Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 27. szám, 2006. július 07

Arcok

Kiss Tünde
Bicikli életre-halálra
Lance Armstrong

Idén először nem hajt a győztesnek járó sárga trikóért a Tour de France körverseny és a kerékpársport legnagyobb alakja, Lance Armstrong. Karrierjét tíz évvel ezelőtt derékba törte a rák, orvosa alig pár százalék esélyt adott az életben maradására. Ám bámulatos akaraterővel felépült a betegségéből, s azután sorozatban hétszer állhatott a dobogó legfelső fokára. A csúcson visszavonult harmincnégy éves pedálos azonban a Tour-győzelmeknél többre tartja a „gyógyult rákbeteg” címet.


Belföld

Csek Péter
Fél év legfőbb ügyész nélkül
Leszavazták Sólyom László jelöltjét

Egyelőre nem lehet tudni, hogy legfőbb ügyész választása dolgában még hány fordulós lesz a köztársasági elnök és a kormányoldal közti adok-kapok. Bár hivatalosan szakmai indokok miatt utasították el Horányi Miklós (képünkön) szegedi fellebbviteli ügyész megválasztását, szocialista források alapján többen úgy vélik: a kormánypárti képviselők presztízsből nem támogatták Sólyom László jelöltjét.


Munkatársunktól
Magyarok is építik Afganisztánt
Kétszáz katona három megyényi területen

A magyar kormány úgy döntött, hogy októbertől hazánk is vállalja egy tartományi újjáépítési csoport (PRT) vezetését Afganisztánban. Úgy tűnik, hogy a NATO által is nagyra értékelt szerepvállalás egyelőre azon kevés témák egyike Magyarországon, melyben ellenzék és kormányoldal egyet tud érteni.


Hajdú Sándor
Szeged kirobbanó formában van
Interjú Botka László polgármesterrel

Szeged városa - Magyarországon elsőként - 2006. május 12-én megkapta az Európa Tanács legmagasabb kitüntetését, az Európa-díjat. A rangos grémium az európai egység eszméjének terjesztésében elért sikereit és az európai kapcsolatok fejlesztéséért tett erőfeszítéseit ismerte el az alföldi városnak.


Cseszkó Tamás
Feketegazdaság az egyházakban?
Áfaköteles lehet a keresztelés, esketés, temetés

Múlt héten Hiller István a tradicionális felekezetek képviselőit fogadta, és ezzel egy időben az SZDSZ bejelentette, javasolják a vatikáni szerződés felülvizsgálatát. Az egyházpolitikai „villongások” a héten is folytatódtak, legutóbb az MSZP hívő tagozata olyan javaslattal állt elő, hogy a lelkipásztori tevékenység minősüljön szolgáltatásnak, amely után áfát és személyi jövedelemadót kell fizetni.


A Balázs órák tovább járnak...

Elhunyt Horváth Balázs, a Fidesz képviselője. A 64 éves politikus, az Antall-kormány egykori belügyminisztere, majd a külföldön élő magyarsággal való kapcsolattartást összehangoló tárca nélküli minisztere, hosszú szenvedés után halt meg egy Veszprém megyei kórházban. Veszprémben és Nagyvázsonyban azonban tovább őrzik emlékét az általa telepített köztéri időmérők, amelyet a helyiek Balázs órákként emlegetnek.


Hubert József
A tandíj versenyeztet
Minden diák az állami pénzért fog hajtani

A mennyiségi után minőségi reformot kíván megvalósítani a kormány - vezette be a felsőoktatás fizetőssé tételéről szóló döntést Hiller István oktatási miniszter. A „fejlesztési hozzájárulást” támogatják a felsőoktatási intézmények rektorai, ám a hallgatói önkormányzat és az ellenzék - akárcsak a lakosság túlnyomó többsége - ellenzi azt.


