Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 40. szám, 2006. október 06

Arcok

Makki Marie-Rose
Híresen is normális
Meryl Streep

Meryl Streepet nemzedéke legjobb színésznőjeként tartják számon. Úgy tűnik, szerencsés ember, hiszen az ő esetében a tehetség és a siker nem járt önfeladással, sorsromboló kompromisszumokkal, hanem ellenkezőleg: „Hollywood first ladyje” négygyermekes családanyaként, számtalan film emlékezetes nőalakjaként élő ellenpéldája a filmipar bevett szexszimbólumainak.


Kiss Tünde
Ez az arc lesz a végső?
Függőséget okoz a Botox-injekció

Nem újdonság, hogy a szépségipar a fiatalság megőrzésének látszatáért minden fegyvert bevet, akár idegmérget is. Az elmúlt években tömegesen alkalmazott ráncfeltöltő szer azonban pszichés függőséget alakít ki - mutatnak rá brit szakemberek egy friss tanulmányban.


Belföld

Hajdú Sándor
Se veled, se nélküled
Elégedetlenek a szocialisták vidéki talpasai

Csúfos kudarc az önkormányzati választásokon, a köztársasági elnök által felmelegített indulatok, orbáni ultimátum a miniszterelnök menesztésére, bizalmi szavazás a parlamentben. Egy hét itthon, amely újra felzavarta a hazai közélet sekélyes vizét. A miniszterelnök a célkereszt közepén, akit támadnak jobbról, balról, sőt még középről is. A kérdés: túléli mindezt Gyurcsány Ferenc, vagy a harmadik köztársaság immár második miniszterelnöke idő előtt távozik? Ha igen, ígéretéhez híven könyvet kell írnia címmel.


Hetek-összefoglaló
Választási malőrök
Meghalt, körözik, elköltözött

Nem várt kudarcok, elmaradt szavazás, áramszünet, haláleset, elfogatóparancs és váratlan visszalépés. A fentiekből mind kijutott az országnak vasárnap, az önkormányzati választások napján. Következzenek a legérdekesebb momentumok.


Szobota Zoltán
Forgatókönyvek vészterhes időkre
Alkotmányos és alkotmányellenes lehetőségek

Az elmúlt napok belpolitikai eseményeit figyelve több megoldás is kínálkozik a kialakult helyzet rendezésére. Lövétei István alkotmányjogász legalább négy ilyet tár a Hetek olvasói elé.


Hubert József
Birtokviszonyok
Több ezer hektár állami földet árusítanak ki

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) több ezer hektár állami föld eladását tervezi. A befolyt pénz a szervezet idei költségvetési hiányát hivatott fedezni. A privatizáció ellenzői kifogásolják, hogy esetenként több száz hektáros földek kerülhetnek társaságok kezébe. Támogatói viszont arra hívják fel a figyelmet: hazánkban veszélyesen magas az életképtelen törpebirtokok aránya, így szükséges ezek egyesítése.


Cseszkó Tamás
Szívriadó
Kampány a néphalál ellen

A Magyar Kardiológusok Társasága szívriadó néven egy új, a szívérrendszeri megbetegedések megelőzését segítő programot indított, mivel a statisztikák szerint a magyarok 42 százaléka szív- és érrendszeri megbetegedés miatt veszti el életét. A programban több mint háromszázhetven háziorvos, tizennyolcezer beteg, és további kétszáz szakorvos vesz részt.


Anyám könnyű álmot ígért

Hosszan tartó betegség után elhunyt Sütő András. Az erdélyi magyar író a romániai magyar kisebbség egyik kiemelkedő alakja volt. Idén nyáron töltötte be 79-ik életévét.


