Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 23. szám, 2006. június 09

Arcok

Major Nóra
Legnagyobb alakítását az életben nyújtotta
Michael J. Fox, a szerencsés ember

"A diagnózisom óta eltelt tíz év életem legjobb tíz éve, és szerencsés fickónak tartom magam" - olvasható Michael J. Fox életrajzi könyvében. Fox, a nyolcvanas években készített nagy sikerű sci-fi-trilógia, a Vissza a jövőbe című sorozat kisfiús arcú főszereplője harmincéves volt, amikor először megremegett a keze, és kiderült: megtámadta a Parkinson-kór


Belföld

Munkatársunktól
Gyilkos hullámok
Több települést zárt el a víz

Alig vonult le az ár a Dunán és a Tiszán, itt az újabb hullám. A napokban a Hernád és Vadász-patak is erősen áradt, ezért a katasztrófavédelem bevetette a helikoptereket, mivel több helyre már csak ezekkel tudták kiszállítani a homokzsákokat. Lapzártánkkor a Vadász-patak óránként húsz centit emelkedett.


Lázadnak az angyalföldi fideszesek

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a választókerületi elnökök kiválasztásakor a helyi tagság véleményét is figyelembe veszik, a végső döntést azonban a pártelnök hozza meg.


Belháború lesz a Fiatal Balosoknál?

Titokban lemondott a Fiatal Baloldal (FIB) elnöki posztjáról Komássy Ákos, az ifjúsági szervezet április elején súlyos autóbalesetet szenvedett vezetője - erősítette meg a Hírszerző értesülését a FIB több vezetője.


Putyin felköszöntötte Gyurcsányt

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc a választások után is folytatja "demokratikusnak és átláthatónak korántsem nevezhető tevékenységét". Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közleményében arra reagált, hogy az ügyvezető és kijelölt miniszterelnök vasárnap telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. László Boglár miniszterelnöki sajtófőnök elmondta: Gyurcsány Ferenc kizárólag egy kormányközi bizottság létrehozásáról tárgyalt az orosz elnökkel, amely a februári budapesti Putyin-látogatáskor meghozott döntések megvalósítására alakulna meg. Putyin elnök Gyurcsány Ferencnek mondott születésnapi jókívánságait nem sorolnám fel, mert az magánügy - nyilatkozta László Boglár. A Kreml közlése szerint az orosz-magyar gazdasági megállapodások teljesüléséről volt szó a két vezető között.


Hubert József
Szembenézés a kínos múlttal
Egyházi ügynökök leleplezését kezdték meg az evangélikusok

A történelmi felekezetek közül elsőként az evangélikus egyház vállalta, hogy hivatalos keretek közt néz szembe múltjával. Az egyház legfelsőbb vezetésének támogatásával létrejött tényfeltáró bizottság eddig közel ötven ügynök fedőnevét kutatta fel, köztük három volt evangélikus püspökről vált bizonyossá, hogy hálózati tevékenységet végzett.


Tárcák és ígéretek

Miután Gyurcsány Ferenc bemutatta új kormányát, elkezdődtek a bizottsági meghallgatások. A jelöltek személyét minden esetben a kormánypárti többség támogatásával fogadta el az adott parlamenti testület. A tárcák vezetői a kormányprogram parlamenti láttamozása előtt sok konkrétummal nem rukkolhattak elő terveiket illetően, a jobboldali bizottsági tagok pedig ugyanezért nem kérdezhettek rá a húsbavágó témákra.


Sebestyén István
Jönnek a robotminiszterek
Interjú Szabados Krisztiánnal, a Political Capital igazgatójával

A politikai elemző cég vezetője szerint Gyurcsánynak nagy szerencséje, hogy az új struktúrával szembeni ellenzéki bírálat nem hiteles. A Fidesz részéről kissé furcsán hangzik, amikor példátlanul antidemokratikus lépésekről beszélnek a struktúra átalakítása kapcsán - állítja az elemző.


Csek Péter
Bokros újra csomagolna

Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere elmondta egy tévéműsorban, hogy hazánk sajnos leszakadó országnak minősül a reformok szempontjából. Szerinte reális célként azt tűzhetnénk ki magunk elé, hogy a költségvetési hiány ne legyen magasabb, mint a gazdasági növekedés, mert ez esetben esély mutatkozik arra, hogy az államadósság csökkenjen a GDP-hez képest.


