Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 7. szám, 2007. február 16

Arcok

Munkatársunktól
Ismét ölt a szexipar
Anna Nicole Smith

A múlt héten harminckilenc éves korában elhunyt, a világ leghíresebb playmate-je címet viselő Anna Nicole Smith halálhíre a CNN-en is a vezető témák közé került. A kilencvenes évek Playboy-sztárjának végzetét vélhetően gyógyszer-túladagolás okozta, a konkrét halálok: belefulladt a saját hányásába. Mint ismert, antidepresszánsok és metadon keveréke idézte elő Nicole húszéves fiának, Danielnek alig fél évvel ezelőtti tragikus halálát is. Smith a huszonötödik azon címlaplányok sorában, akik targikus körülmények között, fiatalon haltak meg.


Belföld

Szobota Zoltán
Radikális egyetemisták
Miért fordulnak a szélsőségek felé?

A Budapesten megrendezett hétvégi neonáci rendezvényeken 25-30 év körül mozgott az átlagéletkor. E ténnyel sajnos nagymértékben egybecseng a Felsőoktatási Kutató Intézet felmérése, amely szerint a magyar fiatalok, közülük is elsősorban az egyetemisták fokozatosan a szélsőséges nézetek irányába fordulnak. Akik esetleg lemaradtak a Vér és Becsület utódszervezetei által a Hősök terén megrendezett becsület napi megemlékezésről, vigasztalást vehettek másnap a Szent István Bazilikától - szigorúan a mise után - induló Horthy-emlékmeneten. Érthetetlen, hogy előbbiek miért skandálhatták hamisítatlan fasiszta eszméiket a láthatóan megdöbbent külföldiekkel teli téren, ahogyan az is, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom vezetésével vonuló maskarás tömeg miért sírhatja vissza a fehérterror rémuralmát és a zsidóság likvidálását 2007-ben Budapest utcáin.


H. Balogh Zsolt
A hét mesterlövész
Kongresszus előtt az MSZP

Emberemlékezet óta a mostani szocialista kongresszus lesz az elsõ, melyen a legfontosabb posztokért semmilyen verseny sem lesz. Az elnöki, a két elnökhelyettesi, a három alelnöki és az egy választmányi elnöki titulusért ugyanis pont heten indulnak. Ez is jól mutatja, hogy „háborús idõkben” mennyire összezárnak az MSZP erõcsoportjai.


Munkatársainktól
A lyukak üzenete
Rálőttek a rendőrpalotára

„A köztársaság egyik alapintézményét érte támadás“ - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a kedd hajnali, rendőrpalota elleni támadás után. A miniszterelnök szerint „radikális események láncolata” vezetett el idáig. A múlt héten terrorfenyegetettségről beszámoló Szilvásy György, a titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter szélsőséges csoportok fegyverbeszerzéséről beszélt, konkrétumokat azonban nem kívánt elmondani.


Sz. Z.
A hungarizmus keresztény világnézet
– mondja Domokos Endre János, a Hazáért Egység Mozgalom egyik vezetője

- Ez leginkább Önöknek, demokratáknak ártott, mert a demokrata bíróság nem bírta elérni azt, hogy megtagadjuk, amiben hiszünk, mi viszont elértük, hogy a demokraták másfél litereseket köpjenek arra, amiben ők hisznek.


Rimaszombati Andrea
Fiatalokkal a parlamentbe
Interjú Udo Voigttal, az Német Nacionalista Párt NPD elnökével
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Tóth Tamás
Második Élet
A tipikus áldozatok gyűjtőhelye

Chung asszony reggelente, miután gyerekei elindultak az iskolába, belép a második életébe, ahol mesés üzleteket köt, építési telkekkel spekulál. A San Franciscó-i Linden Lab alapítója, Philip Rosedale által megálmodott Second Life háromdimenziós játékban ma több mint hárommillió regisztrált felhasználó éli mindennapját: családot alapíthatnak, házat építhetnek, céget irányíthatnak. Vagyis, minden olyat megtehetnek virtuálisan, ami a valóságban nem jött össze.


