Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Ősz a Balaton-felvidéken
A Káli-medence

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb gyöngyszeme a Káli-medence. A vidék, amely Ábrahámhegytől északra terül el, ősszel, szüret idején él igazán. Felfedezése különösen gyalogtúrával vagy biciklivel jelent maradandó élményt. A csodálatos panorámájú tájat hegyek, völgyek, tavak és számtalan más természeti szépség alkotja.


Monoszló mellett található a 337 méter magas Hegyestű Fotó:

A Káli-medence déli kapuja Kővágóörs: a falutól egy km-re északra találjuk a Kornyi-tavat, amelynek környékén sokszínű vízimadár-kolónia él. Keleti részén, a hegyektől kerített völgyben fekszik Monoszló, melynek határában - a csodálatos Káli-medencei panorámát nyújtó 337 méter magas Hegyestű bazaltbányájának területén - ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szabadtéri kőzetbemutató helye és geológiai kiállítása látható.
A Káli-medence ásványvízkincsét már a rómaiak is ismerték: egyik forrása Kékkút falucska határában található. A medence délnyugati szegletében, a Balatonba ömlő Burnót-patak torkolatában a térség egyik legkisebb települését, Salföldet találjuk. Közelében az őshonos magyar állatfajtákat is bemutató Természetvédelmi Major található.
A medence északnyugati peremén helyezkedik el Szentbékkálla községe. Itt látható a világhírű geológiai nevezetesség, a kőtenger: a község szélén a hajdani Pannon-tenger megkövesedett homokturzásait őrző sajátos sziklamaradványok találhatók. A kövek megőrizték az egykori élőlények, csigák, kagylók elmeszesedett maradványait, ezek ma is jól láthatók. A Fekete-hegy csúcsán magasodó Eötvös-kilátóból pedig lélegzetelállító panoráma nyílik.
A Káli-medence természeti csodáival sorban megismerkedhetnek a látogatók a nemrég megnyílt Theodora-Kékkő Tanösvényen, mely a környék második tematikusan kialakított kirándulóhelye. Változatos tájain kialudt tűzhányó nyomaira bukkanhatunk, megmászhatjuk a Kereki-dombot vagy a Kopasz-hegyet, megnézhetjük a szentbékkállai kőtengert. Mindkét gyalogút közel 8 kilométer hosszú és 15 információs állomásból áll. Az önmagába visszatérő nyomvonalú ösvényeket egy 1,1 kilométer hosszú, úgynevezett „Idő ösvény” köti össze. Ez a túraszakasz a Föld 4,6 milliárd éves történetének geológiai eseményeit dolgozza fel.