Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 36. szám, 2006. szeptember 08

Arcok

Csingár Edit
Fél lábbal kint, fél lábbal bent
MC Hammer útja a pulpitustól a táncparkettig és vissza

Nem voltak égbekiáltó bűnei, nem volt benne a drogban, legsúlyosabb vétke, hogy az üzlet, a pénz a bálványává vált - állítja önmagáról a keresztény prédikátorból világhírű táncos-rapperré vált MC Hammer, akit kezdeti sikerei után kis híján eltemettek adósságai. Ellentmondásos egyéniségét nem zavarja, hogy tévéprédikátorként valóságshow-ban is fellépjen, és olyan hírhedt elemek barátságára legyen büszke, mint például Michael Jackson.


Belföld

Munkatársunktól
Boldogság, gyere haza
Vezetünk Európa elégedetlenjei között

Európa egyik legkevésbé boldog nemzete a magyar - derült ki a Tárki 2005-ben végzett Európai társadalmak összehasonlító vizsgálatából. A huszonnégy országra kiterjedő kutatás során 45 ezer ember helyezte el magát egy tíz fokozatú skálán aszerint, hogy éppen mennyire érzi boldognak magát.


Munkatársunktól
Világösszeesküvés Magyarországon
A rózsadombi paktum és az iregszemcsei ufó

Míg a nyugati világ behozhatatlannak látszó előnyre tett szert az összeesküvés-elméletek gyártásában, hazánk néhány nyugdíjas és megszállott ufókutató segítségével próbálja tartani a lépést. Néhány importkonspirációra és egypár saját gyártású összeesküvés-elméletre azért nekünk is futotta az elmúlt másfél évtizedben.


Munkatársunktól
Boldogság, gyere haza
Vezetünk Európa elégedetlenjei között

Európa egyik legkevésbé boldog nemzete a magyar - derült ki a Tárki 2005-ben végzett Európai társadalmak összehasonlító vizsgálatából. A huszonnégy országra kiterjedő kutatás során 45 ezer ember helyezte el magát egy tíz fokozatú skálán aszerint, hogy éppen mennyire érzi boldognak magát.


Sebestyén István
Szóbeli figyelmeztetések
Slota miatt büntetné az MSZP a gy 369 löletbeszédet

„Nincs bennünk gyűlölet, de Jan Slota az ellenségünk” - hangoztatja a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) elnöke. Toroczkai László volt ugyanis a főszervezője annak a tüntetésnek, amelyen elégették a Szlovák Nemzeti Párt magyarellenességéről híres vezetőjének arcképét. Eközben az MSZP újra zászlajára tűzte a gyűlöletbeszéd elleni törvény megalkotását - ennek szükségességét azonban nem magyar, hanem határon túli példával igyekeztek igazolni.


Vizin Balázs
Remélem, jövőre nem erre masíroznak
– mondja Terézváros polgármestere
Tovább a cikkhez >>>

Hubert József
Gyűlöletkeltőztek a gyűlöletkeltők
Zsidó író ellen tüntetett a Lelkiismeret 88

„Igen, kértek területfoglalási engedélyt: talán fél hatig kívánnak itt tartózkodni” - mutat végig a Liszt Ferenc tér előtti járdáról leválasztott félméteres csíkon a helyszínt biztosító rendőrök egyike. A keskeny sávot a Lelkiismeret ’88 szélsőjobboldali aktivistái foglalták le, akik a „rasszista, etnikai, faji, vallási alapon kirekesztő és gyűlöletkeltő” író, Naftali Kraus legújabb könyvének bemutatását használták fel arra, hogy súlyosan antiszemita indulataiknak hangot adhassanak.