Bíróság előtt a kormányfő cégeinek ügye

Iratismertetéssel elkezdődött Kaposvárott annak a polgári pernek a tárgyalása, amelyet a Legfőbb Ügyészség kezdeményezett, kérve annak a szerződésnek az érvénytelenségét, amelyet Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök tulajdonában lévő cégek kötöttek egymással egy a Miniszterelnöki Hivatal kezelésében lévő fővárosi ingatlanban található "bemutatóterem" bérbeadásáról. Pálvölgyi Ferenc osztályvezető főügyész a felperes képviseletében semmisnek titulálta a szerintük színlelt bérleti szerződést, amely "jó erkölcsbe ütköző és az állami tulajdonú cég számára feltűnően előnytelen" ügylet. A kereset szerint Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Rt., mintegy 87 millió forinttal gazdagodott. "Ez a feltételezés tendenciózus, nem felel meg a valóságnak" - mondta ezzel kapcsolatosan Borbíró István, az elsőrendű alperes jogi képviselője. Mivel ebben a perben a bizonyítás a felperest terheli, ellenkeresetükben azt kérték, tárják fel az ezt alátámasztó bizonyítékokat. Az ügyvéd szerint az ügy "tipikus esete annak, amikor a gombhoz varrják a kabátot", azaz a "felperes fölállított egy koncepciót, ehhez próbálta igazítani a tényállást". A per tárgyát képező bérleti szerződést már egyszer, 2004-ben kivizsgálta a Legfőbb Ügyészség, és megállapították, hogy semmilyen szabálytalanság nem történt.


USA: nincs vízummentesség

Nem kapnak a magyarok vízummentességet - vélekedett az Egyesült Államok hazai nagykövete egy budapesti fórumon. A nagykövet ugyanakkor úgy vélte: Magyarország a legjobb úton halad az előjog megszerzésére, három év alatt 10 százalékkal csökkent a visszautasított kérelmek száma. A 15 százalékos elutasítási arány azonban még bőven felette van a vízummentesség 3 százalékos kritériumának - mondta George Herbert Walker. Magyarország immáron évek óta lobbizik a vízummentesség megszerzéséért Washingtonban, sőt, uniós csatlakozásunk óta Brüsszel is nyomást gyakorol az amerikaiakra, az EU tagállamait megkülönböztető gyakorlata miatt. A volt szocialista országok közül egyedül Szlovénia kapott vízummentességet.


Kifütyülték Kövér Lászlót

Korábban többször elhangzott a vád a Fidesszel szemben, hogy a kormánypárti politikusok lakossági fórumait szervezett módon közbekiabáló-fütyülő szimpatizánsokkal teszi tönkre. Ezen a hétvégén azonban a Fidesz megmondó emberének jutott sorsrészül hasonló: Kövér László Mohácson tartott beszédét szélsőjobbos szimpatizánsok zavarták meg füttykoncerttel. A Fidesz választmányi elnöke Trianon-megemlékezésen vett részt és szólalt fel, ám a hallgatóság soraiból többen meglehetősen hangosan fejezték ki nemtetszésüket amiatt, hogy a legnagyobb ellenzéki párt korábbi ígérete ellenére minden kritérium nélkül megszavazta Románia uniós felvételét. A tüntetők szerint keleti szomszédunk uniós tagságának támogatását Erdély autonómiájától kellett volna függővé tenni.


Szili a legnépszerűbb

Alaposan átrendeződött az elmúlt hónapokban a politikusok népszerűségi ranglistája - olvasható ki a Szonda Ipsos legújabb felméréséből. Sólyom László - szemben a köztársasági elnökök hagyományosan magas népszerűségével - lecsúszott az első helyről. Szili Katalin viszont egy éve nem volt ilyen népszerű: az Országgyűlés elnöke a megkérdezett polgároktól 59 rokonszenvpontot gyűjtött be. Második helyen a miniszterelnök áll Sólyom Lászlóval együtt, őket a legnépszerűbb ellenzéki politikus, Dávid Ibolya követi. Orbán Viktor a 12. helyre elegendő pontszámot gyűjtött össze. A két ellenzéki frakció vezetője, Navracsics Tibor és Semjén Zsolt a lista utolsó felében kapott helyet, bár egyikük sem tartozik a legismertebb politikusok közé: A KDNP frakcióvezetőjének neve a megkérdezettek 46 százalékának csengett ismerősen, míg fideszes kollégáját az emberek alig harmada ismeri.


