Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 4. szám, 2007. január 26

Arcok

Zsurkán Mariann
A boldogság megfizethetetlen
Nicole Kidman

17 millió dolláros filmenkénti honoráriumával vezeti a legjobban kereső hollywoodi színésznők listáját, és a leggazdagabb negyven év alatti ausztrál nő címet is ő viseli. Nicole Kidman mégsem boldog.


Belföld

Hajdú Sándor
A pénz beszél
Milliárdosok a magyar politikában

A Magyar Nemzet múlt heti írása arra mindenképpen jó volt, hogy egy valós, de nem agyontárgyalt témát feszegessen, és ez a magyar milliárdosok politikai aktivitása, befolyása. A sokak által a sci-fi műfajába sorolt cikk a Terror Háza igazgatóját, Schmidt Máriát, „egy milliárdos üzletembert” (Leisztinger Tamást) és egy ismert bankárt (az OTP-től most távozott Spéder Zoltánt), valamint az Index internetes portált tulajdonló Nobilis Kristófot „vádolta” egy új jobboldali párt alapításával. Valahogy a krédóba keveredett Gyurcsány Ferenc bizalmasa, Bajnai Gordon is, aki a cikk szerzője szerint a kormányban betöltött pozíciójánál fogva „zsíros üzletekhez képes juttatni az említett üzletemberek vállalkozásait az önkormányzatokhoz áramló uniós pénzeken keresztül”. Eddig az összeesküvés-elmélet.


H. Balogh Zsolt, Szobota Zoltán
Mindenki mindenki ellen
Harctéri jelentés a hidegháborús Magyarországról

Politikusokkal zajló háttérbeszélgetésekből úgy tűnik, mindegyik pártban tapasztalható jelenség, hogy a belső erőcsoportok, mondhatni klikkek csapatokat szerveznek a tavaszra várt erődemonstrációra. A „csapatvezetők” kulturáltsági szintjétől függ, hogy ezek a teamek rohamosztagokként működnek majd, vagy a demokráciában normális lobbitevékenységet fejtenek éppen ki.


Életmód

Minden másképpen van
Leleplező könyvek Fábryról és a Tescóról

Leleplező könyvek terén folyamatos az ellátmány. Legutóbb egyszerre két belső ember is kipakolt a nyilvánosság előtt: semmi sem az, aminek látszik volt kenyéradó gazdájuknál. A Fábry-jelenség és a Tesco-áruházlánc dolgait kiteregető kötetek a vitatható tartalom mellett a kiszivárogtatás műfaját példázzák.


Fókusz

Makki Marie-Rose, Szlazsánszky Ferenc
Ahol élsz
Magyarország és a világtrendek

Nő a GDP, és vele együtt nő a magyarok pesszimizmusa - talán a legszemléletesebben így jellemezhető Magyarország jelenlegi állapota. Bár az életesélyeink 1994 óta folyamatosan javulnak, mindazonáltal sokkal borúlátóbbak lettünk. Úgy tűnik, a „kegyelemdöfést” a tavaly júniusban beharangozott Gyurcsány-csomag jelentette: az emberek többsége a különféle közvélemény-kutatók, így a Magyar Gallup Intézet felmérése szerint is életminősége romlására számít az elkövetkezendő években. Pedig a megszorító intézkedések a lakosságra nézve közel sem olyan drasztikus mértékűek, mint amilyen elvonást a Bokros-csomag jelentett jó tíz évvel ezelőtt.


Hit és értékek

Morvay Péter, Szobota Zoltán
A Vatikán–Berlin–Brüsszel-tengely
Német politikusok támogatják az európai vallási lobbit

