Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XI. évfolyam, 2. szám, 2007. január 12

Arcok

Göndör Ottó
Zenészként óriás, férjként kész csapás volt
James Brown földi pályafutása

A karácsonykor elhunyt háromszoros Grammy-díjas és életműdíjas James Brownt búcsúbeszédében Bush elnök mint a „soul keresztapját”, „zenészek generációinak inspirálóját” méltatta. Brown ellentmondásos személyiségét jól példázza az az eset, amikor elnöki köszönetnyilvánításban részesült azt követően, hogy - történetesen szabadlábon lévén - egyik fellépésével sikerült megakadályoznia egy városi zavargás kitörését Marthin Luther King meggyilkolását követően.


Tovább a cikkhez >>>

Belföld

Sebestyén István
Olajos leszámolás
Szokatlan kivégzés egy tartozásért

Megdöbbenéssel állnak a mezőszilasiak a köztiszteletben álló Prikkel Tamás helyi vállalkozó és felesége eltűnése, illetve valószínűsíthető halála előtt. A házaspárnak december végén veszett nyoma, majd vélhetően az ő földi maradványaikat találták meg kiégett autójukban múlt héten. Egyes vélemények szerint az eset közvetve összefüggésben lehet Prikkel Tamás „olajos” múltjával.


Hajdú Sándor
Nagy-üzem
Megkezdődtek a vagyonosodási vizsgálatok az APEH-nél

Az APEH szervezeti átalakítással és 500 újabb adóellenőrrel készül az idei évre tervezett 10 ezer vagyonosodási vizsgálat elvégzésére, melyekre elsősorban a jelentős ingatlanvagyonnal rendelkezők, a nagy összegű kölcsönt nyújtó cégtulajdonosok, valamint a több bevallási időszak alatt is csak a minimálbérnek megfelelő jövedelmet elszámolók számíthatnak. A gázártámogatások jogosultságát is vizsgálja majd az adóhatóság. Idén az eddiginél nagyobb hangsúlyt kapnak a foglalkoztatási viszonyokkal, valamint a járulékokkal kapcsolatos különböző vizsgálatok.


Somorjai László
Kultuszháború
Vörös csillag vagy Horthy keze díszítse a Szabadság teret?

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) is támogatja az 1956-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága (Deport ’56) elnevezésű szervezet ügydöntő népszavazását, melynek célja a fővárosi Szabadság téren álló szovjet hősi emlékmű eltávolítása - jelentette be a héten Patrubány Miklós, a szervezet elnöke. A fasizmus elleni harc során a magyarországi színtéren elesett, 200 ezer szovjet katonának emléket állító oszlopot 1945-ben emelték, és létét több nemzetközi egyezmény is védi.


Vígh Gábor
Rohanunk a forradalomba
Márciusra koncentrálja erejét a szélsőjobboldal

Március 15-én újabb, nagy létszámú, sok esetben már most bejelentett demonstrációk várhatóak, melyekre a rendőrség és a szélsőjobboldali erők egyaránt igyekeznek minél jobban felvértezni magukat.


Csizmadia Ervin
Igazságverseny

„Mit oly férfi mond, kinek a haza annyi köszönettel tartozik, mint gróf Széchenyi Istvánnak, fontosabb, mint hogy felelet nélkül maradhatna; a discussió mezején ki fog világlani az igazság, mely, mint jó ércz, surlódás által csak fényesebben tündököl.” Ezt a kicsit archaikus mondatot írja többek között báró Eötvös József, amikor elkezdi a Kelet Népe és Pesti Hírlap című tanulmányát. A tanulmány Kossuth és a Pesti Hírlap védelme Széchenyivel és az ő Kelet Népe című pamfletjével szemben, de minden kritikát megelőz a Széchenyinek szóló őszinte nagyrabecsülés. Nem akárkik, a reformkor hatalmasai vitatkoznak itt.


Piros Péter
Száguldó nemzet
Napi ezer gyorshajtás az autópályákon

Ezer embert büntetnek meg naponta gyorshajtásért Magyarország két autópályáján, pedig a százmilliós bevételeket termelő kamerás megfigyelőrendszer még csak kísérleti jelleggel működik. A rendőrség szóvivője állítja: a befolyt pénz az Államkincstárba kerül.