Életmód

Zsurkán Mariann
Gettó a határon
Helyzetjelentés egy külvárosi iskolából

Drogos és részeg diákokkal, prostituáltként dolgozó diáklányokkal kellett volna együttműködnie. Anita, egy budapesti középiskola nyelvtanára kapitulált: öt év után hagyta el a pedagóguspályát. Azt mondja, elege lett, és most azt csinálja kicsiben, amit az iskolája nagyban: nem küzd tovább a gyerekek jövőjéért.


Többet – kevesebbért
Elbocsátások, óraszámemelés

A pedagógusnapra időzítve napvilágot látott az új kormányprogram, amely az oktatás terén komoly óraszámemeléseket és elbocsátásokat helyez kilátásba. Kiszivárogtatott, de meg nem erősített híresztelések konkrét számokat is tartalmaznak, miszerint a kormány 20-ról 24-re emelné a pedagógusok kötelező heti óraszámát, lehetővé téve így akár 10-15 ezer - egyes hírek szerint 30 ezer - pedagógus elbocsátását. De ha egy önkormányzat vállalni tudja, továbbra is foglalkoztathatja a pedagógusait.


Fókusz

Sebestyén István
Szakik és cselédek a Temze partján
Riport Londonban élő magyar fiatalokról

Do you have ice tea? Akkor szia, Levente vagyok. Szóval teát nem tudok adni, és kávét se igyál, mert az meg pocsék.


Új szelek az Akadémián?
Jobb ma egy akadémikusi cím, mint holnap egy Nobel-díj

A tudományos élet fellegvárának számító MTA nagyobb változások nélkül vészelte át a rendszerváltás időszakát. Általános a vélekedés, hogy a 12 ezer köztestületi tagot (köztük 2600 nagydoktort és 342 akadémikust) számláló intézmény megérett a jelentős reformokra. Eddig egyetlen kormány sem mert "hozzányúlni" a jelentős befolyással bíró szervezethez, amelynek törvény garantálja az autonómiáját, és amely költségvetési pénzekből úgy működik, mint "állam az államban". A második Gyurcsány-kormány azonban - ígéret szerint - kiemelt módon foglalkozik majd ezzel a kérdéssel.


Háttér

Vígh Richárd
Egy perc sok életet mentett
Huszonöt éve bombázta le Izrael az iraki atomreaktort

Huszonöt évvel ezelőtt, 1981. június 7-én az Izraeli Légierő egyik speciális alakulata lebombázta az iraki Osirak atomerőművet. Az akkori nemzetközi politikában rendkívül negatív visszhangot kiváltó akciót az iráni atomfenyegetés fényében ma már sokan másképpen értékelik.


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Ómenklatúra
Hollywoodi horrorfilmek és a modernkori sátánizmus

A szokásos csütörtöki mozibemutatók helyett keddre időzítették az Omen című nosztalgiahorror bemutatóját, persze azért, hogy a premier a rémisztőnek gondolt 2006. 6. 6. dátumra essen. A 666-os számtól való félelemnek az orvosi szakirodalomban önálló neve is van, mivel az elmúlt évtizedekben - elsősorban az Egyesült Államokban - járványossá vált a balszerencsésnek tekintett házszámok, rendszámtáblák és vonalkódok lecserélése. A szakemberek által egyszerűen "hexakoszioihexakontahexafóbia" névvel illetett kór elterjedésében azért nem kis szerepe volt annak, hogy a hollywoodi filmipar a modernkori sátánizmus megszületésével szinte egyidőben, 1968-tól sorozatban kezdte gyártani a megszemélyesített Gonoszt előtérbe állító filmeket. Az Antikrisztus küszöbön álló eljöveteléről és a Fenevad számáról a tömegkultúra jóvoltából azok is bőségesen értesülhettek, akik amúgy egy sort sem olvastak a Jelenések könyvéből.


