Vissza a tartalomjegyzékhez

Gazsó József
Határ a csillagos ég
Nem sikerült limitálni a focistafizetéseket

Mégsem maximalizálják a focisták fizetését - született meg a döntés az Európai Unió és az Európai Labdarúgó Szövetség hosszas tárgyalásait követően.


Fotó: AP

Régóta foglalkoztatja már a futballban jártas embereket az a gondolat, hogy mivel lehetne megakadályozni a csapatok közt egyre csak táguló financiális kráter mélyülését. A Bajnokok Ligáját több éve szinte csak az elitklubok „bérlik”, és így a többi csapat nem tud felzárkózni semmilyen viszonylatban hozzájuk - a kelet-európai csapatokat már nem is említve.
A korlátlan költekezés legszemléletesebb nemzetközi példájaként a Chelsea hozható fel, amely Roman Abramovics színrelépése óta évente fontmilliókat költ játékosvásárlásra - a legutóbbi gazdasági mutatójukban 228 millió fontos éves veszteség szerepelt - illetve fizetésekre, így a többi csapatnak szinte esélye sincs harcba szállni vele egy-egy játékosért.
Egy szemléletes példa arra, miért is vannak többen azon a véleményen, hogy nem jó a korlátlan költekezés: ahhoz, hogy valamelyik csapat felvehesse a versenyt a Chelsea-szintű elitklubokkal, kész játékosokat kell igazolnia borsos áron. Ezt leginkább csak külföldről tehetik meg a csapatok, mert az a tendencia, hogy országon belüli klubváltáskor a csapatok közel a dupláját kérik a valós árnak azért, hogy a rivális elálljon az üzlettől, s így ne erősödhessen meg. Ha viszont külföldi játékost igazolnak többségben, ezzel háttérbe szorulnak a hazai játékosok, a saját nevelésekről nem is szólva. Ráadásul komoly adósságba is verhetik magukat a csapatok.
A Premier Ligás csapatvezetők egy csoportja részletes tanulmánnyal állt Richard Caborn sportminiszter elé, aki ígéretet tett rá, hogy meg sem áll vele Brüsszelig. Caborn a napokban prezentálta a tanulmányt az EU és az UEFA képviselői előtt, akiknek végső reakciójuk elutasító volt. „A fizetési sapka egész egyszerűen nem működne és nem is volt sohasem tervbe véve az UEFA-nál” - zárta rövidre a kérdést Lars Christer Olsson. - „Nem lenne az EU és az UEFA szerint sem megoldható, hogy megmondjuk, mennyit kereshetnek a focisták.”
Az UEFA egyébként reméli, hogy a szigorúbb könyvvizsgálatok révén a csapatokat rá tudják majd venni, hogy a felesleges kiadások helyett fejlesztésekbe és hosszabb távon megtérülő befektetésekbe kezdjenek bele. A határozott állásfoglalás ellenére úgy tűnik, hogy az ügy végére még nem tehetünk pontot.