Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Csillag
Térjetek át, vagy megbánjátok
Al-Kaida-üzenet az amerikai keresztényeknek

Folynak a találgatások és a vizsgálatok a szeptember 2-án közzétett al-Kaida-videokazetta valódi indítékára vonatkozóan, melyen egy huszonéves, iszlám hitre tért amerikai az amerikai lakosságot az iszlámra való áttérésre, az iraki és az afganisztáni háborúban harcoló katonákat pedig a másik oldalra való átállásra szólította fel. A felvétel mögött többen újabb támadásokat sejtenek, egyesek azonban a terrorszervezet új arculatának megnyilvánulását látják.

A szeptember 11-ei terrortámadások ötödik évfordulóját megelőzően az al-Kaida „friss” videofelvételt adott ki, melyen a terrorszervezet második embere mellett Adam Yehiye Gadahn (képünkön fent) jelent meg, aki negyvennyolc perces beszédében azonnali döntésre sürgette az amerikaiakat, mondván, hogy „csak a mai nap áll rendelkezésükre” az áttérésre. A fehér ruhát és turbánt viselő Gadahn a felvételen az iszlámról tartott előadást, mely során a kereszténységet és a judaizmust becsmérelte, és „különleges hívást” intézett Bush elnök és Tony Blair környezetében dolgozókhoz is. A kazetta nem tartalmazott közvetlen fenyegetéseket terrorakciókra vonatkozóan.
Ez immár a második alkalom, hogy a huszonnyolc éves amerikai egy felvételen látható Ayman al-Zawahirival (képünkön lent). Ezt megelőzően a július 7-ei londoni merénylet egyéves évfordulója alkalmából készített anyagon szerepeltek együtt, melyen Gadahn kijelentette, hogy egyetlen muzulmán sem ejthet könnyet az al-Kaida támadások során megölt nyugatiakért. Ezenkívül úgy tartják, hogy Gadahn két korábbi kazettán is megjelent, melyeken arca teljesen el volt fedve. Az egyik 2005. szeptember 11-e előtt készült pár nappal, melyen Los Angeles és Melbourne ellen ígért terrorakciókat, a másik 2004-es, mely során a szeptember 11-ei merényleteket dicsérte és elmondta, hogy a támadások új hulláma bármelyik pillanatban várható.

Gadahn al-Kaida-beli szerepvállalásának szintjéről keveset tud az amerikai hatóság. A kaliforniai lakos, aki tizenéves korában tért át az iszlámra, a 2001-es szeptemberi merényletek után eltűnt. Az FBI 2004-ben jelentette be, hogy keresi Gadahnt, akit a terrortámadások kitervelésével vádoltak.
A videofelvétel közzététele mögött rejlő indítékról folynak a találgatások. Felerősödtek azon félelmek, hogy újabb támadás van kilátásban. Laura Mansfield szakértő szerint a felvételen elhangzottak figyelmeztetésül szolgálhatnak, hogy valamilyen terrorcselekmény várható a közeljövőben. Mansfield elmondta, hogy az iszlám hit szerint a nem hívőknek lehetőséget kell adni az áttérésre, mielőtt megtámadják őket.
Több közel-kelet szakértő szerint a terrorcsoport így próbálja a róluk kialakult képet enyhíteni a térségben, ugyanis köztudott, hogy több muzulmán vallási vezető erősen bírálta az Oszama bin Laden vezette szervezetet a szeptember 11-ei események miatt, mivel nem követték a Korán utasításait, mely előírja, hogy a potenciális áldozatokat előbb figyelmeztetniük kell, hogy az iszlámra való áttérés megmentheti őket.
Az Al Manar iszlám magazin szerkesztője szerint azonban a felvétel nem figyelmeztetést tartalmaz, hanem az amerikaiak együttérzését és megértését kívánja megszerezni. Az Asharq Al Awsat újság egyik rovatvezetője ugyanígy vélekedik, azt állítva, hogy az al-Kaida a terroristamozgalom helyett egy vallási küldetéssel rendelkező csoportnak próbálja magát beállítani.
Több elemzés Gadahnt az al-Kaida propagandafőnökének tartja, aki amerikai gyökere miatt tökéletes szóvivőnek bizonyul, mivel a terrorszervezet így közvetlenül az amerikai néphez tud szólni.
Thomas Hegghammer iszlámkutató szerint Gadahn már egy ideje közreműködött az al-Kaida „angol nyelvű produkcióiban”, és talán az egyedüli nyugati származású az al-Kaidában, aki ilyen kulcspozícióba került.
A Wikipedia enciklopédia szerint Gadahn egy neves zsidó sebész unokája. Édesapja, Phil Pearlman zenész volt, aki áttért a kereszténységre és a városi életet felhagyva vidékre költözött, nevét pedig Gadahnra változtatta, melyet a Bibliában szereplő Gedeon névből származtatnak. Gadahn egy egyszerű kaliforniai farmon nőtt fel, majd nagyszüleivel a kaliforniai Santa Anába költözött tizenöt éves korában. 1995-ben a Dél-Kaliforniai Egyetem weboldalára egy esszét rakott ki, melyben az iszlámra való áttérését taglalja. Egy helyi mecsetbe járt, ahonnan kitiltották, mivel megtámadta az egyik vezetőjét. Szülei elmondása szerint 1998-ban Pakisztánba költözött, ahol feleségül vett egy afgán menekültet, miközben időszakos kapcsolatot tartott fenn a családjával. Az FBI tudomása szerint Gadahn al-Kaida-kiképzőtáborokban vett részt Pakisztánban, és az al-Kaida tolmácsaként tevékenykedett.