Vissza a tartalomjegyzékhez

Holecz Erika
Sting, egy élő rocklegenda

Most jelent meg Sting új albuma, a Songs form the Labirynt, amely középkori lantművek feldolgozására épül. Testre szabott a választás, mivel jóllehet a „nagy generáció” egyik legendás alakjaként Sting zenei kísérletezéseiben mindig is eredményes, sőt újító művész volt, a szomorkás hangvétel mindmáig dalai jellegzetes vonzereje maradt.

A világhírű énekes-gitáros egy észak-angliai katolikus családban látta meg a napvilágot 1951-ben, Gordon Matthew Summer néven. Vallásgyakorló családban nevelkedett, apja hajógyári szerelő, majd saját tejboltjának vezetője volt, anyja fodrászként, majd dajkaként dolgozott. Sting hétévesen, anyja zongorajátékán keresztül szerette meg a zene világát, ahogy a lábainál ülve figyelte, hogy a kottán lévő jelek miként változnak át harmóniává, muzsikává.
Katolikus fiúkórus tagja, majd tizennégy évesen vesz először kezébe gitárt - a zenélés menedékként szolgál apja rideg szigora, no meg a családi veszekedések elől. A szülők nem jönnek ki egymással: apja nehezen mutatja ki szeretetét, így anyja egész életében másnál keres gyengédséget. A házasságtörésből elköltözés, majd filléres gondok miatt visszaköltözés lesz, végül bekövetkezik a válás. Annak, hogy Sting később előadóművész lesz, az egyik fő oka saját bevallása szerint az, hogy végre kiharcolja szülei figyelmét és elismerését.