butaságról”.


Életmód

x
Ínyencségek tejből

Hajdanában, szüleink és nagyszüleink korában a reggeli tej, az esti kakaó, a hamisítatlan, házi készítésű sajt és túró íze mindenki számára ismert volt, sőt minden gyerek tudta, hogyan is készül a tejföl, a vaj. Mai rohanó világunkban sokan el sem tudják képzelni, hogyan készül a tejből számtalan finomabbnál finomabb nyalánkság, amely - ne feledjük - fontos tápanyagok forrása is egyben. Nem új keletű trükkök, hanem egyszerű, ősidők óta ismert receptek alapján készül a kefir, a vaj és a többi tejtermék, melyekből hazánkban világviszonylatban is kiemelkedően sokféle változatot fogyaszthatunk.


Fókusz

Szlazsánszky Ferenc
A cigányság időzített bomba

Tíz éven belül akár az Egymilliót is elérheti az eltartásra szoruló romák száma. Ez összeroppanthatja a magyar gazdaságot A fenti mondatokat a magyarországi cigányság vezetői fogalmazták meg egymásról. S hogy miért érdekes mindez? Azért, mert közülük fog kikerülni március 4-én a romák legfőbb érdekképviseleti szervezetének, az Országos Cigány Önkormányzatnak (OCÖ) az elnöke.


Szlazsánszky Ferenc
Flóri mindig eladta a cigányságot
Interjú Kolompár Orbánnal, az Országos Cigány Önkormányzat elnökével

- Mi partnerei voltunk a kormánynak: például fel tudtuk újítani az OCÖ székházát, erre közel 100 millió forint támogatást kaptunk. Felállítottunk húsz megyei cigány szolgáltató központot, felépítettük a csatkai kápolnát, 50 ezer kötetes önálló roma könyvtárat és országos galériát hoztunk létre roma művészek számára.


Sz. F.
Kolompárék totális válságban vannak
Interjú Farkas Flóriánnal, a Lungo Drom elnökével

- A jelenlegi OCÖ négy éve erkölcsi, politikai és szakmai válságban van. Ma a magyarországi cigányság munkanélküliségi rátája 85-90 százalékos, vagyis 100 munkaképes cigányból csak 10-15 tud munkát vállalni. 35-40 ezer diákunk volt, főiskolai, egyetemi hallgatók, akik ösztöndíj-támogatásban részesültek, ám az OCÖ ösztöndíjbotrányából eredően a kormányzat visszavonta ezeket a támogatásokat, mi több, megszüntette a Magyarországi Cigányokért Közalapítványt. Ezekről az ügyekről nem volt véleménye az OCÖ-nak, mint ahogy arról sem, hogy leállt a lakásépítési program. Nem lehet úgy érdekeket képviselni, hogy folyamatosan botrány veszi őket körül, verekednek, veszekednek.


Sebestyén István
Ki mit tud?

Ismert és ismeretlen romákat kérdeztünk arról, mit tudnak az Országos Cigány Önkormányzatról és arról, milyen segítséget kaptak vagy kapnak az első számú roma érdekvédelmi szervezettől.


Sz. F.
Az utolsó esély
Interjú Raduly Józseffel, az OCÖ egykori alelnökével

Raduly József a Magyar Kultúra Lovagja, a Kulturális Közéleti Alapítvány elnöke, a Száztagú Cigányzenekar korábbi elnök-producere. Jelenleg a Corvinus Egyetem politikai szakértő szakos végzős hallgatója.


Munkatársunktól
Osztálykülönbség
Tanulni külön vagy együtt?

Budapesttől alig hatvan kilométerre, egy kisvárosban járunk. Elkülönülten, a település határában a roma népesség nagy része: a szocpol-láz idején félig-meddig felhúzott, nagy családi házak szegélyezik az utcákat. Egy takarosabb épületen a „Fémvásárlás” felirat jelzi, hogy egyik roma miként foglalkoztatja a másikat. „Néha embertelen bűz jön az udvarokból, amikor leégetik a műanyag szigetelést a fémekről” - mondja helybéli kísérőnk, majd hófehérre vakolt társasházakat mutat az egyik utca végében. „Látja? Azokat a vadonatúj házakat kifejezetten a romáknak építette nemrég az önkormányzat. Mindegyiket ide, egy helyre akarják kitelepíteni a városból. Azonban innen kitörni, azaz beköltözni egy »fehér« utcába alig egy-kettőnek sikerült közülük. Nekik sem könnyű, hiszen a becsületesen élő, törekvő romákon csattan leginkább az ostor, miután ők napi kapcsolatban vannak a nem romákkal.” Errefelé meglehetősen ritka az idegen. Délelőtt van, fiatal fiúk álldogálnak az út szélén, bizalmatlanul méregetnek minket. „Az a helyzet, hogy itt nem a munka alapján, hanem a letöltött börtönévek szerint rangsorolják az embereket” - jegyzi meg kísérőnk.