Interjú

Tihanyi Péter
Jószándékom ellenére
Fekete János, a Józan Élet Szövetség elnöke

- Abban az izgalmas időszakban nőttem fel a VII. kerület flaszterén, amikor a zsidótörvények egyre szorosabbra húzták a kötelet a torkunkon. Apukám - öt elemije volt, de úgy viselkedett, mint egy iskolázott úriember - kiskereskedő volt, és nagy művész. Ugyanis tőke nélkül is tudott kereskedni. Még a csendőrökkel is csencselt. Textilárut, inget, írógépet, mindent, amit bizományba meg tudott szerezni, azt eladta a kuncsaftjainak hitelbe. Bízott abban, hogy akikkel üzletel, majd meg fogják menteni, ha sor kerül rá.


Külföld

Bugár Árpád, Pozsony
Visszarendeződés jöhet?
Még a nacionalizmus is kísért

A hétvégi szlovákiai előrehozott parlamenti választások toronymagas esélyese a baloldali, Robert Fico vezette Irány (Smer) Párt, amely mintegy harminc százalékot szerezhet a közvélemény-kutatók szerint. A többi párt - akár nyolc-kilenc is a törvényhozásba juthat - tíz százalék körüli vagy még kevesebb szavazót tudhat maga mögött. Ennek ellenére, vagy éppen ezért kérdéses, hogy kik alakítanak kormányt, az esetleges együttműködésekről a pártok óvatosan nyilatkoznak.


Busa Viola
Patthelyzet Csehországban
Újabb szoros európai választási eredmény

A tavaly őszi német és a márciusi olasz után a hétvégén újabb európai választás végződött nagyon szoros, döntetlen körüli eredménnyel. A kétkamarás cseh parlament kétszáz fős alsóházában száz mandátumot szerzett a baloldal és százat a jobboldal. Mivel a szavazatok legnagyobb részét az erősen euroszkeptikus Polgári Demokratikus Párt szerezte meg, a kemény diónak ígérkező kormányalakításra őket kérte fel Václav Klaus államfő. Az elemzők szerint az országban politikai patthelyzet alakulhat ki.


Cameron újdonsült szövetségesei
A cseh Polgári Demokratikus Párt ODS készen áll arra, hogy tárgyalásokat kezdjen a David Cameron vezette brit Konzervatív Párttal egy euroszkeptikus csoport létrehozásáról az Európai Parlamentben.

David Cameron (képünkön) a közeljövőben egy új, euroszkeptikus szövetség létrehozását tervezi, amihez legfontosabb partnerének a volt kommunista blokk néhány pártja bizonyul. A toryk egyik vezetője szerint "a cseh ODS a legjobb megfelelője a brit Konzervatív Pártnak az összes európai középjobbos párt közül. Most, hogy a választások lezajlottak, keresni fogjuk a tárgyalási lehetőséget velük és másokkal is az új szövetséggel kapcsolatban". Az ODS-t egyébként Václav Klaus cseh államfő alapította, aki euroszkeptikus magatartásával Margaret Thatcher elismerését is kivívta. Klaus 2002-ben mondott le pártvezéri tisztjéről, amikor az elnökségért indult. Klaus elnökként nem buzdította a cseheket az EU-csatlakozás megszavazására, és prágai rezidenciáján az EU zászlaját sem hajlandó kitenni.


Rimaszombati Andrea
Amerikai agresszió
vagy iraki felelősségáthárítás?

Megrázó képsorokat tett közzé nemrég a BBC az amerikai hadsereg iraki kontingenséről, melyek szerint a koalíciós csapatok katonái "tizenegy ártatlan iraki civilt“ öltek meg március 15-én Isaki városában, 60 kilométerre északra Bagdadtól.


Hetek-összeállítás
Világegység Irán ellen
Amerika most még tárgyal

Az Egyesült Államok felajánlotta, hogy csatlakozik az Iránnal folytatott közvetlen tárgyalásokhoz. Ezt követően Bécsben megállapodás született, melyben a Biztonsági Tanács vezető tagállamai egy ösztönző csomagot dolgoztak ki Irán számára, mellyel céljuk, hogy az urándúsítási program leállítására bírják rá. Egyes források szerint a nagyhatalmak atomreaktort, valamint dúsított uránium-ellátást biztosítanának Irán számára.


