Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 44. szám, 2006. november 03

Arcok

Göndör Ottó
A pusztítás folytatódik
Kurt Cobain reneszánsza

Kurt Cobain szürreális szövegvilága és neopunk rockja éppen akkor robbant be a fiatal zenerajongók világába a kilencvenes évek elején, amikorra már a tinédzsereknek végleg elege lett a jól öltözött, megkreált sztárokból. Ezt az űrt töltötte be a „freddykruegeres”, kinyúlt pulóveres, edzőcipős, csapzott hajú trió: a Nirvana. A klasszikus értelemben vett dalforma mára végképp kiveszni látszik a rockzene iparából, s talán így vált lehetségessé, hogy Kurt Cobain, a Nirvana öngyilkos frontembere ötvenmillió dolláros tavalyi bevételével az első helyre került a Forbes magazin „legjobban kereső elhunytak” listáján - megelőzve ezzel az eddigi trónbirtokos Elvis Presley-t.


Náray Tamás
A Big Mac és ami mögötte van

„A titkok kapuja megnyílik” - ezzel a címmel hirdette meg a McDonald’s nyílt napját múlt héten, amikor műtősruhába öltözve végiglátogathattuk a konyhákat országszerte. Az esemény nyilvánvaló célja a horrormesék tisztázása volt: miből is készül a meki menü? Valamit erről is megtudtunk.


Belföld

Hajdú Sándor
Kinek hisznek a gazdák?
Interjú Gráf Józseffel, az agrártárca vezetőjével

- Álláspontunk szerint a mostani tervezett akció mögött a Magosz néhány vezetőjének politikai ambíciója áll. Nincs szakmai indoka annak, hogy 2006 őszén, a betakarítás idején, az őszi munkák közepette a földekről az utcákra, terekre hívják a gazdálkodókat. Egyetértünk a Magyar Agrárkamara és a többi gazdaszervezet véleményével, miszerint hosszú évek után végre tehermentesíteni kell az agráriumot a napi politikától. Így nem tudnák eszköznek tekinteni a mezőgazdaságból élőket a politikai erők. Ezt a konszenzust szeretné most felborítani a Magosz.


M. Varga Katalin
Törpe panama Kisbéren
A fideszes polgármester mindent elintéz

A Legfelsőbb Bíróságig jutott a kisbéri városvezetés ügye, miután az elsőfokú ítélet ellen fellebbező Udvardi Erzsébet polgármester (Fidesz-KDNP), valamint Cs. Zoltán önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) ügyvédje elfogultságot jelentett be a Győri Ítélőtábla ellen.


Vígh Gábor
Nem fújnak az egyenlőbbek
Elutasíthatják az alkoholszondát a képviselők

Hétfőn sem szavazta meg az Országgyűlés az egyes törvények mentelmi jogra vonatkozó rendelkezéseinek módosítását, melynek egyik direkt következménye, hogy a balesetet okozó képviselők továbbra sem kötelesek megfújni a feléjük nyújtott alkoholszondát. A kétharmados többséget igénylő változtatás nem először szerepelt a parlament napirendjén, eddig azonban nem sikerült a megegyezés.


Piros Péter
Folytatódik a zsidózás
Szélsőségek erősödése Magyarországon

Antiszemita közbeszéd Magyarországon 2004-2005-ben címmel jelent meg a héten egy sorozat legújabb kötete. A zsidóellenes megnyilvánulásokat összegyűjtő szerkesztőknek úgy tűnik, nagy ellenállással kell majd szembenézniük: az MTA legújabb felmérése alapján a magyarok 11 százaléka vallja magát szélsőjobboldalinak. 


Békevirág
A csendes többséget várja az MSZP

„Az MSZP arra kéri az ország csendes többségét, hogy november 4-én - körülbelül 10-15 óra között - helyezzenek el egy szál virágot az 1956-os forradalom budapesti emlékművénél” - mondta Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke.


Európa hátsó udvara
Magyarország a szexpiac kiképzőtábora

A családon belüli erőszak befolyásolja az embercsempészek áldozatait - állapítja meg egy, az uniós bővítés során készült felmérés. A 15-25 éves, kisvárosban, felbomló családokban élő kelet-európai lányok egyre gyakrabban válnak embercsempészek áldozataivá. A rendszerváltás óta ugyanis a nyugat-európai szexpiac keletről szerzi be az „árut”. Ez biztonságosabb, mint a korábbi, főként ázsiai és dél-amerikai kereskedelem - állítja a tanulmány.


