Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 34. szám, 2006. augusztus 25

Arcok

Kiss Tünde
Robin Williams
Egy úr a zűrből

Mel Gibson után kollégája, Robin Williams is bejelentette, hogy alkoholelvonó kúrára megy.


A meztelen Hollywood

A pornóipar megapénzeket forgat az Egyesült Államokban: éves forgalma nagyobb, mint az összamerikai autógyártásé. A szexkazetták kölcsönzése felülmúlja minden más kazetta kölcsönzését. A hatvanas években végigsöpört a kontinensen a szexuális forradalom szelleme, és azóta egyre agresszívebben támad. A szex a hatalom eszköze, a hatalom pedig az önmegvalósításé.


Belföld

Vígh Gábor
Az autómaffia fogságában
Öt hónap alatt tizenhat luxusautót lopott el

„Az volt a lényeg, hogy nagyon komoly üzletembernek kellett látszanom. Mindig többszázezres Armani öltöny volt rajtam, dombornyomott bankkártyával mászkáltam, melyen ötmillió forint hitelkeret volt a nevemen, ötcsillagos luxusszálloda elé kértük a 35 milliós autót. Még a bérlés helyszínére is tolmáccsal mentem, négymillió forintot érő karlánccal, kétmilliós órával. Szegény ügyintézők csak lestek, hogy ki lehet ez az ember” - mondta el lapunknak az ukrán-szerb autómaffia egyik áldozata, akit arra használtak fogva tartói, hogy saját nevére bérelt luxusautókat csempésszen át országhatárokon.


Major Nóra
Rágós hús az éhezőknek
Gyurcsány bemutatta a konvergenciaprogram tervezetét

Hosszú nyári szabadsága után és a jobboldal számon kérő megnyilvánulásaira reagálva, a hét elején Gyurcsány Ferenc személyesen ismertette a kormány konvergenciaprogramjának tervezetét. Bár nemzetgazdasági házi feladatunk uniós végső leadási határideje csak szeptember, a kabinet már most rágós húst dobott az éhezőknek…


Cseszkó Tamás
Rabcsere a börtönben
Jó pénzért ült ismerőse helyett

2,5 milliós kárigénye van a büntetés-végrehajtásnak azzal a férfival szemben, aki más helyett töltötte le szabadságvesztését a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az egyelőre ismeretlen álfogvatartott ellen elfogató paran-csot adtak ki.


Bagyarik Cecília
Iskolakezdés bankhitelből
Csak az írószerek 20 ezer forintba kerülnek egy kiselsősnek

A szülők többségének nem kis gondot jelent a szeptemberi tanévkezdés, melyet az iskolakezdési hitelek megjelenése is bizonyít. De általánosítani semmiképpen sem lehet, hiszen akad olyan gyerkőc, aki a suliindulás örömére megkapja a legújabb konstrukciójú laptopot, és olyan is, akinek még egy új ceruza sem jut.


Sebestyén István
Megye vagy régió?
Elkerülhetetlen a reform

Felemásra sikeredhet a közigazgatási reform, amennyiben a „kétharmados” önkormányzati törvény módosításában a kormány és az ellenzék továbbra sem tud megegyezni. A korábban - ellenzéki szavazatokon - megbukott törvénymódosításról a Gyurcsány-kabinet ősszel újból egyeztetne. Ha nem járnak sikerrel, gazdasági eszközökkel kényszeríthetik ki a szükségesnek vélt reformokat - ez viszont hosszabb, költségesebb és fájdalmasabb lesz.


Képmutató plakátpályázat

Fiatalok számára hirdet pályázatot a Fidesz „Képmutató plakátpályázat” címmel. A nyíltan a Gyurcsány-csomag ellen tüntető akcióban a fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy kifejezzék véleményüket a gazdasági intézkedésekkel kapcsolatban. A Fidesz ifjúsági tagozatának elnöke elmondta: nem értenek egyet a tanulók „kizsákmányolásával”, ezért a legjobb alkotást egyéves tandíjnak megfelelő összeggel jutalmazzák.