Lukács András, Párizs
Külvárosi toborzók

Az iszlám prozelitizmus és a börtönökben folyó terrorista toborzás erősödésére figyelmeztet a francia általános titkosszolgálatnak a Le Figaróban nyilvánosságra hozott jelentése. A lap által ismertetett dokumentum szerint az iszlám radikális tanok egyre gyorsabban terjednek a külvárosok túlnyomórészt Magrebből és fekete Afrikából érkezett, egyre fiatalabb bevándorlói között. A titkosszolgálat jelentése szerint egyre többen térnek iszlám hitre a börtönökben, ahol a tavalyi évben mintegy 1600-an csatlakoztak valamelyik iszlám irányzathoz.


Meghiúsított terrorakció Kanadában

A Toronto Star nevű lap jelentése szerint Kanadában terrorizmus vádjával letartóztattak tizenhét embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fel akarták robbantani a Parlament épületét Ottawában. A terroristák célpontjaként szerepelt még a nemzetbiztonsági hivatal is. A bűnözőket akkor tartóztatták le, amikor a robbanóanyagot megszerezték. Lefoglaltak tőlük még egy mobiltelefonos detonátort, terepszínű ruhákat és egy komputert is, amely a terrorcselekmény előkészítését bizonyító adatokat tartalmazott. A tizenhét őrizetbe vett emberből tizenkét férfi muzulmán országokból származik.


Konkolyi Katalin
Moldáviai bűnözők trükkjei

A moldvai rendőrség sajátos bűnszervezetet leplezett le: néhány szélhámos a második világháborúban meggyilkolt zsidók rokonainak nevére állított ki hamis dokumentumokat, és azokkal üzletelt. Portékájukra volt kereslet: a hamis papírok segítségével könnyűszerrel juthattak hozzá az arra vágyók németországi letelepedési engedélyhez, sőt, aki ezt megkapta, még jelentős pénzbeli támogatáshoz is jutott, amit a német kormány amolyan kompenzációként oszt ki a fasizmus áldozatainak. Az ITAR-TASSZ hírügynökség szerint ez az összeg a 20-50 ezer eurót is eléri.


Helikopterrel szökött meg két elítélt

Helikopterrel szökött meg két rab vasárnap Görögország legnagyobb fegyházából, az athéni Koridallosz börtönből. Egy emberrablásért és bankrablásokért elítélt görög fogoly, valamint emberölésért elítélt albán cinkosa oldott kereket akciófilmbe illő jelenetek közepette. A helikopter a börtön udvarán szállt le, és a benne ülők könnygázgránátokat dobáltak szét, hogy megbénítsák az őröket. A két bűnöző felugrott a gépre, amely aztán egy közeli temetőben szállt le, onnan pedig motorbiciklivel folytatták az utat. A rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a szökevények felkutatását. Azt gyanítják, hogy a szökési akciót a görög rab bátyja tervelte ki és hajtotta végre, aki tíz éve maga is megszökött ebből a börtönből, s azóta is hiába körözik. (MTI)


Sport

Véleményem szerint
Gera Zoltán rovata a vb alatt

Mivel Angliában játszom, hadd osszak meg néhány gondolatot az angol válogatott felkészülésével kapcsolatban. Számomra furcsa, hogy az utolsó pillanatig bíznak azokban a játékosokban is, akik sokáig sérültek voltak: Ashley Cole, Campbell és Michael Owen, bár valóban meghatározó játékosai a válogatottnak, sérülésükből felépülve sem valószínű, hogy százszázalékos teljesítményre lesznek képesek. Ericcson szövetségi kapitány mégis azt mondta, hogy nagyon számít rájuk. Véleményem szerint - és ezt személyes tapasztalatból mondom - amikor egy játékos három-négy hónapig sérült, a gyógyulása után is kell egy-két hónap, amíg újra a régi formába lendül. Owenen határozottan látszik a sok kihagyás, közel sincs csúcsformában. Szóval nem értem, miért ragaszkodnak ennyire egyes játékosokhoz, miközben nagyon sok jó focistájuk van.