Életmód

Makki Marie-Rose
Rákóczifalva elégedett
Pályáznak és nyernek

A Szolnokhoz közeli Rákóczifalva nem csak macimúzeumáról vagy kuruc hagyományőrzéséről híres: a település épül-szépül, önkormányzata kiszolgál, lakosai elégedettek, civilszférája pezseg. Hagyományos agrártelepülésként nem lennének fényes kilátásai, így jóformán mindenki, aki él és mozog, saját szakterületén pályázatot ír, regionális társulások létrehozásán fáradozik. Településfejlesztés, foglalkoztatás, idegenforgalom, szociális ellátás - megannyi kiemelt finanszírozási terület, melynek költségvetését jórészt a pályázati úton nyert pénzek fedezik. A prosperitás titka egyszerű: politika helyett menedzserszemlélet és szakmaiság uralkodik minden téren.


Fókusz

Szlazsánszky Ferenc
Szentek és ügynökök
Interjú Várszegi Asztrik főapáttal

A hibát, a bűnt, a múltat be kell vallanunk - mondta a lengyelországi katolikus ügynökbotránnyal kapcsolatban a Heteknek Várszegi Asztrik. A pannonhalmi főapát szerint az, hogy a pápa elfogadta a kompromittálódott varsói érsek lemondását, a magyar egyház számára is üzenet.


Hetek-összeállítás
Szuperállam készül
2007 az egységesítés éve lehet az EU-ban

Idén márciusban ünnepli az Európai Unió a Római Szerződés aláírásának ötvenedik évfordulóját. Az alapítók nem biztos, hogy elégedettek lennének a közösség jelenlegi állapotával: a legújabb bővüléssel Dublintól Athénig ugyan már területileg is egybefüggő az unió, azonban az uniós polgárok kétharmada egy felmérés szerint nem hiszi, hogy Európában jó irányba mennek a dolgok. Míg az emberek szkeptikusak, a politikusok annál ambíciózusabb terveket fogalmaznak meg: 2009-re, a következő európai választás időpontjára - az eddigi népszavazások kudarca ellenére - el akarják fogadtatni az uniós alkotmányt. A 490 milliós Európai Unió önálló nagyhatalommá válna, nemzetek feletti, közvetlenül választott elnökkel, önálló külpolitikával és ütőképes haderővel. A nagy célok között szerepel a kontinens függetlenné tétele a keleti energiaimporttól is, ami a januári immár rendszeres olaj- és földgázválságok fényében érthető törekvés.


Hajdú Sándor
Megbolondul a természet?
A klímaváltozás kockázatai és mellékhatásai

Januári melegrekordok dőlnek meg Európa-szerte, miközben a világ más részein súlyos időjárási anomáliák nehezítik a létezést. Az El Nińo jelenség és a globális felmelegedés kombinációja határozza majd meg a Föld éghajlatát idén - állítják a világ vezető klímaszakértői. A soha nem tapasztalt forróság és a természeti katasztrófák miatt a tudósok szerint nem lehet tovább halogatni a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését. Magyarországon több éve készül egy átfogó kutatási program - a VAHAVA (változás, hatás, válaszadás) -, amelyben huszonöt évre előre lefektették a hazánkban kívánatos klímapolitika alapjait.


Háttér

Konkolyi Katalin
A nagy éhínség
Sztálin tízmillió ukránt ítélt halálra

2006. november 26-án az ukrán ráda elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely az 1932-33-as nagy éhínséget népirtásként definiálja. Hogy a népirtás tudatos volt-e, amivel Ukrajna Oroszországot vádolja, vagy „csak” éhínség, nemzeti tragédia, az jelenleg is vita tárgya - egy biztos: megtörtént. Az ország a huszadik század során többször is átélt éhínségeket - a legkegyetlenebb, legszörnyűbb 1932 őszén kezdődött, és közel két év alatt gyakorlatilag félig kipusztult Közép- és Kelet-Ukrajna lakossága. Pontos számokat senki sem ismer, különféle becslések szerint öt-tíz millió áldozata volt.


