Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Kirándulás Erdélyben

Erdély egyik legnagyobb magyarlakta vidéke Kalotaszeg és környéke. A térséget a Kalota-patak választja ketté, a bal parton levő részt Szentkirálynak, a jobb parton levőt pedig Zentelkének hívják. A vidéken vendég-fogadó hálózat működik, körülbelül kétszáz férőhelylyel. A vidék látképét a Vigyázó-hegység uralja, emiatt az éghajlat igazi havasalji jegyeket mutat.

A környező táj nagyon változatos: erdők, völgyszorosok, vízesések, cseppkő- és jégbarlangok váltogatják egymást. Több mint hét gyűjtőtó várja a halászokat, búvárokat és a vízisportok kedvelőit, valamint a tiszta, hegyi levegőre vágyókat.
Érdemes egész napos gyalogtúrát tenni a Kalotaszentkirály mellett magasodó Vigyázó-hegységbe, melynek régi magyar neve Kalota-havas. Székelyjó faluból indul a gyalogtúra Havasrogoz falucskába (870 m), ahová egy patak partján futó kövesút vezet. Az idáig tartó 5 km során még alig érezni a szintemelkedést. Havasrogoz házait magunk mögött hagyva az erdészút gyalogösvénnyé keskenyedik, és a mind meredekebbé váló útvonalunk hegyvidéki tanyaházakkal ékesített rétekre vezet. Hatalmas, évszázados fenyőfák közt vezet az út egyre feljebb, majd szinte váratlanul egy lapos hegyhátra, egy havasi rétre érkezünk, melynek felső részén áll a Vigyázó menedékház (1430 m), ahonnan meseszép kilátásban gyönyörködhetünk. Alattunk a Kalotaszegi-medence, kétoldalt csodálatos fenyőerdők, hátunk mögött pedig a Vigyázó törpefenyőkkel tarkított főgerince.
A vállalkozó kedvűek - kedvező időjárás esetén - továbbindulhatnak felfelé: egy másfél kilométeres kaptató leküzdése után lehet elérni a Vigyázó-hegység legmagasabb pontját, az 1836 méter magas Nagy-Kalota csúcsot, mely egyben az Erdélyi-szigethegység második legmagasabb csúcsa is.
Ezenkívül egy félnapos remek kirándulást is érdemes megtenni Kalotaszeg legszebb vízeséséhez: a Székelyjói-vízeséshez (1000 m). Ide a közeli Havasrekettye faluból juthatunk el egy erdészeti úton.
Hazafelé menet megállhatunk a Bélesi-tónál, itt a Szamos folyót egy 92 méter magas gát tartja vissza, így kialakítva a csodaszép tavat.