Sebestyén István
Felperzselt idegek
Forradalmi fájdalomcsillapító Szegedről

Túlzás nélkül szenzációsnak nevezhető Oláh Zoltán szegedi biológus kutató felfedezése, aki egy marokkói növény nedvéből fejlesztett ki újfajta, „harmadik generációs” fájdalomcsillapítót. Ezzel - forradalmi újításként - helyettesíteni lehetne a súlyos mellékhatásokat okozó ópiátokat. A vegyület törzskönyvezéséhez egymilliárd forintra, illetve három évre lenne szükség - a magyar K+F forrásokból azonban ez a projekt mindeddig nem részesült.


Csizmadia Ervin
Menedzserpártok

2005-ben a Védegylet és köztársaságielnök-jelöltje, Sólyom László azzal a jelmondattal kampányolt, hogy „lehet más a politika”. Kijelentő módban, határozottan. Sólyom László azóta köztársasági elnök lett, és - különösen az október 23-a körüli események hatására - az egykori szlogen egyre inkább kérdőjelesen fogalmazódhat meg bennünk: lehet-e egyáltalán más a politika Magyarországon? Akarnok politikus szándékos rosszat akarása, a körülmények szerencsétlen összejátszása, a gazdasági problémák feltorlódása, netán valami „magyarellenes” fátum vagy mindezek valaminő kombinációja okozza rossz érzésünket, sokak beletörődését?


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Lush természetesen
A virág- és gyümölcsillat költészete

Ki gondolta volna, hogy újra divatba jön a szappan, de nem az a fajta, amit még nagymamáink a patak mentén használtak a mángorlón? A mai kor kihívásaival szemben a kozmetikai „piacon” igazi hétpróbás brandnek számít az, aki egyedülálló filozófiával és minőséggel sikeres és növekvő pályát fut be. A Lush több mint tizenegy éve az oligarchikus, erőszakosan terjeszkedő cégekkel szemben is megállja a helyét. Hazánkban 2001 óta teszi illatossá mindennapjainkat a brit partokon indult kis vállalkozás. Az első Lush termékeket 1995 májusában mutatták be a nagyközönségnek, de a jelenleg is fennálló kreatív csapat már idestova több mint két évtizede működik együtt. A fiatalok már annak idején a természetes anyagokból előállított hajápoló termékeikkel a Body Shop közkedvelt beszállítói voltak. A nyolcvanas években - az akkor ritkaságszámba menő - postai utánvéttel szállították ki a megrendelt kozmetikumokat.


Fókusz

Morvay Péter
Évtizedek hamuja alatt
Interjú Paul Lendvai Bécsben élő újságíróval Kádár János árulásáról, a forradalom utáni megtorlásokról és az új nemzedék feladatáról

- Alapvetően háromszor. Kádár elárulta Nagy Imrét, amikor november elsején átszökött az oroszokhoz, és Moszkvában Hruscsovék oldalára állt. Elárulta akkor, amikor november 22-én írásos garanciát adott Nagy Imrének arról, hogy szabadon elhagyhatja a jugoszláv nagykövetséget, miközben tudta, hogy a miniszterelnököt és híveit az épületből kilépve szovjet tisztek várják. Harmadszor akkor árulta el, amikor az 1958. februári szovjet pártelnökségi határozat ellenére mégis halálra ítéltette és felakasztatta Nagy Imrét.


Háttér

Tihanyi Péter
Mikor a tank megindult
Felénk hajították a Molotov-koktélt – mondja M. Zs., a BRFK huszonhárom éves tisztje

- Maroklőfegyver, gumibot, bilincs, gázspray és tomfa. Majd utána a testpáncélt is, ami fölül is, alul is védi a könyökömet, a bokámat és a térdemet. Elvileg. De mivel régiek, elég gyatrán védenek. Háromnegyed kettőre értünk a Kossuth térre, Lapid tábornok úr, Gergényi úr közbiztonsági helyettese tartotta az eligazítást és irányította az oszlatást. Nekem az volt a feladatom, hogy az Alkotmány utcát kellett lezáratnom végig, teljes hosszában. Ezt pontosan, a megadott időre végre is hajtottam, mert arrafelé szorították ki a tömeget. Majdnem száz ember volt rám bízva.