Akaró Ágnes
Fénysugár a gyerekből
Példa nélküli sikerek a romaoktatásban

Az Apáczai Csere János Gimnázium igazgatója, Csirke Ernő az elmúlt 15 évben egy olyan modern pedagógiai szemléletű gimnáziumot alakított ki Pécsett, ahova a régióban az érettségit adó intézmények közül a legtöbb roma családból származó diák járt és jár. Kiemelkedő tevékenységéért az oktatási és kulturális miniszter Solt Ottilia-díjat adományozott a pedagógusnak.


Szobota Orsolya
Elvetették a sulykot
Transzszexuálisok a pekingi olimpián

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2004-es határozata értelmében már transzszexuális sportolók is indulhatnak majd a pekingi olimpián.


Hit és értékek

Benke László
Önkéntes apartheid
Andalúziától Amszterdamig: iszlám előretörés Európában

Nyilatkozatháborúba keveredtek a múlt héten a spanyol katolikus püspökök a helyi muszlim közösségek képviselőivel, miután az utóbbiak ambiciózus szervezetei erőfeszítéseket tettek, hogy Córdoba városát - egykor Al-Andalúz királyságának székhelyét - muszlim zarándokhellyé tegyék. jelenlegi elnökétől, a bilbaói Ricardo Blázquez püspöktől, hogy muszlimok miért nem imádkozhatnak a córdobai katedrálisban, amely a város 1236-os keresztény meghódítása előtt a Mezquita - a kalifátus nagymecsetje - volt. Escuderót felbátorította, hogy a pápa közelmúltbeli törökországi útján az isztambuli Kék Mecsetben imádkozott. Blázquez először azt felelte, hogy csak a csoportos imádság tilos, s nem az egyéni imádkozás, ám miután erre Escudero felhívta a muszlim hívőket, hogy látogassanak el „tiszteletteljes, privát és egyéni imádságra” a székesegyházba, a püspök már visszakozott, mondván: „muszlimoknak nem áll módjukban semmilyen formában a córdobai székesegyházban imádkozni”.


Hetek-összeállítás
Válság, jelentés
A pápát is kompromittálta a lebukott érsek

Tizenkét lengyel püspök állt kapcsolatban a lengyel belügyminisztérium egyházi ügyekkel foglalkozó IV. ügyosztályával - állítja a Dziennik című lengyel napilap. Közülük egy, Stanislaw Wielgus kinevezett varsói érseknek a pápa utasítására már le is kellett mondania, és hasonló okokból benyújtotta lemondását Janusz Bielanski, a krakkói Wawel-székesegyház plébánosa is. A lengyel egyházi ügynökbotrány következő áldozata lehet Józef Kowalczyk varsói pápai nuncius, aki állítólag túl későn értesítette a Vatikánt az érsek ellen felmerült vádakról. Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök szerint a lengyel katolikus egyház jelenlegi válsága egyben „nemzeti válság” is.


Külföld

Morvay Péter
Abszurd realitás
Izrael megelőző atomcsapással fenyegeti Iránt – a Sunday Times szerint

Fenyegető kardcsörtetés, abszurd újságírói túlzás, reálisan létező forgatókönyv - eltérően kommentálták világszerte a londoni Sunday Times nagy feltűnést keltett cikkét, amely január 8-án azt állította, hogy Izrael megelőző, korlátozott erejű atomcsapásra készül Irán ellen. Három nappal korábban a szintén angol nyelvű izraeli napilap, a Jerusalem Post jelentetett meg egy hosszú tanulmányt az Irán elleni támadás lehetőségéről. A lapunk által megkérdezett európai és izraeli diplomaták nem kívánták kommentálni a tervezett támadásról szóló értesüléseket, de hangsúlyozták: a nemzetközi közösségnek együttesen kell megoldást találnia a teheráni atomprogram miatt kialakult válságra.