Csaltak a tisztek

Nem avattak fel tizenegy végzős tisztet augusztus 20-án - közölte Piószeghy János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem főtitkára. A Hír Tv információi szerint a hallgatók az oktatási törvényben kötelezően előírt nyelvvizsgapapírokat csalással próbálták megszerezni. A végzősök ellen ügyészi eljárás indult, melynek lezárultáig a hivatásos állományba történő áthelyezésüket felfüggesztették.


Ezerötszázszoros droghalál

Ezerötszáz halálos adagnyi kokaint próbált egy férfi a gyomrában Magyarországra csempészni. A belga állampolgár egy madridi géppel érkezett Ferihegyre, ahol a vámosoknak zavartsága és feltűnően kevés útipoggyásza tűnt fel. A részletesebb vizsgálatok után kiderült, a férfi nyolcvankét kokainkapszulát nyelt le, melynek értéke szakértők szerint mintegy tizenöt-húsz millió forint. A zairei születésű férfit őrizetbe vették.


Gólyatáborok a tandíj ellen

A tandíj bevezetése elleni tüntetések részleteivel keresi fel a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a nyárvégi felsőoktatási rendezvényeket. A szervezet kedden kiadott nyilatkozatában kifejtette: eddigi tapasztalataik szerint a frissen felvételt nyert hallgatók túlnyomó többsége egyetért programjukkal.


Békaperspektíva

A megszorító intézkedések bejelentése az MSZP támogatottságának folyamatos csökkenését hozta, mellyel párhuzamosan Fidesz-MPSZ augusztusban jelentősen növelte előnyét - áll a Medián friss felmérésében. Ma már a biztos szavazók 56 százaléka a Fideszre szavazna, és csak 35 százalékuk a szocialistákra. Orbán Viktor jelenleg a negyedik legnépszerűbb politikus Dávid Ibolya, Sólyom László és Szili Katalin után.


Életmód

Bohács Krisztina
Sugárzó anyanyelvünk

Már jó ideje figyelem: nyelvész a médiában? Hogy lehetséges ez? Ráadásul kreatív, szellemes, fiatal, műsorai pedig a nagy szakmai igényesség ellenére is érdekfeszítőek. Balázs Gézát a Hej, hej, helyesírás, illetve a Szószóló című televíziós műsorokból ismeri a nagyközönség. A fiatal professzorral zuglói házának verandáján beszélgettünk a nyelv mindennapi életünkben betöltött fontos szerepéről és esztétikumáról, no meg a magyar pálinka tulajdonságairól...


Tóth Kata
Halálos lehet a napozás

Napjaink egyik legkomolyabb veszélyét a bőrrákos megbetegedések járványszerű terjedése jelenti szerte a világon. Ausztráliában, ahol a sérült ózonréteg miatt a legdrámaibb a helyzet, ma már csak védőruhában járkálnak az emberek a vízpartokon. Más országokban viszont az emberek nem akarják elhinni, hogy a Nap és a szoláriumgépek által kibocsátott UV-sugarak mindegyikéről kiderült, hogy rákkeltő.


Fókusz

Hubert József
Szent Jobb, parádé, katasztrófa
Egy gazdátlan tragédia utóélete

Az első petárda eldurranásával egy időben 120-130 km/h sebességgel tomboló vihar lepte meg a nemzeti ünnep fénypontjára összesereglett tömeget. Az eset kapcsán megindult felelőskeresésnek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. A hivatalok egymásra, az ellenzék a fővárosra és a kormányra, a főváros a kormányra, a kormány az időjárásra mutogatott. A miniszterelnök a vizsgálati eredmények fényében úgy ítélte meg, hogy az ügyben nem indokolt politikai felelősségre vonás. Az alkalom a Duna partján is megszülte a tolvajt: vasárnap este a káoszt kihasználva többen fosztogatni kezdték a népművészeti vásár árusait.


