Vissza a tartalomjegyzékhez


Lámpamúzeumok Magyarországon

Fél éve nyílt meg Szentendre új érdekessége, a Lámpamúzeum, amely a komor téli napokon kellemes látványosság a betérőknek. Ezenkívül egyedül Zsámbékon található egy nemzetközi mércével is páratlan gyűjtemény. A szemet gyönyörködtető, míves alkotások az elmúlt korok szakmai és esztétikai tudáskincséről tanúskodnak.


Fotó: Székely Péter

A hatszáz darabos szentendrei gyűjtemény Bartha Sándor tulajdonát képezi. A mérnök huszonöt év alatt gyűjtötte össze kollekcióját, amelynek nagy részét a míves petróleumlámpák adják. A lámpák a Monarchia idejéből származnak, az osztrák és cseh gyártmányú példányokon kívül jelentős számban láthatók magyar termékek is. A látványos szecessziós darabok mellett a pécsi Zsolnay-gyárból származó remekművek is megcsodálhatók a múzeumban.
A legrégebbi lámpa az 1850-es évekből való: technikailag kezdetleges ugyan, de kivitelezését tekintve iparművészeti remeknek tekinthető a repceolajjal működtetett alkalmatosság. A petróleumlámpák ugyanis csak 1870 után jelentek meg. Bartha Sándor méltán büszke míves függőlámpáira is, amelyeket a dekoratív öntvénykarok és a színes üvegburák tesznek rendkívül mutatóssá.
A Zsámbéki Lámpamúzeum Borus Ferenc gyűjtő nevéhez kötődik, aki 1979-ben nyitotta meg múzeumát. Itt a legidősebb darab az 1750-es évekből való, a közel 1200 mécses, gyertyatartó, ipari, háztartási, olaj- és petróleumlámpa között régi kínai vázából készült lámpa, valamint Zsolnay-majolika, meisseni porcelán talpú petróleumlámpa és 1800 körül készült olajpumpás világítóeszköz is található. A gyűjtemény egyedülálló az egész világon: 1995-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, 1980-ban tagjai közé választotta az amerikai Nemzetközi Lámpaklub, 1983-ban az Ausztrál Múzeumi Társaságok.
(Elérhetőségek: Zsámbéki Lámpamúzeum - Zsámbék, Magyar u. 18. Nyitva keddtől vasárnapig, 9-18 óráig.
Szentendrei Lámpamúzeum - Szentendre, Rákóczi u. 9. Nyitva naponta 9-17 óráig.)