Vissza a tartalomjegyzékhez

Czeglédi Kinga
A zavargások visszavetik a turizmust
Eddig 280 milliós a bevételkiesés

Nagy kérdés, hogy lesznek-e hosszú távú káros következményei a Budapest utcáin zajló tüntetéseknek és zavargásoknak - illetve az arról szóló híradásoknak - a turizmusra nézve. A szállodák vezetői alapvetően derűlátóbbak a jövőt illetően, mint az utazásszervezők és a turisztikai szakmai szervezetek képviselői.


Fotó: Somorjai László

Az első szeptemberi zavargások után a szállodavezetők és turisztikai szakértők úgy nyilatkoztak: nem számítanak számottevő forgalomcsökkenésre, feltéve, ha a garázda események nem ismétlődnek. Az erőszakos utcai megmozdulások azonban folytatódtak, a külföldi médiában közölt képsorok több turistát elriasztottak Budapesttől. Számos jelzés érkezett arról, hogy elsősorban külföldi cégek biztonsági okokból nem engedték Budapestre kollégáikat. A háborús állapotként ábrázolt szeptemberi események és a főváros utcáin felbukkanó tank látványa után nehéz minden kétséget eloszlatni az utazók fejéből az itteni biztonságot illetően.
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter október első hetében tartott sajtótájékoztatóján a hazai szállodákat eddig ért veszteséget 280 millió forintra becsülte, amely elsősorban konferenciák elmaradásából és mintegy 2000 vendégéjszaka lemondásából adódott.
Somlyai Zoltán, a Kempinski Hotel Corvinus rooms division menedzsere a Hetek kérdésére elmondta: a kezdeti - szeptemberi - zavargássorozat után volt egy viszonylag nagyobb lemondás, ami egy 500 fős konferenciát érintett, az október 23-ai eseményeknek azonban nem tapasztalták negatív hatásait a foglalásokra vonatkozóan, a lemondások száma minimális. „Sajnos a következményeket később fogjuk meglátni” - fogalmazott a szállodaiparban és a turizmusban megkérdezett dolgozók véleményével egybehangzóan. Az viszont mérhetetlen, hogy mekkora bevételkiesést okoz, hogy a döntéshozók, akik jelen pillanatban akár konferenciákat, akár saját jövőbeni útjaikat készítik elő, mennyire ijedtek meg a budapesti eseményektől.
Simon András, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője arról számolt be, hogy érezhető csökkenés a megrendelésekben az utazási irodáknál, de nehezen mérhető, hogy az mennyiben köszönhető a zavargásoknak, és mennyiben egyéb tényezőknek, például bizonyos fapados járatok leállításának.
A jövőt illetően pedig, ha holnaptól nem közvetítenek nyugtalanító képeket a világsajtóban, akkor szerinte három-négy hónap alatt rendeződik az iparág helyzete.
Kevésbé derűlátóak a turisztikai szakmai szervezetek. A Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. álláspontja szerint félő, hogy a történtek tartós károkat okoznak Budapest és az ország imázsának, tönkretehetik több év marketingmunkáját. Galla Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója szerint az utcai zavargások sorozatossá válása akár évekre is visszavetheti az idegenforgalmat. Az Országos Idegenforgalmi Bizottság nemcsak arra hívta fel a figyelmet, hogy az iparág teljesítménye csökkenhet, hanem veszélyeztetettnek látja az iparágban dolgozó 400 ezer ember megélhetését is, amennyiben az erőszakos cselekmények nem szűnnének meg Budapesten.