Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Bihar

A Bihar-hegység az Erdélyi-középhegység része, a magyar határtól mintegy 100 kilométerre helyezkedik el Nagyszalonta és Kolozsvár között. Legmagasabb pontja a Nagy-Bihar (1849 m), mely két részből áll: a déli rész kristályos palából, míg az északi rész mészkőből. Sehol máshol nem található ennyi lenyűgöző karsztjelenség mindössze néhány kilométerre egymástól, mint ebben a még mindig nem eléggé ismert turistaparadicsomban.

A következő túrát inkább sportosabbaknak, gyakorlottabb túrázóknak ajánljuk: a minden évszakban járható - de kora ősszel legszebb - utakhoz a megfelelő öltözet, a jó bakancs nélkülözhetetlen.
A Bihar-hegység egyik legkedveltebb területe az 1000-1200 méter magasságban található Pádisi-fennsík: fő vonzerejét nem a hatalmas hegycsúcsok, hanem a szirtekben, zuhogó vízesésekben, meseerdőkben, végtelen virágos mezőkben, vízelnyelő barlangokban, elszórt kedves kis hegyi tanyákban gazdag vidéke jelenti. Egyik legismertebb látványossága a Csodavár - mely egész Erdély egyedülálló, óriási méretű karsztjelensége - méltán híres szerte Európában: déli oldalán fából ácsolt kilátóból betekinthetünk a dolinákba, a 150-200 méteres mélységbe. Itt látható a híres Medve-barlang, mely Románia egyik legszebb cseppkőbarlangja: főbejárata 78 méter magas és 30 méter széles, benne valóságos földalatti folyó dübörög.
A Boga-völgye a hely talán legfestőibb pihenőövezete. A kis üdülőtelep mindössze 12 kilométerre fekszik, de magában a völgyben is megéri alaposabban körülnézni, mert rengeteg látnivalót tartogat. Láthatunk itt egyszer szelíden csobogó, máskor vad vízesések formájában lezúduló patakokat, hatalmas sziklákat, barlangokat, és mindezt számtalan szebbnél szebb növény teszi még változatosabbá és illatosabbá.