Szellem és hatalom

Ultramodern keresztény megagyülekezetek és mecsetekké alakított templomok: a 21. század elejére a világvallások globálissá váltak, és befolyásuk drámai mértékben megnőtt. Miért keresik újra az emberek a szellemi igazságokat? Hogyan rendezheti át a világot a hit hatalma?


Amazonas-parti tévéprédikátor
Brazília már nem katolikus mintaország

A dél-amerikai evangéliumi karizmatikus ébredés sok markáns egyéniséget emelt fel az ismeretlenségbõl. Vannak közöttük hajdan sikeres vállalkozók, mint Carlos Annacondia, a legismertebb argentin pásztor, vannak indiánok és meszticek, fehérek és feketék, tisztviselõk, mint Edir Macedo, a brazil megagyülekezet, az IURD alapítója, és bûnözõkbõl bûnt gyûlölõvé megtért nehézfiúk. Megannyi erõs karakter, akikben közös vonás, hogy nem „maguk csinálták meg magukat”, hanem karrierjüket, szolgálatukat egy erõs elhívással maga Isten kezdeményezte.


Átalakuló kereszténység

„Két dolog lepett meg bennünket: az, hogy a pünkösdi hitgyakorlatokat milyen mértékben vették át a nem pünkösdi egyházak; és hogy a pünkösdiek mennyire részt kívánnak venni a politikában” - a 2006 őszén készített Szellem és hatalom című felmérés eredményeiről John Green, a Pew Forum on Religion & Public Life kutatásvezetője válaszolt a Hetek kérdéseire.


Háttér

Kenyeres Zoltán
Fehérterrorista
Horthy: egész életemben antiszemita voltam

A Jobbik Magyarországért Mozgalom megemlékezést tartott Vitéz Nagybányai Horthy Miklós halálának 50. évfordulója alkalmából. Ünnepségük nem titkolt célja a meg nem értett kormányzó negatív történelmi megítélésének megváltoztatása. Ebből az alkalomból még lovasfelvonulást is tartottak, utalva a kormányzó budapesti bevonulására és az ott mondott beszédére.


Hajdú Sándor
Parasztvakítás
Kihalásra ítélt dinoszauruszok

Az FVM adatai alapján jelenleg 208 ezer regisztrált termelő dolgozik a mezőgazdaságban. Az uniós agrártámogatásokra építkező Új Magyarország Vidékfejlesztési Program teljes költségvetésének (1300 milliárd forint) egyharmadát termelésmodernizálásra és technológiaváltásra különítették el. Ám ebből csupán 7000 termelő részesedne, akik közül 1500-nak hét év alatt technológiaváltást kell végrehajtania. Hogy a többiekkel mi lesz, a jövő zenéje. Az agrártárca elképzeléséről alig tud valaki, a jelenleg mezőgazdaságból élők nem is sejtik a kegyetlen jövőt.


Külföld

Eperjesi Ildikó
Terrorunió

A Hamasz megerősödve került ki a múlt héten Mekkában a palesztin egységkormányról folytatott tárgyalásokról. A kabinet élén marad az eddigi hamaszos miniszterelnök, ráadásul a kormányzó terrorszervezet fegyvereseit beolvasztják a palesztin biztonsági erőkbe, ami azt jelenti, hogy ezután az európai adófizetők pénzéből is finanszírozzák majd az Izrael megsemmisítését még mindig céljuknak tekintő terroristákat.


Széchey Noémi
Putyinnak elege lett Amerikából
Háborúkra készül Oroszország

Eddigi legkeményebb támadását intézte Vlagyimir Putyin orosz elnök az Egyesült Államok ellen. A müncheni biztonságpolitikai csúcson (képünkön) hidegháborús stílusban elmondott beszédében Putyin azzal vádolta meg Washingtont, hogy új fegyverkezési versenyt indított. Válaszul Moszkva új katonai doktrínát hirdetett, és megháromszorozza rakétáinak számát.