Háttér

Hack Péter
Az évszázad bűnügye

A móri ügyről naponta megjelenő információk érthető módon elképesztik a szemlélőt. Az évszázad bűnügyének kikiáltott és nyolc ember halálát okozó rablásról úgy tűnik, hogy az évszázad igazságszolgáltatási fiaskója lett. Ha hihetünk a híreknek, akkor a magyar igazságszolgáltatásról kafkai kép tárul elénk. Ha egy ilyen horderejű ügyben kudarcot vall az igazságszolgáltatás, felmerül a kérdés, hogy mit várhat az állampolgár jelentéktelenebb ügyekben?


Hit és értékek

Benke László
Vérvádbotrány
Véres húsvétok: visszavonta könyvét az olasz történész

A közép- és újkori vérvádak megalapozottak; csakugyan voltak zsidó csoportok, amelyek rituális gyermekgyilkosságokat követtek el - állítja Ariel Toaff olasz-izraeli akadémikusnak, a Bar-Ilan Egyetem történelemprofesszorának provokatív könyve, amelyet a szerző a nemzetközi felháborodás hatására visszavont. A Véres húsvétok (Pasque di sangue) című munka elsősorban az 1475-ös tridenti vérvádper aktáira épül, azonban a kínzással kicsikart vallomásokon túl a szerző nem szolgál új bizonyítékokkal.


Interjú

Tihanyi Péter
Tragédiák kezdete
Heller Ágnes a szervezett zsarolásról, a vezetők felelősségéről és Európáról

„Orbán Viktor személyesen is felelős a történtekért. Szemmel láthatóan nem tudja elviselni a vereséget, szemmel láthatóan személyes gyűlölet fűti és vezeti Gyurcsány ellen, és szemmel láthatóan el akarja őt pusztítani. Ez botrány és szégyen. Személyesen felelős Orbán annak a közhangulatnak a megteremtéséért és fönntartásáért, amelyben ezek az események megszülethetnek. Képmutató mondataival, tetteivel, akcióival olyan ideológiai háttérmuníciót ad különböző csoportoknak, ami gyűlölködésre, hőzöngésre, randalírozásra bátorítja őket.”


Külföld

Busa Viola
Gyilkosság a Barátság expresszen
Kasmír miatt történt az indiai terrortámadás

Újabb incidens zavarta meg a két ázsiai atomhatalom, India és Pakisztán békekötési erőfeszítéseit. Az Indiából Pakisztánba tartó Barátság expresszen történt robbantás és az azt követő tűz következtében hatvanhatan vesztették életüket, és több mint harmincan megsebesültek. A terrortámadás célja a Kasmír kérdésében zajló, még meglehetősen törékeny béketárgyalások szabotálása volt. Az elkövetők azonban elszámították magukat, mert a két ország vezetése ezúttal nem kezdett kölcsönös vádaskodásba, hanem egyöntetűen elítélte a cselekményt.


Papp Levente, Brüsszel
Nem demokrácia
Brit kritika az Európai Unióról

Idén ünnepli ötvenéves fennállását az Európai Unió. Egyes vélemények szerint az EU jelenlegi intézményrendszere elérte a nyugdíjaskort, és alapos átalakításra szorul ahhoz, hogy a jelenlegi kihívásoknak megfeleljen. Többek között időszerű feladat lenne az ún. demokratikus deficit felszámolása, amire a britek a „westminsteri” modellt ajánlják az európai integráció számára.


Széchey Noémi
Nyerésre áll Sarkozy
Célegyenesben a francia elnökválasztási kampány

Továbbra is vezet Nicolas Sarkozy (fenti képünkön) jobboldali elnökjelölt szocialista ellenfelével, Ségolčne Royallal szemben a lassan célegyenesbe érkező francia elnökválasztási kampányban. Közvélemény-kutatások szerint Sarkozy a biztos szavazók mintegy 55 százalékát tudhatja maga mögött, míg Royal a szavazatok 45 százalékát kapná a második fordulóban. A meccs azonban még nem lejátszott, a harmadik, illetve negyedik helyen szereplő François Bayrou centrista, és Jean-Marie Le Pen szélsőjobboldali politikusok még okozhatnak meglepetést, de a kampány menetét a terrorfenyegetések is befolyásolhatják.