Hit és értékek

Salamon Pál
Elfogyó tisztesség

„Minden ország támasza, talpköve (Berzsenyi Dániel)


Külföld

Széchey Noémi, Párizs
Felgyújtott buszok, politikai tehetetlenség

A tavaly őszi franciaországi zavargások egyéves évfordulóján újra fellángoltak az indulatok nemcsak Franciaország-szerte, de a társadalom valamennyi rétegében is. Miközben a híradások és a különböző vitaműsorok napi rendszerességgel foglalkoznak a francia külvárosok problémáival, olyan városokban kezdtek látványos gyújtogatásba a fiatalok, melyek egy évvel ezelőtt kimaradtak a „balhéból”. Múlt vasárnap azonban a gyújtogatásnak áldozata is lett: egy huszonhat éves lány testének hatvan százaléka megégett. A kormányzat most gyorsított büntetőeljárást kér és a büntető törvénykönyv szigorítását, de a tavaly tett hangzatos ígéretekből mindeddig nem sok minden valósult meg.


Danka Ildikó
A haldokló Nyugat félelme
Népességrobbanásra készülnek Iránban
Tovább a cikkhez >>>

Rimaszombati Andrea
Viharos nyugalom
Egy hét eseményei Izraelben

Atomfegyver Libanonban?


Rákóczi István
Fölényes győzelem
Mi történt Brazíliában a két forduló között?

Felsültek a politikai elemzők október 1-jén. Az ország hatalmon levő elnöke, Luís Inácio da Silva, népszerű nevén Lula (balra) nem szerezte meg az első körben a voksok 50 százalék + 1 szavazatnyi arányát, amelyre elnöki teljesítménye miatt mindenki számított. A Brazil Munkapárt lázas elemzésbe kezdett, és arra jutott, hogy a „tucano” kihívó, Geraldo Alckmin akár még veszélyes is lehet. Azután megint nagyot fordult a kocka: Lula elnök 58 millió szavazattal, minden idők legjobb elnöki szavazatarányával (60,83 százalék) fölényesen győzött.


Vígh Richárd
Sorsdöntő szavazás
Amerika Bushról is dönt

Úgy tűnik, a november 7-ei amerikai kongresszusi választás egyben a George W. Bush elnökségéről szóló népszavazás is lesz. A választások előtt több republikánus politikus nyíltan szembefordult az elnökkel.


Munkatársunktól
Szerbia szavazott
Új alkotmány – a tét Koszovó és a Vajdaság megtartása

Szerbiában a hétvégén tartottak népszavazást az új alkotmányról. Milosevics nevét egyre kevesebbet emlegették a világsajtóban, most mégis egy kicsit kísértett, hiszen az immár teljesen önálló Szerbiában új alkotmányt fogadtak el az egykori hírhedt vezető által kidolgoztatott helyett.


Mussolini nem díszpolgár többé

Tramin (Termeno) dél-tiroli mezőváros képviselő-testülete megfosztotta díszpolgári címétől Benito Mussolini néhai fasiszta diktátort, a kedd esti döntést egyhangúlag hozták meg az észak-olaszországi település városatyái. „Meglehet, hogy kuriózumnak számító lépésről van szó, ám a döntéssel Tramin történelmének egy apró, sötét fejezete ért véget nyolcvankét év után. Mussolini végre odakerült, ahová való: a történelem szemétdombjára” - olvasható a határozati javaslatot beterjesztő dél-tiroli Unió Párt (UfS) közleményében. Pár hónappal a tramini döntés előtt egy másik dél-tiroli kisváros, Montagna is törölte Mussolinit díszpolgárainak sorából.


Észak-Korea hajlandó újra tárgyalni

Észak-Korea megerősítette, hogy hajlandó felújítani a nukleáris programja miatt kialakult válság megoldásáról kezdett, de félbeszakadt hatoldalú tárgyalásokat, egyúttal jelezte: a megbeszélések részeként igyekszik megoldást találni a Phenjannal szembeni amerikai pénzügyi szankciók eltörlésére, valamint hogy a „kedvezményekért cserébe” felhagy nukleáris programjával. Szöul fontolóra veszi az Észak-Koreának szánt humanitárius segélyek folyósításának felújítását, Japán azonban továbbra is fenntartja a szankciókat, amelyek megtiltják az észak-koreai áruk importját és azt, hogy észak-koreai hajók használhassák a szigetország kikötőit.