Az európai identitást „a kereszténységhez és Istenhez kell kötni, mivel a kereszténység döntő módon formálta Európát” - jelentette ki Angela Merkel német kancellár még tavaly nyáron a Vatikánban. A német politikus a héten immár az Európai Unió soros elnökeként ígérte meg, hogy szorgalmazni fogja az európai alkotmánytervezet vallási tartalommal való kiegészítését. Több egyházi vezető a korábbi lobbizásuk eredményeként üdvözölte Merkel szándékát, a Hetek által megkérdezett magyar szakértők és európai parlamenti képviselők azonban többnyire fenntartással fogadták a felvetést, hogy a már lezárt alkotmányszövegről újrakezdődjön a vita. Miután az alkotmánytervezet 2005-ben a franciaországi és hollandiai népszavazáson elbukott, úgy tűnt, hogy az egész vita lekerül a napirendről. Európai püspökök azonban tavaly kampányt indítottak azért, hogy a politikusok a zsákutcába jutott alkotmányozás felülvizsgálatakor tárgyaljanak újra a kereszténység témájáról. A brüsszeli székhelyű Európai Közösségek Püspöki Konferenciája - a korábbi kudarcok ellenére (lásd keretes írásunkat) -nyilatkozatot adott ki, miszerint nemcsak az alkotmányban, hanem az Európai Unió alapjait lefektető Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója kapcsán is meg kellene említeni a kereszténységet. Január elején Karl Lehman bíboros, a német püspöki kar elnöke és Friedrich Wetter müncheni érsek is felszólalt a kérdésben. „Nem akarunk Isten nélküli államot, sem Isten nélküli Európát” - jelentette ki Wetter bíboros.


Gábor György vallástörténész, vallásfilozófus
Vészterhes kapaszkodó

Egy, a 21. század elején születő európai alkotmánynak nem dolga, hogy a múltra reflektáljon, hiszen abszolút mértékben modernnek kell lennie. Ha nem az, akkor máris támadhatóvá válik a tekintetben, hogy melyik rezsim vagy vészterhes korszak éledt benne újjá. Nem említhet meg semmilyen világnézetet, amely az egyes ember lelkiismereti szabadságából következik.


Hajdú Sándor
Nem eléggé ortodox
Új vallásügyi törvény Romániában

Több jogvédő szervezet bírálta az új román vallásügyi törvényt, melyet a bukaresti képviselőház egyhangúlag fogadott el decemberben, két héttel az ország uniós csatlakozása előtt. Érdekesség, hogy az ortodox egyház épp ellenkezőleg - a törvény „túlzott liberalizmusára” hivatkozva - szeretné elérni az épp meghozott törvény módosítását.


Rimaszombati Andrea
Egymásra licitálnak a politikusok
Nyilatkozatháború a szcientológia-központ miatt

Heves vita robbant ki a német politikai életben a szcientológia egyház körül. A nyilatkozatáradatot az váltotta ki, hogy az L. Ron Hubbard sci-fi író által alapított közösség január közepén egy hatemeletes, mintegy négyezer négyzetméteres üvegpalotát adott át Berlin központjában. A politikusok attól tartanak, hogy a közösség veszélyt jelent a fiatalokra, mivel a székház előtt máris agresszív térítő munka zajlik. Ennek megakadályozására egyes politikusok szerint a legjobb mód, ha alkotmányossági megfigyelés alá helyezik a szcientológusokat.


Martin Melisko, Pozsony
Tovább szigorítanának Szlovákiában

A szlovák kormánykoalíció mindhárom pártja támogatja az egyházügyi törvény módosításának javaslatát, melyet a napokban terjesztettek a parlament elé a Fico vezette Smer és Vladimír Meciar koalícióban lévő pártja, a Mozgalom egy Demokratikus Szlovákiáért képviselői, és amely szinte ellehetetlenítheti az újonnan regisztráló vallási közösségek számára az egyházi státus megszerzését Szlovákiában.


Interjú

Tihanyi Péter
Romeóból államtitkár
Szetey Gáborral, a kormány személyügyért felelős vezetőjével Tihanyi Péter beszélget

„ » Csak nehogy hibázzak, az a biztos, ha úgy csinálom, mint régen.« Ilyenkor a felelősségüket nyomasztó teherként megélő köztisztviselők a biztonságos, ám érdektelenségbe fúló rutinhoz nyúlnak. Egy ilyen világban elsorvad a kezdeményező-készség. Ezt kell megváltoztatni. Ez a nagyszerű feladat vár ránk, hogy felszabadítsuk az emberek elszunnyadt kreativitását.”


