Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 39. szám, 2006. szeptember 29

Arcok

Zsurkán Mariann
Gátlástalanul
Julia Roberts, a hollywoodi megasztár

Julia Roberts, a harminckilenc éves Oscar-díjas színésznő úgy döntött, visszavonul a mozivászonról, hogy új-mexikói ranchán főállású anyaként családjával és jótékonykodással töltse el hátralevő, filmmentes éveit. A színésznő a Broadway-n előadott színdarabbal kívánt elbúcsúzni a közönségtől, ami nem tűnt túl szerencsés választásnak. Az igazi botrány azonban nem a színpadi bukás, hanem a magánéletben tanúsított határtalan gátlástalansága.


Belföld

Hack Péter
A nép szavaz

Az ellenzék vezére, Orbán Viktor arra buzdítja az országot, hogy tekintsük a hétvégi önkormányzati választásokat népszavazásnak, ahol a nép dönt a kormány sorsáról. A kormánypártok tiltakoznak egy ilyen értelmezés ellen, szerintük az önkormányzati választás a települések igazgatásáról szól, így azt nem lehet sem népszavazásnak, sem a tavaszi választásokat követő harmadik fordulónak tekinteni. Elemzésünk a választás tétjét vizsgálja.


Sebestyén István
Jogsértések a Kossuth téren
Értelmezhetetlen formációkat alapítanak a tüntetők

Ötven, a szónokok által zsidónak gondolt politikus nevét olvasták fel a Kossuth téren. Ennek kapcsán az adatvédelmi ombudsman felhívta a figyelmet, hogy a szabad véleménynyilvánítás nem járhat mások jogainak sérelmével. Jogi szempontból érdekesek a tüntetők olyan közjogi ötletei is, mint az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívása, vagy az ideiglenes kormány megalakítása.


Hubert József
Begerjed-e a magyar gazdaság?
Beszélgetés Csaba Lászlóval, a CEU egyetemi tanárával

- Címszavakban: túl későn - túl keveset - túlságosan rövid távú szempontok alapján. Ezt a fajta megszorítást közvetlenül a választások után be kellett volna jelenteni, s reális helyzetértékeléssel együtt. Mivel ez elmaradt, azt mondhatjuk: a Gyurcsány-csomagnak nincs fix pontja, nincs mire felfűzni. Számos intézkedés történik ugyan, de hatásuk csekély. Itt van példának a vizitdíj. Az egészségügyi miniszter szokta mondani, hogy ennek bevezetése elsősorban oktató-nevelő hatású lesz, kevesebb alkoholt fogunk fogyasztani, növeli az egészségtudatosságunkat, satöbbi. Ugyanakkor az OEP adósságát - amely már most több mint 60 milliárddal haladja meg a tervezettet - nem orvosolja. Arra vonatkozóan pedig, hogy ezt az adósságot miből fogja a kormány rendezni, nincsenek hihető elképzelések.


Az egyházaknak juttatott egyszázalékos felajánlások az elmúlt három évben
Tovább a cikkhez >>>

Varga Zoltán
Kivégzés Marcaliban
MDF-es képviselő számolt le helyi ellenfelével

2006. szeptember 15-én este fél 8-kor Marcali külterületén eldördült egy katonai pisztoly. Az első lövést további kettő követte, de az is lehet, hogy még több. Három golyó azonnal végzett Horváth Károly 34 éves helyi lakossal, akit a környéken mindenki csak „Dudiként” ismert. A rendőrség azonnali hajtóvadászatba kezdett az áldozat feleségének vallomása és a mobiltelefonban talált hívószámok alapján. Szabó Gyula vállalkozót, az MDF önkormányzati képviselőjelöltjét a kora hajnali órákban Keszthelyen fogták el. A városatya, aki lemondásáig a képviselő-testület tagja, a megyei területi lista vezetője volt, beismerte tettét.


Miénk itt a tér
Uniós pályázat Vác főterére

Szeptember 22-től 24-ig zajlott Vác város átépített, felújított főterének megnyitó ünnepségsorozata Miénk itt a tér címmel. A teret dr. Bóth János polgármester adta át a váciaknak, hangsúlyozva, hogy a város fejlesztése mellett tették le voksukat.


