Vissza a tartalomjegyzékhez

M. M-R.
Üdítő látványvilág
A Szemlő-hegyi-barlang

Ha elég volt a kánikulából, és városi turizmusra vagyunk ítélve, akkor remek felüdülési lehetőség kínálkozik a budapesti Szemlő-hegyi-barlangban. A gyönyörű cseppkövek között legfeljebb 12 fok a hőmérséklet, érdemes tehát tartalék pulóvert is vinni. A pazar látvány megér egy rövid túrát - különösen, hogy a barlang megtekintése nem korhatáros.

A fokozottan védett, gyógybarlangként is használt Szemlő-hegyi-barlang csodálatos díszei az ékkövekként csillogó, úgynevezett „borsókövek”. A különös, Európában is ritkaságnak számító képződmények olyan helyeken keletkeznek, ahol a hőforrások áthatolnak a mészkősziklákon. A falakat beborító kőrózsák, borsókövek anyaga nem a cseppkövekből ismert kalcit, hanem az aragonit, amely meleg vízből válik ki. A két kilométer hosszú barlangjáratból közel háromszáz méter látogatható. A Budai-hegység turisták által is megtekinthető barlangja gazdag formakincsű, tágas folyosókból áll, a látvány még a kisgyermekeket is magával ragadja.
A hűvös, állandóan 12 Celsius-fokos barlang levegője kifejezetten gyógyító hatással van a légzőszervekre. Rendkívül magas a relatív nedvességtartalom, igen tiszta, pormentes a levegő, tisztasága a magaslati üdülőhelyek levegőjével vetekszik.
A fogadóépületben a legjelentősebb budai barlangokról szóló kiállítás várja a látogatókat. A barlang csak vezetővel látogatható, túrák minden egész órában indulnak. Idegen nyelvű tárlatvezetéshez előzetes bejelentkezés szükséges.
(Szemlő-hegyi-barlang, II. kerület, Pusztaszeri út 35. Tel.: 325-6001. Nyitva tartás: kedd kivételével naponta 10-16 óráig.)