Hetek-összeállítás
Atomzsarolás
Észak-Korea 300 millió dollárért feladja atomprogramját

Észak-Korea bejelentette, hogy hajlandó leállítani atomprogramját. Az ország legnagyobb atomreaktorának leállításáért cserébe Phenjan jelentős energetikai segélyt kap a Pekingben aláírt megállapodás értelmében. John Bolton volt amerikai ENSZ-nagykövet szerint a megállapodás „rossz jelzést” ad az atombomba megszerzésére törekvő országoknak: azt üzeni, hogy ha kellő ideig el tudják húzni a tárgyalásokat, a végén még „jutalmat” is kapnak.


Finta Szilvia
Miért a Templom-hegy?
Konfliktusok a jeruzsálemi szenthely körül

Mi az oka annak, hogy a jeruzsálemi Templom-hegy körül újra és újra pattanásig feszülnek az indulatok? Az események európai szemmel banális és érthetetlen perpatvaroknak tűnnek, amelyek egyszerű békemegállapodások kötésével - s természetesen azok betartásával - könynyen tisztázhatók. A probléma azonban a szemben álló felek számára évezredekre visszanyúló spirituális jelentőségű konfliktus.


Online

Újra dobbant a szív

Egy New York-i tinédzser fiú szíve négy nappal a leállása után ismét elkezdett dobogni. A tizenhét éves Daniel Walker edzés közben esett össze egy tornateremben, majd napokig élet és halál között volt. Orvosai már a transzplantációt fontolgatták, addig is géppel tartották életben. A fiú szíve azonban négy nappal a kórházba szállítás után újra dobogni kezdett. „Csoda történt, mást nem lehet rá mondani” - állítja Dr. Abeel Mangi, Walker szívsebészeinek egyike a New York-i Presbiteriánus Kórházban. A fiú apja szerint isteni beavatkozás történt. „Isten a fiamra tette a kezét, és újra erőt adott neki” - mondta az ötvennyolc éves William Walker. Az orvosok szerint ez az első eset, hogy valaki ilyen módon túlélt egy ilyen mértékű keringés-összeomlást.


Vége a titKoknak

Rövidesen bárki által lehallgathatóvá, lenyomozhatóvá válhatnak a telefonok egy mobilokra írt thaiföldi program segítségével. A készülékre telepített alkalmazás a híváslistát, valamint az SMS-ek és az MMS-ek tartalmát egy központi szerverre továbbítja. Ha pedig valakinek még ez sem lenne elég, az egy elõre megadott telefonszám tárcsázásával szó szerint lehallgathatja a célszemélyt. Hívásunkat kijelzés nélkül, automatikusan fogadja a telefon, így még azt is hallhatjuk, hogy megfigyeltünk éppen milyen élethelyzetben van.


Megtámadták a nobel-békedíjast

San Franciscóban rátámadtak Elie Wiesel Nobel-békedíjas íróra. A máig azonosítatlan és szabadlábon lévõ támadó interjúkérés ürügyén szólította meg a szállodai szobájából távozó írót, majd egy emelettel lejjebb megpróbálta egy másik szobába tuszkolni. Az akciót egy anticionista honlap szerzõje, Eric Hunt vállalta magára. Blogjába tett bejegyzése szerint már hetek óta követte Wieselt, hogy arra kényszerítse: minõsítse kitalációnak Éjszaka címû önéletrajzi regényét. Ebben az író azt meséli el, hogyan deportálták tizenöt évesen Máramarosszigetrõl Auschwitz-Birkenauba, hogyan gázosították el anyját és lánytestvéreit, hogyan küzdött apjával hónapokon keresztül a túlélésért, és végül hogyan veszítette el õt is a tábor 1945. januári kiürítése során.