Vizin Balázs
Közös felelősségünk egy jobb Magyarország
- mondja Hankiss Elemér

- Alapvetően nem szeretem Magyarországot olyannak, amilyen. Szeretném szeretni, mert itt nőttem fel, és ennek az országnak köszönhetek sok mindent, de a jelenlegi állapotában nehéz szeretni. Nem szeretem azt, hogy igazságtalan, nem szeretem azt, ahogy tehetetlenkedik, nem tetszik, hogy nem találta ki, hogy milyen ország akar lenni a következő tíz-húsz évben, és azt se találta ki, hogy a világban milyen szerepet akar betölteni. Nem találta ki, hogy miként lehetne az emberek rosszkedvét jókedvre deríteni, igazából nem talált ki semmit. Ez ma egy rosszul működő ország. 1989 után szépen ívelt fölfelé a sorsa, majd 2002 táján kezdtünk egyre gyorsabban csúszni lefelé. A kelet-európai csapatban az elsők között voltunk, most az utolsók vagyunk.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Somorjai László
Graffiti
Akiket a fémszag megcsapott

A graffitisek maguk is tudják, hogy kárt okoznak. Jogos tehát a rendőri fellépés ellenük, a négyévenkénti kampányidőszakban megfújt harci riadó azonban tipikusan magyaros jellegű: mintha a rongálók megfékezésének legfőbb célja a választópolgárok megnyerése volna.


Makki Marie-Rose
Sovány vigasz
Kitiltották az anorexiásokat a madridi divathétről

A női modellek közül ötöt kitiltottak, néhányan pedig maguk mondták le szereplésüket a múlt héten megrendezett, nagyszabású madridi divathétről. Erre azt követően került sor, hogy az esemény szervezői eltiltották a kifutótól, illetve orvoshoz küldték a túl sovány modelleket, mondván: a divatiparnak nagy felelőssége van abban, hogy a fiatalok ma tömegméretekben küzdenek súlyos táplálkozási zavarokkal. Az, hogy egy ilyen rangos világesemény is felvállalta a csontsovány szépségideálokkal szembeni küzdelmet, része egy hosszabb ideje tartó, kiterjedt tiltakozásnak, amit többek között a Dove-nak a hétköznapi szépségért indított kampánya is fémjelez.


Fókusz

Hajdú Sándor, Hubert József
Budapest ostroma

Interjú Demszky Gábor, Tarlós István, és Katona Kálmán főpolgármester-jelöltekkel


Háttér

Gyurácz Ottilia
A Corvin- zászló titka
Kovács Ibolya megdöbbentő életútja és emlékei az igazi forradalomról

1989 nyarán az ‘56-os áldozatok újratemetését Cabrero Kovács Ibolya zokogva nézte végig ausztráliai otthonában. Miután kikiáltották a Magyar Köztársaságot, a 60 éves asszony érezte, hogy eljött az ő ideje, évtizedekig féltve őrzött titkát a nagyközönség elé tárja. Felvette hát a kapcsolatot az ausztrál miniszterelnökkel és az akkori magyar kormányzó párttal, majd 34 viszontagságos év után hazahozta és kibontotta a Corvin köz világot megjárt, megpörkölődött, lyukas zászlóját, s az egykori nemzetőrnévsorral együtt átadta a hadügyminiszternek. Mindez ma a Hadtörténeti Múzeumban látható. Ibolya - akit 1996-ban érdemeiért vitézzé avattak - az 50 évvel ezelőtti és az azóta eltelt eseményekről nyilatkozott lapunknak.


Bagyarik Cecília
Öngerjesztő könyvdömping

Pont húsz évvel ezelőtt, 1986-ban jelentek meg az utcai könyvárusok Budapest utcáin Végh Antalnak a magyar fociról szóló, Gyógyít(6)atlan című könyvét kínálva. A honi labdarúgásról lehet, hogy most is csak hasonló diagnózist tudnánk fölállítani, a könyvkiadás és a könyvterjesztés azonban nagy drámák és nagy sikerek progresszív piacává vált az elmúlt időszakban.