Tihanyi Péter
Szent Jobb, parádé, katasztrófa
Pokoli pánik a nemzeti ünnepen

Este 9 óra: másfél millió ember szorong a belvárosban. Tíz perc múlva a sikoltozó tömeg megindul fedezéket keresni. Egy tizenkét éves kislány és egy huszonnyolc éves fiatalember faoszlop alatt vesztette életét az Erzsébet hídnál, egy hölgy a félelemtől kapott szívinfarktust, és volt, akinek a holttestét a Dunából húzták ki. „Amit átéltünk, csak a hollywoodi katasztrófafilmekhez hasonlítható” - így egyik riportalanyunk. „Ez az év már nem ugyanaz, mint a tavalyi, valami végérvényesen megváltozott” - mondja a másik.


Háttér

Hajdú Sándor
Wass Albert ártatlan?
Perújrafelvétel az erdélyi író ügyében

Wass Albert könyvei szerte a Kárpát-medencében, de elsősorban Erdélyben újra reneszánszukat élik. Az író - akit 1946-ban háborús bűnösként ítélt halálra a Kolozsvári Népbíróság - magánéletéről nem sokat tudunk. Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd az elmúlt héten a kolozsvári ügyészséghez fordulva perújrafelvételt kezdeményezett Wass Albert író ügyében, mivel szerinte olyan bizonyítékok kerültek elő, amelyek bizonyítják az író ártatlanságát. Az ügy kapcsán van, aki szerecsenmosdatásról beszél, míg mások isteni igazságszolgáltatást remélnek.


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Csalódások forradalma
Tizenöt éve történt a moszkvai puccs

Az elmúlt vasárnap komoran ünnepelték Oroszországban egy olyan eseménysorozat 15. évfordulóját, amelyet 1991 augusztusában még „népi forradalom”-nak, „az ország történetében bekövetkezett fordulat”-nak vagy éppen a „kommunizmus felett aratott győzelem”-nek neveztek. Akkoriban azt gondolták, ezek az események legalább akkora ünneplésre adnak okot, mint a szovjeteknek november 7-e, de napjainkban az orosz emberek és politikusok is ellentmondásosan gondolnak vissza a Szovjetunió felbomlásához vezető puccskísérletre.


Hit és értékek

Finta Szilvia
A terror propagandája
Érvek az anticionizmus ellen

Terror és propaganda - a totalitárius mozgalmak és rendszerek két legfőbb eszköze arra, hogy maguk mellé állítsák a tömegeket, majd egy fikció segítségével végső megoldást kínáljanak a „bűnösök” miatt fenyegetett s az állandó rettegésben kimerült „ártatlanok” számára. A forgatókönyv kísértetiesen hasonlít a Soá történetéhez, mely nem a gázkamrákkal kezdődött, hanem - mintegy egymáshoz szorosan kapcsolódó s egymásból következő események láncolataként - az emancipációt és asszimilációt követően egyre agresszívabban felszínre törő antiszemitizmussal.


Interjú

Tihanyi Péter
Amikor Isten tervez
Horváth László szabadulása a belső börtönből

- Tizennyolc éves koromig én is egy tisztességes, bár nagyon szürke életet éltem, csak egy egész picivel voltam nagyobb gazember, mint az átlagos, húszas éveit járó magyar fiatal. A házasságról, a gyerekekről már akkor is úgy gondolkoztam, hogy az egy csodálatos dolog, és vágytam rá. Huszonhárom éves koromban meg is kaptam, egy fantasztikus feleség és egy gyönyörű lánygyermek személyében. Olyan szerelmes voltam, mint egy ágyú. Ugyanabban az évben egy komoly karrier lehetőségével kecsegtető munkát is kaptam, egy vasútépítő cég művezetője lettem. De a házasságkötés után pár hónappal már folytattam a csajozást, ugyanúgy, mint előtte. Jött az éjszakai élet is, a kaszinóra is rászoktam, de a játékautomatákat már az igazán jó fizetésemből sem tudtam finanszírozni. Egyre sötétebb baráti társaságba keveredtem. És egyre veszélyesebb dolgokba kezdtem belenyúlni.


Külföld

Vígh Richárd
A Bush-stratégia
A világ majd meglátja

George W. Bush második elnöki ciklusának felénél jár, vagyis még két évet tölthet hivatalában. Az Egyesült Államok belügyein kívül, úgy tűnik, ezt az időszakot döntően a jelenleg Irakban, Iránban, Izraelben és Libanonban zajló események határozzák majd meg.


