Vissza a tartalomjegyzékhez

Hubert József
Fantomok az éjszakában
Legendák és cáfolatok a Hajógyári-sziget diszkóiról

Ha ragaszkodsz mind a két vesédhez, és ha a májadat sem akarod idő előtt elveszíteni, óvakodj a hétvégi szórakozóhelyeken a színes bőrűektől - tanácsolta az a közkézen forgó email, amelyik a Hajógyári-szigeten eltűnt futballisták halálát szervkereskedőkkel hozta összefüggésbe. A gyorsan terjedő pletyka a hazai „zenésztársadalmat” is lépésre késztette: több lap hasábján egyoldalas hirdetésben tájékoztatták a közönséget arról, hogy a Hajógyári-sziget továbbra is Magyarország egyik legbiztonságosabb szórakoztatóközpontja.


Fotó: ShutterStock

Néhány nap leforgása alatt két fiatal sportolónak is nyoma veszett a Hajógyári-szigeten, Rajnay Zoltán holttestét később a Dunából húzták ki, míg Strehó Gergőt jelenleg is keresik. A rendőrség álláspontja szerint csupán a véletlennek köszönhető, hogy két jó fizikumú fiatalember ugyanazon a szigeten tűnt el, ám internetező honfitársaink a szervezett bűnözés keze nyomát vélték felfedezni a történtek hátterében.
„Meg nem erősített rendőrségi hírek szerint az elmúlt hétvégén a két sportolón kívül további tizenöt ember tűnt el szórakozóhelyekről, ez pedig nagy valószínűséggel kapcsolatba hozható bizonyos, volt szovjet tagköztársaságból érkezett szervkereskedőkkel” - adta hírül az a kör-e-mail, amit az elmúlt hónapokban tízezrek kaptak meg és küldtek tovább ismerőseiknek. Nos, a rendőrség szerint az egy mondatba zsúfolt állítások halmazából egyedül a „meg nem erősített rendőrségi hírek” hordozott némi igazságtartalmat.
„Bár egy adott helyen eltűnt személyekről nem vezetünk pontos nyilvántartást - hiszen az eltűnt embereket lakóhelyüket alapján tartjuk nyilván -, azt teljes bizonyossággal kijelenthetem: nem tűnt el a Hajógyári-szigetről néhány nap leforgása alatt tizenegynéhány fiatal” - mondta lapunknak Tafferner Éva. A BRFK Kommunikációs Osztályának osztályvezető-helyettese arról is beszélt a Heteknek, hogy a szervkereskedőkről felröppent híresztelések már csak azért is alaptalanok, mivel hazánkban jó ideje nem fordult elő illegális szervkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmény.
A „zenészek” - a Hajógyári-sziget hírnevét féltve - közleményben fordultak a közönségükhöz. A mintegy harminchárom lemezlovas által szignált, különböző bulvárlapokban megjelentetett egész oldalas hirdetés pontokba rendezve sorolja fel az eset kapcsán napvilágot látott tényeket. A zenészek véleménye egyértelmű: megdöbbenésüknek adnak hangot, hogy a 21. században „ennyire könnyen terjedhetnek nyilvánvaló képtelenséget tartalmazó középkori szintű pletykák”. A lemezlovasok szerint a következő történt: Rajnay Zoltán két barátjával, erősen ittas állapotban érkezett a szigetre. A rendészet a részeg fiatalembert nem engedte be a szórakozóhelyre, ezért az elindult egy belvárosi, Duna-parti szórakozóhelyre, ahová már nem érkezett meg. Napokkal később holtan húzták ki a Dunából. A nyilatkozatban külön kiemelik, hogy a rendőrség többször is megerősítette: nem történt bűncselekmény.