Vissza a tartalomjegyzékhez

Hubert József
Pályakezdés kétmilliós adóssággal
Tandíj diákhitelből

Megváltoznak a diákhitel igénybevételének feltételei: jelentősen megemelik az igénybe vehető összeget, bővítik a jogosultak körét. Az ok elsősorban a tandíj (fer) bevezetése. A Diákhitel Központ vezetője a diákhitel iránti kereslet bővülésével számol: tíz év alatt megduplázódhat az egyetemi éveik alatt eladósodó diákok száma.

A jövőben várhatóan emelkedik a diákhitel összege - válaszolta részletek közlése nélkül Hiller István oktatási miniszter egy minapi tévéműsorban, amikor a fejlesztési részhozzájárulásként (fer) emlegetett tandíj bevezetéséről faggatták a tárcavezetőt. Azóta napvilágra hozták a tervbe vett változtatások részleteit is: egyfelől kibővítik a jogosultak körét - az eddigieken felül szeptembertől a doktoranduszok, a szakirányú továbbképzésben részt vevők, illetve a külföldön diplomát szerezni szándékozó magyar állampolgárok is folyamodhatnak a kölcsönért. Emelkedik a korhatár is: az eddig érvényben levő 35 éves plafont 40 éves korig tolják ki. Legfontosabb változás ugyanakkor a felvehető összeg nagyságának emelése, a költségtérítéses hallgatók szeptembertől akár havi 40 ezer forinthoz is hozzájuthatnak - igaz, ennek az az ára, hogy a szokásos hattal szemben keresetük nyolc százalékát lesznek kénytelenek a jövőben törlesztésre fordítani.
A diákhitel a köztudatban egy kedvezményes, bőkezű állami támogatásban részesülő kölcsönformaként ismert. Csillag Tamás, a Diákhitel Központ vezérigazgatója ezzel szemben az egyik legfontosabb sikerüknek nevezte azt, hogy az indulástól számított ötödik évre elérték, hogy a hallgatói hitelrendszerben közvetlen költségvetési támogatás nincs - „a rendszer önmagát tartja el” - nyilatkozta. A hitel után fizetendő kamat jelenleg valamivel tíz százalék felett van. Mivel az adósság már a diákévek alatt is ezzel a kamatlábbal növekszik, így az a diák, aki öt éven keresztül a maximális összeget - immáron az évi 400 ezer forintot - vette fel, felnőtt életének mintegy két és fél millió forintos adóssággal vághat neki. Egyes esetekben nem elképzelhetetlen, hogy a diákévek alatt felhalmozott adósságot a munkával töltött évek során az adós nem tudja teljesen visszafizetni, így néhány bulizással töltött egyetemi éjszakáért cserébe akár nyugdíjba lépésig vonhatják a béréből a fizetés hat vagy nyolc százalékát.