Rimaszombati Andrea
Bőröndbombák a vonaton
Ki fenyegeti Németországot?

Az amerikaiaknak jó ideje vannak már tapasztalataik terroristákkal. Így vannak ezzel a britek és a törökök is, a spanyolok, az ausztrálok, az indiaiak és még sorolhatnánk, az izraeliekről nem is beszélve. Németország az utóbbi évtizedekben megúszta néhány rossz hírrel vagy egy kis ijedtséggel. Most azonban a német „békehatalom”, ahogy Gerhard Schröder annak idején nevezte, másodpercek alatt háborús területté változott.


Párizs visszakozik
Ha mások nem tudták, nekünk hogyan sikerülne?
Tovább a cikkhez >>>

Busa Viola
Apokalipszis most?
Teherán tovább taktikázik

Alig száradt meg a tinta a libanoni tűzszünetről szóló ENSZ-határozaton, a Közel-Keleten máris újabb rakétakilövések zaja hallatszik: ezúttal Irán kezdett egy demonstratív, öthetes hadgyakorlatba. Közben augusztus 22-én - amint az várható volt - Teherán bejelentette, hogy nem hagy fel az urándúsítással, de hajlandó „komoly tárgyalásokba” kezdeni nyugati partnereivel. Mivel a bejelentés egybeesett több fontos iszlám évfordulóval, az időzítésnek többen apokaliptikus jelentőséget tulajdonítottak.


Morvay Péter
Elitelszámoltatás
Botrányok sújtják az izraeli vezetőket

Izrael nem következmények nélküli ország. A hatalmat ellenőrző szervek és a közvélemény behajtják a választott vezetőkön nemcsak a politikai hibákat, de a morális vétkeket is. Most előfordulhat, hogy rövid időn belül az izraeli elit jelentős része kicserélődik, a jobboldali államelnöktől a baloldali hadügyminiszterig, a centrista igazságügy-minisztertől a nemrég kinevezett vezérkari főnökig.


Lezuhant egy orosz utasszállító Ukrajnában

Lezuhant egy orosz utasszállító repülőgép a kelet-ukrajnai Donyeck térségében, fedélzetén százhatvan utassal és tízfős személyzettel. Az Interfax szerint az előzetes vizsgálatok arra utalnak: senki nem élte túl a katasztrófát. A pulkovói légitársaság Tu-154-es gépe, amely a dél-oroszországi Anapából tartott Szentpétervár felé, Donyecktől északra tűnt el a radarok képernyőjéről, miután kedden 13.37-kor segítséget kért - közölte az orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának szóvivője. A tárca tájékoztatása szerint a gép roncsait Donyeck közelében találták meg, a helyszínen nagy erőkkel folynak a mentési munkálatok. Az eddigi jelentések szerint nincs túlélője a katasztrófának, amelyet hivatalos álláspont szerint a gépet ért villámcsapás okozott.


Egyiptomi tragédiák

Tizenegy izraeli turista vesztette életét, harminc másik pedig megsérült kedden, amikor buszuk felborult az egyiptomi Sinai-félszigeten. A hivatalos jelentések szerint a busz azután borult fel, hogy egy éles kanyarban felpattant a Nueiba turistaközpont felé vezető úton. Egészségügyi források szerint a sérültek közül tizenhárman vannak súlyos vagy életveszélyes állapotban. Két napon belül ez volt a harmadik baleset, amely Egyiptom járműforgalmát érintette. Ugyancsak kedden egy traktor ütközött neki egy vonat hálókocsijának Kairóban, hétfőn pedig 58 ember halt meg két vonat összeütközése után. Ez utóbbi baleset az elmúlt négy év legsúlyosabb vonatbalesete volt Egyiptomban.