Karl Pfeifer, Bécs
A gyűlölet iskolái
Milyen tankönyvekből tanulnak a kődobáló fiatalok?

„Non scholae, sed vitae discimus”: Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk. Ezt a mondást a palesztin és az iráni tankönyvszerzők úgy értelme-zik, hogy az oktatás célja a mártírhalálra való készség kialakítása. Aki embereket kíván befolyásolni, az a kisgyerekeknél fogja kezdeni: a propaganda már az óvodában elkezdődik, és az iskolában folytatódik.


Németh Csillag
Giuliani vezet
Esélyesebbek a republikánus jelöltek

Felsorakoznak a republikánus párt jelöltjei is a 2008-as elnökválasztási küzdelemhez. Hasonlóan a demokratákhoz, ezen az oldalon is széles a választék: van köztük teljesen liberális elveket valló konzervatív, mormon vallású vagy olyan személy is, aki megválasztása esetén az Egyesült Államok legidősebb elnöke lehet. A republikánus jelöltek meglepő módon jó eséllyel indulnak: a Gallup legutóbbi felmérése alapján a jelenlegi repertoárból az amerikaiak 65 százaléka Rudy Giuliani volt New York-i polgármestert tartja legalkalmasabbnak (képünkön), őt követi 60 százalékkal az ugyancsak republikánus John McCain arizonai szenátor holtversenyben Hillary Clinton demokrata párti szenátorral.


Online

JFK utolsó percei
ahogy még nem láttuk

Új, sohasem látott felvétel került nyilvánosságra a John F. Kennedy halála előtti percekről.


Csoda a felhőkben

Egy német siklóernyőst Ausztráliában egy vihar a Mount Everest magasságánál is magasabbra sodort. Ewa Wisnierskának a 10 ezer méteres magassággal, villámokkal, dinnye méretű jégdarabokkal, mínusz 50 fokos hideggel és nem utolsósorban oxigénhiánnyal kellett megküzdenie, mégis túlélte.


Agy-szkenner

Egy idegkutatókból álló nemzetközi csapat kifejlesztett egy hatékony technológiát, ami analizálja az agy működését, és kimutatja az emberek szándékait és gondolatait, mielőtt tényleg cselekednének. „Olyan, mint mikor egy elemlámpával világítva írásokat keresünk a falon” - állítja John-Dylan Haynes, a német Max Planck Intézet professzora. Több idegkutató nagyon óvatos az újonnan kifejlesztett módszerrel, hiszen az újfajta technológia tökéletesítése elkerülhetetlen, de ez súlyos etikai kérdéseket fog felvetni, mivel így az agyszkenner segítségével egyre jobban képesek lesznek kifürkészni egyes emberek szándékait, gondolatait, reményeit és érzelmeit.


Kell a kakaó

A flavanolban gazdag csokoládé jótékonyan hat az erekre, a szívre és az agyra, mi több, késlelteti az öregedéssel járó egészségkárosodást is - hangzott el az Amerikai Tudományfejlesztési Szövetség éves konferenciáján. A klinikai tesztek eredménye szerint a flavanol serkenti az agy vérellátását, és segíthet bizonyos érrendszeri rendellenességek gyógyításában. Noha a flavanolban gazdag kakaó élénkíti az agy vérellátását, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szellemi teljesítményt is növeli, legalábbis a különféle teszteken a kísérleti alanyok nem bizonyultak ügyesebbnek.


Kínai MŰHIBA

Sántából még sántábbá operáltak egy 5 éves fiút Kínában, mert az orvosok eltévesztették a lábat: azt hosszabbították, amelyik amúgy is hosszabb volt. A tévedést azzal magyarázták, hogy a gyermeket hanyatt fekve altatták el, ám azután hasra fordították a műtéthez, így az operálandó láb a másik oldalra került. Az orvosok elismerték felelősségüket, és mélységesen sajnálkoztak hibájuk miatt. A gyerekre ezek után még két műtét vár: az egyikkel hosszabbítanak a rövidebb lábon, a másikkal meg rövidítenek a hosszabbítotton.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Panorámakép az Erzsébet hídról, Beküldte: Kocsik Balázs