Élve darálták le a szárnyasokat

„Élő csirkéket, kacsákat és libákat daráltak le az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi telepén”- írta keddi számában a Délmagyarország. A madárinfluenza elleni intézkedés miatt rendelték el júniusban mintegy hatszázezer szárnyas elpusztítását Bács-Kiskun megyében, melyeknek jelentős részét az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi, egyébként a legszigorúbb EU-előírásoknak is megfelelő gyárában semmisítették meg, pontosabban dolgozták fel - áll a cikkben. A napilap több forrásból is megerősített információit Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) sajtófőnöke keddi, MTI-nek tett nyilatkozatában cáfolta.


Nem hibázott a kórház

Bűncselekmény hiányában megszüntette a kiskunhalasi kórház ellen folytatott nyomozást a Bács-Kiskun megyei rendőr-főkapitányság - jelentette be a kórház főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján. A kórház addigi pénzügykezelője tavaly ősszel tett feljelentést különösen nagy értékben elkövetett hűtlen kezelés miatt. Most, hogy megszületett és jogerőre emelkedett az a rendőrségi határozat, amely megállapította, hogy az intézményben semmiféle szabálytalanság vagy bűncselekmény nem történt, kijelenthető, hogy egyetlen vizsgálódó szervezet, hatóság sem marasztalta el egyetlen pontban sem a kórházat - mondta dr. Kiss József főigazgató az MTI-nek. A kiskunhalasi volt hazánkban az első privatizált kórház.


Anya és lánya voltak a gyilkosok

Egy tizenöt éves lány és negyvenhét éves anyja ölte meg több késszúrással azt a 30 éves nőt, akinek holttestét vasárnap reggel találták meg egy csepeli szociális intézményben; a gyanúsítottakat őrizetbe vették - közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel. Az asszony holttestét a munkába érkező kollégái fedezték fel vasárnap reggel. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdai tájékoztatása szerint a XXI. kerületi, Szent István úti szociális intézményben szombaton késő délután több késszúrással ölték meg a 31 éves budapesti nőt. A rendőrség a bűncselekmény elkövetésével egy 15 éves lányt és 47 éves anyját gyanúsítja, mindkettőjüket őrizetbe vették.


Életmód

Kőszegi Anita
Tombol a nőiesség
Nyár és divat

A nyár a divat igazi szezonja, ráadásul idén feltűnően nőies és pazar a választék mind a ruhák, mind a kiegészítők tekintetében - minden a hatvanas-hetvenes évek nosztalgiáját tükrözi. A női magazinok és a márkás ruhacégek választéka alapján könnyen képet kaphatunk az aktuális trendekről. Érdekes kérdés, hogy ők milyen alapon döntenek.


Kovács Klára
Stresszoldás – Kötelező
Hozzáállás kérdése

Mára közhelynek számít, hogy a stressz népbetegség. Kevésbé tudott, hogy lehetséges kezelni, oldani, azaz együtt élni a stresszel.


Fókusz

Hajdú Sándor
Mennyibe kerül egy politikus?
Sok százezres jövedelem, milliárdos tippek, direkt lobbizás a haveroknak

Megszavazták ugyan, de néhányan mégis igazságtalannak tartják, mások szerint viszont helyes, hogy csökkentették a magyar politikusok javadalmazását és kedvezményeit. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége óta egyre elterjedtebb a nézet, hogy olyan politikusokra van szükség, akik nem bérből és fizetésből élnek, hanem sikeres vállalkozóként csöppentek a politikába. E felfogás komoly feszültségeket generál a pártok háza táján, hiszen az elmúlt másfél évtizedben sokak kenyerét biztosította a kijáró politizálás, a lobbi.


Sebestyén István
Tolvajtempó
Nemzeti sport a munkahelyi lopás

- Te, figyelj, nem kell gázolaj? - kérdezi egy ismerősöm, csak úgy mellékesen. - Mit nem értesz ezen?! Van egy spanom a vasútnál, lelkiismeretes ürge, megbízhatsz benne - mondja, és megerősítésként mesélni kezd.


Hit és értékek

Morvay Péter
Gigászok kora
Kik voltak és mit akartak a nefilimek?