Papp Levente
A földgolyó kedvenc játéka

Mivel a foci nagyon egyszerű játék, ezért szinte bárhol játszható. Afrikában például sok helyütt nejlonzacskókat töltenek meg szeméttel, majd a spárgával átkötött "labdát" rúgják önfeledten. A labdarúgást könnyű népszerűsíteni és nézőközönséget verbuválni az alkalmi vagy profi csapatok köré. A rajongótáborok gyorsan kialakulnak, a lehetséges szponzorok nagy örömére.


Pataki Ildikó
Idegen-gyűlölet

A héten kezdődő futball-világbajnokságon Németország hivatalos mottója: "Barátként látjuk vendégül a világot". A probléma csak az, hogy egyre több német érzi úgy, hogy ezt a vállalást nem fogják tudni teljesíteni. Miközben az ország igyekszik a jobbik arcát mutatni a héten érkező milliós vendégseregnek, az egykori Kelet-Németország területén a fekete és török emigránsokkal történt incidensek még inkább a problémára irányítják a figyelmet.


Mérkőzések, időpontok
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Szubotics Mariann
Badacsony
Barlangok és bazalthegyek vidéke

ABadacsonyt és környékét már évszázadok óta hazánk legszebb és legváltozatosabb tájegységeként tartják számon, ahol az úgynevezett vulkanikus tanúhegyek sorakoznak. A bazalthegyek extrém éghajlati és geológiai viszonyai között számos botanikai ritkaság él, erdeiben madárritkaságok fészkelnek, a Szigliget alatti nádasokban a védett nyári lúd él.


Gondokkal küzd a Mc-i

A McDonald's 25 egységét zárja be Nagy-Britanniában, mivel egyre csökken ottani értékesítése.  A gyorsétteremlánc a legnagyobb gondokkal Japánban küzd: profitja egy év alatt 99 százalékot esett a távol-keleti országban. A világ többi pontján viszont növekedés érzékelhető.


Politikusi sztár gázsi

Angela Merkel 261500 eurós éves keresetével Európa második legjobban kereső politikusa. Őt csak a brit munkáspárti miniszterelnök, Tony Blair előzi meg 268500 eurós apanázsával, az amerikai HayGroup adatai szerint.


Utaznak a kínaiak

A kínai turisták a közeljövőben ellephetik a világot, számuk ugyanis évi 37-38 százalékkal nő. 1995-ben alig 4,5 millió kínai utazott külföldre - 2005-ben már 31 millió, így Kína ma a legtöbbet utazó nemzetek között van számon tartva.


Mediterrán tészta

Az itt következő fogás inkább az íz-, mint a szépérzékünknek kedvez. Hozzávalók: 400 g penne tészta, 70 dkg kisebb padlizsán, 3 gerezd fokhagyma, 4 dl joghurt, 10 dkg feta vagy bolgár szirene sajt, 6 dkg parmezán,1 db 40 grammos paradicsomkonzerv, 12-12 szem szárított paradicsom és fekete olívabogyó, kevés olívaolaj.


Színes

kohnbandi
Ismeretlen Béla

Egy józsefvárosi gangon ünnepélyes keretek közt felavatták Ismeretlen Béla szobrát.A megható alkalmon a kerület polgármestere értékelte I. Béla érdemeit: - Akik ismerték, tudták, milyen különleges ember volt. Ahogy reggelente előbotorkált kinyűtt, foltos atlétájában, és megitta az első fröccsöt... Senki sem kérte szebben a Munkást a trafikban. Kedvelte és ápolta a tradíciókat: ő még ahhoz a generációhoz tartozott, akik a világért ki nem mondták volna azt a szót, hogy tréningruha. Neki mindig mackófölső maradt a kedvenc ruhája. Hajnalonta, amikor fáradtan hazabotorkált a Torkos Gödényből, délceg, ámde hasban kissé erős alakja feltűnt a folyosón, már érezni lehetett valamit... a leheletét. Akik közel álltak hozzá, sokat mesélhetnének erről. Asszonya sosem panaszkodott, hogy nem beszélt hozzá. Béla törődött a nejével, az meg beletörődött. Igaz, kerületünk hőse olykor-olykor megemelte hangját, de hát az asszony rosszul hallott fél fülére, amelyet még Béla legyintett meg egy kapatos délelőttön.


