Vissza a tartalomjegyzékhez

Gazsó József
King Kong, az orosz
Legyőzhetetlen óriás

Nyikolaj Valujev derekán maradt a WBA bokszszervezet nehézsúlyú öve, miután a Chicago melletti Rosemontban rendezett gálán a tizenegyedik menetben technikai KO-val legyőzte amerikai vetélytársát, Monte Barretet. Az egyébként intelligens óriás egészen szórakoztató mérkőzést produkált. Persze akadnak, akik elkapcsoltak a meccsről, mert azt gondolták, hogy dokumentumfilmet vetítenek a nefilimekről.


Nyikolaj Valujev
Fotó: AP

A Keleti Fenevadként is szokták becézni a Szentpéterváron született Nyikolaj Valujevet, akinek méretei mellett (213 cm; 147,6 kg) eddigi eredményei is tekintélyt parancsolnak (45-0, amiből 33 KO). A legutóbbi nyert meccsét beleszámítva tehát már csak négy mérkőzést kell megnyernie ahhoz, hogy beállítsa a legendás Rocky Marciano rekordját.
Sokak szerint Valujev inkább cirkuszi látványosság, mint bokszoló. Ma már a bokszberkekben fogalommá vált Don King a promótere, aki köztudottan nagy hangsúlyt fektet a boksz showjellegére. A Barret elleni mecscsel együtt eddig csak kétszer lépett kötelek közé a tengerentúlon, de vélhetőleg Don King ezt nem fogja a jövőben ennyiben hagyni. Hatalmas, szőrös teste, különlegesen zord külsőt kölcsönző arckoponyája miatt rengetegen felismerik, boksztudása azonban eddig senkiben sem hagyott igazán mély nyomot. Nem említhető egy lapon, mondjuk, Lennox Lewissal, tehát kifinomult technikáról nem lehet az ő esetében beszélni, sokkal inkább az erő dominál a bunyójában. Ellene szól még az is, hogy eddig nem igazán hozta össze őt a sors képzettebb ellenféllel. Jóformán csak a tavalyi John Ruiz elleni címmérkőzés alkalmával találkozott igazi sztárbokszolóval, már ha Ruizt közéjük lehet sorolni.
A riasztó külső megtévesztő is lehet azok számára, akik nem ismerik Valujevet. Az óriást ugyanis kis túlzással kenyérre lehetne kenni a civil életben. Felesége és három gyermeke van. Amikor hobbijáról kérdezik, nem vasgyúrást vagy fanyűvést említ, hanem olvasást. Rengeteg könyve van otthon is, verseskötetektől kezdve Puskin-gyűjteményen át minden megtalálható nála. Egyedül a nyelvekkel áll hadilábon. Szegény amerikai tévés kollégák egyetlen szót sem tudtak kihúzni belőle; kizárólag oroszul volt hajlandó válaszolni. A törvénnyel sem gyűlt meg soha a baja, egyedül egyszer kellett egy parkolóőrt kórházba szállítani miatta, mert egy jégtáncbemutató végeztével a szolgálatban álló úriember csúnya szavakkal illette Valujev feleségét a helytelen parkolásért, mire a késve érkező férj felkapta a férfit, és hangosan kérdőre vonta. Testi sértés nem történt, inkább a sokkhatás miatt kellett a szentpétervári mentők számát tárcsázni.
Ami a mérkőzést illeti: a rózsaszín kesztyűs kihívó, Barret kezdte jobban a meccset. Több horgával is nehéz helyzetbe hozta Valujevet, bár egyik ütésével sem sikerült megrendítenie az újabban King Kong becenévre is hallgató oroszt. Valujev a mérkőzés nyolcadik menetében lendült bele igazán a bunyóba - ekkor földre került Barret, bár nem ütéstől -, és onnantól ő is irányította a mérkőzést. Barret a tizenegyedik menetben már kétszer is padlót fogott, és az amerikai edzője jobbnak látta inkább bedobni a törülközőt. Így továbbra is megmaradt a posztszovjet dominancia a nehézsúlyban.