Szobota Zoltán
Emberek, vigyázzatok
Nemzeti stratégia a klímaváltozásra

Az augusztus 20-ai tragikus kimenetelű vihar másnapján nyilvánosságra került egy dokumentum, amely az éghajlatváltozással járó nemzeti szintű feladatainkat taglalja. A VAHAVA (változás, hatás, válaszadás) elnevezésű kutatási program közzétevői a Magyar Tudományos Akadémia munkatársai, akik 25 évre előre lefektették hazánk jövőben testet öltő klímapolitikájának alapjait. A részletekről Láng István professzort kérdeztük.


Csizmadia Ervin
Erkölcs és politika

Egy hónappal az önkormányzati választások előtt újra beindultak a kampánygépezetek, a hétvégén elhangzottak az első miniszterelnöki és pártelnöki beszédek. Nagy kérdés, hogy vajon mit hozott ez a hétvége, és főleg: mire számíthatunk az elkövetkező hetekben?


Cseszkó Tamás
Tanévnyitó háború Miskolcon
Jogvédők lobbiznak az elkülönített romákért

Újra elkezdődött a tanév a miskolci József Attila Általános Iskolában, bár a Debreceni Ítélőtábla június 9-én jogerős határozatban marasztalta el a helyi önkormányzatot a roma diákok hátrányos megkülönböztetése miatt.


Kit néznek madárnak?

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte, hogy gyerekeken is megkezdődjön a madárinfluenza elleni oltóanyag klinikai vizsgálata - közölte Pál Tamás, az intézet főigazgatója. A szakemberek most olyan szülők jelentkezését várják, akik hajlandóak gyermeküket a vizsgálatnak alávetni.


Magyarok is mennek Libanonba

Magyarország 12 határőrt és 6 katonaorvost ajánl föl az ENSZ libanoni békefenntartó erejébe a kormány elvi döntése szerint, amelyet előzetesen a parlamenti pártok is támogattak - jelentette be a magyar diplomácia vezetője az Európai Unió külügyminisztereinek értekezletén.


Mikola abszolutizmusa

Mikola István, a Fidesz egykori miniszterelnök-helyettes jelöltje, egy televízió-műsorban elismételte, hogy a közép- és hosszú távú nemzetpolitikai célok megvalósításához jobb volna a felvilágosult abszolutizmus, mint a - szerinte - csupán rövidtávra kitalált demokrácia.


Homályos a móri mészárlás

Kaiser Ede a móri perben tanúként azt vallotta a Fővárosi Bíróságon, hogy sosem járt Hajdú Lászlóval együtt Móron, míg a szintén tanúként megszólaló Kiglics Attila kommandósok gyűrűjében, símaszkban és golyóálló mellényben fejtette ki, hogy szerinte Kaiser csak Hajdúval együtt követhette el a bankrablást.


Érdektelen választók

A közvélemény-kutatók legutóbbi mérése azt mutatta, hogy az emberek mindössze hatvan százaléka venne részt a voksoláson „ha most vasárnap lennének a választások”. Pillanatnyilag a négy évvel ezelőtti helyzet ellentéte olvasható ki az adatokból: az MSZP helyett most a Fidesz vezet.


Kultikus Combinók

A Combino egyfajta kultikus tárggyá vált, amit kipécéztek maguknak a rongálók - mondta a főpolgármester, miután a rendőrség elfogta azt a törökbálinti fiatalt, aki két próbajáratú Combino villamost rongált meg maró hatású festékkel. Továbbra is keresik a villamosok szélvédőjének összekarcolóit és az ajtókat tönkrerugdosó garázdákat.


Vigyázzunk a mustgázzal

A must erjedése közben keletkező mérgező gázok veszélyeire figyelmezteti a bortermelőket Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Tavaly mintegy 40 esetben kérték a tűzoltók segítségét mustgáz okozta balesetben, és 15-20 alkalommal már nem tudtak segíteni az áldozaton.


NATO-program Pápán

2,6 milliárd forint értékű beruházást adott át a Pápa Bázisrepülőtéren Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A NATO Biztonsági Beruházási Program keretében végzett újításokat a magyar állam 10-15 százalékban támogatta. Az új program célja a megfelelő repülőtéri infrastruktúra kiépítése és a NATO-erők támogatására való felkészülés.