Pécsi Tibor
A gyilkosok köztünk élnek
Újabb háborús bűnöst lepleztek le

Múlt csütörtökön, lapzártánkat követően került sor a háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ sajtótájékoztatójára. A szervezet munkatársainak sikerült beazonosítaniuk egy újabb magyar háborús bűnöst. Az eset különlegessége, hogy dr. Képíró Sándor nem külföl-dön él, hanem Budapesten. Közvetlenül a bejelentés helyszínével szemben lévő épületben, a Frankel Leó utcában. Két esetben (1944., 1946.) már elítélték 10, illetve 14 évre az újvidéki mészárlásokban való részvételért. Ennek ellenére egyetlen percet sem töltött börtönben.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Gyurácz Ottilia
A hálózat fogságában
A chaten csábították el

Több mint egy éve nincs hír arról a tizenhat éves újkígyósi kislányról, aki az interneten egy beszélgetős oldalon keresett magának barátokat. A rendőrség nem talált rá, és három hónap után lezárta a nyomozást. Uhrin Nikolettről jelen pillanatban senki sem tudja, hol lehet.


Fókusz

Hack Péter
Keresztútnál

A hétvégi önkormányzati választásokon elért jobboldali siker eloszlatta azt a reményt, hogy a szeptemberben kirobbant válságnak gyors vége lesz. Bár a közvélemény-kutatók szerint a koalíció veresége sokkal inkább a megszorító csomagnak, mint a Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülése után kirobbant tiltakozásoknak a következménye, a jobboldal úgy érzi, eljött a pillanat, hogy megdöntse a kormányt. Az ország keresztúthoz érkezett, a közeli napokban eldől, hogy inkább Európa, vagy inkább a Balkán része leszünk.


Bagyarik Cecília
Átvertük a NATO-t
Szervezett hazaárulás vagy jogos önvédelem?

A NATO-val 1999-ben kötött szerződés alapján 2006. szeptember 30-án kellett volna befejeződnie a megígért radarok telepítésének, jelenleg azonban még az sem látható, hogy a magyar fél egyáltalán tudja-e teljesíteni vállalásait. A Zengő- Tubes-ügyben a magyar média leginkább a környezetvédők akcióit és érveit mutatta be, ám a lapunknak nyilatkozó katonai szakértők szerint valójában „szervezett hazaárulás” történt, és „normális országban nem fordulhatott volna elő, hogy a vezetők bazsarózsát babusgatnak, miközben az ország biztonságáról és becsületéről van szó”.


Hit és értékek

Morvay Péter
Kire hallgat az elnök?
Sólyom László a katolikus egyházról és a politikáról

Sólyom László köztársasági elnök megszólalásaival elődeihez képest sokkal több vihart kavart. A politikai elemzők általában azt vizsgálják, hogy az egyes megszólalások melyik fél álláspontját tükrözik inkább, elsiklanak azonban az államfő beszédeinek másik - legalább ilyen súlyú - üzenete felett. Sólyom László többre vállalkozott, mint hogy az országnak az Alkotmányban meghatározott jogkörű elnöke legyen: „Én azt szeretném, hogyha elnökségem alatt vissza lehetne állítani ezeknek a fogalmaknak a becsületét és a fényét: haza, tisztesség, hűség” - mondta megválasztása utáni első beszédében. „Emelkedett lélekkel” vágjunk neki az újesztendőnek - kérte január elsején az ország lakóitól, az önkormányzati választások estéjén pedig megszólalását azzal indokolta: „Hivatalba lépésemkor azt ígértem, hogy törekszem jogaiba visszaállítani a tisztesség fogalmát.” Miért érzi a köztársasági elnök oly fontosnak azt, hogy morális útmutatást adjon a politikusoknak és a népnek egyaránt?


Interjú

Tihanyi Péter
Katarzisok a börtönben
Merre tart Ambrus Attila, alias Viszkis ?

- A börtön önmagában nem, az csak eszköz.


Külföld

Vagyim Arisztov
Moszkva nem hisz a kémeknek
Nagyhatalmak konfliktusa a Kaukázusban

Újra kiéleződött Oroszország viszonya Grúziával. Tbilisziből konzultációra hazahívták az orosz nagykövetet, repülőgépekkel evakuálják a diplomáciai testületet, családjaikat és a kaukázusi orosz hadseregcsoportban szolgáló katonák családjait. A tbiliszi orosz konzulátus megtagadja a beutazási vízumot a grúz állampolgároktól, a lakosság és a média egy háború esélyeit latolgatja.


