Vissza a tartalomjegyzékhez


Csömör a politikától
Két fej a békesség ára?

A szeptemberi történelmi mélyponthoz képest is tovább csökkent a politikusok népszerűsége decemberre - derül ki a Medián legfrissebb közvélemény-kutatásából. Egyre inkább úgy tűnik , hogy az elmérgesedett viszonyok rendezéséhez mindkét oldal vezérének távoznia kell majd tavasszal.


Fotók: AP

A „forró” október után november elejére kezdett csendesedni a közvélemény, és decemberre is ez maradt a tendencia: 24-ről 27 százalékra nőtt a pártpreferencia nélküliek aránya, 51-ről 48-ra csökkent azoké, akik biztosan elmennének szavazni, és csupán az emberek 8 százaléka mondta, hogy nagyon érdekli a politika. A pártok közül a Fidesz látszik a politikától való elfordulás vesztesének: a teljes népességben novemberben mért 4 százalékpontos visszaesés után most újabb kettőt veszített, miközben az MSZP támogatottsága október óta nem változott. Jelenleg körülbelül annyian szavaznának a Fideszre, ahányan a parlamenti választás idején tették, az MSZP-re pedig körülbelül 10 százalékkal kevesebben.
A népszerűségindexek átlaga negyven pont a lehetséges százból, ez az érték egy éve 46, két éve 48 volt. A listavezető Dávid Ibolya és Sólyom László mostani 54 pontja négy éve a 14. helyre lett volna jó. Orbán Viktor népszerűsége 45 pont (ezzel a hatodik helyen áll), Gyurcsány Ferenc 36 pontja a huszonkettes lista tizenharmadik helyére elég. A miniszterelnök szeptemberi mélyrepülése megállt, népszerűsége egyelőre nem csökkent tovább. A Medián szakemberei szerint ez a tendencia tavaszig nem változik, mivel egy-egy intenzív, közélettel foglalkozó szakasz után általában egy nyugodtabb, a politikát háttérbe szorító időszak következik. A tavasz azonban a jelenlegi helyzetben kiszámíthatatlan; a gázáremelések, az elbocsátások, a reformcsomag valószínűleg újabb politikai indulatokat gerjesztenek majd. A miniszterelnök sorsa is nagyban függ ettől a trendtől, mivel pártja vezetői tisztában vannak a megszorító csomag politikai hatásaival - miniszterelnök-cserével azonban nem számolnak a szakemberek. Orbán Viktor taktikája nem sikerült, mivel hiába tette „vadászhatóvá” Gyurcsány személyét, népszerűsége nem növekedett a kutatások szerint.
A politika és a politikusok népszerűségvesztése ellenére mérséklődött az emberek általános borúlátása: a szeptemberi 19 százalékos mélyponthoz képest most 25 százalékuk mondta azt, hogy az országban általában véve jó irányba mennek a dolgok, és 73-ról 67 százalékra csökkent a pesszimisták aránya. Lapunk által megkérdezett elemzők úgy vélik: a magyar politika „két szerencsejátékosa” - jóllehet igen különböző okokból - egyaránt túlságosan megosztóvá vált ahhoz, hogy túlélje a következő három évet, és ismét pártja miniszterelnök-jelöltje legyen a 2010-es választásokon. Ha ez a vélekedés helytállónak bizonyul, távozásuk enyhítheti azt a keservesen pártos légkört, amely az utóbbi néhány évben akadályozza a konstruktív politizálást Magyarországon.