Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Patikussztrájk

Kétórás figyelmeztető sztrájkot ígértek csütörtökre a patikusok, mivel sem a kormány, sem a szaktárca nem vette figyelembe a kamara javaslatait és ellenvéleményét a patikaliberalizációról szóló törvény előkészítése során.


Fotó: Somorjai László

A Magyar Gyógyszerész Kamara e hét elejéig adott haladékot a kormánynak, hogy vonja vissza a szabad patikaalapításra és a vény nélkül is kapható gyógyszerek patikán kívüli árusítására vonatkozó elképzeléseit. A gyógyszerészek egy tárgyalódelegáció felállítását kérték a minisztériumtól, hogy megoldást keressenek a jobb ellátásra, a hosszabb nyitva tartásra, a gyógyszerek internetes rendelésére - mindezt liberalizáció nélkül. A kamara az egészségügyi tárcától a kijelölt határidőig semmilyen visszajelzést nem kapott, ezért döntöttek a demonstráció mellett.
Az Egészségügyi Minisztérium kinyilvánította, nem vonja vissza a törvényjavaslatot, ezért nem jelölt ki tárgyalódelegációt. Részletkérdések kidolgozásában számit a kamarára. A minisztérium sajtóosztálya szerint az egészségügyi miniszter több alkalommal tárgyalt a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökével és vezető tisztviselőivel.
A gyógyszerésztársadalomnak nem a részletekkel van gondja, hanem alapvetően nem ért egyet a patikaliberalizációval. Patikusok szerint mind a fogyasztókra, mind a szakmára nézve komoly veszélyekkel járhat a liberalizáció. Szakmai alapon leginkább azt kifogásolja a kamara, hogy a kormány megengedné, hogy egyes gyógyszerek kikerüljenek a patikákból, s akár benzinkutaknál vagy bevásárlóközpontokban is kaphatóak lennének. A szakma aggódik azért is, hogy a betegek nem kapnak majd kellő tájékoztatást a gyógyszerekkel és a használatukkal kapcsolatban. Szigorú szankciókat helyeztek kilátásba az ezt elmulasztókkal szemben - hangsúlyozta erre a tárca sajtóképviselője.
A kormány által elfogadott liberalizációs intézkedések a lakosság megváltozott igényeit elégítik ki - jelentette ki Molnár Lajos egészségügyi miniszter szeptember közepén. A minisztérium a verseny kiterjesztését hangsúlyozza az intézkedések hátterében.
A patikusok ugyanakkor állítják, liberalizáció esetén sem alakulna ki verseny, mert a patikák működését több ponton is megkötik a hatályos törvények. Leginkább az árrés maximalizálása jelent akadályt, hiszen jelenleg 13 százalékot tehetnek a gyógyszertárak a nagykereskedelmi árakra, ebből kell kigazdálkodniuk a béreket, adókat, járulékokat stb. (Az EU-ban egyébként a legalacsonyabb árrés is 20 százalék felett van.) A jelenlegi állás szerint marad ez az intézkedés, más elárusítóhelyeken azonban nincs árrésplafon. Ráadásul a patikákkal szemben a szigorú szakmai intézkedések, elvárások megmaradnak, míg az újonnan belépő üzletektől nem várják el például a gyógyszerek szakszerű tárolását, a lejárt termékek elszállítását vagy éppen a betegek szakszerű tájékoztatását.
A patikusok szerint a patikaliberalizáció leginkább üzletről szól, és elsősorban a gyógyszergyártó cégek érdekeit szolgálja. Az eddig is hatalmas profittal rendelkező gyártók számára most újabb piacok nyílnak meg, tovább növekszik a forgalmuk, s ebben a hipermarketek is részesedni akarnak. A szakma képviselői többek között attól tartanak, hogy a gyárak, látva a nagyobb üzleti lehetőségeket, emelni fogják az áraikat.