Becsületgyilkosságok

A Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság - mely a kormánytól független emberi jogi szervezet - éves jelentése szerint tavaly a „családi becsület védelmében” legkevesebb 565 nõt, illetve kislányt öltek meg. 2005-ben feleennyi esetet regisztráltak. Véleményük szerint a „becsületgyilkosságok” többségére nem derül fény, az áldozatok valódi száma ezrekben mérhetõ. A tavalyi 565 esetbõl 475 „tiltott viszonyról” szóló vádakra volt visszavezethetõ. Hatvan kiskorú is volt az áldozatok között, és csupán 128 esetben történt vádemelés. A nõkkel szembeni bánásmódot nagyobb figyelem övezi Pakisztánban azóta, hogy 2002-ben egy nõ - akin csoportos nemi erõszakot követtek el - a nyilvánosság elé tárta sorsát, világszerte magára vonva a média érdeklõdését.


Kínos kinevezés

A Fidesz élesen kritizálja a kormányfõ azon döntését, hogy Gál J. Zoltánt bízta meg uniós kapcsolattartással az európai alkotmányozásról szóló szakértõi tárgyalásokon. A kancellária államtitkárának ugyanis az ellenzéki párt szerint sem uniós tapasztalata, sem idegennyelv-ismerete, sõt még diplomája sincsen. „Nem kínos ez a kinevezés?” - tette fel a kérdést Németh Zsolt a parlamentben. A fideszes képviselõ úgy látja: a kinevezés azt mutatja, hogy Magyarország számára milyen fontos az európai alkotmányozás ügye. Horváthné Fekszi Márta elmondta, hogy a kinevezés kritériumául az unió azt jelölte meg: a kapcsolattartó bizalmas viszonyban legyen a miniszterelnökkel, és a kormányfõ minden esetben el tudja érni.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

Riport

Tihanyi Péter
Rémségek háza
Tápióbicskei mészárosnők

Tápióbicskén halálra kínoztak egy ötvennégy éves asszonyt. Az áldozat harmincéves lányát a falhoz szögezték, de ő túlélte a brutalitásokat. Az elkövetők is fiatal nők. Juli és Mazsi. Sokan csak sejtették a faluban, de páran tudták, mi is történik abban a bizonyos házban a Barátság utcában. A miértekre nincs válasz. Csak a félelem lett sűrűbb.


Szabadidő

Szubotics Mariann
Ahol kétszer kel fel a nap

A legszebbnek tartott erdélyi település az Erdélyi Szigethegység keleti részében, délre az Enyedi-patak völgyében fekszik, a neve Torockó. A község felett uralkodik a háromcsúcsú Székelykő hatalmas sziklabérce: jellegzetes formája miatt itt kétszer kel fel a nap. Először - ahogy szokott - pirkadatkor, aztán hirtelen eltűnik az 1130 m magas Székelykő mögé.


Sz. M.
RECEPT: muffin

Hazánkban is egyre népszerűbbek az amerikai, francia és német családok körében méltán kedvelt muffinok: ezek az apró formákban kisült sütemények rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthetők.


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Duma Plaza

Ha meg akarod valósítani álmaidat, kevesebbet aludj!


Magyar fatah és Al-kaida

A hónap elején kedélyborzoló eseménynek lehettünk tanúi: hazánkban is megalakult a Hamasz. Az ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész és egykori MIÉP-alelnök által gründolt brancs azonban állítja, nem a palesztin terrorszervezet magyar leányvállalatát hozták létre: a Hegedűs-féle Hamasz nem más, mint a Hazafias Magyarok Szövetsége.


- kohnbandi -
Áll a bála

Újabb skandalum borzolja a honi idegeket: egy Kiskunmaj-sa-közeli településen két egykori Boney M-tagra bukkantak. Mint az illetékesek elmondták, a lejárt szavatosságú élelmiszerek és a szeméthegyek után logikus volt, hogy régen elhasznált énekesek, majd együttesek jelenjenek meg Magyarországon.