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Megkerültek a jeruzsálemi Szentély kincsei?
A Templom szent tárgyai Izraelben vannak – állítja egy brit régész

A brit napilap szeptember 25-ei számában közölt cikkben Sean Kingsley nem kevesebbet állít, mint azt, hogy tízéves kutatás után a bibliai kincsgyűjtemény - köztük a tiszta aranyból készült gyertyatartó, a menóra - nyomára bukkant. A jeruzsálemi Templom i. sz. 70-ben történt kifosztása után a szent tárgyakat Rómába szállították. Kingsley szerint a kincseket Rómából az 5. században a vandál hódítók Karthagóba, majd a mai Algéria területére, innen pedig Konstantinápolyba vitték, mielőtt elrejtették volna azokat a júdeai sivatagban, a Betlehem közelében lévő Theodosius kolostor alatt.


Külföld

Új háborút forralnak
A Hezbollah győzelmi parádéja

Izrael szerint a Hezbollah az egész világot köpte szembe a múlt pénteki rendezvényén, mely során Hasszan Naszrallah sejk (képünkön) kijelentette, hogy szervezete soha nem fogja letenni a fegyvert. A harmincnégy napos izraeli-libanoni háborút lezáró ENSZ-rendelkezés szerint a Hezbollahot le kellett volna fegyverezni, ám a „nagy, isteni, történelmi és stratégiai győzelmet” ünneplő terroristavezér a parádén kijelentette, hogy sokkal erősebbek, mint a háború előtt, és húszezer rakétával rendelkeznek.


Rimaszombati Andrea
Nem csitul a harag
Mohamed zászlója a Vatikán fölött?

Nem csitul a XVI. Benedek regensburgi beszéde körül kialakult felbolydulás az iszlám világban, amelyről múlt heti számunkban beszámoltunk. (A félhold árnyéka. Hetek, 2006. szeptember 22.) A pápa ugyan bocsánatot kért a muszlimok szerint elhibázott mondatáért, a muzulmán világ mégsem akarja ezt tudomásul venni. José Manuel Barroso közben kijelentette, hogy Európának ki kellett volna állnia Benedek mellett.


Lukács András
Bin Laden: Élve vagy halva
Különös kiszivárogtatás egy francia lapban

Oszama bin Laden egy hónapja meghalt tífuszban. Vagy csak fertőzött vizet ivott, és súlyos beteg lett. Esetleg semmi baja, csak orruknál fogva vezeti üldözőit. Bin Laden halálhírét egy szaúdi forrásokra hivatkozó francia helyi lap keltette még a múlt héten. A hír bejárta a világsajtót, majd a cáfolatok úgyszintén. Először az amerikai és pakisztáni hatóságok tartották valószínűtlennek, hogy a terroristavezér meghalt volna, majd a héten kedden a tálibok egyik szóvivője, bin Laden „barátaira” hivatkozva, az al-Arabija televíziós társaságnak azt állította, hogy a terroristavezér él.


Vígh Richárd
Demokrácia thai módra
Újraválasztották, majd megpuccsolták

A volt miniszterelnök ellenlábasai szerint Thaksin nem tűrte a kritikát, és a Thaiföld déli részén tomboló erőszakhullámot sem volt képes megfékezni. Azonban nem ezek voltak a fő okok, melyek miatt az „ország népe” (legalábbis közülük azok, akik tábornoki egyenruhát viselnek) úgy érezte: Thaksinnak mennie kell. Egy családi döntés eredményeként ugyanis a miniszterelnök az idei évben eladta részvényeit az ország legnagyobb telekommunikációs cégéből, a Shin Corporationből - méghozzá anélkül, hogy a közel 2 milliárd dolláros (430 milliárd forintos) üzlet után akár egy cent adót is fizetett volna. Úgy tűnik, hogy ez már - az amúgy békeszerető - thai polgároknak is sok volt, a miniszterelnöknek a 2004-es cunami idején tanúsított helytállása és a kábítószer-kereskedelem elleni agresszív fellépése ellenére.


Szikora Márton
Búcsúbeszéd, tüntetés, pártviszály
Blair-paródia Gyurcsánnyal

Tony Blair (képünkön) a Munkáspárt őszi konferenciáján tartott búcsúbeszédével egyértelműen megerősítette lemondási szándékát, miközben több mint ötvenezren tüntettek a kormányfő ellen Manchesterben. A távozó miniszterelnök politikájának értékelésével és a potenciális miniszterelnök-jelöltek találgatásával foglalkozó brit sajtó Blair-paródiát közöl a jelenlegi magyar állapotokat adaptálva.


