Vissza a tartalomjegyzékhez

Eperjesi Ildikó
Terrorunió

A Hamasz megerősödve került ki a múlt héten Mekkában a palesztin egységkormányról folytatott tárgyalásokról. A kabinet élén marad az eddigi hamaszos miniszterelnök, ráadásul a kormányzó terrorszervezet fegyvereseit beolvasztják a palesztin biztonsági erőkbe, ami azt jelenti, hogy ezután az európai adófizetők pénzéből is finanszírozzák majd az Izrael megsemmisítését még mindig céljuknak tekintő terroristákat.


A szaúdi uralkodócsalád a Fatah és a Hamasz vezetőivel. Kiegyezés Mekkában
Fotó: AP

A palesztinok tűzijátékkal ünnepelték a Gázai övezetben az egységkormány megalakulásáról szóló megegyezést, Izrael és Washington hűvösen fogadta a hírt, míg az európai kormányok - Párizs kivételével - visszafogottan. Oroszország viszont - amely tagja a közel-keleti béke megteremtésén dolgozó nemzetközi kvartettnek - azonnal a Hamasz-kormány elleni bojkott feloldására szólított fel.
Nehezen született meg a megállapodás a vendéglátó szaúdi kormány nyomására a december óta hadban álló Hamasz és Fatah között az új egységkormányról. A sürgetés hatására Mahmúd Abbász elnök nagyobb engedményekre is hajlandó volt. Ahogy az egyik Hamasz-vezető megfogalmazta, a Fatah tette a kompromisszumok kilencven százalékát, míg a Hamasz a maradék tízet.