300 forint egy vizit

Döntött a kormány a vizitdíj ügyében: jövő januártól alkalmanként 300 forintot kell fizetni a betegeknek a háziorvosnál és a szakrendelőkben. Ugyanennyi az ára egy kórházban eltöltött napnak is. „A befizetett hozzájárulások teljes egészében az intézményeknél maradnak” - jelentette be Molnár Lajos egészségügyi miniszter.


Narancsautók Budapesten

A Lánchíd budai hídfőjétől, a nulla kilométerkőtől indult útjára az a hat narancssárga autó, melyeken „Jó reggelt, Budapest!” felirat található. Fónagy János, a Fidesz fővárosi listájának második embere szerint a helyszínválasztást az indokolta, hogy Budapest az elmúlt tizenhat évben „nullára írta magát”.


Friss levegő az MDF-től

Palackba zárt friss levegőt is magukhoz vehetnek azok az érdeklődők, akik az MDF „Oxigén kávézójába” látogatnak. A Blaha Lujza téri kampánysátorban a főváros levegőjének javítása mellett hallhatunk még a korrupcióról, a hajléktalanok helyzetéről, az időskorúak ellátásáról, valamint a fővárosi kultúra fejlődéséről is.


Életmód

Makki Marie-Rose
Csendőr, ávó, Vitéz László
Kemény Henrik bábművész kalandos élete

A szeptemberi bábfesztiválok állandó szereplője Kemény Henrik. Vitéz László, Hakapeszi Maki, Süsü, a sárkány életre keltője, a vásáribábos-dinasztia utolsó tagja nyolcvanegy éves kora ellenére fáradhatatlanul járja a hazai és külhoni rendezvényeket. Amikor a produkció végeztével fogja sokat megélt, piros sipkás főhősét, és előjön a paraván mögül, gyerekek hada nyüzsög körülötte, hogy cukorkával kínálják, és megsimogassák bábfiguráját - miként apjuk és nagyapjuk is tette hajdanán. Heni bácsi pedig, amíg a karját emelni tudja, játszani fog.


Fókusz

Morvay Péter
Öt éve kezdődött
Szeptember 11-e óta világméretűvé vált az iszlám terror

Egy verőfényes szeptemberi délelőtt bő egy óra leforgása alatt kétszázötven jól öltözött ember - asszony, férfi, tőzsdebróker, ingatlanjogász, divattervező - ugrott ki végső kétségbeesésében két New York-i felhőkarcoló felső emeleteiről. Ugyanitt ezer ember élve elégett, további ezerhatszázzal (köztük négyszáz tűzoltóval és rendőrrel) pedig a füst és a lezuhanó betontömbök végeztek. Négy utasszállító repülőgép semmisült meg utasaival együtt - kettő New Yorkban, az egyik Washingtonban, százhuszonöt katonát sodorva magával a pusztulásba, míg a negyedik úton a főváros felé. Öt év telt el a példátlan tömeggyilkosság-sorozat óta, de következményei azóta az egész világot megrázták. A támadás Amerikát érte, az áldozatok túlnyomó többsége amerikai állampolgár volt. A kitervelők nyilatkozatban ismerték el felelősségüket, az elkövetők kivétel nélkül külföldi muszlimok voltak. Az eseményeket a világ jelentős részén élőben közvetítették, a helyszínen százezernél több szemtanú tartózkodott. New York és Washington csak a kezdet volt: Moszkva, Madrid, London, Jeruzsálem, Beszlán, Sharm el-Sheik, Casablanca, Netanja, Bali, Amman és Bagdad következett.


Háttér

Orosz lábnyomok
Mi köze Moszkvának a libanoni háborúhoz?