Külföld

Németh Csillag
Nők és a hatalom
A Vasladytől Hillaryig

2007 a nők éve lehet a világpolitikában - legalábbis erre utal az, hogy Dél-Amerikától Ázsiáig olyan országokban is elindulnak a legmagasabb tisztségekért, ahol eddig még soha nem volt női vezető


Pátkai Mihály
Moszkvából érkezett Litvinyenko gyilkosa
Romano Prodit is hírbe hozta az orosz kém

A Scotland Yard beazonosította Alexander Litvinyenko gyilkosát - értesült a The Times című angol újság. A nyomozást az angolok Moszkvában, az orosz rendőrség pedig Londonban kívánja folytatni. Közben Romano Prodi cáfolta, hogy a volt szovjet titkosszolgálatnak, a KGB-nek dolgozott. Az olasz miniszterelnök szóvivője útján közölte: nem igaz Litvinyenko állítása, miszerint a KGB embere lett volna.


Lukács András
Csillagháborút indít Kína
Százezer darabra hullott a műhold

Újraéledhet a fegyverkezési verseny az űrben azt követően, hogy Kína egy közép-hatótávolságú rakétával kilőtte egyik saját, használaton kívüli meteorológiai műholdját. Ehhez hasonló tesztre húsz éve nem került sor, amióta a Szovjetunió és az Egyesült Államok felhagyott a műholdakat célba vevő ballisztikus kísérletekkel.


Busa Viola
Második nekifutás
Újra napirenden az európai alkotmány

Miután Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy országa EU-elnökségét arra kívánja felhasználni, hogy a 2005 óta „haldokló” alkotmányba új életet leheljen, úgy tűnik, néhány európai fővárosban sikerült csatasorba rendeznie a politikai elitet. A hamarosan miniszterelnököt cserélő Egyesült Királyság és az elnökválasztásra készülő Franciaország között a kérdés ugyanis máris feszültségeket keltett. Merkel abban bízik, hogy a német elnökséget követő portugál és szlovén vezetés összesen tizennyolc hónap alatt le tudja gyűrni az akadályokat. (Az európai alkotmány vallásügyet érintő vonatkozásairól a Hit és Értékek rovatban olvashatnak.)


Széchey Noémi
A hét arcképe

Hans-Gert Pöttering


A hét eseményei

Összecsapások Libanonban Teljesen lebénult az élet Bejrútban, miután Hezbollah-tüntetők támadást indítottak a kormányt támogató erők ellen. A zavargások következtében három ember vesztette életét.


Online

Schwarzeneggert a Fehér Házba

A Los Angeles Times szerkesztői a republikánus elnökjelöltek között szeretnék látni kormányzójukat, Arnold Schwarzeneggert. Ennek azonban egy akadálya van: az amerikai alkotmány előírja ugyanis, hogy csak olyan állampolgár szállhat versenybe az elnöki címért, aki az Egyesült Államokban született. Az újság emiatt felmérést végzett a kaliforniai kongresszusi tagok között, hogy milyen fogadtatása lenne annak az alkotmány-kiegészítésnek, mely engedélyezné az elnökjelöltséget bárkinek, aki elnyerte az amerikai állampolgárságot. A republikánus képviselők közül nyolcból hatan támogatták a felvetést, a demokratáknál azonban szoros eredmény született: kilencen elfogadták, heten pedig ellenezték az ötletet.


Szárazföldi kalózok

A helyszínre sereglett több száz fosztogatót eleinte elsősorban a fémhordókban szállított bor és az ugyancsak nagy számban partra mosott parfümös tartályok érdekelték. Hétfőn azonban már többek között legalább ötven BMW motort vittek el a felnyitott tartályokból.


