Vissza a tartalomjegyzékhez

Gazsó József
A süllyedő gall különítmény
Eljárt az idő Zizouék felett

Úgy tűnik, a franciák az idei évre is átmentették az előző világbajnokságon mutatott formájukat. Mert amikor egy csapat a legjobb teljesítményét a meccs előtti himnuszok eléneklésekor nyújtja, valószínűleg nincs minden rendjén.

A Dél-Korea elleni mérkőzést úgy kezdték Raymond Domenech tanítványai, hogy már négy világbajnoki mérkőzés óta - beleértve a 2002-es vb-t - nem ünnepelhettek gólt. Az első meccsük után, melyen gólnélküli döntetlent játszottak a svájciakkal, érthetetlen módon egy rossz szó sem érte a ház elejét a honi sajtó részéről. Nehéz eldönteni, hogy a csapat fertőződött meg a francia média langyosságától vagy fordítva.
Nem hagyhatjuk szó nélkül Domenech kapitány megrögzött elveit sem: olyan játékosoknak nem küldött meghívót, akik a klubjukban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az idény során, többek között a Barcával BL-győzelmet ünneplő Ludovic Giuly-nek sem. A tréner ragaszkodik a 4-2-3-1-es felálláshoz, és úgy tűnik, nem is a megfelelő poszton játszatja embereit. Thierry Henry teljesen izoláltan focizik. A megszerzett labdákat nincs kinek megjátszania, ezért is érthetetlen a kíméletlen góllövő hírében álló Trezeguet mellőzése. Svájc ellen egyetlen percet sem kapott, Dél-Korea ellen pedig csak a hosszabbításban lépett pályára. Egyébként a francia mérkőzéseket közvetítő operatőrök remek humorérzékéről tanúskodott, hogy majdnem minden kihagyott gall helyzet után Trezeguet mutatták, akinek grimaszaiért már Oscar-szobrocska járna.

A Dél-Korea elleni meccsen 36 góltalan perc után Henry révén végre betaláltak a franciák. A mérkőzés azonban hűen tükrözi, miért is tartanak Vieiráék ott, ahol: a vezető gól megszerzése után érthetetlen módon teljesen visszavették a tempót, ami meg is bosszulta magát, hiszen Pak Dzsi Szung gondoskodott róla, hogy öt mérkőzésre nyújtsa a franciák nyeretlen világbajnoki sorozatát.
Más szempontból is volt pikantériája az összecsapásnak. A 85. percben Zidane sárga lapot kapott, ami azt jelenti, hogy nem szerepelhet majd a Togo elleni mindent eldöntő utolsó csoportmeccsen. Ha a franciáknak nem sikerül felülmúlniuk az egyébként több sebből vérző afrikai csapatot, könnyen lehet, hogy Zidane búcsúmeccsét láthattuk Dél-Korea ellen.