Ion Mihai Pacepa (képünkön), volt Securitate-tiszt kíméletlen támadást intézett a KGB és többek között Putyin orosz elnök ellen az amerikai sajtóban augusztus végén. Az ezredes 1987-ben írt Vörös Horizont című könyve, amelyben a Ceaucescu-diktatúráról rántja le a leplet, hatalmas nemzetközi érdeklődést váltott ki. Az alábbiakban a National Review-ban 2006. augusztus 24-én megjelent értekezés néhány részletét közöljük az orosz titkosszolgálatok szerepvállalásáról a Hezbollah Izrael elleni támadásaiban, amely kétségkívül sok nyitott kérdésre válasszal szolgálhat, de legalább ugyanennyit fel is vet.


Hajdú Sándor
Fekete arany
Szénégetők négyezer fokos tánca

A szénégetők keveset beszélnek, nyelik a füstöt hónapszámra, ruhájuk, bőrük egyaránt ragad a koromtól, csak szemük fehérje villog arcuk sötétjében. „Téli szénégetés, nyári betegség, ezek nem való dolgok” - mondja Márton bátyó, a székelykeresztúri erdőben boksát rakó farkaslaki szénégetők rangidős füstmestere, akinek szavára csak mélyet bólint a család többi tagja.


Kiss Csilla
Elfogytak a székely diákok?
Sorra zárnak be a magyar iskolák Erdélyben

Míg az elmúlt rendszerben az országvezetés akkori politikája veszélyeztette Erdély régi, történelmi múlttal rendelkező magyar iskoláit, ma a fennmaradt tanintézmények egy részét diákhiány miatt számolják fel. A három és fél évszázada működő sepsiszentgyörgyi Kiss Árpád iskola eltűnése a folyamat szomorú mementója lehetne.


Hit és értékek

Rákóczi István
A Paradicsom meghódítása
500 éve halt meg Kolumbusz, a tenger látnoka

Jöhetnek új iskolák, újabb dokumentumok vagy mindent másképpen látó korok, Kolumbusz mégis elsősorban a Tengerész, az Óceán Admirálisa, az Újvilágban először partra lépő európai hős, akit már réges-régen a Felfedező képébe-pózába merevített az utókor emlékezete. Csakhogy a most ötszáz éve, 1506-ban elhunyt felfedező hajónaplója és bőséges levelezése mellett egy olyan írásművet is hátrahagyott, amely egészen más megvilágításba helyezi mind a genovai felfedező személyét, mind az úttörő hajós utat 1492 októberében. Ennek az 1501-ben született írásnak Kolumbusz a , vagyis a Próféciák könyve címet adta.


Rákóczi István
A Paradicsom meghódítása
500 éve halt meg Kolumbusz, a tenger látnoka

Jöhetnek új iskolák, újabb dokumentumok vagy mindent másképpen látó korok, Kolumbusz mégis elsősorban a Tengerész, az Óceán Admirálisa, az Újvilágban először partra lépő európai hős, akit már réges-régen a Felfedező képébe-pózába merevített az utókor emlékezete. Csakhogy a most ötszáz éve, 1506-ban elhunyt felfedező hajónaplója és bőséges levelezése mellett egy olyan írásművet is hátrahagyott, amely egészen más megvilágításba helyezi mind a genovai felfedező személyét, mind az úttörő hajós utat 1492 októberében. Ennek az 1501-ben született írásnak Kolumbusz a , vagyis a Próféciák könyve címet adta.


Külföld

Lukács András
'68-ban elrontottuk
Sarkozy kampánynyitója

Franciaországban lezárult a nyári politikai uborkaszezon, és a hét elején megújult erővel vetették bele magukat a pártok a választási kampányba. A rentrée, vagyis a vakációs időszak utáni visszatérés vegyesre sikeredett - míg a szocialista párt nyári egyeteme egység helyett inkább kétségeket hozott, a kormányzó jobboldali UMP nyári egyetemének zárónapján felszólaló Nicolas Sarkozy pártelnök-belügyminiszternek ismét sikerült tematizálnia a francia közéletet, össztűz alá véve 1968 politikai örökségét, és magukat az örökösöket, amely a belügyminiszter szerint nem más, mint a szocialista párt.