Hajdú Sándor
Átcsúsztak a felvételin
Románia és Bulgária: korrupció, földkérdés, kisebbségek

Eldőlt, hogy Románia és Bulgária 2007. január 1-jén csatlakozik az Európai Unióhoz, de a brüsszeli szóbeszéd szerint a menetjegy - legalábbis az első években - mintha csak másodosztályra lenne érvényes.


Hetek-összeállítás
Vidám tömeggyilkosok
Új felvétel a szeptember 11-ei merénylőkről

Nevetgélő, viccelődő terroristákról ritkán látni ilyen jó minőségű felvételt. Kilenc hónappal a 2001. szeptemberi, New York-i mészárlás előtt a két utasszállító eltérítője még kedélyesen beszélgetett egymással. A felvétel újabb érv a széles körben elterjedt összeesküvés-elméletekkel szemben, amelyek tagadják, hogy a World Trade Center elleni támadás az al-Kaida terroristáinak műve lett volna. (. Hetek, 2006. szeptember 8.)


Munkatársunktól
Teljesíthetetlen követelések
Sem Libanon, sem Gáza nem enged

A Libanonban tartózkodó ENSZ-békefenntartó erők vezetője „jelentős előrelépésként” üdvözölte az izraeli erők Dél-Libanonból történő vasárnapi kivonását. Ugyanakkor közölte, hogy a folyamat mindaddig nincs lezárva, amíg az izraeli katonák az utolsó határ menti falut is el nem hagyják. Az izraeli hadsereg egy települést még felügyelete alatt tart, és a légierő a hét elején is többször berepült libanoni területekre.


Szikora Márton
Kazettán bukhat a varsói kormány
Kelet-Európa: mélyülő válság, erősödő populizmus

A Világbank frissen kiadott jelentésében a Kelet-Európában teret nyerő „populista erők” okozta veszélyekre hívta fel a figyelmet, utalva a Szlovákiát vezető jelenlegi koalícióra, a magyar kormány ellen folytatott demonstrációkra és az immáron állandósuló cseh és lengyel kormányválságra.


Rimaszombati Andrea
Berlini szivárvány
Német lehet a világ első meleg miniszterelnöke?

Berlinben is önkormányzati választások zajlottak két héttel ezelőtt. A német főváros szavazói újraválasztották a szociáldemokrata színekben induló Klaus Wowereit főpolgármestert, aki a pódiumon választási győzelmét ünnepelve átölelte élettársát. Egy férfit.


Karl Pfeifer, Bécs
Rágalomkampány Ausztriában
Bankbotrány, korrupció és idegengyűlölet

A hétvégi osztrák választásokon rövid, de rágalmaktól hangos kampány után az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) aratott győzelmet. Ez a tény meglepte az osztrákokat, hiszen a közvélemény-kutatók az Osztrák Néppártnak (ÖVP) adtak több esélyt a győzelemre. Az elveszített szavazatokért Wolfgang Schüssel kancellár, a Néppárt jelöltje azonnal felelősséget vállalt, és gratulált a szociáldemokrata Alfred Gusenbauernek, aki hatéves néppárti kormányzás után lesz Ausztria kancellárja.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Riport

Sebestyén István
Haleső a Dunán
Hajnali látogatás a gemenci halászoknál

Szótlanul ülünk a motoros csónakban, miközben könnyedén szeljük a Duna vizét a hűvös koraőszi hajnalon. Összébb húzom magamon a kardigánt, fejembe nyomom a kalapom, és élvezem, hogy a hatalmas folyón virrad ránk a reggel. A sziluettek lassan emberekké alakulnak, a két parton felderengenek a fák, a víztükör pedig megsokszorozza a kelet vöröslő fényeit. Tízperces utazás végén érkezünk a rezéti halászok tanyájához, majd továbbindulunk a Rezéti-Dunára.


