Vissza a tartalomjegyzékhez

Pénzes László
Kóla Kemikál
A Coca-Cola és a Pepsi indiai vesszőfutása

Úgy tűnik, politikai felhangot is kap az a botrány, amelynek következtében India huszonnyolc tartományából kitiltották a Coca-Cola és a Pepsi Cola üdítőitalait. Az amerikai fél szerint ez egy hatalmas visszalépést jelent az in-diai gazdaság számára.

Egy indiai tanulmány szerint a Coca-Cola és a Pepsi Indiában gyártott üdítőitalaiban magas koncentrációjú kémiai toxinokat, vagyis rovarirtószert találtak. A „vádirat” szerzői, egy indiai civilszervezet munkatársai, már 2003-ban arra figyelmeztették a lakosságot, hogy az egészségre káros anyagok koncentrációja ezekben az italokban az EU-ban engedélyezett mérték 36-szorosa. A most vételezett mintákban, melyeket 25 különböző indiai gyártóüzemből nyertek, a Coca-Cola esetében 24-szeres, a Pepsi esetében 30-szoros növekedést tapasztaltak a 2003-as értékekhez viszonyítva. Az egyebek mellett légzési zavarokat és görcsöket okozó szerek jelenlété-nek híre az üdítőitalokban gyors válaszlépéseket eredményezett az indiai hatóságok részéről. Kerala tartományban teljesen, hat másikban pedig a kormányépületek és iskolák környékéről tiltották ki a két világelső üdítőgyártó italait.
A döntés és az azt követő tüntetések és spontán megmozdulások sora komoly érvágást jelent a közel kétmilliárdos indiai üdítőpiac nyolcvan százalékát birtokló Coca-Cola és Pepsi számára. Franklin Lavin, az USA Nemzetközi Kereskedelemért felelős államtitkára kijelentette: „Ezek a lépések visszavetik a teljes indiai gazdaságot. Olyan időkben, amikor India keményen dolgozik azon, hogy külföldi befektetéseket vonzzon magához, nem szerencsés, hogy a tárgyalásokat olyanok irányítják, akik tisztességtelenül kezelik a külföldi vállalatokat.” Az indiai vezetés azonban ellenáll a politikai nyomásnak: még a külföldi befektetések érdekében sem engedheti meg „a környezet szennyezését és a lakosság egészségi állapotának a romlását”. Szerintük a történet csupán arról szól, hogy a Coca-Cola pár éve közel négyszázezer dollárral támogatta George W. Bush újraválasztását. Ezt a kölcsönt pedig most „igyekszik visszafizetni” az amerikai kormányzat.