Vagyim Arisztov
Tankok helyett földgázt küldenek
A budapesti válság orosz szemmel

A múlt hét elején kezdődött magyarországi eseménysorozat rövid idő alatt az orosz sajtó figyelmének középpontjába került. Külpolitikai tudósítások tucatjai, cikkek garmadája foglalkozik a kialakult helyzettel. Ezek egybevetése nemcsak a magyarországi helyzetről ad körképet, hanem az oroszországi politikai erők Magyarországhoz fűződő viszonyára is következtetni enged.


Sport

Pajor István
Nem sikerült a bravúr
Tenisz Davis Kupa

A 2-0-ás vezetés ellenére sem sikerült a feljutás a magyar Davis Kupa-válogatottnak az Euro-afrikai zóna I. csoportjába - amely közvetlenül a világelit utáni kategória -, a grúzok fordítottak.


Tóth Tamás
Puskás Ferenc út?

Egy civil kezdeményezés nyomán a politika is felkarolta a tervet, hogy Puskás Ferencről még életében utcát nevezzenek el. A törvény szerint élő ember nem lehet közterület névadója, ám az ötletgazdák tudják a megoldást.


Színes

Slaza
Ellopták a Kossuth teret
Tovább a cikkhez >>>

Göndi
Tévé
Benn vagyunk a tévében
Tovább a cikkhez >>>

Matek
Tovább a cikkhez >>>

Mi van a képen?
Tovább a cikkhez >>>

Itt az olcsó zacskós sör
Tovább a cikkhez >>>

Göndi
Kakukktojás
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
X. évfolyam 39. szám, 2006 szeptember 29.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Erdei L. Tamás
Amiről nem szabad hazudni
Morális felvetések a Balatonőszödön elhangzott miniszterelnöki beszéd kapcsán

Az elhíresült, balatonőszödi frakcióülésen elhangzott miniszterelnöki záró előadás az elmúlt másfél hétben az ország határain túlmutató jelentőségűvé nőtte ki magát. New Yorkban és Washingtonban több száz fős tömeg követelte a miniszterelnök lemondását, csakúgy, mint itthon, lassan két hete mindennap több ezren a Kossuth téren. Zbigniew Brzezinskitől Mádl Ferencig hosszú sora van a tekintélyes politikai vezetőknek, akik ilyen-olyan formában szintén kifejezésre juttatták: szerintük jobb lenne, ha Gyurcsány Ferenc távozna a miniszterelnöki székből. Míg Magyarországon a jobboldal az őszödi beszédnek csak és kizárólag a negatív olvasatát hajlandó tudomásul venni (azaz: a miniszterelnök hazudott, lebukott és tovább hazudik), a baloldal pedig kizárólag a beszéd hősiességét és bátorságát kommunikálja, cikkemben megkísérlem ennek a kétes értékű retorikai remekműnek az árnyaltabb és sokkal inkább morális, mint politikai értelmezését-értékelését adni.


Üzlet

Makki Marie-Rose
Menetrend szerinti potyázók

A potyautazás meglehetősen elterjedt utazási forma a hazai tömegközlekedésben. Állami érdekeltségekről lévén szó az így keletkező hiányt az adófizetők pénze fedezi. A MÁV 160 milliárdos évi adósságállományát például a magyar állam rendre átvállalja, de a hiány évről évre újratermelődik, ami évi 40 ezer forintot jelent családokra lebontva. A személyszállítás világszerte ráfizetéses üzletág, melynek elsődleges bevétele a jegyeladás, így a hiány minimalizálását többek között a hatékonyabb jegyellenőrzésektől remélik az érintettek.


Hetek-összeállítás
Brüsszel bólintott
Elfogadták a konvergenciaprogramot

A kedd reggeli Reuters-prognózisoknak megfelelően az Európai Unió vezetése még aznap zöld utat adott a magyar konvergenciaprogramnak. A jóváhagyás napján erősödött a BUX, az euró árfolyama 272 forintra csökkent, és a piaci elemzők is bizakodók voltak.


Kovács Klára
Patikussztrájk

Kétórás figyelmeztető sztrájkot ígértek csütörtökre a patikusok, mivel sem a kormány, sem a szaktárca nem vette figyelembe a kamara javaslatait és ellenvéleményét a patikaliberalizációról szóló törvény előkészítése során.


Major Nóra
A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>