Szobota Zoltán, Somorjai László
Médiaszentelő
Közszolgálati igazságtalanságok

Az adófizetők pénzéből eltartott Duna Televízió hagyományaihoz híven, idén is felszenteltette épületét, stúdióit és munkatársait a katolikus egyházzal. Az állami csatorna gyakorlata nemcsak a külsőségek tekintetében, hanem az egyházak számára szétosztott műsoridő vonatkozásában is sérti a felekezeti esélyegyenlőség elvét. És nincs ez másképp az MTV és a Magyar Rádió esetében sem.


Széchey Noémi
Jó, jobb, legjobb
2007: a döntés éve Franciaországban

Célegyenesbe fordult az áprilisi francia elnökválasztási kampány, az eddig egyedüli jobboldali jelöltként kiálló Nicolas Sarkozy esélyeit azonban jelentősen rontja az, hogy Jean Marie Le Pen akár húsz százalékot is elvihet a szavazótáborából, és még az sem kizárt, hogy a jelenlegi elnök, Jacques Chirac meggondolja magát, és mégis elindul a választáson. Sarkozy egyetlen vigasza lehet, hogy a baloldali elnökjelölt, Ségolčne Royal Kínába tett látogatása során újabb látványos bakikkal gyarapította diplomáciai tapasztalatait.


Németh Csillag
Jenkik, haza
Demokrata vétó az iraki csapaterősítésekhez

Hamar szertefoszlottak az együttműködés esélyei az új összetételű amerikai kongresszusban, miután Bush elnök új iraki politikájának egyes részletei napvilágra kerültek. Bár a stratégia nyilvánosságra hozatalára lapzártánk után kerül sor, az eddigi információk szerint az elnök az Irakban állomásozó amerikai haderő létszámát akarja növelni, valamint teljesítendő feladatokat kíván meghatározni az iraki kormánynak.


Hetek-összeállítás
Amerikai támadás Szomáliában
Újra üzent az al-Kaida két főparancsnoka

Meghalt egy al-Kaida harcos Szomáliában, miután az amerikai hadsereg lecsapott az ország déli részén bujkáló terroristákra. Eközben két bújkáló terrorfővezér, Ajman al-Zavahiri és Omar molla is újra üzent, mellyel gerillaharcok folytatására ösztönöztek az etióp erők ellen.


Chavez államosít

Választási ígéretéhez híven Hugo Chavez még intenzívebben nekilátott a szocializmus „építésének”. A venezuelai elnök bejelentette, hogy államosítja az ország elektromos és telekommunikációs cégeit, valamint további „merész” lépésekre szánja el magát, hogy növelje az állami ellenőrzést. Célja például az is, hogy a Központi Bankot megfossza az autonómiájától. Chavez szerint olyan stratégiai szektorokról van szó, melyeknek a nemzet tulajdonában kell állniuk. Megfigyelők szerint hamarosan sor kerülhet arra, hogy Chavez az alkotmányhoz is hozzányúl, hogy módosítsa az elnöki ciklusokat korlátozó előírásokat.


Újabb cseh kormány-alakítási kísérlet
Vacláv Klaus cseh elnök kinevezte az új cseh kormányt, amelynek élén

a jobboldali Mirek Topolanek áll majd. Az ország ezzel egy hét hónapos válság végére próbál pontot tenni, amelyet egy „döntetlennel” végződő választás okozott. Topolanek koalíciójában a centrista kereszténydemokraták, a zöldek és saját jobboldali pártja, a Polgári Demokraták vesznek részt. A csoportosulás azonban a kétszáz férőhelyes parlamentben száz mandátumot tudhat magáénak, tehát a baloldal is ugyanennyi képviselőt delegálhat a törvényhozásba. Az alkotmány szerint harminc napon belül bizalmi szavazást kell rendezni. Topolanek eddig elutasította a nagykoalíció létrehozását. Június óta ez Topolanek második kormányalakítási kísérlete, de amennyiben nem sikerül stabil kormányt kialakítani, előrehozott választásokat szeretne kiíratni.