Dzsessz: a titkos fegyver

Egy most megjelent amerikai monográfiából kiderül, hogy nem tévedtek az 1989-ben megbukott rendszer kultúrpolitikusai, akik évtizedeken át a nyugati imperializmus fellazító propagandájának eszközét látták a dzsesszben. Egy afroamerikai kongresszusi képviselő fejéből pattant ki az ötlet, aki 1955-ben javasolta, hogy a szovjet civilizáció felsőbbrendűségét hirdető Bolsoj Balettel vagy éppen a kiváló orosz muzsikusokkal szemben a legeredetibb amerikai kulturális formát, a dzsessz-zenét kellene hadrendbe állítani a világrendszerek kultúrharcában. A műfaj élő klasszikusainak állami pénzen szerveztek turnékat a vasfüggöny mögé - így adhatott koncertet például 1965-ben Louis Armstrong a dugig megtelt budapesti Népstadionban.


Fifth Avenue 666: a legdrágább

Elkelt New Yorkban a Fifth Avenue 666. épület 1,8 milliárd dollárért (360 milliárd Ft). Eddig ez a legmagasabb összeg, melyet egy épületért fizettek - jelentette be a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan-tanácsadó. A 41 emelet magas felhőkarcoló Manhattanben az 52. és a 53. utca között helyezkedik el. A Rockefeller Center közelében található Fifth Avenue 666. épületben az irodaterületen kívül The NBA Store, Brooks Brothers és Hickey Freeman üzletek találhatóak, melyek bérleti díja az egyik legmagasabb New Yorkban. Az épület értékét tovább növeli a legfelső emeleten található exkluzív Grand Havana Room szivarklub, továbbá egy 90 férőhelyes parkoló.


Britney kopaszon vonult elvonóra

Az újabban csak botrányairól hírhedt énekesnő édesanyja kérésére vonult be egy klinikára. Közben árverésre bocsátották haját, amelyet pár napja maga vágott le, a kikiáltási ár több mint 190 millió forint. A People magazin szerint a popsztár az Eric Clapton által alapított karibi elvonóra vonult be. Fodrászhoz ment Los Angeles külvárosában, ahol miután a tulajdonos visszautasította, Britney saját maga vágta le nullásgéppel barna, hosszú haját. Ezután meglátogatott egy tetoválószalont is. A kétgyermekes Britney Spears tavaly novemberi válása után omlott össze, az év végén egyik botrányos helyzetből a másikba került, miközben buliról bulira járt. A tinédzser Spears 1999-ben tört be a popzenei piacra, azóta több mint 70 millió albumot adott el világszerte.


Uránhatalom lehetünk

Mintegy 7 milliárd dollárra teszi egy ausztrál cég a magyar földben rejtőző uránkészlet nagyságát, amivel Magyarország Európa jelentős urániumexportőre lehet. A Népszabadság értesülése szerint az ausztrál cég a Mecsek körzetében hat területen végez kutatásokat, nem titkolt célja, hogy újjáélessze a hazai urániumbányászatot. Magyarország azon két-három ország közé tartozik Európában, ahol potenciálisan első osztályú urániumkészletek vannak. A mai árakat alapul véve mintegy hétmilliárd amerikai dollár (több mint 1400 milliárd forint) értékű uránium lehet a mélyben, s ennek révén Magyarország Európa egyik jelentős urániumexportőre lehet.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Spanyolország a menő

Spanyolországot választják a leggyakrabban az Európai Unió különböző tagállamainak polgárai, ha saját országuk határain kívül keresnek munkát. A második legkedveltebb célállomás Nagy-Britannia, de míg a spanyolok továbbra is nyitottak az újonnan érkezők felé (42 százalékuk véli úgy, hogy a bevándorlás jó hatással van a gazdaság fejlődésére), a britek egyre rosszabb szemmel nézik a náluk munkát kereső külföldieket (66 százalékuk véli úgy, hogy „túl sok az idegen”). A legtöbben Olaszországban gondolkodnak azon, hogy külföldön keressenek munkát (a megkérdezettek több mint 50 százaléka), az ő elsődleges célpontjuk is Spanyolország.


X-Hawk, a repülő kocsi

Másfél millió dollárba, azaz 287 millió forintba kerül majd az X-Hawk márkájú repülő gépkocsi, amelyet az izraeli Urban Aeronautics cég 2010-ben szándékozik forgalomba hozni. Az X-Hawk ugyanúgy képes helyből a magasba emelkedni vagy függőlegesen landolni, mint egy helikopter. Nincs rajta viszont a veszélyes rotor, így az X-Hawk képes zsúfolt városi parkolóhelyeken leszállni és közlekedni. Ami az árat illeti, 1,5 millió dollárba csupán a repülő személygépkocsik kerülnek. A tízszemélyes légi iránytaxik 3,5 millió dollárba, azaz 669 millió forintba, míg a katonai változata 6 millió dollárba (1,146 milliárd forintba) kerülne. Az Urban Aeronautics számításai szerint 2017-től már akár évi 250-300 repülő gépkocsira akadhat vevő.