Sport

Gazsó József
Határ a csillagos ég
Nem sikerült limitálni a focistafizetéseket

Mégsem maximalizálják a focisták fizetését - született meg a döntés az Európai Unió és az Európai Labdarúgó Szövetség hosszas tárgyalásait követően.


Kalmár István
2 kör van hátra
Forma–1: Tetőfokon az izgalom

Ahhoz képest, hogy a szezon elején a Renault milyen fölényesen uralta a Forma-1 mezőnyét, annál nagyobb slamasztikába került az év második felében. Fernando Alonso teljesítménye az utóbbi időkben hanyatlik, miközben a Ferrari megtáltosodott paripaként veszi az akadályokat.


Eredmények tabellák
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Rimaszombati Andrea
Ösvény a megértéshez

Nemrégiben jelent meg az Izraelben élő Jehuda Lahav - többek között lapunk tudósítója - második önéletrajzi írása Ösvény a megértéshez címmel. A Kassán kiadott kötet a szerző életének tizenkét évét fogja át, és olyan szemszögből világítja meg a zsidó nép küzdelmét Izrael földjén, melyet külső szemlélő nem volna képes ilyen őszintén és hitelesen visszaadni.


Sz. M.
Tzatziki

A fokhagymás-joghurtos uborkasaláta az egyik legnépszerűbb görög étvágygerjesztő: ez a saláta annál finomabb, minél többet - de minimum négy órát - pihen a hűtőszekrényben, míg az ízek teljesen összeérnek. Minimum kétféleképpen készíthetjük, íme az első variáció:


Rövid hírek
Tovább a cikkhez >>>

Színes

-kohnbandi-
Kiképzés
Az APEH-kommandó

Üdvözlöm önöket! Kérem, tápászkodjanak föl, a 450 fekvőtámasz csak bemelegítés volt, talán húzzák át az oxigénsátorba azt a lógó nyelvű revizort, köszönöm.


Ügyfélszolgálat
100 valódi szövegek
Tovább a cikkhez >>>

Sárga angyal
Tovább a cikkhez >>>

Mi van a képen?
Tovább a cikkhez >>>

Ez már a reform?
Tovább a cikkhez >>>

Slaza
Szakértői kormány
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
X. évfolyam 40. szám, 2006. október 6-12.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Patikussztrájk
Tovább a cikkhez >>>

Jogsértések a Kossuth téren
Tovább a cikkhez >>>

A félhold árnyéka
Tovább a cikkhez >>>

Amiről nem szabad hazudni
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Major Nóra
"Forradalom" másfél milliárdért
Az adófizetők állják az utcai harcok árát

1,36 milliárd forint. Ennyi az önkormányzati választásokat megelőző utcai harcok ára. Túlórázó rendőrök, megrongált közterek, lemondott szállodafoglalások.


Munkatársunktól
A pénzvilág a kormány mellett

A forint két ízben gyengült látványosan a hét elején: először Gyurcsány Ferenc esetleges távozásának hírére, majd Orbán Viktornak a kormányfő eltávolítására adott ultimátuma bejelentésekor. A piacok egyértelműen Gyurcsány mellett foglaltak állást, mivel benne látják az egyensúlyteremtés személyi garanciáját. Az elhúzódó zavargások beláthatatlan pénzügyi következményekkel járhatnak.


Papp Levente
Szegényház az unióban
Románia és Bulgária a csatlakozás küszöbén

Románia és Bulgária 2007. január elsejei csatlakozásával az Európai Unió a legújabb, történelminek nevezett bővítés után a Balkánon is megveti a lábát. Az új belépőkkel az unió 27 tagállamot és 491 millió lakost számlál majd. Az unión belüli gazdasági szakadék tovább mélyül, és migrációs problémák is keletkezhetnek, hiszen miközben Luxemburgban 1500 euró a minimálbér, Bulgáriában csak 83, a román fiatalok 88 százaléka pedig nyugaton szeretne munkát vállalni.


Major Nóra
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>