Vissza a tartalomjegyzékhez

Holecz Erika
Karrier mindenek felett
Britney Spears a tudathasadás határán

Britney Spears 25 éves, de már túl van mindenen, amihez egy átlagos sztárnak dupla ennyi időre lett volna szüksége. A popcsillag néhány éve váltott a szűzies imázsból, s ma már csak szexbotrányai révén sikerül a felszínen maradnia. Két évvel ezelőtt családalapításba fogott, de kiderült, hogy ez nem az ő pályája: a bibliai szólamokat is előszeretettel hangoztató exénekesnő válni készül, hogy hátrahagyva férjet és gyerekeket, feltámassza hanyatló karrierjét.

Britney Spears 1981-ben Kentwood városában baptista keresztény család gyermekeként látja meg a napvilágot. Az anya születésétől kezdve vasakarattal kormányozza lányát a siker felé, a gondos karrierépítést olykor bibliai szólamokkal fűszerezve. Míg más kislányok babáznak, addig Britney tánc- és énekórákra jár. Nyolcévesen egy rangos tehetségkutató versenyen még túl fiatal kora miatt elutasítják, pedig az édesanya szerint a kis Britney már az első lépései során ráhangolódott a zene ritmusára.
A kislány, pontosabban a mama nem hátrál meg: Britney a következő éveket egy New York-i művészeti iskolában tölti, több televíziós reklámszereplés összejön neki, sőt a Broadway-n is felbukkan gyerekszínészként. Tizenegy évesen műsorvezetői szerepet kap olyan kezdő pályatársakkal az oldalán, mint Justin Timberlake és Christina Aguilera. A műsor két évig fut, majd Brit tizenöt évesen visszatér New Yorkba, hogy teljesen a popszakmába vesse magát. 1998-ban megjelenik első kislemeze, háta mögött a popipar legjobb szerzőivel, s a Hit Me Baby One More a toplisták élére repíti a tizenhét éves lányt. Egy évre rá jön ki debütáló nagylemeze azonos címmel, az album dalai egymás után válnak világsikerekké (Crazy, Sometimes). 2000-ben az Oops! I did It Again címen megjelenő korongjából már az első héten több mint egymillió példány kel el, ezzel megdől a női előadók rekordja.
A kezdeti imázs meglehetősen visszafogott, a kamaszlány a házasság előtti önmegtartóztatást, a hűséget, a bibliai hitet reklámozza, szüleivel templomba jár, állítólag buzgón imádkozik. Mindeközben azonban alig felöltözve pózol a fotósok előtt, a ledér képek láttán az egész világsajtó kételkedik a szüzességmítoszban. Barátjával, Justin Timberlake-kel évekig él együtt, a kapcsolat állítólag szexmentes, ám a tervezett frigyből később nem lesz semmi, s onnantól elindul a nyílt lázadás. A fiatal popdíva menedzsmentje is hosszú távra tervezett, így a 2001-es lemezén Brit már egy másik korosztályt céloz meg: ártatlan tinilány imázsa szexivé vedlik át. 2002-ben belekóstol a filmezésbe is, de mindenhez ő sem ért: az Álmok útján című romantikus vígjáték csúfosan megbukik.
2003-ban Britney bálványa, Madonna is hasznot kíván csiholni magának a fiatal sztár sikeréből, ezért felajánlja, hogy Britney új lemezének bevezető kislemezét és klipjét közösen készítsék. Hogy a kis popdíva fénye rá is ragyogjon, az MTV Music Award díjátadóján a díva a színpadon csókolózik Britney-vel. Madonnának minden oka megvan rá, hogy vetélytársat lásson benne, hiszen első tíz éve alatt adott el annyi albumot, ami Britney-nek csupán öt évébe került.
Britney mindeközben anyjával gyülekezetbe járogat, ahol rendre megtér - az anyuka ezt valamitől nem érzi szükségesnek. Ám minden ugyanúgy megy tovább, Madonna inspirációja erősebbnek bizonyul, Brit rövidesen felrúgja elveit, és a melegházasságok támogatójává válik. Totális a képzavar: hol az önkielégítésről beszél és énekel (Touch of my hand), hol Istenről és a Bibliáról papol. Látványos show-i egyre kevésbé nyűgözik le a nagyérdeműt, a csillagászati összegű jegyekhez a playback kevés.
Jönnek az erotikus színezetű, softporno klipek, amelyek sokak szerint a popszakma szégyenét jelentik. Az In The Zone című új studióalbum elődjeit is túlszárnyalja, pár nappal a megjelenés után rekordmenynyiségben fogy el. Britney is rendelkezik már azokkal a kellékekkel, ami a hírességeknek jár: van már saját csillaga a Hollywoodi Hírességek sétányán, neve alatt parfüm és Barbie baba kapható, múzeuma van szülővárosában, vagyona lassan meghaladja a 150 millió dollárt, és 2004-ben „a legtöbbet partizó csaj” díját is elnyeri. Mi kell még? Úgy tűnik, elég sok minden, legalábbis ha hihetünk annak a csomó zagyvaléknak, amit blog néven az évek során összeírt: „Belegondolok, hogy hová jutottam, romokban van az életem, drogozom, lányokkal szeretkezem, alkoholista vagyok, nem volt gyerekkorom és igazi barátom sem, idegbeteg, depressziós és szánalmas vagyok, és teljesen ki vagyok égve, pedig még csak huszonkét éves vagyok.”
A koncertjein kihívónak és magabiztosnak tűnő popsztár a valóságban bátortalanul és félénken viselkedik, feszültségét pótszerekkel próbálja oldani. Pszichoterapeutáknál, sztárhipnotizőröknél, természetgyógyászoknál, névtelen alkoholistáknál keres segítséget, és hogy teljes legyen az összkép, továbbra is elnéz a templomba.

2004 Britney életében a házasság éve. Egy Las Vegasban töltött éjszakán részegen összeházasodik gyerekkori barátjával, Jason Alexenderrel, de másnap felbontja a frigyet, ami ötszázezer dollárjába kerül. Mindezzel szüleit akarja bosszantani, akik erénycsőszként őrködnek felette, nehogy szégyent hozzon magára és családjára.
Egy újabb nekirugaszkodással férjhez megy az önjelölt rapperhez, Kevin Federline-hoz, aki miatta hagyja el két gyermekét és feleségét. Mindig is jellemző volt Britre, hogy családos férfiak után sóhajtozott, akiket nem kaphatott meg, vagy akik előbb-utóbb visszamentek családjukhoz.
Spearsről az elmúlt két évben csak gyerekszülései, zsírpárnái, férjével való veszekedései és Sean Preston nevű fiának rendszeres veszélyeztetése révén lehet hallani. Az egyhangúságban most újabb botrány ütötte fel a fejét. Britney asszony a minap SMS-ben közölte férjével, hogy válni óhajt, majd pár napra rá nyilvánosságra kerültek az állítólag a nászútjukon készült négyórás szexvideo egyes részletei. A Los Angeles-i bíróság elutasította Britney Spears becsületsértési keresetét, amelyet a felvételeket közlő US Weekly Report című lap ellen indított. A bírói döntés indoklása szerint az énekesnő jó hírén már nincs mit rontani. A hírek szerint Britney hajlandó kifizetni a férje által kért 16 millió fontos kártérítést, és a gyermekekről is lemond a botrány elkerülése érdekében.