OSCAR-LÚZER

Tizenkilencszer jelölték eddig Oscar-díjra Kevin O’Connellt, aki mindeddig egyszer sem vehette kézbe az aranyszobrocskát. A több mint 100 filmben közreműködő hangmérnök, aki idén is a jelöltek között van, ezzel a teljesítménnyel Hollywood eddigi legnagyobb „lúzere”. Mint mondja, már hozzászokott a kudarchoz, és egyszerűen csak élvezi, hogy részt vehet a filmvilág legcsillogóbb estélyén.


Átkutatták Rockyt

Több órán keresztül hallgatták ki Sylvester Stallonét Sydney repterén, miután csapatának poggyászában tiltott tárgyakat találtak. A hollywoodi híresség új filmje, a Rocky Balboa premierjére érkezett Ausztráliába. Stallonét végül elengedték, de sem ő, sem a vámosok nem mondták el, hogy pontosan mi volt a bőröndökben; egyes értesülések szerint tiltott testépítő szereket tartalmazott a csomag. A vizsgálat később is folytatódott, mely során átkutatták a színész szállodai szobáját és magánrepülőgépét is. Stallone állítása szerint egyszerű félreértésről van szó, és elismerte, hogy a vámosok jó munkát végeznek.


Szabadidő

Szubotics Mariann
Barangolás Dél-Lengyelországban

Zakopane, a Lengyel-Tátra fővárosa évtizedekig csak egy kis település volt „a világ végén”, pedig a kiváló klimatikus adottságokkal rendelkező hely városként közel 400 esztendeje létezik. A páratlan fekvésű üdülőhely nem kizárólag lélegzetelállító csúcsairól, völgyeiről, kiránduló-útvonalairól híres, hanem a múltat idéző erkélyes, zsindelyes házairól is.


E. K.
Töltött burgonya mikróban

Hozzávalók: 6 közepes burgonya, 10 dkg reszelt sajt, 2,5 dl tejföl, 3 szál újhagyma vagy fél csokor snidling, só, fűszerpaprika.


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Duma Plaza

Ha elsőre nem sikerül, akkor az ejtőernyős ugrás nem neked való


Pédzsör
Zsurnálparaziták

Megdöbbentő, hogy manapság egyes újságírócskák azt gondolják, a szakma csak abból áll, hogy innen-onnan összeollóznak cikkeket, önálló gondolat híján mások írásaiból idézgetve tákolják össze üres fércműveiket.


ám
Diéta Doki
Tovább a cikkhez >>>

Kiderült az igazság


Hungarikum


Polgári engedetlenség


grrr
Csuklyás fenyegetők
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 8. szám - 2007. február 23-29.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Nácik kifelé

Nehéz megérteni, miért engedték meg a magyar hatóságok egy neonáci szervezetnek a felvonulást Budapest kellős közepén. Ausztriában törvény tiltja a náci tevékenységet. Az 1955-ben aláírt osztrák államszerződés 9. cikkelye előírja mindenfajta náci tevékenység tilalmát, s ezt beiktatták az osztrák alkotmányba is.


Tévéterror

Szombathy István levelére szeretnék reagálni, aki azt írta, időnként megengedi gyermekeinek a tévénézést, mivel nem akarja búra alatt nevelni őket.


Üzlet

Kovács Klára
A vizitdíj hatása az idegrendszerre

Hogy kerül Rákosi Mátyás az egészségügybe? És a vizitdíj-csekktömb az újságoshoz? És hogyhogy azok szitkozódnak a 300 forint miatt, akiknek nem jelent gondot kifizetni? Egészségügyi séta.


Török Flóra
A plasztikkarú rabló

Az EU-ban 23 milliárdszor húzzák le egy évben a hitel- és betéti kártyákat, az összesített forgalom 1350 milliárd euró. Csupán 1 százalékos profitrátával számolva a pénzügyi szolgáltatók annyit kaszálnak egy év alatt, mint amennyi az EU 25-ök egyhavi közös költségvetése. Hazánkban 2006 első félévében 110 millió készpénzfelvételi és vásárlási műveletet bonyolítottak le bankkártyákkal, közel 3 milliárd forint értékben.


Peremiczky Szilvia
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>