Hősök New Yorkban

Két rendkívüli életmentés is történt a héten New Yorkban. A hősök hétköznapi emberek: Wesley Autrey (képünkön) egy New York-i metróállomáson tanúja volt annak, ahogy egy tizenkilenc éves fiú rosszul lett, és a sínek közé esett. Autrey utána ugrott, majd szorosan ráfeküdt, hogy a közeledő vonat el ne gázolja. Bár a metró vezetője fékezett, néhány kocsi így is áthaladt rajtuk - sérülést azonban egyiküknek sem okozott. Az életmentő ötvenéves építőmunkás az eset után nem kért orvosi ellátást, hanem továbbutazott két kislányával. Két másik New York-i férfi egy hároméves gyermek életét mentette meg. A kisfiú kimászott az ablakon, és leesett a ház falán húzódó tűzlépcsőn, de esése előtt rövid ideig még megkapaszkodott. A ház lakóinak kiabálására lett figyelmes az arra járó két férfi, akik elkapták a zuhanó kisfiút. A gyermek egy kisebb homloksérüléssel megúszta a kalandot.


Szabadidő

Lámpamúzeumok Magyarországon

Fél éve nyílt meg Szentendre új érdekessége, a Lámpamúzeum, amely a komor téli napokon kellemes látványosság a betérőknek. Ezenkívül egyedül Zsámbékon található egy nemzetközi mércével is páratlan gyűjtemény. A szemet gyönyörködtető, míves alkotások az elmúlt korok szakmai és esztétikai tudáskincséről tanúskodnak.


Mozaik

Kína lehet a globális klímaváltozás atombombája. A Délkelet-Ázsiában - főleg Kínában - végbemenő robbanásszerű ipari fejlődés a mértéktelen károsanyag-kibocsátás miatt súlyos globális következményekkel járhat. Kína szén-dioxid-„termelése” megkérdőjelezi a kisebb kibocsátó országok erőfeszítéseinek értelmét is, ezért a szakemberek nemzetközi egyezményeket sürgetnek.


Recept

Céklás jércesaláta A cékla hasznos téli vitamin- és ásványisó-forrásunk. Nem csak savanyúságként ízletes, süthetjük, párolhatjuk, és készíthetünk belőle ízletes salátákat is.


Színes

Duma Plaza

Ha ellenséged lőtávolságon belül van, akkor te is.


kohnbandi
Kockázatok és mellékhatások

- Jó napot, egy liter tejet kérek! - Milyen vényt?


Rendőrségi jegyzőkönyvek

„Négyen támadtak rám, három fiatalkorú és két kutya.” „A sértett szerint támadója legudvariasabb cselekedete az volt, hogy csak egyszer verte meg.”


Mi van a képen?
Tovább a cikkhez >>>

Sokat nőttél tavaly óta, Karcsika
Tovább a cikkhez >>>

Akik nem ismernek lehetetlent
Tovább a cikkhez >>>

Így készül a trappista sajt
Tovább a cikkhez >>>

Mestermunkák, mesteremberek
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
XI. évfolyam 2. szám - 2007. január 12-18.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Kovács Klára
Kölcsönös függőség
Oroszország és Európa viszonya az olaj tükrében

Az év első napjait a gázártámogatási igénylések és a sokkoló februári számlákról szóló mendemondák uralták, majd a tartósan enyhe időjárásnak köszönhetően oldódni kezdett az össznépi szorongás. Úgyhogy semmi gáz, lesz olaj - ígérik a hozzáértők. Energiapiaci körképünk.


Vagyim Arisztov
Új gázárháború

„Minszk és Moszkva tárgyalásai rosszul haladnak. Mindkét fél fenyegetőzik: a Gazprom leállíthatja Fehéroroszország gázellátását, Minszk viszont tranzit-szolgáltatásait függesztheti fel.” Az orosz média év végi jóslatai valóra váltak.


A hét eseményei

Visszacsúsztunk A Világbank ismét sorra vette a világ országait, az ott zajló üzleti tevékenységek számára biztosított környezet minősége szerint: Magyarország 2006-ban a 66. helyet foglalta el, míg a 2005. évi felmérésben még a 60. helyre rangsorolta a nemzetközi pénzügyi szervezet. Ezen belül is gyengén állunk az engedélyezési eljárásokban, a befektetővédelemben s az adózás terén, ez utóbbi két kritérium alapján a 118. helyre került az ország.