Katasztrófa-időjárás

Szerdán 19-re nőtt a Cimaron tájfun halálos áldozatainak száma a Fülöp-szigeteken, további 58-an megsérültek, 15 embert pedig eltűntként tartanak nyilván - közölték a hatóságok. A tájfun főleg a szigetország északi, hegyes részét sújtotta, de kedden már elhagyta a térséget, és Vietnam felé tart. Több mint 5000 ház megrongálódott a területen, Luzon szigetén. A katasztrófa 283 ezer embert érintett, és 7 millió euró értékű anyagi kárt okozott.


Sport

Gazsó József
Korrupció és hozzá nem értés
Helyzetkép az utánpótlásról

A magyar válogatott újabb kudarcba fulladt selejtezősorozatbeli produkciója azt mutatja: minden eddiginél sürgetőbbé vált a reformok bevezetése a honi labdarúgásban. Mint minden másban, itt is az alapoknál kell elkezdeni az építkezést, tehát először az utánpótlásban kell elkezdeni a szakmaiatlanság és a pénztelenség felszámolását.


Bozsik helyett Várhidi

Szövetségi kapitány nélkül maradt a magyar futballválogatott, miután az MLSZ Győrben megtartott vezetőségi ülésén az elnökség nem fogadta el Bozsik Péternek az általa irányított csapat eddigi meccseiről készített beszámolóját. Bozsik az elnökség osztatlan támogatásának hiányát érezve önként mondott le posztjáról. Még a magyar fociban sem múlhat el nyomtalanul egy olyan kudarc, melyet válogatottunk szenvedett el pár hete a földrajzilag és futballtanilag is miniállamnak nevezhető Máltától. „Lemondásom legfőbb oka az, hogy a jövőre vonatkozó szakmai elképzeléseink nem egyeznek meg az elnökségi tagok elvárásaival - mondta a győri értekezlet után Bozsik Péter. - Felteszem, Magyarországon talán máshová kívánjuk a futballt, mint ahol reálisan helye van a nemzetközi labdarúgóéletben. Sajnálom, hogy így alakult, bízom abban, hogy a jövőben a válogatott jobb eredményeket ér majd el.” Idén még van egy fellépése a válogatottnak Kanada ellen, amelyen ideiglenesen az U-19-es csapatnál tevékenykedő Várhidi Péter fog dirigálni. (G. J.)


Eredmények, tabellák

Gyorsasági motorkerékpáros vb-sorozat, valenciai nagydíj motoGP, a 30 körös verseny (120, 15 km) végeredménye:


Szabadidő

Szubotics Mariann
Ősz a Balaton-felvidéken
A Káli-medence

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb gyöngyszeme a Káli-medence. A vidék, amely Ábrahámhegytől északra terül el, ősszel, szüret idején él igazán. Felfedezése különösen gyalogtúrával vagy biciklivel jelent maradandó élményt. A csodálatos panorámájú tájat hegyek, völgyek, tavak és számtalan más természeti szépség alkotja.


Programajánló
Tovább a cikkhez >>>

Recept

Ráksaláta


Színes

Látszatvilág

Tegnap, a délutánnak látszó napszakban egy férfiaknak látszó emberekből álló tömeg tűnt fel a Kiskörúton, kezükben fegyvernek látszó tárggyal. A közeli, Astoriának látszó útkereszteződésben éppen egy megemlékezőknek látszó emberek részvételével tartott, békés tüntetésnek látszó rendezvény folyt. A békés tüntetésnek látszó rendezvényen éppen befejezte szónoklatnak látszó beszédét egy politikusnak látszó ember, amikor egy tömegoszlatásnak látszó rendőri intézkedés vette kezdetét. A rendőröknek látszó fegyveres férfiak könnygázgránátnak látszó füstölgő fémdobozokat lőttek a csőcseléknek látszó tömeg közé, akik menekülésnek látszó futással igyekeztek távozni a csatatérnek látszó helyszínről - sajnálatos módon egyenesen a békés tüntetésnek látszó rendezvényen résztvevő, megemlékezőknek látszó emberek közé.