Walesa kilépett a Szolidaritásból

Lech Walesa Nobel-békedíjas politikus kedden jelentette be, hogy kilép az általa alapított Szolidaritás szakszervezetből. „A Szolidaritás és én külön utakon járunk” - nyilatkozott a hatvankét éves politikus. Walesa elmondta, hogy kilépését az indokolta, hogy a Szolidaritás tagjai nem vették figyelembe figyelmeztetéseit a Kaczynskifivérekkel kapcsolatosan, akik közül Lech Lengyelország elnöke, Jaroslaw pedig a miniszterelnök. Walesa elmondta, hogy ez a konfliktus „az utolsó csepp volt a pohárban”. A politikus lépése várható volt, mert a szakszervezet alapításának huszonötödik évfordulóján a később lengyel államfővé megválasztott politikus kijelentette: „Ez már nem az én szakszervezetem”, magáról pedig elmondta, hogy ő továbbra is forradalmár maradt.


Sport

Erdélyi Máté, Szabá-csik Márk, Tóth Tamás
Aranyeső a magyaroknak
Szeged: a legek világbajnoksága

Minden idők legjobb világbajnoki szereplését nyújtotta a magyar kajak-kenu válogatott Szegeden 12 arany-, 2 ezüst- és 4 bronzéremmel. „Nehéz lesz valaha is felülmúlni ezt a teljesítményt. Meglehet, ez a szegedi csoda egyszeri és megismételhetetlen lesz a sportág történetében” - nyilatkozta a torna után Angyal Zoltán szövetségi kapitány.


Kalmár István
Talmácsi harmadik lett Brnóban

A MotoGP mezőnye legutóbb a Cseh Köztársaság területén fekvő 5403 méter hosszúságú brnói pályán tette le névjegyét. A 125 kcm-es osztályban versenyző Talmácsi Gábor hazai versenyének tekinti ezt a nagydíjat, hiszen ide érkezik a legtöbb szimpatizánsa minden évben. Augusztus huszadika lévén, mit is kívánhatott volna a magyar ember, mint egy gyönyörű bravúrt Talmától és Tóth Imrétől.


Eredmények tabellák
35. Felnőtt Síkvízi Kajak-Kenu Világbajnokság. 2006, Szeged
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Pálfy Gyula
United 93

A legdermesztőbb a gép becsapódása előtti perc. Pedig a filmben végig használt kézikamera itt már vadul ugrál, a képsor alig látható, és mégis - soha ne történjen meg! - mintha ott lennénk. A halálba kormányzott gép pilótafülkéje elleni rohamban átéljük az életösztön küzdelmét a vallásos halálvágygyal szemben. Kezünk megfeszül a botkormányért vívott harc közben, vérnyomásunk nő, ahogy a gép sivításával együtt gyorsan növekszik a lenti táj. Aztán hirtelen csönd és teljes sötétség.


Sz. M.
Gazpacho

A spanyolok egyik nemzeti levese a gazpachóként emlegetett zöldségleves. Nem kell főzni, csak turmixolni, majd 2 órán át fridzsiderben hűteni. Hozzávalók 4 személyre: 10 érett paradicsom, 1 közepes uborka, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 szál zeller, 1 gerezd fokhagyma, 1 húsos zöldpaprika, 1 csokor kapor, 4 szelet kenyér, 2-2 ek. borecet és joghurt, 2 ek. olívaolaj, Tabasco szósz (vagy Erős Pista), só.


Füstoszlatás

Szeptembertől egyáltalán nem lehet dohányozni a hazai óvodák és bölcsődék területén. Az iskolák vezetői pedig a szülőkkel közösen dönthetnek arról, hogy kijelölnek-e a gyerekektől elzárt dohányzóhelyet, vagy sem.


Light halál

Hazudtak a dohánygyárak a dohányzás káros hatásával kapcsolatban évtizedeken át, s a jövőben tilos a cigarettacsomagokon a „light“ megjelölést használni - állapította meg csütörtökön egy amerikai szövetségi bíró. A washingtoni bírónő követte az amerikai kormány véleményét, amely szerint immár vitathatatlan: mindenfajta cigaretta szívása halálos betegségeket okoz.