A görög mondák titánoknak és gigászoknak, a kánaáni népek emeusoknak nevezték őket, a Biblia pedig héberül nefilimek


Külföld

Morvay Péter
Provokál a Gonosz Tengelye
Észak-Korea, Irán, Szíria és a Hamasz stratégiai együttműködése

2002. január 29-én, országértékelő beszédében George W. Bush kijelentette: „Ismerjük [a terrorizmust támogató országok] valódi természetét. Észak-Koreában egy olyan rezsim működik, amely rakétákkal és tömegpusztító fegyverekkel szereli fel hadseregét, miközben kiéhezteti az ország lakosságát. Irán agresszív hajszát folytat azért, hogy birtokába kerüljenek ilyen fegyverek, miközben egy választás nélkül hatalomhoz jutott maroknyi elit lábbal tiporja az iráni emberek szabadság iránti vágyát. … Az ilyen államok és terrorista szövetségeseik a Gonosz Tengelyéhez tartoznak, akik azért fegyverkeznek, hogy a világ békéjét fenyegessék. Azzal, hogy tömegpusztító fegyverek megszerzésére törekednek, ezek az országok végzetes és egyre növekvő veszélyt képviselnek. Megtámadhatják a szövetségeseinket, vagy megpróbálhatják megzsarolni az Egyesült Államokat. Bármelyik is történne ezek közül, a közömbösség ára katasztrofális lenne.”


Bugár Árpád, Pozsony
Kísért a múlt
Fico repülőrajtot vett

Az új szlovák kormánykoalíció a megalakulását megelőző bizonytalanság és huzavona után repülőrajtot vett. Robert Fico újdonsült miniszterelnöknek rekordidő alatt sikerült kijelölnie és elfogadtatnia kormányát, és megtartotta első ülését az új parlament is. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke lapzártánkkor éppen Strasbourgban magyarázza a bizonyítványát, azaz a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS) bevételét a kormányba. Az európai szocialista párt és parlamenti frakció a Smerrel szemben szankciókat helyezett kilátásba, egyértelműen kinyilvánítva, hogy a nacionalista-rasszista SNS-sel való koalíció elfogadhatatlan számukra.


Rimaszombati Andrea
Pedofil gyilkosság Belgiumban
Halálbüntetést akar a közvélemény

A június 9-én a belgiumi Liege-ben eltűnt két kislány, a 7 éves Stacy Lemmens és a 10 éves Nathalie Mahy (képeinken) holttestének megtalálásával a belga társadalomban újra megelevenedtek az emlékek a gyermekgyilkos Marc Dutroux-ról, aki 1995-ben ugyancsak Liege-ben két 8 éves kislányt rabolt el és éheztetett halálra egy pincébe zárva.


Németh Csillag
Nem vicc, teszt
A koreaiak célba vették Kaliforniát

Hét rakétát, köztük egy hosszú hatótávolságú Taepodong típusút lőtt ki Észak-Korea az Egyesült Államok Függetlenségének Napján, szinte egy időben a Discovery űrrepülőgép fellövésével. A nemzetközi közösség élesen elítélte a rakétakísérletet, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig lapzártánkkor rendkívüli ülést hívott össze a helyzet megvitatására.


Hetek-összeállítás
Erőpróba
A Hamasz felelős a tizedes sorsáért

Továbbra is pattanásig feszült a helyzet Izraelben, a Gilad Salit tizedes elrablása nyomán kialakult konfliktus miatt. A katona kiszabadításáért indított akcióban izraeli repülők, tankok és katonák vonultak be a Gázai övezetbe. A Hamasz-kormány több miniszterét őrizetbe vették, és az övezet egyetlen erőművét is működésképtelenné tették. Ehud Olmert és az IDF nem enged a palesztin zsarolásoknak, több politikus szerint pedig a válság hosszú távon is elhúzódhat. Ehud Olmert és kormánya visszautasította azt a palesztin ultimátumot, mely szerint kedd reggel 6 óráig bele kellett volna egyeznie ezer palesztin fogoly szabadon engedésébe. Az emberrablók azzal fenyegetőztek, hogy különben Salit tizedes ügyét „lezártnak” tekintik. Ha Izrael nem enged, a továbbiakban semmilyen információt nem kap az elrabolt katonáról. Iszmail Hanije palesztin miniszterelnök azonban azt hangsúlyozta: Salitnak nem eshet bántódása, és az ügyet diplomáciai úton kell megoldani.


