Vissza a tartalomjegyzékhez

Göndi
Micimackó a félholdas pagonyban

Küszöbön a török EU-csatlakozás. A török gyerekeknek EU-konform mese kell, ezért a Jatagánnal a Toleranciáért Bizottság az ezerkettedik éjszaka meséjeként megírta a Micimackó a félholdas pagonyban című történetet. Természetesen Malacka nélkül, mert az ugyebár tisztátalan állat. Pfuj!!!

Sárban hempergő, moslékzabáló, ráadásul rózsaszín sálat visel. Még egyszer pfuj!!! Őt a mesében egy dzsinn fogja helyettesíteni, aki a mézes csupor dörzsölésekor jelenik meg, sajnos ragacsosan - ez a gyenge dramaturgiának köszönhető. Kangát és Zsebibabát, a két ausztrál idegenlégióst is száműzték a meséből - a bengáli tigris maradt. A sztori: Mici minden reggel megissza zaccos kávéját, majd a mecsetben tölti délelőttjét barátaival, ezután egész nap a Gyros-sütő előtt üldögélve átbeszélik a közel-keleti válságot. A katarzis elmarad - nem EU-konform.
Az ezerharmadik éjszaka meséje egy világszenzáció: a volt Szovjetunióból hazaszállított sárospataki könyvek mélyéről egy eddig soha nem olvasott indiánmese ómagyar fordítása került elő, melyben Bölcs Sólyom a fehér betolakodók vezérét nem tartja méltónak a békepipára, míg a törzsét meglátogató török szultánnal rögvest víg kedélyű vízipipázásba kezd.
Az ezernegyedik mese kedvenc regényünk, az Egri csillagok, amit szintén nem kímélt a Jatagán-bizottság. Jumurdzsák nem félszemű, hanem a félholdas éjszakákhoz szokott fényérzékeny, 50 százalékosan leszázalékolt hadirokkant. A gyaúr kutya helyett a „szervusz, de érdekes, hogy más a vallásod, komám” kifejezést olvassuk. A törökverőről szó sem esik, az valójában törökváró. Végül pedig annál a résznél, ahol az egri asszonyok forró szurkot öntenek a támadókra, ott igazándiból forrón szurkolnak a Magyarországot ugródeszkának tekintő török csatlakozás sikerének.
Felkerült a neves listára Krúdy Gyula Szindbádja is ezerötödikként, természetesen apróbb módosításokkal: komputer-animációval felöltöztették a feslett dámákat, kivágták a filmből Latinovits Szul-tán(!) zsíros-cuppanós-ve-lős csontos jelenetét.
Az ezerhatodik mesére javaslatokat várunk a jatagannalatoleranciaert.tr e-mail címre.