Tom és Jerry is leszokik

Ki kell vágnia a Boomerang gyerekcsatornának a Tom és Jerry rajzfilmek cigarettázós jeleneteit Nagy-Britanniában - így döntött a brit ORTT, az Ofcom. A Magyarországon is népszerű rajzfilmsorozat egyik részében Tom egy cigarettát szív, hogy így hódítson meg egy nőstény macskát. A jelenet több szülőt felháborított, akik panaszt tettek a csatornánál.


Színes

Duma Plaza

K. Oszkár mindig ellenőrzi az autója felnijét, mert jobb felni, mint megijedni


Göndi
Kell egy proli

Hölgyeim és uraim! A mai műsorunk főnyereménye egy rotációs kapa, melynek nyertesét a négy versenyző közül a népes hölgysereg választja ki. Első versenyzőnk Béla, Soponyáról. Róla csak annyit érdemes tudni, hogy három műszakos fuszekliszaggató.


Lágy, könnyű német nyelv

Hogy tisztán lássuk, milyen könynyű, vegyünk egy egyszerű példát. Vegyünk egy könyvet, ami a hottentották (németül: Hottentotten) szokásait tárgyalja. Megtudhatjuk, hogy a kengurukat (Beutelratten) elfogják, és bezárják őket olyan ketrecekbe (Kotter), amit egy ponyva (Lattengitter) fed, hogy megvédjék őket.


Olcsó klíma, drága kaszni


Mi van a képen?

3. A sziámi-szépségverseny győztese


Oktatásreform

A tanár úr mondta, hogy rekeszből énekeljek!


Göndi
Gyakorlati szél, elvi szél
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
X. évfolyam 34. szám, 2006. augusztus 25-31.
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

A gyermek mint melléktermék

Érdeklődéssel olvastam legutóbbi számukban a Gyermek mint melléktermék című cikket. Feltűnt, hogy a témában megszólaltatott szociológus úgy vélte, a dominánsan katolikus hagyományú európai államokban a gyerekek szempontjából stabilabb a családok helyzete.


Magyar Sziget 2006

Meghökkenéssel vegyes undorral olvastam végig a 2006. évi Magyar Szigetről megjelent cikküket. Mint a fesztivál (igen, így, idézőjelek nélkül) egyik résztvevője, fűznék némi kommentárt ehhez. Még szerencse, hogy nem emelték ki vastagon szedve a „fontos részleteket”. Bár, amennyire süt a gúny az írásukból, erre nem is volt szükség. De haladjunk szépen, sorjában...


Iggy Pop

Az Önök lapja minden szempontból kiemelkedik a hazai sajtóból - igaz, annak meglehetősen gyenge színvonala fölé kerülni talán nem is annyira nehéz. Mindenesetre tény, hogy az objektív, józan tájékoztatás kitartó munkával párosul az Önök lapjában, amely így oázis a magyar sajtó sivatagában. Mindezt azért írtam le, hogy lássák, a tisztelet és az elismerés vezet, amikor kritikámat tudatom. A hazai sajtó elsöprő többségének esetében ugyanis fel sem merülne bennem, hogy jobbító szándékomnak bármi értelme volna. Önöknél viszont, mivel 99 százalékban tetszik, amit és ahogyan írnak, éppen azért zavar az az 1 százalék szeplő.


Zöld tea

A Zöld tea forever cikkre szeretnék pár sorban reagálni. Lehet, hogy esetem egyedi, de talán hasznos lehet. Pár napig reggel, délben ittam ilyen teát, hogy elősegítse a fogyókúrámat.


Médiaháború

A Médiaháború című cikkükre reagálnék. Rendkívül felháborodtam a cikk olvasásakor, mert magam is láttam a CNN egyoldalúan közvetített műsorát. A „híradásban” egy könnyes szemű libanoni vezette épületről épületre a bamba és hiszékeny műsorvezetőt - most már utólag, ismerve a tényeket - jól megtervezett útvonalon a „rommá lőtt” Bejrútban. A ravasz, ugyanakkor könnyező bennszülött a következőket ordította: „Hol vannak ilyenkor a békefenntartók, hol van az ENSZ, hol van valaki?” No comment. Ahogy a remek cikk írója is megjegyezte, nekünk európaiaknak is járt volna a helyreigazítás.