Hechs László
Túszcsapda

Egy év sem telt el azóta, hogy Izrael kivonult a Gázai övezetből. Tette ezt Izrael a maga akaratából, hiszen az elmúlt másfél évtized egyértelműen bizonyította: a palesztin oldalon nincs partner. Sem Jasszer Arafat, sem Mahmúd Abbász nem volt képes a minimális békefeltételek teljesítésére.  Az izraeli vezetésben - mindezek ellenére - mégis élt a remény: ezúttal másképpen lesz, Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke felszámolja az anarchiát, és jogrendet teremt. Lefegyverzi a terrorszervezeteket, átláthatóvá teszi a pénzügyeket. A dollármilliók talán nem a palesztin hadurak magánszámláin és a fegyverkereskedők kasszájában kötnek ki. Saron 2005 novemberétől még a gázai-egyiptomi határ őrizetét is Kairóra és Brüsszelre bízta. Condoleezza Rice az alku érdekében erőteljes nyomást gyakorolt Izraelre. A határ másik oldalán egyiptomi katonák állomásoztak, míg az övezeti részben az Európai Unió tisztségviselőinek kellett volna gondoskodniuk arról, hogy illegális fegyverek és terroristák ne juthassanak be az övezetbe. Saron azt remélte, ha Izrael teljesen kivonul a Gázai övezetből, a palesztinok is beszüntetik a terrortevékenységet - hogy a területekért ezúttal nem vérontással, hanem békével fizetnek.


Sport

Gazsó József
A kudarc és ami mögötte van
Már Ronaldinho sem mosolyog

Az esélytelen franciáktól elszenvedett váratlan, de megérdemelt vereséggel ismét lezárult egy brazil aranykorszak. A kudarc egyik fő oka talán abban áll, hogy a játékosok is bedőltek a média által sulykolt propagandának, miszerint Brazília legyőzhetetlen. Hát nem.


Zsurkán Mariann
Focistafeleségek

Bár a németek mindenre felkészültek, és a lehető leghatékonyabb készültséget vetették be a garázdálkodók ellen, arra ők sem számítottak, hogy a focistafeleségekkel, barátnőkkel, ismertebb nevükön a vegekkel (WAGs: Wifes And Girlfriends) gyűlik meg a bajuk. A napilapok részegeskedésekről, evészet-ivá-szatról számoltak be Baden-Baden milliomos fürdővárosban. A hölgyek abban versenyeztek, ki költ és ki iszik a legtöbbet. A város korábban csendes bárjai leginkább vadnyugati söntésre hasonlítottak. A Daily Mirror szerint trágár ordítozások, kiabálások hallatszottak városszerte, a női „huligánok” a berendezéseket sem kímélték, sőt alkoholgőzzel ropták a táncot az asztalon. Persze a sajtó tisztelt munkatársait sem kellett félteni, a fényképezőgép kattintgatása mellett úgy vedelték az alkoholt, mint a másnapos Beckhamné az energiaitalt. Hordószámra folyt a vodka, a pezsgő és a Red Bull.


Sok-sok meglepetés
Gera Zoltán rovata a vb alatt

Valahol azt olvastam, hogy huszonnyolc év óta az idei volt a legunalmasabb világbajnokság. Én nem értek ezzel egyet. A foci minden évben nagyon sokat fejlődik, ma már mindenki nyerni akar, a csapatok taktikáznak, és gyakori, hogy tíz emberrel védekeznek. Ez az egyik oka annak, hogy kevés a gól, de ettől még nem volt gyenge ez a vébé. Bár kétségtelen, hogy a négy évvel ezelőttihez képest kevesebb volt a kiemelkedő mérkőzés és az egyéni teljesítmény, viszont sokkal több a meglepetés, az izgalom.