Lukács András
68-ban elrontottuk
Sarkozy kampánynyitója

Franciaországban lezárult a nyári politikai uborkaszezon, és a hét elején megújult erővel vetették bele magukat a pártok a választási kampányba. A rentrée, vagyis a vakációs időszak utáni visszatérés vegyesre sikeredett - míg a szocialista párt nyári egyeteme egység helyett inkább kétségeket hozott, a kormányzó jobboldali UMP nyári egyetemének zárónapján felszólaló Nicolas Sarkozy pártelnök-belügyminiszternek ismét sikerült tematizálnia a francia közéletet, össztűz alá véve 1968 politikai örökségét, és magukat az örökösöket, amely a belügyminiszter szerint nem más, mint a szocialista párt.


Németh Csillag
Térjetek át, vagy megbánjátok
Al-Kaida-üzenet az amerikai keresztényeknek

Folynak a találgatások és a vizsgálatok a szeptember 2-án közzétett al-Kaida-videokazetta valódi indítékára vonatkozóan, melyen egy huszonéves, iszlám hitre tért amerikai az amerikai lakosságot az iszlámra való áttérésre, az iraki és az afganisztáni háborúban harcoló katonákat pedig a másik oldalra való átállásra szólította fel. A felvétel mögött többen újabb támadásokat sejtenek, egyesek azonban a terrorszervezet új arculatának megnyilvánulását látják.


Rimaszombati Andrea
Voodoomozi Angliában
Sokkolóan élethű film Bush elképzelt meggyilkolásáról

Bush elnök beszédet tart Chichagóban a pénzügyi vezetők konferenciáján. Éppen kifelé igyekszik az épületből, amikor a hotel előtt zajló háborúellenes tüntetés tömegéből kiválik egy ismeretlen férfi, és lelövi az elnököt. Döbbenet, majd lázas nyomozás kezdődik. Tömören így lehetne összefoglalni azt az új brit dokumentarista filmet, amely hatalmas felháborodást okozott az Egyesült Államokban.


Vígh Richárd
Büntetlenül
Irán nevet a nem létező ENSZ-szankciókon

Augusztus 31-én lejárt az ENSZ által kijelölt határidő, mely szerint Iránnak fel kell függesztenie urándúsító programját. A közel-keleti ország azonban nemcsak hogy nem hagyott fel ezirányú tevékenységével, de úgy tűnik, hogy kihasználva a nemzetközi közösség megosztottságát az ügyben, még nagyobb tempóra kapcsolt.


Hajdú Sándor
A Securitate fantomja
Románia: nyilvánosak az egyházi dossziék

Fel kell oldani a magas rangú egyházi vezetők Securitate-dossziéinak titkosítását - javasolta Traian Băsescu elnök a román Legfelsőbb Védelmi Tanács ülésén. Ezek az iratok jelenleg nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak számítanak, ezért tartalmuk államtitoknak minősül. Az elnök közölte: az iratok többsége követési, megfigyelési dosszié, ezért nyilvánosságra lehet hozni a tartalmukat.


Kiátkozó üzenet
A Vatikán a keresztény cionizmus ellen

Ritkán látható egységben intézett támadást a keresztény cionizmus ellen négy közel-keleti egyház vezetője azzal a váddal, hogy a cionizmusról szóló keresztény tanítás „a faji kizárólagosságot, és az örökké tartó háborút” segíti elő.


Bezárattak egy hittérítéssel vádolt amerikai alapítványt

Bezárásra ítélt egy taskenti bíróság szerdán egy Üzbegisztánban működő amerikai alapítványt, mert megállapítása szerint annak keresztény munkatársai hittérítéssel próbálkoztak a zömmel muszlimok lakta közép-ázsiai országban. A massachusettsi központtal működő Akadémiai és Fejlesztési Partnerség nevű szervezet a határozatról beszámoló üzbég minisztériumi közlemény szerint „a kereszténységnek az iszlámmal szembeni felsőbbrendűségét hirdette”. Az üzbég hatóságok tavaly óta külföldi forrásokból működő segélyszervezetek tucatjait utasították ki az Iszlam Karimov elnök által vaskézzel uralt közép-ázsiai országból.