Üzlet

Pénzes László
Kóla Kemikál
A Coca-Cola és a Pepsi indiai vesszőfutása

Úgy tűnik, politikai felhangot is kap az a botrány, amelynek következtében India huszonnyolc tartományából kitiltották a Coca-Cola és a Pepsi Cola üdítőitalait. Az amerikai fél szerint ez egy hatalmas visszalépést jelent az in-diai gazdaság számára.


Papp Levente
Lányrabló olimpikon
Schwarz fekete üzletei

Wolfgang Schwarz, az 1968-as grenoble-i téli olimpia osztrák műkorcsolyázó bajnoka az utóbbi években leánykereskedelemmel és egy emberrablási kísérlettel borzolta a sógorok idegeit.


Major Nóra
Az egészségbiznisz mestere
Interjú Schobert Update Norbival

Schobert Norbert, a rendőr századosból lett sikeres üzletember szerint három nagy üzlet van a világon: az olaj, a fegyver és az élelmiszer. Ő már évek óta úttörő módon ez utóbbiban utazik, privatizációs vagyon, ügynökmúlt és párttitkár felmenők nélkül.- Véletlenek sorozatának köszönhetően. Ez olyan, mint amikor hegyet mászol, mászol, mászol egyre magasabbra, és amikor már nem kapsz levegőt, megpróbálsz tüdővel alkalmazkodni. Amikor elkezdek fulladni, megnézem, hogyan tudok akklimatizálódni, aztán megyek tovább…


Többszáz milliós kárt okozott az augusztus 20-ai vihar

Az augusztus 20-ai katasztrófa után több mint 1500 kárbejelentés érkezett a magyar biztosítókhoz. A legtöbb kárbejelentés telefonon érkezik, és a gyors ügymenet érdekében a 100 ezer forint alatti károkat telefonon is rendezi a biztosító. Számításaik szerint az összesített vagyonkár megközelítheti a 150 millió forintot, de egyes becslések szerint milliárdos nagyságrendű is lehet. A biztosítók viszont - köztudottan - vis maior esetén nem fizetnek.


Magyar bankkártya-hamisítók Szardínián

Letartóztattak az olaszországi Szardínia szigetén egy öttagú magyar bankkártya-hamisító bandát. A benzinkutaknál lévő bankautomaták nyílásába olyan „kém-mikrochipet” terveztek elhelyezni, amelyek képesek dekódolni és ezáltal elküldeni a bankkártyák adatait, ezáltal a bankkártyák lemásolása szinte automatikussá vált volna. A letartóztatásukhoz azonban éppen néhány másolt kártya vezetett, mert azok nem működtek egy-két helyi automatában. A csoport csak 2005-ben 10 millió euró bevételre tett szert.


Hódít a tetőtér

Megugrott a kereslet az igen népszerűvé vált tetőtéri lakások iránt, amelyet a felkapott lakások magasabb árfekvése is jól mutat. Míg például a XIV. kerületben egy újonnan épült 38 nm-es tetőtéri lakást 12,5 millió forintért kínálnak, egy 66 négyzetméterest pedig 19,5 millióért, addig a használt lakások árai 11-12 millió forinttól kezdődnek. Budán 20 millió forintnál olcsóbb használt tetőtéri lakást alig találhatunk, ugyanakkor a pesti oldalon, a VI., a VII., a VIII. és a IX. kerületben az árak jellemzően 30 millió forinttól indulnak.


Ósdi az infrastruktúránk?

A magyar lakosság még mindig elmaradottnak érzi technikai ellátottságát Nyugat-Európához képest - olvasható a Szonda Ipsos infokommunikációs felmérésében. A közlemény szerint a legnagyobb különbséget az internet-ellátottságban érzik a magyarok, de a vezetékes és mobiltelefon-hálózat kiépítettségét és elérhetőségét is csak közepesnek ítélik meg. Nyugat-Európa telekommunikációs ellátottságát összességében másfélszer jobbnak tartják, mint a hazai lehetőségeket. (Összeállította: Danka Ildikó)