Szula János
Nagy pénz, nagy foci

A leggyengébb csapatok is minimum egymilliárd forintot kasszírozhatnak a világbajnokság után, és az egyetlen percet sem játszó focista is kereshet egymillió forintot a napidíjakból. A jobbaknál persze meredeken emelkedik az összeg, könnyen kijöhet a tíz-húszmilliós fizu. Fejenként. Meccsenként.


Út a döntőig
Tovább a cikkhez >>>

A 2006-os évben így alakul a konyhapénz a focicsaládokban
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

OnlineLap.COM

Az OnlineLap.COM lapcsalád egy több éve működő, nemrégiben megújult portálcsalád, melynek elsődleges profilja a szálláshelykeresés, a turisták kiszolgálása.


Sz. M.
Kókusztejes dinnyés pulykamell

Hozzávalók 4 főre: 20 dkg kókuszreszelék (vagy 1 csomag kókusztejpor), 3 dl tej, 50 dkg pulykamell, 10 dkg piros színű paprika, 50 dkg sárgadinnye, 4 evőkanál olaj, 1 citrom reszelt héja. A körethez: 30 dkg színes metélt, 2 kk olívaolaj.


Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok július 7-9-én.


Dombrovszky emlékkiállítás

Dombrovszky László (1894-1982) festőművész emlékkiállítása a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeumban augusztus 11-éig látható. (Zebegény, Bartóky u. 7.) Vasúti Lámpamúzeum - Haragovics József vasúti lámpákból álló, európai viszonylatban is egyedülálló gyűjteménye tekinthető meg Fertőszéplakon, egy százéves tornácos parasztházban.


Kaláka Folkfesztivál

Kaláka Folkfesztivál július 7-9-éig a diósgyőri várban. (Miskolc-Diósgyőr, Vár utca 24.)


Színes

Göndör 1.
Focihorror

Kedves nézőink, élőben közvetítjük Drucherlandból a világbajnoki francia-iráni mérkőzést. Az est meglepetése a 10 piros lapos, tíz évre eltiltott iráni csatár, Mamut Asztmárnecsinád színrelépése. Csupán egy kis problémája akadt: nem akarta felvenni a csapatkapitányi sárga karszalagot - vallási okokra hivatkozva -, de a PIPA közbenjárására egy méregzöldet kapott. A francia világsztár Zsivagne szintén pályára lép, vele csatározik Majré, Léc Rezegé és Ribizli. Az iráni védelem erőssége Őmár Mulat, a gólőr, előtte Hatszál Libatollah és Nagyszám Anyatolat. A játékvezető az amerikai Gordon Liza Rice, a két partjelző: a kanadai Juhar Level és az ausztrál Ab Original, valamint a negyedik játékvezető a brit Alain Beerer. Mindjárt átadom a szót a szakkomentátor Hadaró Richárdnak:


tabriella
Női magazinok

Sokan vádolják a női magazinokat azzal, hogy nem táplálják olvasóik intellektuális igényeit. A feltételezés azonban alaptalan. Cáfolatul következzen némi lapszemle...


Pornép


Most aztán különösen


Diploma


göndi
Jó szurkolást
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Tartalom
X. évfolyam 27. szám, 2006. július 7-13.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Makki Marie-Rose, Vígh Gábor
Szívből és nem színből gyógyítanak

Van olyan kórház Magyarországon, ahol jelenleg minden nőgyógyász önkéntes segítői státusban dolgozik. Az eset jól jelzi az egészségügyben előállt tarthatatlan helyzetet, amely a színlelt szerződések megszüntetésével állhat elő - hangzott el a parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén. Az állami hivatalok és a média mellett ugyanis az egészségügyet érintette leginkább az a kormányintézkedés, mely szerint július 1-jéig fel kell számolni a színlelt szerződéseket - magyarul a szakember- és forráshiány szülte kényszervállalkozásokat.


