Vissza a tartalomjegyzékhez

Hechs László
Izrael újra egyedül
Európában elvetik az Olmert-tervet

Tony Blair brit kormányfő egyértelműen elvetette Ehud Olmert izraeli miniszterelnök egyoldalú kivonulási tervét. „Nincs más útja a konfliktus megoldásának, mint a tárgyalásos rendezés” - jelentette ki Olmerttel közösen tartott sajtóértekezletén. Bush korábban merésznek nevezte a tervet, és azt állította, hogy az „fontos lépés lehet a béke felé”. Még az amerikai elnök is előnyben részesítette a kétoldalú megállapodásokat. Arról nem is beszélve, hogy Bush elutasította Olmert pénzügyi segélykérelmét is.


Ehud Olmert és Tony Blair Londonban. Nehezen értették egymást

Blair megismételte, hogy a palesztinoknak el kell fogadniuk a nemzetközi közösség feltételeit, a terrorról való lemondást, a megkötött egyezmények és Izrael létezésének elismerését. „A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a konfliktus tárgyalásos úton, és ne egyoldalú kivonulással oldódjon meg” - tette hozzá a brit kormányfő.
Olmert ennek ellenére a Downing Street 10-ben tartott találkozójukat és az azt követő sajtótájékoztatót sikerként könyvelte el. Blair - Olmert szerint - nem ellenezte tervét, sőt még tanácsokat is adott neki, hogyan tudná elképzeléseit elfogadtatni más vezetőkkel is. „Amikor Saron a gázai tervét bejelentette, eleinte mindenki ellenezte” - próbálta az izraeli miniszterelnök kedvezőbb színben feltüntetni Blair álláspontját.
A brit sajtó ellenségesebb volt. „Annexióként”, egyfajta „földrablásként” aposztrofálta az izraeli tervet. A BBC riportere még Olmertet is kérdőre vonta, vajon milyen alapon akarja Izrael megtartani Ciszjordánia és a Jordán-völgy bizonyos részeit?
Az izraeli kormányfő felajánlotta Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének a területek 90 százalékát azzal, hogy a fennmaradó 10 százalék sorsát kétoldalú tárgyalásokon rendezzék. A két politikus még ebben a hónapban találkozik. Iszmail Hanijének (balra), a PH kormányfőjének viszont Olmert azt üzente: a terrorcselekmények elkövetéséért mindenkinek felelnie kell. A Hamasz ugyanis a pénteki Bét Lahije-i tragikus eseményeket (lásd keretes írásunk) követően bejelentette: felújítja az Izrael elleni fegyveres harcot. Vasárnap ennek eredményeképpen 18 Kasszam rakétát lőttek ki Szderot izraeli városra. Kedden izraeli rakéta talált el egy Katyusa rakétákat szállító és azok kilövésére szolgáló járművet. A robbanásban kilenc palesztin halt meg, hárman az Iszlám Dzsihád tagjai.

Olmert hétfőn brit zsidó vezetőkkel és David Cameronnal, az ellenzéki Konzervatív Párt elnökével, kedden Margaret Beckettel, az új külügyminiszterrel, valamint Blair várományos utódjával, Gordon Brown pénzügyminiszterrel találkozott, mielőtt Párizsba repült volna. A francia fővárosban Olmert kipróbálhatta Blair ötleteit.
A szerdai párizsi találkozón az izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy „mindent megtesz”, hogy újrakezdje a tárgyalásokat a Palesztin Hatósággal, habár azzal a feltétellel, hogy először abbamaradnak a támadások. Jacques Chirackal történt tárgyalásán Olmert elmondta, hogy Izraelnek joga van a létezéshez. Chirac ugyancsak a tárgyalások fontosságát hangsúlyozta, Olmert ambiciózus terveivel kapcsolatban azonban nem is tett említést Izrael határainak egyoldalú kijelöléséről, habár Olmert remélte, hogy Franciaország támogatni fogja a Nyugati Partról történő kivonulási tervét. Chirac ehelyett arról beszélt, hogy milyen fontos a béke helyreállítása a Közel-Keleten, egy izraeli és egy palesztin állammal, amelyek „egymás mellett élnek biztonságban”.