Vissza a tartalomjegyzékhez

Rimaszombati Andrea
Berlini szivárvány
Német lehet a világ első meleg miniszterelnöke?

Berlinben is önkormányzati választások zajlottak két héttel ezelőtt. A német főváros szavazói újraválasztották a szociáldemokrata színekben induló Klaus Wowereit főpolgármestert, aki a pódiumon választási győzelmét ünnepelve átölelte élettársát. Egy férfit.


Klaus Wowereit

Wowereit választási győzelme után bejelentette, hogy a jövőben kész nagyobb szerepet vállalni az országos politikában is. Egyes újságírók ebből azt vélték kihallani, hogy „Wowi”, ahogy támogatói szólítják, kancellár akar lenni. De kérdéses, hogy vajon készen áll-e a híresen konzervatív német társadalom arra, hogy megválassza a világ első nyíltan homoszexuális kancellárját, akinek jelszava 2001-es kampányában ez volt: „Meleg vagyok, és ez így van rendben!”.
A német meleglobbi kételkedik ebben. Szerintük a kozmopolita, rikító egyéniségű 52 éves férfi ugyan nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az országban jobban elfogadják a homoszexuálisokat, Renate Rampf, a Német Leszbikusok és Melegek Szövetségének szóvivője mégis úgy gondolja, hogy a többség szemében „ez még mindig fogyatékosság. Sokan nem szeretnék, ha egy meleg férfi lenne a politikai vezetőjük”.
Egy nemrégiben elvégzett közvélemény-kutatás azonban cáfolni látszik a lobbisták kétségeit. Wowereit ugyanis abban a kérdésben, hogy a németek hogyan értékelik a tizenhat német szövetségi tartomány miniszterelnökeinek munkáját, megosztva első helyezést ért el Matthias Platzeck brandenburgi miniszterelnökkel. A meleg polgármester népszerű az országban, amit az is erősít, hogy az emberek nem személyekkel, hanem sokkal inkább pártokkal azonosulnak Németországban.
„Wowi” népszerűségét mindenesetre nem a városon belül végrehajtott gazdasági reformokkal vívta ki. A város 60 milliárd eurós adósságának felszámolása érdekében leállította a lakástámogatásokat, és csökkentette a béreket a közszférában, és meg sem próbálta felvenni a harcot a 17 százalékos munkanélküliséggel.
Ehelyett már két alkalommal támogatott egy szexuális-fetisista rendezvényt, ahol gumiba és bőrbe öltözött szado-mazochisták vonultak fel, valamint sosem mulasztja el, hogy részt vegyen a városban évente megrendezett Christopher utcai melegparádén. Friedbert Pflüger, idei kihívója szerint Wowereitot jobban érdekli, hogy lesz-e az idén Love Parade, mint az, hogy munkahelyeket teremtsen. Más konzervatív politikusok is elmondták, hogy a férfi nagy mértékben hozzájárul az ország „morális degenerációjához”. Ezeket a vádakat az aktív éjszakai életet élő polgármester anynyival intézi el, hogy ellenfelei szűk látókörűek, és inkább arra kell koncentrálni, hogy a turisták továbbra is Berlinben költsék el pénzüket. Tény, hogy hivatali ideje alatt a város mágnesként vonzotta a divattervezőket, írókat, művészeket és a nagy volumenű kiállításokat.
Úgy tűnik, a németek szemet hunynak politikusaik magánélete fölött, és a homoszexualitás sem nagy ügy számukra: Hamburg északi részének polgármestere és az ellenzéki liberális párt vezetője is meleg. Emellett az sem zavarta őket, hogy a korábbi kancellár, Gerhard Schröder már a negyedik, Joschka Fischer volt külügyminiszter pedig már az ötödik feleségét „fogyasztja”. A hatásos médiaszerepléseiről ismert polgármester azt ígéri, hogy új perspektívát kínál az identitását kereső SPD-nek. A német politológusok szerint Wowereit esélyes lehet, hogy megválasszák az egyre népszerűtlenebb Angela Merkel helyett, még akkor is, ha a német trikolór mellé a szivárványszínű zászlót is fel kívánja majd húzni.