Duma Pláza

Az USA továbbfejlesztett változata az USB


Nemzeti ünnep
Tovább a cikkhez >>>

Túl extrém sport


Vízparti házikó eladó


Békés tüntetők – no comment


Családi hétvége

Vajon hogyan készülhettek fel a békés demonstrálók az október 23-ai demonstrációra? Gondolataimban egy párbeszéd fogalmazódott meg: - Vekkert és zászlót.


Tartalom

Tartalom
X. évfolyam 44. szám, 2006. november 3-9.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Major Nóra
Itt az új költségvetés
Veres idén is átadta a bivalybőr táskát

A jövő évi költségvetés felpuhítása még a sorozatos tüntetések miatt sem lehetséges, hiszen a Brüsszelnek benyújtott konvergenciaprogramot már a pénzügyminiszterek tanácsa is jóváhagyta, így a 2007. évi költségvetés keretszámai is ehhez igazodnak - nyilatkozta Veres János pénzügyminiszter a törvényjavaslat átadása után.


Czeglédi Kinga
A zavargások visszavetik a turizmust
Eddig 280 milliós a bevételkiesés

Nagy kérdés, hogy lesznek-e hosszú távú káros következményei a Budapest utcáin zajló tüntetéseknek és zavargásoknak - illetve az arról szóló híradásoknak - a turizmusra nézve. A szállodák vezetői alapvetően derűlátóbbak a jövőt illetően, mint az utazásszervezők és a turisztikai szakmai szervezetek képviselői.


Kovács Klára
Bércsökkenés, demonstrációk, elbocsátások
Konvergenciaprogram a hétköznapokban

Abban minden szakértő egyetért, hogy jövőre csökkennek a reálbérek, csupán az a kérdés, milyen mértékben. Az elsődleges kárvallott a közszféra, ahol a bérek befagyasztását tervezik. A szakszervezetek újabb demonstrációkat fontolgatnak.


A lakosság negyedének van csak megtakarítása

A GfK Hungária 2006. szeptember-októberi adatai szerint a magyar háztartások mindössze 27 százaléka rendelkezik megtakarításokkal. Ez az arány nagyjából megegyezik a tavaly ilyenkor mért hányaddal. A felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbben váratlan kiadásokra tartalékolnak. A második legnépszerűbb cél a gyermek jövőjének biztosítása. A piackutatás arra is rámutatott, hogy a megkérdezettek vagyonosabb fele is egyre kevésbé tartalékol cél nélkül.


Montenegró exelnöke a TriGránit élén

Miután szeptemberben Demján Sándor kétmilliárd eurós beruházásra készült Montenegróban, most - sajtóértesülések szerint - a montenegrói elnöki székéből távozó Milo Djukanovics a TriGránitnál kap vezetői állást. A helyi ellenzék szerint Djukanovics azért erőltette annyira távozása előtt az Arsenal nevű tivati haditengerészeti üzemek eladását, mivel a TriGránit lesz a főkivitelezője a kikötői nagyberuházásnak, és Demjánék építhetik az adriai-jón-tengeri autópálya egyik szakaszát is.


Mégsem megy az Audi?

Tárgyalásokba kezdett a kormány a győri Audi vezetőségével, mivel a konszern a szolidaritási adó miatt már a tervezett beruházásainak elhalasztását fontolgatta. Bár az Audi 2011-ig mentesült a társasági adó alól, a szolidaritási adót neki is be kell fizetnie. Kóka János gazdasági miniszter szerint most biztató tárgyalások folynak az Audival, és heteken belül lezárulhatnak az egyeztetések. A vállalat vezetése azt kéri, hogy a szolidaritási adó alapját csökkenthesse a hazánkban kutatás-fejlesztésre fordított összeggel.


Jöhetnek az uniós jelzáloghitelek

Külföldön fekvő ingatlan fedezete mellett is nyújthatnak a jövőben kölcsönt a hazai jelzálog-hitelintézetek. Ha elfogadja a parlament az erről szóló törvénymódosítást, egyaránt bővülnek a hitelintézetek és így a hitelfelvevők lehetőségei is. Az úgynevezett EGT jelzáloghitel nyújtására és vásárlására akkor kerülhet sor, ha az Európai Gazdasági Térség államaiban található ingatlanra alapított jelzálogjog a magyar szabályok szerintivel azonos biztonságot nyújt.