Reklámízlés Magyarországon

Kedveljük a humoros reklámokat, és zavarónak tartjuk a hosszú reklámblokkokat - derült ki a Szonda Ipsos felméréséből. A kutatás alapján a hazai televíziónézők ízlése többé-kevésbé megfelel az európai ízlésvilágnak: a férfiakat az autós, a nőket az élelmiszerreklámok vonzzák igazán. Meglepő viszont, hogy itthon nem igazán vagyunk vevők sem a szépségápolási cikkeket, sem a pénzügyi szolgáltatásokat népszerűsítő reklámokra. A magyarok elsősorban a humoros reklámokat szeretik, emellett nagyra értékelik a jó zenei aláfestést. A harmadik legfigyelemreméltóbb tényező, amikor aranyos kisbabákat látunk a képernyőn. A dekoratív hölgyek feltűnését csupán a válaszadók alig harmada, míg a meztelenséget vagy érzéki szituációt ábrázoló reklámokat a nézők 15 százaléka tartotta figyelemfelkeltőnek. A pénzügyi szolgáltatásokról szóló reklámokat kevésbé szívesen nézzük, annak ellenére, hogy ebben a szektorban jelentősen nőtt a reklámköltés az elmúlt években. A magyar válaszadók 53 százaléka azért nem szereti eléggé a reklámokat, mert azok túl gyakran szakítják meg a programokat.


Az Ítélet Órája

Az óra 1947 óta tart visszaszámlálást Armageddonig, és csak tizenhét alkalommal állítottak rajta az elmúlt hatvan évben. Legutóbb 2002-ben került erre sor, mikor is éjfél előtt hét percre állították a mutatót a 2001. szeptember 11-i események következtében, és mikor Amerika kilépett a ballisztikus rakétákat tiltó egyezményből. Tudósok szerint a klímaváltozás hatásai rövid távon nem bizonyulnak olyan drámainak, mint az atomrobbantásoké, ugyanakkor a következő három vagy négy évtizedben akár az emberi társadalom túlélése függhet a problémától. Az előrejelzések szerint a 2006-os évhez hasonló időjárás, amely Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban az eddigi legmelegebb év volt, 2100-ra átlagossá válna.


Tudósközpont Székesfehérváron

Nemzeti Nanotechnológiai Laboratórium létrehozását tervezi a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és Székesfehérvár önkormányzata. A helyi vállalkozók bevonásával elképzelt fejlesztést az idén megnyíló uniós források teszik lehetővé, melyekre az önkormányzattal és a helyi gazdasági szervekkel létrehozott konzorcium pályázna. Ennek a tudományterületnek a fejlesztése, új technikák befogadása az iparvállalatok termékkínálatának megújítása miatt fontos. A tudásközpontot Székesfehérvár belvárosához viszonylag közel építenék fel, amiben helyet kapnának kutatóhelyek, technológiai inkubátorház, szakkönyvtár, kísérleti műhely és oktatási intézmények is, összesen mintegy háromezer tanulót és dolgozót lesz képes ellátni. Az első lépés a projekt megvalósulásához az idén elkészülő Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai karának új épülete.


Több nikotin, több halál

Egy a Harvard Egyetem által készített tanulmány kimutatta, hogy a cigarettákban található nikotin mennyisége cigarettatípustól függetlenül 11 százalékkal növekedett 1998 és 2005 között, mely tovább nehezíti a dohányzásról való leszokást. Az egyetem kutatói beszámoltak arról, hogy mind a négy nagy dohánygyártó cég a dohányzók által belélegzett nikotinmennyiség fokozása érdekében növelte a nikotin koncentrátumát, és megváltoztatta a cigaretta kinézetét is. A tanulmány szerint a fogyasztók 1998 óta semmilyen tájékoztatást sem kaptak a fokozott veszélyről. A kutatást végző csoport vezetője ezért szigorúbb fellépésekre sürgette az államokat a dohányiparral szemben. Az Amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ a dohányzást tartja a legfőbb halálozási oknak az Egyesült Államokban: körülbelül 440 ezer ember hal meg évente tüdőrákban és más, dohányzással kapcsolatos megbetegedésekben.


