Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
A hét eseményei

Az Ecofin is elfogadta a konvergenciaprogramot

Elfogadta az EU pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) a magyar konvergenciaprogramot. A tanács 2009-ig, még egy év haladékot adott a magyar kormánynak arra, hogy 3 százalék alá szorítsa az államháztartási hiányt. A tanács az Európai Bizottsághoz hasonlóan nem igényel a kormánytól a konvergenciaprogramon túlmenő költségvetési intézkedéseket.

Erősödött a forint

A héten megkérdezett elemzők szerint a forint árfolyamára az elkövetkezendő két hét belpolitikai eseményei nem lesznek negatív hatással. A politikai események helyett most már lassan a gazdasági mutatókra helyeződik a hangsúly. A pénteki bizalmi szavazás fontos volt a befektetők szempontjából, mivel ez mérsékelte a politikai kockázatot. Szerdai lapzártánkkor kéthónapos csúcsra erősödve 265 forintot ért egy euró.

Amerikai kutató kapta a közgazdasági Nobel-díjat 

Az amerikai Edmund S. Phelpsnek ítélték oda hétfőn az idei közgazdasági Nobel-díjat. Indoklásában az akadémia kiemelte: munkássága lényegesen hozzájárult a gazdaságpolitika rövid és hosszú távú hatása közötti összefüggések megértéséhez. Phelps szerint nem lehet összefüggést felállítani egy valóságos gazdasági mutató (a munkanélküliség) és egy nominális (az infláció) között. Phelps 1933-ban született, és jelenleg a Columbia Egyetem professzora.

Magyarok a bolti szarkák sorában

Európa 24 országát vizsgálva Csehországban történik a legtöbb lopás, nyomában szorosan Szlovákia és Magyarország található - olvasható a brit Center for Retail Research társaság tanulmányában. A legbecsületesebbnek a német nyelvterület polgárai bizonyultak. A tanulmány leszögezi: 24 országban összesen 24,9 milliárd euró értékben tűnt el áru az üzletekből, vagyis a térség minden egyes polgárára 71 eurónyi lopás jut. A lopásoknak több mint fele szárad a vásárlók lelkén, 36 százaléka az üzletek személyzetét terheli.