Vissza a tartalomjegyzékhez

Vígh Gábor
Nincs lehetőség visszaélésre
Hogyan szavaznak a kisebbségek?

Az idei kisebbségi önkormányzati választásokon többen vesznek majd részt, mint négy éve. Bár a szavazókat etnikai alapon tartják nyilván, a kisebbségi választóknak mégsem kell félniük az esetleges visszaélésektől.

Kisebbségi választást október 1-jén összesen több mint 2000 önkormányzatnál tartanak - derül ki az Országos Választási Iroda (OVI) adataiból. A vonatkozó törvény szerint a települési kisebbségi önkormányzati választáson csak az a polgár szavazhat, aki a 13 - bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán - kisebbség egyikéhez tartozik. A kisebbségi választói jegyzékbe való felvételt július 15-éig lehetett kérni a lakóhely szerinti település jegyzőjétől. Idén 2077 településen lesz kisebbségi választás október 1-jén, míg ez a szám négy évvel ezelőtt 1308 volt. A kisebbségi választói jegyzéken csaknem 200 ezer választópolgár szerepel, közülük a legtöbben a cigány etnikumhoz tartoznak, a legkevesebben pedig a szlovénhoz.
Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője elmondta a Heteknek, hogy az idei választásokon a kisebbségek regisztrációja az újdonság, mégis több településen több szavazó jelentkezett a választásokra, mint négy éve. Az egyes kisebbségek körében megfogalmazódott, az etnikai alapú nyilvántartással kapcsolatos félelmek Rytkó Emília szerint alaptalanok, hiszen kétharmados többségű parlamenti törvény szabályozza az adatkezelést, továbbá a listára való felvétel is önkéntes. Visszaélésekre tehát nincs lehetőség.
Négy évvel ezelőtt bárki eldönthette, hogy szeretne-e kisebbségre szavazni, illetve a kisebbségiek is szavazhattak a magyar jelöltekre, szervezetekre. A mostani intézkedésekkel kizárták annak a lehetőségét, hogy magyarok a választásokon keresztül támogassanak kisebbségi szervezeteket.
A választási eljárás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával párhuzamosan, de attól mégis elkülönülve zajlik. A települési kisebbségi önkormányzati választáson csak bejelentett kisebbségi jelölő szervezetek állíthatnak jelöltet, a jelölteket szeptember 8-áig kell bejelenteni a helyi választási bizottságnál. A szavazást október 1-jén a településen külön e célra létrehozott szavazókörben tartják. Az Országgyűlés egyébként 4 milliárd 340 millió forint felhasználását hagyta jóvá az idei önkormányzati választásra, ebből csupán néhány száz millió forint a kisebbségi választások költségvetése - tette hozzá az Országos Választási Iroda vezetője.