Vissza a tartalomjegyzékhez

Vígh Gábor
Rohanunk a forradalomba
Márciusra koncentrálja erejét a szélsőjobboldal

Március 15-én újabb, nagy létszámú, sok esetben már most bejelentett demonstrációk várhatóak, melyekre a rendőrség és a szélsőjobboldali erők egyaránt igyekeznek minél jobban felvértezni magukat.

Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke kijelentette, hogy a Lelkiismeret ’88, valamint a Jobbik egyesületek is adnak segítséget a tömeges tüntetésekhez, csakúgy, mint sok magánszemély. A demonstrációk legfőbb célja, hogy ébren tartsák a hatalom elleni ellenállást - mondta a Heteknek Toroczkai. A szervezés alatt álló Mi Magunk egyesület országos demonstrációkat szervez azért, hogy ne tudja a rendőrség Budapestre összpontosítani erejét, és ezáltal ne tudjanak erőszakot alkalmazni a várhatóan többezres tömeg ellen - vallott a főszervező az előkészületekről. A HVIM egykori első embere az októberi összecsapások során történtek miatt feltételezi, hogy a rendőrség képes lesz márciusban is erőszakot alkalmazni, mivel szerintük akkor is a rendfenntartó erők támadtak a békés demonstrálókra. Toroczkai azt is elárulta, hogy az őszi események óta jobban együtt tudnak működni a különböző kormányellenes szervezetek, melyeknek a száma a tél folyamán még gyarapodott is. „Beláthatatlan következményei lennének tehát, ha a hatalom erőszakhoz folyamodna…” - tette hozzá.


Toroczkai László egy járőrautóból szól az övéihez: hangos bemondó Fotók: Somorjai László

Lapunk megkeresésére az ORFK Sajtó-és Civil Kapcsolatok Osztálya megerősítette a hírt, miszerint folyamatban van védőfelszerelések, sisakok, pajzsok beszerzése, azonban ezek nyílt pályázat útján kerülnek megvételre, és „nem azért, mert a rendőrség fél”. Németh Lajos alezredes hozzátette, hogy nem is március 15-e, hanem a szeptember 18-ai MTV-székház ostroma indukálta a pályázatot, amikor a rengeteg felszerelés megsérült. Egyébként időnként frissíteni kell a rendőrség készleteit is - toldotta meg mondanivalóját Németh. A Budapesti Rendőr-főkapitányság annyit közölt a Hetekkel, hogy március 15-e méltóságteljes ünneplésére és megfelelő létszámmal történő biztosítására készülnek, nem utolsósorban pedig bíznak az állampolgárok jogkövető magatartásában.