A vadon foglya

Bejárta a világsajtót a hír, amely szerint egy tizenkilenc évvel ezelőtt eltűnt lányra találtak Kambodzsa dzsungelében. A „félig ember, félig állat”-ként emlegetett Rochom P’ngieng állítólag 1988-ban, nyolcévesen tűnt el egy bivalycsorda őrzése közben. A dzsungelben töltött idő teljesen megváltoztatta a lányt: apja beszámolója szerint görnyedten járt, a teste tetőtől talpig koszos, haja pedig egészen hosszú volt mikor rátalált. Mivel a szülők biztosak abban, hogy egykor elveszett kislányuk tért vissza, DNS-vizsgálatot is kezdeményeztek. Bár futótűzként terjedt a hír a visszatért gyermekről, egy újabban megjelent fénykép kétségbe vonhatja a sztori hitelességét: egy egészen emberszerű lány látható ugyanis rajta, ez pedig nem egyeztethető össze a szülők nyilatkozataival. Bármit is állapít meg a teszt, tény, hogy eddig csak néhány gyermek élte túl a családjától és a társadalomtól való hosszú elszeparálódást.


Petra is a hét között

A Kr. u. 747-es földrengés súlyosan megrongálta a várost, s attól fogva több mint ezer évig el volt szigetelve a világtól, mígnem a svájci Johann Ludwig Burchhardt 1812-ben újra felfedezte.


Olcsóbb, mint a Dacia

A Toyota olcsó autót fejleszt, melynek alapja az lenne, hogy a gyártási költségeket szeretnék jelentősen csökkenteni. Az új autó ára a Dacia Logané alatt lesz. „Azon gondolkodunk, hogy egy extrém költségkímélő konstrukciót hozunk létre, extrém olcsó anyagokból, amiket mi magunk fejlesztenénk” - mondta Katsuaki Watanabe, a Toyota elnöke a Financial Timesnak. Watanabe azonban leszögezte, hogy ők nem egy hagyományos olcsó autót akarnak létrehozni, azaz az autó nem egy lecsupaszított modell lesz, a hangsúly az olcsó konstrukción van.


Beckham és a szcientológia

A szcientológia egyházba invitálta Tom Cruise amerikai színész Victoria Beckhamet és férjét - állítja a The Sun című brit napilap. A kiszivárogtatott információk szerint Tom órákon át próbálta győzködni Beckhamet, hogy a futballkarrierje miatti depressziós állapotában mennyire hatékony segítséget tud nyújtani ez a vallás, ám fáradozása nem hozott eredményt: a focista feleségével együtt értetlenségének adott hangot, majd visszautasította a lehetőséget, hogy egy vallási közösség tagjai legyenek. A színész amúgy a szcientológia egyház alapítójáról, Ron Hubbardról tervez filmet készíteni, s az egyik főszerepet Victoriának ajánlotta fel. Ha minden igaz, a focistafeleség erre sem volt vevő.


Számok

34452 iraki halt meg az ENSZ szerint 2006-ban az országban zajló harcok során.


Szabadidő

Szubotics Mariann
Téli virágdivat

A legkülönbözőbb növénycsodák, a kertkultúra imitálása egyre nagyobb hangsúlyt kap a lakások hangulatos berendezésében. Szó ami szó, azon túlmenően, hogy a szobanövények tisztítják a levegőt, rendkívül esztétikus hatást is keltenek. Mindegyik virág nevelése kedvelt, de ma már egyenesen növénydivatról, virágtrendekről beszélhetünk. Idén a virágkultúrában igencsak jártas hollandok szerint például a lizike, a kengurumancs vagy az orchidea számít igazán menőnek.


Gyónni online

Egy római parókián két lelkész lehetővé tette a hívőknek, hogy bűneiket online vallják meg. Az elektronikusan gyónóknak előbb vallási szokásaikat és társadalmi környezetüket firtató kérdésekre kell válaszolniuk. Maga a gyónás legkevesebb 1000, legfeljebb 3500 karakternyi lehet. A bűnvallás végén rá kell klikkelni az „ámen” szót tartalmazó villogó ikonra, majd a képernyőn megadott időben elmenni a templomba a feloldozásért. A lelkészek szerint az új szolgáltatás sok hívőt hozhat közelebb a gyónás rítusához és az anyaszentegyházhoz.