Wartburg – akció

Most plusz 50% Wartburg ingyen


Hungarikum


Leállás
Tovább a cikkhez >>>

grrr
MEGA-élelmiszerek extrákkal
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 7. szám - 2007. február 16.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Békés országban akarunk élni

Megdöbbenve értesültem róla, hogy egyes, a jobboldalhoz (és a szélsőjobbhoz is!) köthető csoportok Ujhelyi István MSZP-alelnök szegedi lakásához február 9-én, pénteken felvonultak és ott randalíroztak. (Hol van ilyenkor a rendőrség?)


Merre tartunk?

Kisebb döbbenet ült az arcomra, amikor hallottam a hírekben, mi történt egy héttel ezelőtt Olaszországban, a futball hazájában. Azután vasárnap Brazíliában is tombolt az erőszak. Két mérkőzésen is szurkolók verekedtek össze egymással és a rendőrökkel. Látva a képeket rájöttem, a Magyarországi őszi helyzet nem belpolitikai ügy, országhatáron túli: talán egy új korszellem.


Sortűz

Figyelve a híradásokat, hallgatva a riportokat úgy tűnik, most mindenkit az foglalkoztat, vajon kinek az érdekében álhatott a rendőrszékház elleni sortűz indítása? Természetesen ez fontos kérdés, de én mégis más oldalról közelíteném meg. Mi vezetett idáig, hogy ez a szomorú, elítélendő cselekedet bekövetkezzen?


A Hamasz Sopronban

Január 21-én Sopronban Ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész és Sárdy Barbara vezetésével megalakult a Hazafias Magyarok Szövetsége. A plakátokon, hirdetéseken a kezdőbetűk feltűnő kiemelésével (HaMaSz) meg is határozták szellemi miliőjüket. Ezt kiegészítette a mozgalom zászlajának bemutatása: a piros-fehér sávok állítólag az Árpád-házra utalnak, a középen lévő turul zöld színe pedig valamilyen módon az „izraeli agressziótól sújtott Libanon”-ra. Néhány „turulos” dal után S. B. a lényegre tért.


Ki a nyilas?

Nem tudom, észrevette-e valaki, mekkora színjátékot rendezett a Fidelitas, amikor tiltakozást szervezett a Hősök terei neonáci megmozdulás elítélése céljából. Mire gondolok? A Hősök terén tőről metszett náci fiatalok gyülekeztek. Mi volt az ismertetőjelük? Az árpádsávos zászlók. Mit zászlók: zászlóerdő! De kérdem én: mi a különbség a Hősök terei árpádsávos zászlók meg a Kossuth téri árpádsávos zászlók között?


Üzlet

Makki Marie-Rose
Összevonások középiskolás fokon
A megszorító csomag egyik fő kárvallottja az oktatás

Takarékossági okokból drasztikus szakközépiskola-összevonásokat hajt végre a fővárosi önkormányzat. Ha a közgyűlés március 1-jén megszavazza a tervezetet, szeptembertől 20 budapesti szakközépiskola szűnhet meg, ami akár 1000 pedagógus elbocsátásával járhat, és 8 ezer diákot érint. Becslések szerint az intézkedés egymilliárdos megtakarítást jelenthet idén a Városháza számára. A szakszervezetek a tervezet visszavonását követelik.


Török Flóra
A látszat csal
Pénzügyi kultúra

Miközben Magyarországon alig pár száz forint a folyószámla-vezetés havi díja, Németországban a legtöbb bank 5-10 eurót - 1300-2500 forintot - is felszámol ugyanezért. Ugyanakkor, míg Nyugat-Európában a fix díjas számlakonstrukciók összehasonlítása az ügyfelek számára is egyszerű, a hazai szolgáltatók ajánlatai között szándékosan lehetetlenség különbséget tenni. Pénzügyikultúra-sorozatunk e heti részében a lakossági bankszámlavezetéssel foglalkozunk.


Major Nóra
A hét Eseményei
Tovább a cikkhez >>>