Nincs közös nyilatkozat

Az előzetesen jelzett szándék ellenére sem született meg a nacionalizmust és a szélsőségeket elítélő közös nyilatkozat kedden Pozsonyban Göncz Kinga magyar és Ján Kubis szlovák külügyminiszter kétoldalú megbeszélésén. Az előre beharangozott közös nyilatkozatot végül azért nem írták alá, mert a felek szövegtervezete nagyon távol állt egymástól. (MTI)


Vége a blokádnak

Izrael csütörtök délután - közép-európai idő szerint öt órakor - feloldja a Libanon elleni tengeri és légtérzárlatot, átadva az ellenőrzést a nemzetközi erőknek. A lapzártánkkor kiadott közlemény szerint a döntés az után született meg, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és Kofi Annan ENSZ-főtitkár kedden, illetve szerda reggel tájékoztatta Olmertet arról, hogy a „nemzetközi erők készek átvenni” a libanoni tengeri és légikikötőkben az ellenőrzési posztokat.


Sport

Magyary Ferenc
A Fradi az más

Előállhat még az a cifra helyzet, hogy az MLSZ a másodosztályból is kizárja a Fradit. Az első osztályú indulást elvesztő klub ugyanis a Fővárosi Bíróságon támadta meg a kizáró döntést. Ezzel az a probléma, hogy az MLSZ alapszabálya, és a sporttörvény szerint is az MLSZ másodfokú döntésével szemben a Sport Állandó Választott Bírósághoz lehet fordulni jogorvoslati kérelemmel. Az MLSZ alapszabályában az is szerepel (FIFA-rendelkezésre), hogy a szövetség tagszervezetei vitás ügyekben nem fordulnak polgári bírósághoz. Vagyis, ha egy sportszervezet polgári bírósághoz fordul, lehet, hogy a pert megnyeri, de elvesztheti további jogát a labdarúgáshoz. Ezzel a lépéssel pedig a Ferencvárosi Torna Club lehet, hogy elindult az önfelszámolás útján.


Schumacher visszavonul

A Bild című német napilap szerint a monzai nagydíjat követő sajtótájékoztatón fogja közölni Michael Schumacher, miként döntött a jövőjével kapcsolatban. A német forrás szerint a hétszeres világbajnok már korábban meghozta a végleges döntését, ami nem más, mint a teljes visszavonulás a Formula-1-től.


Dől a lé

A Premiership klubjai sohasem voltak még ilyen vonzóak a befektetők számára, mint napjainkban - állítja a Deloitte nevű sportgazdasággal foglalkozó társaság legújabb tanulmánya. Alan Switzer, a cég konzulense azzal támasztja alá az állítást, hogy az idei évben kötött, 1,7 milliárd font értékű tévés jogdíjakról szóló szerződés nyomán minden klubnak jelentősen nőtt az esélye, hogy magasabb profitot termeljen.


Labdarúgás
Tovább a cikkhez >>>

Vízilabda
Tovább a cikkhez >>>

Sakk

A párosmérkőzés végeredménye: Lékó Péter - Anatolij Karpov 4,5-3,5


Szabadidő

Szubotics Mariann
Bihar

A Bihar-hegység az Erdélyi-középhegység része, a magyar határtól mintegy 100 kilométerre helyezkedik el Nagyszalonta és Kolozsvár között. Legmagasabb pontja a Nagy-Bihar (1849 m), mely két részből áll: a déli rész kristályos palából, míg az északi rész mészkőből. Sehol máshol nem található ennyi lenyűgöző karsztjelenség mindössze néhány kilométerre egymástól, mint ebben a még mindig nem eléggé ismert turistaparadicsomban.