Állatmód

Sok mozgás, kiegyensúlyozott táplálkozás, a társas kapcsolatok folyamatos ápolása és élénk szellemi tevékenység - ezt ajánlja az edinburgh-i egyetem egyik kutatója macskáknak. Az emberekhez hasonlóan a jól gondozott házi macskák is tovább élnek, ezért náluk is kialakulnak az öregség jellemző betegségei, mint pl. az elbutulással járó Alzheimer-kór. A 19 megvizsgált macskából 17-nél tapasztaltak ilyen jeleket. Ezzel egyidőben az USA-ban fogyasztószereket dobtak piacra négylábú házikedvencek számára.


Színes

Duma Pláza

Nem mind arany, ami hörcsög


Légadó

A magas költségvetési hiányra hivatkozva újabb adónem bevezetéséről döntött a kormány. A „Lakossági hozzájárulás az egyéni célú levegőfelhasználáshoz” nevű adó - melyet a köznyelv csak légadóként emleget - óriási felháborodást váltott ki. Az indulatok csillapítása érdekében az illetékes tárca tárca nélküli illetékese sajtótájékoztatón tájékoztatta a sajtót: kiderült, szó sincs a levegő megadóztatásáról, csupán a levegőben található oxigén után kell majd járulékot fizetni!


Egyszer még törzsőrmester is lehet


Semmi dolga nem akadt


Üzenetet pedig a szomszédnál hagyhat
Tovább a cikkhez >>>

Itt a VIP magazin – Sztárok nagyon közelről

Zalatnay Sarolta, úton Baracska felé


iCsodák

Az Apple cég a közelmúltban mutatta be iPhone nevű okostelefonját, amely egyesíti a mobiltelefon, a fényképezőgép, a kamera és a kéziszámítógép előnyeit, sőt, még távirányítóként is használható. Ennek apropóján próbáltunk utánajárni, milyen újdonságok várhatók még a szórakoztató elektronikában.


Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 4. szám - 2007. január 26 - február 2.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Rákóczifalva

Tisztelt Hetek!


Tisztelt Szerkesztőség

Örömmel olvastam január 12-ei számukban a Várszegi főapát úrral készült interjút. Végre elkezdődik valami szembenézésféle! Ez a lengyel botrány, úgy tűnik, jót tett a magyar állóvíznek is. Hozzám hasonlóan még tízezrek várják ebben az országban, hogy a magukat történelminek nevező egyházak végre befejezzék a képmutatást, és több szempontból is szégyenletes múltjuk epizódjait végre - ahogy a főapát úr is mondotta -„néven nevezzék”.


Üzlet

Kovács Klára
Egy nem mindenkitől független jegybankelnök
Járai Zsigmond hat éve az MNB élén

Ellentmondásos ember, ellentmondásos időszakban. Hat évig küzdött a maga módján, miközben politikai és szakmai oldalról egyaránt bírálták. Mérlegen a jegybank éléről március elején távozó Járai Zsigmond teljesítménye.


Major Nóra
Esőadó és társai
Ötletek lehúzásra

Esőadó Szegeden címmel tudósított az egyik hírportál a napokban, ám rövidesen kiderült: a hír igaz, csak nem úgy… Tény ugyanakkor, hogy létezik levegőadó, szemetelési adó, dugóadó - egyelőre külföldön.


A hét eseményei

50 ezres egyetemi ösztöndíj Az államilag juttatott hallgatói támogatások új rendszeréről írtak alá nyilatkozatot a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői. Az új rendszernek köszönhetően a következő tanévtől a nehéz sorsú, de jól tanuló főiskolai és egyetemi hallgatók jobban járnak, mint az idei tanévben. A juttatások kisebb részt szociális alapon, nagyobb részt a tanulmányi eredmény alapján járnak majd. Hosszabb távon megvalósulhat, hogy a legjobbak akár 40-50 ezer forintos ösztöndíjhoz is hozzájuthassanak.