Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Irán messiást vár
A síita próféta Jeruzsálemben fog uralkodni?

Az iráni kormány hivatalos honlapja közzétette egy teheráni rádiócsatorna vallási műsorának jövendölését, miszerint 2007-ben a világ „átéli a megvilágosodást: a tavaszi napforduló idején Jézussal együtt érkezhet a földre a Mahdi, a tizenkettedik imám”. Az Egyesült Államokban attól tartanak, hogy a síita iszlám apokalipszis feltétlen hívének számító Ahmadinezsád iráni elnök politikája és cselekedetei idén még kiszámíthatatlanabbá válnak.

„Mahdi imám (adja Allah, hogy hamar eljöjjön) hirtelen fog megjelenni a világon az égből jövő szózat kíséretében, Mekkában, a szent Kába kőnél” - szól az Igazság Hangja elnevezésű rádióban december 26-án elhangzott üzenet. Az Iráni Iszlám Köztársaság weboldalán
A világ a megvilágosodás útján címmel közzétett összeállítás szerint a Mahdi egy hadsereget fog felállítani, amelynek segítségével legyőzi az iszlám ellenségeit egy sor apokaliptikus csata során. A prófécia szerint végül a Mahdi a legfőbb ellenségét Jeruzsálemben fogja legyőzni.
Mekkai megjelenését követően először az arabok, majd az egész világ egy emberként fogja követni a Mahdit, aki ezután Irakba utazik, hogy Kufa városában állítsa fel kormányát, ahonnan az egész világot irányítani fogja. A Bagdadtól délre, az Eufrátesz folyó partján található Kufa a síita iszlám legfontosabb városa Nadzsaf, Szamarra és Karbala mellett. Az iszlám prófécia értelmében „Jézus, a próféta” is beletartozna a Mahdi kíséretébe… A történelemben egyébként már több önjelölt síita messiás jelentkezett, ilyen volt a tizenkilencedik században a bahai vallást megalapító Ali Muhammad is.
Ahmadinezsád iráni elnök, aki magát kiválasztottnak hiszi arra, hogy előkészítse a Mahdi visszatérését, újévi köszöntőjében a világ keresztény hívőihez szólva szintén kijelentette: Jézus és a Mahdi együtt térnek majd vissza, hogy „eltöröljék az elnyomást” a föld színéről. Az iráni elnök, aki „nagyon boldog új évet” kívánt a keresztényeknek, kérdést is intézett hozzájuk: „Vajon Jézus mit tenne ma, ha jelen volna a földön? Mit tenne azokkal az elnyomó erőkkel szemben, amelyek keresztény nemzetekben találhatók?”
Ahamadinezsád megnyilatkozásai - köztük az ENSZ-közgyűlés tavaly szeptemberi ülésszakán mondott beszéde - alapján Nyugaton joggal tekintik vallási fanatikusnak az iráni elnököt. A világszervezet fóruma által kínált lehetőséget kihasználva Ahmadinezsád nemcsak a mai világban uralkodó igazságtalanságot ostorozta, és nemcsak a „nukleáris apartheid” fölött tört pálcát, de a politikusok előtt nyilvánosan Allahhoz is fohászkodott, hogy küldje el mihamarabb a földre „utolsó bizalmasát, a tökéletes és tiszta embert, a Mahdit - a Megváltót”.
Az iráni elnök egy novemberi beszédében Teheránban kijelentette, hogy legfőbb küldetésének azt tartja, hogy „utat készítsek a Mahdi imám dicsőséges megjelenésének (adja Allah, hogy hamar eljöjjön)”.
A síiták hite szerint a tizenkettedik imám 941-ben még gyermekként tűnt el. Amikor a földre visszatér, hét évig fog majd uralkodni, mielőtt elhozza az utolsó ítéletet és a világ végét. Ahmadinezsád szerint Irán úgy tud megfelelően felkészülni a Mahdi visszatérésére, ha nagyhatalmú és fejlett iszlám társadalommá válik, miközben elkerüli a Nyugat által képviselt korrupciót és kicsapongást.
Iránban tömegeket foglalkoztat az, hogy miként tér majd vissza a Mahdi, és hogy az országnak és Ahmadinezsádnak milyen szerepe lesz a visszatérésében. Külön hírcsatornák foglalkoznak a Mahdi közelgő eljövetelével. „Az embereket foglalkoztatja az, hogy mikor és miként fog felbukkanni, és hogy nekik mit kell tenniük ahhoz, hogy a Mahdi megváltásából részesedjenek” - mondja Ali Lari, az iráni Kom vallási központ egyik vezetője. „Az időpontot nem tudjuk pontosan, de visszatérésének földi körülményeiről már többet tudunk. A mondás úgy tartja: Amikor a diákok felkészültek, tanáruk meg fog érkezni.”