Vissza a tartalomjegyzékhez

Vígh Richárd
Demokrácia thai módra
Újraválasztották, majd megpuccsolták

A volt miniszterelnök ellenlábasai szerint Thaksin nem tűrte a kritikát, és a Thaiföld déli részén tomboló erőszakhullámot sem volt képes megfékezni. Azonban nem ezek voltak a fő okok, melyek miatt az „ország népe” (legalábbis közülük azok, akik tábornoki egyenruhát viselnek) úgy érezte: Thaksinnak mennie kell. Egy családi döntés eredményeként ugyanis a miniszterelnök az idei évben eladta részvényeit az ország legnagyobb telekommunikációs cégéből, a Shin Corporationből - méghozzá anélkül, hogy a közel 2 milliárd dolláros (430 milliárd forintos) üzlet után akár egy cent adót is fizetett volna. Úgy tűnik, hogy ez már - az amúgy békeszerető - thai polgároknak is sok volt, a miniszterelnöknek a 2004-es cunami idején tanúsított helytállása és a kábítószer-kereskedelem elleni agresszív fellépése ellenére.


Thaksin Shinawatra és Sonthi Boonyaratglin

A szingapúri befektetőkkel megkötött üzleten a thai közvélemény amiatt is felháborodott, hogy az ország legjövedelmezőbb cége szingapúri kezekbe került, miközben az ország semmit nem nyert az üzleten. Idén áprilisban már népes tömegek vonultak Bangkok utcáira a miniszterelnök lemondását követelve. Thaksin Shinawatra le is mondott, igaz, csak néhány napra, majd májusban visszatért kormányfői posztjára. A következő hónapok politikai bizonytalanságai, a kiszivárgott korrupciós ügyek és adócsalások eredményeként végül a múlt héten a thai hadsereg parancsnoka, Sonthi Boonyaratglin tábornok - kihasználva a miniszterelnök New York-i útját - egy vér nélküli puccs során átvette a délkelet-ázsiai ország irányítását. Az utcákra özönlő fegyveres katonákról és tankokról készült felvételek bejárták az egész világot, leszorítva az első helyről a budapesti zavargások híreit. A rendkívüli készültség ellenére a puccs meglehetősen békésre sikeredett: gyorsan és zűrzavar nélkül történt a hatalomátvétel. Sonthi tábornok közölte, hogy egy éven belül szeretnék helyreállítani a demokráciát Thaiföldön, ehhez azonban feltétlenül szükség van egy új alkotmányra.
Az erőszakmentes hatalomátvételt követően azonnal fölállítottak három bizottságot is, melyek feladata az előző rezsim korrupciós ügyeinek kinyomozása és nyilvánosságra hozatala.
A puccs vezetői már tárgyalnak egy új, megbízott miniszterelnök személyéről, azonban jelöltjüket Bhumibol Adulyadej királynak is jóvá kell hagynia, lévén Thaiföld államformája alkotmányos monarchia. Előreláthatólag jövő októberre írják majd ki az új, demokratikus választásokat.
Az eseményeket követően szárnyra kaptak olyan híresztelések, melyek szerint Thaksin Shinawatra még a közeljövőben meg fog próbálni visszatérni a hatalomba. A miniszterelnök hivatala azonban ezt nem erősítette meg. Hivatalos közleményük szerint Thaksin végre „jól megérdemelt pihenését tölti majd”.


Fotó: AP