Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Olajos leszámolás
Szokatlan kivégzés egy tartozásért

Megdöbbenéssel állnak a mezőszilasiak a köztiszteletben álló Prikkel Tamás helyi vállalkozó és felesége eltűnése, illetve valószínűsíthető halála előtt. A házaspárnak december végén veszett nyoma, majd vélhetően az ő földi maradványaikat találták meg kiégett autójukban múlt héten. Egyes vélemények szerint az eset közvetve összefüggésben lehet Prikkel Tamás „olajos” múltjával.


Fotó: MTI

A 43 éves Prikkel Tamás és felesége, Mária december 29-én tűnt el, miután mezőszilasi otthonukból egy helybeli vállalkozóhoz indultak, aki azt ígérte: kifizeti nekik 10 millió forintos tartozását. Az eltűnést a házaspár gyermekei jelentették be még aznap este. A rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a keresést, ám az csaknem egy héten keresztül hiábavalónak bizonyult: sem Prikkelék, sem nagy értékű Mercedes terepjárójuk nem került elő. Időközben négy férfit, a házaspárnak tartozó 25 éves N. Józsefet és apját, valamint két enyingi személyt őrizetbe vettek. A kihallgatásokat követően a rendőrök már tudni vélték, hogy hol keressék a házaspár autóját. Az Igar mellett egy eldugott völgykatlanban megtalált járműben emberi csontokra is bukkantak. Bár a DNS-vizsgálat eredménye lapzártánkig nem készült el, a rendőrök szerint Prikkelék földi maradványairól van szó, de az még kérdéses, hogy már az autó felgyújtása előtt kivégezték-e őket. A rendőrök ezt követően további két személyt vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban Székesfehérváron.
Ami Prikkelékkel történt, mindenkit megdöbbentett Mezőszilason. Magyar József polgármester kérdésünkre elmondta, a házaspár köztiszteletnek örvendett a 2400 lelkes faluban. A férfi jól menő fuvarozó vállalkozó volt, felesége pedig háziorvosi asszisztensként dolgozott, annak ellenére, hogy anyagilag erre nem lett volna szükségük. „Szerényen éltek, nem voltak hivalkodóak. Támogatták a helyi sportéletet, az önkormányzati intézményeket, még az egyházat is” - fogalmazott a polgármester. Az őrizetbe vett apa és fia, vagyis az N. család korábban egy vegyesboltot vitt, később gumijavító műhelyt és autóalkatrész-üzletet nyitottak. „Nekik sem volt rossz hírük, meg is lepődtünk, hogy ilyen dologba belekeveredtek, álmunkban sem gondoltuk volna…” - mondta Magyar József, aki megjegyezte: korábban egy-egy besurranó tolvajláson vagy borospince-feltörésen túl nem volt semmilyen bűncselekmény a faluban.
Bár Mezőszilason mindenki csak elismerően szól Prikkelékről, és megdöbbenésének ad hangot az esettel kapcsolatban, egyre több információ kerül elő a vállalkozó múltjával kapcsolatban is. Prikkel Tamás a kilencvenes évek közepén hónapokat töltött előzetes letartóztatásban, miután olajszőkítési ügyekbe keveredett. Nem ítélték ugyan el, de a helyi képviselőségtől visszavonult. Később csalás, orgazdaság és lopás miatt jogerősen is elítélte a bíróság, tavaly pedig egy többszereplős ügy elsőrendű vádlottjaként adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette miatt állt bíróság elé. Egyes vélemények szerint - a látszat ellenére - nem valószínű, hogy pusztán egy tízmillió forintos tartozás miatt kellett meghalnia a házaspárnak.
Kármán Irén dokumentumfilm-rendező, aki könyvet írt az olajmaffiáról, és dokumentumfilmet is készít, úgy látja, közvetve mindenképpen összefüggés lehet a házaspár valószínűsíthető halála és „olajos” múltjuk között. „A Prikkel névvel többször is találkoztunk az anyaggyűjtés során, ő azok közé a helyi erők közé tartozott, akik kisebb láncszemként is - esetében például fuvarozóként - több száz milliós vagyonra tehettek szert az olajbizniszből abban az időben” - fogalmazott Kármán, aki szerint hiba lenne elfelejteni, hogy Prikkelék hogyan tettek szert „indulótőkéjükre”, illetve kapcsolatrendszerükre. Rendőrségi információink szerint egyébként az „olajos” szál nem része a nyomozásnak.
Kármán szerint több mint érdekes Prikkel Tamás ügyvédjének halála is, akinek a holttestét január 2-án egy lángoló autóban találták meg a tűzoltók Székesfehérvár közelében. A 61 éves F. A. védte Prikkelt jelenleg is folyó adócsalási ügyében. A rendőrség cáfolta, hogy ennek bármilyen módon köze lenne az ügyhöz, és az ügyvéd halálát öngyilkosságként kezeli - annak ellenére is, hogy az öngyilkosok a legritkább esetben gyújtják magukra az autójukat.
A hivatalos rendőrségi tájékoztatás szerint egyelőre hat személy van előzetes letartóztatásban emberölés bűntett gyanúja miatt. R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak elmondta, napokon belül megérkezhet a DNS-vizsgálat eredménye, amely megerősítheti a nyomozók feltételezését, miszerint valóban a Prikkel házaspár földi maradványait találták meg a kiégett autóban.