Francia palacsinta

Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg liszt, 2,5 dl tej, 5 dkg vaj, só, kakaó, dió, porcukor, vaníliás cukor


Programajánló

Nyelvparádé - szeptember 8-9-10-én rendezik meg idén a nyelvtanulási lehetőségek kiállítását, melynek célja megkönnyíteni a nyelviskola-választást. Az ingyenesen látogatható rendezvény mindennap 10-től 19 óráig tart nyitva a WestEnd City Center Millennium Tetőteraszán. ()


Színes

Duma Pláza

A Május 1. Ruhagyár igazgatóját konfekciós perben ítélték el


Slaza
1:4

Nézem a meccset, fél óra elteltével 3:0 a norvégok javára; nem igaz, hogy legszívesebben kidobnám a tévét az ablakon, különben is vendégségben vagyunk; nincs egy normális támadásunk; eszembe jut a vicc, amikor a filmrendező azt mondja a jelentkezőnek, hogy uram, Tarzan szerepét hagyományosan kétlábú színészek szokták eljátszani, de biztosíthatom róla, hogy a féllábúak között Ön a legjobb;


Kávé

A túlzott kávéfogyasztás néhány félreismerhetetlen jele:


És mégis mozog a zöld
Tovább a cikkhez >>>

No comment
Tovább a cikkhez >>>

Mi van a képen?

3. Idősebb Kovács Dobozgitáros József


Göndi
Mahmúd és Larry
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tovább a cikkhez >>>

Tartalom
X. évfolyam 36. szám, 2006. szeptember 8-14.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Amikor Isten tervez
Tovább a cikkhez >>>

Mária országa és a hungarizmus
Tovább a cikkhez >>>

Iszlám hackerek
Tovább a cikkhez >>>

Ami a hatvani kórházról kimaradt

Évek óta rendszeres olvasója és előfizetője vagyok a Hetek újságnak. A lapot a tényszerű, korrekt és hiteles tájékoztatás egyik legjobb hazai forrásaként ismertem meg. Éppen ezért szükségesnek tartom, hogy az előző számukban a hatvani kórház működtetésbe adásával foglalkozó írásukra, melynek címe A túlélés a cél?, röviden reagáljak. Teszem ezt azért, mert a cikk néhány részében nem a pontos tényeket, illetve a döntést hozó hatvani képviselő-testület valós szándékait tárja az olvasók elé. Az első nem valós közlés a cikk alcímébe szerkesztett „privatizáció” szó, amin az olvasók többsége a kórház anyagiak ellenében történő végleges értékesítését vélelmezi. Ezzel szemben a tény az, hogy a képviselő-testület arról döntött, hogy a kórház működtetését húsz évre egy referenciákkal rendelkező cégre bízza. Ez jelentős és érzékeny különbség. A másik elírás a polgármester úr nyilatkozatában hangzik el: „…nem várható el a súlyos anyagi terhekkel küzdő város önkormányzatától…”.


Üzlet

Ceglédi Kinga
Fogd munkára a Napot
Alternatív engergiaforrások

Négyszázszor annyi napenergia érkezik hazánk területére, mint az éves energiafelhasználásunk. Mégsem szaporodnak a napkollektorral felszerelt házak, mert még mindig drága, sokára megtérülő befektetésnek tartjuk a megújuló energiaforrásokat felhasználó gépezeteket. Vajon jól gondoljuk?


Ceglédi Kinga
Fogd munkára a Napot
Alternatív engergiaforrások

Négyszázszor annyi napenergia érkezik hazánk területére, mint az éves energiafelhasználásunk. Mégsem szaporodnak a napkollektorral felszerelt házak, mert még mindig drága, sokára megtérülő befektetésnek tartjuk a megújuló energiaforrásokat felhasználó gépezeteket. Vajon jól gondoljuk?