Euró 2014-ben?

Bulgária és Románia is előbb esélyes az euróbevezetésre, mint Magyarország - hangoztatta keddi előadásában a Standard & Poor’s hitelminősítő illetékes igazgatója Londonban.  A z S&P továbbra is úgy tartja, hogy a magyar kormány költségvetési csomagjában túlsúlyos a bevételi oldal a kiadáscsökkentés rovására - mondta kedden Londonban a világ legnagyobb hitelminősítőjének illetékes igazgatója.


Rimaszombati Andrea
Rokkant összegek tűnnek el
Visszaélések minden szinten

Magyarország lakosságának közel 8 százaléka rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjban részesül. Európai viszonylatban ezzel a létszámmal vezetők vagyunk. Az állami pénzek megcsapolása ráadásul két irányból történik: műrokkantak és mű-rokkantfoglalkoztatók részéről.


6,25 maradt az alapkamat

Az MTI által megkérdezett elemzőket nem lepte meg, hogy hétfőn a Monetáris Tanács nem változtatott az alapkamaton. Hangsúlyozták: döntően nem az alapkamat változása határozza meg a forint árfolyamának alakulását, hanem a feltörekvő piacokat jellemző befektetői hangulat. Az elemző szerint a tőkepiacok jelenlegi bizonytalansága és a magyar gazdaság sérülékenysége miatt nem zárható ki, hogy a jegybanknak a „menetrendtől eltérően kell”, akár jelentősebb mértékben is változtatnia az alapkamaton.


Kaszinózott az apáca

Húsz év börtönt is kaphat az a 71 éves apáca, akit mintegy 70 millió forintnak megfelelő összegű dollár elherdálásával vádolnak az Egyesült Államokban. Barbara Markey nővér állítólag szerencsejátékra, utazásra és ajándékokra költötte az egyházmegye pénzét. 


Bíznyísz

Az EU közelebbi gazdasági kapcsolatokra törekszik Oroszországgal, miután az ázsiai ország belépett a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) - közölte José Manuel Barroso, az EU-bizottság elnöke a hét elején. Ennek nyomán jövőre már megkezdődhetnének a WTO-tárgyalások Oroszországgal. Az EU-bizottság elnöke szerint azonban egyelőre korai pontos időzítést megjelölni. Barroso jelezte, hogy hosszú távon szabadkereskedelmi megállapodás az unió célja, amely az európai gazdaság mint egész számára igen fontos lenne.


Drága Balaton?

A magyar tenger nem drágább a legnépszerűbb európai tengerpartok, illetve a Balaton versenytársainak számító tavaknál - derült ki a Magyar Turizmus Zrt. kutatásából. A legolcsóbb úticélok Bulgária és Törökország, míg a legdrágábbnak a francia és olasz szálláshelyek számítanak. Fő vetélytársunkon, az Adrián például a Balatonhoz képest továbbra is másfélszer magasabb árakat figyelhetünk meg. Horvátország elsősorban a szállásdíjak tekintetében drágább hazánknál, az éttermi és kávéházi szolgáltatások árai nem sokkal magasabbak az Adrián, mint a magyar tengeren.


Kína a világ negyedik gazdasága

Kína - ha csak kis különbséggel is, de - megelőzte Nagy-Britanniát, és a világ negyedik számú gazdaságává vált, derült ki a Világbank legfrissebb számításaiból. Az első három helyen - Egyesült Államok, Japán, Németország - nem változott a sorrend. Ezzel egy időben a Barclays Capital térségi elemző csoportja az eddigi 9,4 százalékról 10,0 százalékra emelte a kínai gazdaság növekedésére adott, 2006-ra szóló előrejelzését, és a jövő évi prognózist még nagyobb mértékben, 8,9 százalékról 9,6 százalékra módosította.


Túlságosan sebezhetők vagyunk

A magyar a legsebezhetőbb európai gazdaság - állapította meg a Financial Times elemzése.