Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
45 döntés 6 hét alatt
Sok szavazás, kevés változás

A parlament hétfoi záróülését követoen politikusaink már el is indultak kipihenni az elmúlt másfél hónap fáradalmait. Az Országgyulés alakuló ülése óta összesen 45 döntés született: 24 országgyulési határozat, 15 törvénymódosítás és 6 új törvény.

A kormány elso intézkedései között saját magát karcsúsította meg. Azonnali hatállyal megszunt a kormánybiztosok, a kormánymeghatalmazottak, a kormánymegbízottak és a miniszteri biztosok megbízatása. Az eskütétel másnapján jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a megszorító intézkedéseket tartalmazó csomagot, mely több hosszú és rövid távú reformot is tartalmazott. A kormányfo az elobbiek közé a közigazgatás, a közszolgáltatások és az egészségügy átalakítását sorolta, utóbbiak közé pedig a kiadáscsökkentést, a közteherviselésbe bevontak számának és az általános adószinteknek a növelését, valamint a jövedelmek érdemi kifehérítését. Négy napra rá 14 törvényjavaslatot terjesztett az Országgyulés elé a kormány, többek között a kisebb, 298 fos parlamentrol, a régiórendszer kialakításáról, szigorú összeférhetetlenségi és mentelmi szabályok felállításáról, valamint az átláthatóbb pártgazdálkodás megteremtésérol. Június 20-án két fideszes törvényjavaslatot is az Országgyulés elé terjesztett a kormány: a költségvetési tanács felállításáról szólót és a miniszterek és kormánytagok „miniszteriális felelosségét” tartalmazót. Még ezen a héten megalakult az Államreform Bizottság, és július 1-jei hatállyal létrejött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is.
Június utolsó hetében a kormány az egyházpolitikára is idot szakított. Hiller István oktatási és kulturális miniszter hivatalában fogadta a tradicionális egyházak vezetoit, késobb pedig a miniszterelnök is megbeszélést folytatott a küldöttekkel. Az egyházfinanszírozás rendszerének átalakítása került elsosorban terítékre, melynek keretében döntöttek egy, a vatikáni megállapodást felülvizsgáló bizottság felállításáról.
Júliusban további intézkedések bevezetésére került sor. A kormány döntött a magyarok afganisztáni szerepvállalásáról: egy tartományi újjáépítési csoport vezetése lesz a feladat októbertol. Sólyom László köztársasági elnök sokak meglepetésére aláírta a pénzügyi törvényeket, a kormány és a kormánypárti frakciók pedig megállapodtak a tanárok óraszámemelésérol. Az Országgyulés kiegészítette a közmédiumok kuratóriumi elnökségeit. Még július 17-én a parlament elfogadta a földgázellátásról szóló törvény módosítását, majd a 2006. évi költségvetésre vonatkozó törvény módosítását is. A takarékosabb állam muködéséhez elfogadták az önkormányzati képviselok tiszteletdíjáról szóló törvény módosítását, valamint az államháztartásról szóló és az egyes kapcsolódó törvények kétharmados többséget nem igénylo részeinek módosítását is. Ugyanakkor az ellenzék leszavazta a kétharmados többséget igénylo, régiókról szóló törvényjavaslatot.
A parlament a nyári ülésszakát július 24-ei záróülésén fejezte be, ekkor kilenc törvény került szavazásra: többek között a kétharmados többséget igénylo döntés a helyi önkormányzati rendszer átalakításáról, a tanárok kötelezo óraszámának emelésérol és a tagiskolai rendszer kialakításáról. Az utolsó munkanapon hozott döntést a T. Ház az Országgyulés létszámának csökkentésérol is; ezt 2010-tol 298 foben határozták volna meg. A nap végére módosították a közoktatási és a felsooktatási, illetve a közszférában foglalkoztatottak jogviszonyáról szóló törvényeket. Elutasították a mentelmi és az összeférhetetlenségi törvények módosítását, valamint a helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslatot és a kisebb parlamentrol szóló, kétharmados többséget igénylo törvényjavaslatot is.