Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Téli kényelem, őszi elegancia
Előtérben a nemesi stílus

Idén ősszel és télen nagy sláger lett a fekete-fehér és az arany szín, a nőies szabású vonalak és a nemes anyagok. A tervezők előnyben részesítik a lágy, finom anyagokat, például a selymet, és idén újra hódít a szőrme is. Aki minden részletet komolyan vesz, nagy eséllyel nyertese lehet egy barokk farsangi mulatságnak is.

Lovaglónadrágok, szőrmekabátok, nemes anyagok és hímzések, gombok, selyemsálak, bársonycipők és -táskák, arany- és ezüstcsatok, gombok, láncok jellemzik a mostani trendet: mintha csak egy kosztümös filmből válogatták volna a modelleket. A leggyakrabban megjelenő díszítőelemek aranyszínűek, ezzel is felidézve a gazdag nemesi réteg egykori pompás megjelenését. Újra felbukkantak a skótkockás minták is.
A színeket illetően továbbra is divat a jól bevált fekete-fehér kombináció, a harsány, rikító színek azonban nem lesznek népszerűek. Eltűnik a sok köves, flitteres díszítés, vagy nagyon visszafogottá válik. A szőrmék dominálnak minden mennyiségben, legyen szó igazi vagy műszőrméről. Ismét hódít a katonai stílus: duplasoros gombokkal, egyenes szabásvonallal, mind a kabátok, mind pedig a zakók tekintetében. Mindez csupa csipke felsőkkel megbolondítva, például úgy, hogy a kabát, zakó ujja alatt kilátszanak a barokkosan hóbortos fodrok.
A ruhák anyagválasztásánál elsősorban a kényelmet, minőséget és a természetességet tartották szem előtt a tervezők. A divatkreátorok jövő őszi-téli kollekcióiban a gyapjú és a bolyhos szövetek erős hangsúlyt kaptak. Az anyagok keverednek egymással, így például gyapjú a selyemmel, selyem a bőrökkel. A tervezők mindezt feldobják egy kis flitterrel, tone-in-tone, azaz saját árnyalatán belüli díszítéssel.
Az eddig töretlen népszerűségű, derekat szabadon hagyó topoknak leáldozott: helyettük hosszított, medence alatti felsők, blézerek jelennek meg minden mennyiségben.
Most divat minden, ami övvel van összefogva, legyen az kardigán, kabát, zakó, ing vagy garbó. A cipők fazonja a kényelmet sugallja, ugyanis a sarkak mérete és fazonja is változott: lényegesen alacsonyabbak és tömörebbek, így könnyítik a járást. A barokk sarok mindig is egyike volt a közkedvelt fazonoknak.
Az őszi trendek a táskák terén is hoztak újdonságot: a tervezők hatalmas modelleket álmodtak meg. A lábbelik és táskák szintén aranycsatokkal, pántokkal, hímzésekkel gazdagon díszítettek: anyaguk leginkább nemes bőr, esetleg bársony.