Pénzes László
Kockázat törölve
Hitelminősítés működése

Négyszázszor annyi napenergia érkezik hazánk területére, mint az éves energiafelhasználásunk. Mégsem szaporodnak a napkollektorral felszerelt házak, mert még mindig drága, sokára megtérülő befektetésnek tartjuk a megújuló energiaforrásokat felhasználó gépezeteket. Vajon jól gondoljuk?


x
Minimális erőfeszítéssel
-maximális eredmény

Magyarországon még mindig nagy „mumusnak” számít egy nyelv elsajátítása. Sokan kényszerből, felvételire, érettségire, diplomához, vagy munkahelyhez szerzik meg a nyelvtudást, míg mások csak egy pohár vizet szeretnének kérni az adott nyelven külföldi kiruccanásukkor. Olykor gyöngyöző homlokkal, kínlódva, bizonytalanul fogunk neki egy jó nyelviskola vagy tanár felkutatásához. És vajon ki tudja megmondani, melyik nyelviskola, módszer vagy tanár a nyerő?


A Kanári-szigetek az illegális bevándorlók célpontja

A hétvégén több mint 1300 illegális afrikai bevándorló érkezett a Kanári-szigetekre, az Európai Uniónak az Afrikához egyik legközelebb eső területére. Madrid uniós partnereinek segítségét kérte a migrációs hullám megfékezéséhez. A bevándorlók azért is hajlandók vállalni a sokszor halálukkal végződő tengeri út kockázatát, mert tudják, hogy a Kanári-szigetek hatóságai nincsenek felkészülve a visszafordításukra. Idén már ötször annyi illegális bevándorló kísérelte meg az átkelést az eddig turistaparadicsomként ismert szigetcsoportra, mint tavaly.


Megáll az észt?

Az első negyedéves 11,7 százalékos növekedés után a második negyedévben 12 százalékkal bővült Észtország gazdasága. A növekedést (hosszú távon egészségtelen módon) a lakossági fogyasztás hajtja, amely az első negyedévben 14,3 százalékkal bővült. Az ország külkereskedelmi mérlege viszont romlott: a kivitel 17,3 százalékos növekedése mellett 21,6 százalékkal nőtt az import.


Nem törlik el az ingyenes tömegközlekedést

Nincs napirenden a 65 év felettiek ingyenes utazási lehetőségének teljes megszüntetése, a közlekedési kedvezmények átalakításán azonban dolgozik a gazdasági tárca - mondta a héten Ábrahám Gergely, a minisztérium szóvivője. A tervek szerint a jövőben a 65 éven felülieknek is jegyet kellene vásárolniuk, ez azonban csak jelképes összegbe, esetleg a jegykiállítás önköltségébe kerülne - tette hozzá. A közlekedés ártámogatási rendszerének átalakításáról októberben várható kormánydöntés.


Google: a bűn menedéke

Egy brazil bírósági döntés értelmében mindennap 23 ezer dollárra, azaz napi 5 millió forintra büntethetik a helyi Google-t (Orkut), amennyiben megtagadja a hálózaton tárolt személyi adatok átadását. A brazil illetékesek szerint ugyanis a Google hajlamos szemet hunyni a hálózatán zajló törvénytelenségek (pornó, pedofília, drogkereskedés) felett, miközben ezek aránya folyamatosan nő. Tavaly a drogkereskedők, idén pedig a pedofilok kerültek az ügyészség figyelmének középpontjába.


Privatizáció határok nélkül

Nemcsak veszteséges, hanem nyereséges vállalatokat is privatizálna a gazdasági miniszter - röppent fel a hír a hét eleji rádióműsorokban. Kóka János egyebek mellett a Volán-társaságokat, a Magyar Postát, a Magyar Elektromos Műveket és a Szerencsejáték Zrt.-t értékesítené. Nincs terítéken ellenben a Paksi Atomerőmű eladása. Az elképzeléssel (természetesen) nem mindenki ért egyet.