Duma pláza

A férfiak feledékenyek. Ezért van visszajátszás a meccseken.


Hungaricum


Mindig is sejtettem


Oldtimer-jeep-kabrió


Beverneky tizedes, a hős rendőr kalandjai

Ne fotózz, mert megütlek, mint Dezső a főnyereményt!


Miért ment át a csirke az úton ?

ÓVÓNŐ: Hogy a másik oldalra jusson. RAMBO: Rosszul céloztam volna?


Tartalom

Tartalomjegyzék
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Makki Marie-Rose
Ki veszt ma?
Nem játék a számokkal

A kormány változtat választási kampányígéretein, és átírja az adó- és járulékprogramokat - nyilatkozta Kiss Péter megbízott kancelláriaminiszter. A konkrét részletek az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén talán kiderülnek. A szakemberek mindenek előtt az eva- és áfakulcsok 20 százalékra történő emelését, valamint a társasági adó növelését valószínűsítik. A minimálbér programjához nem nyúl a kormány, de egyes hírek szerint a reálbérek stagnálásával, valamint az infláció és a munkanélküliség átmeneti növekedésével is számolhatunk.


Elúsztunk

Az implicit adósságokat is beleszámítva 16 050 milliárd forint a becsült magyar államadósság, de államcsőd nem fenyeget - áll a Fidesz felkérésére összeállított Fehér Könyvben.


Major Nóra
Szegény motorosok
Pácban a nemzetközi árufuvarozás

Ma már megérné, ha taxi helyett egy-egy arra járó kamiont intenénk le. Az EU-csatlakozás óta ugyanis több száz mikrovállakozásban működő hazai, közúti árufuvarozó kényszerült lehúzni a rolót, mivel a beáramló külföldi vetélytársak dömpingje az önköltségi szint alá nyomta a fuvardíjakat.


Adóemelés

Veres János, a Pénzügyminisztérium jelenlegi és leendő vezetője a parlamenti bizottsági meghallgatáson "szigorú és határozott lépéseket" ígért a gazdaság stabilitásának megteremtéséhez. Mint mondta, ebbe az adókulcsok megváltoztatása is belefér, ami várhatóan adóemelést jelent majd. Veres szerint reformra szorul többek között az államháztartás, az oktatás, az önkormányzati rendszer és az egészségügy. Ez utóbbival kapcsolatban annyit árult el, hogy támogatja a rendelőkbe csak beszélgetni járó betegek vissza-szorítását célzó vizitdíj bevezetését. Erről hivatalos döntés még nem született, bár az egészségügyi tárca várományosa, Molnár Lajos a napokban azt nyilatkozta, van ilyen elképzelés.


Dózsa brazil népe

Kaszával és botokkal felfegyverkezett parasztok hatoltak be szerdán a brazil parlament épületébe. Az elégedetlenkedők azt követelték, hogy a kormány hajtson végre nagyszabású földosztást. A támadók, akik között számos nő és gyerek is volt, egészen az ülésteremig eljutottak első rohamukkal, a parlamenti őrség azonban kiszorította őket az épületből. A nincstelen parasztok a nagy földbirtokok kisajátítását követelik, hogy az így nyert földalapból földosztást lehessen végrehajtani. A földtelen és törpebirtokos parasztok elégedetlenek Luiz Inacio Lula da Silva baloldali elnökkel, mert elnökválasztási ígéretei ellenére alig tett eddig valamit az agrárreform végrehajtásáért. Brazíliában a falusi lakosság húsz százaléka mondhatja magáénak a művelhető földterületek 90 százalékát. Az agrárnépesség legszegényebb negyven százaléka a művelhető földterület csupán egy százalékát birtokolja.


Elbocsátások

Tízezer embert fognak Szilvásy György kancelláriaminiszter-jelölt szerint a következő egy évben elbocsátani a közigazgatásból, "ha tágan értelmezzük az állam-igazgatást és nem csak a központi igazgatásra szűkítjük le". Közölte, hogy több lépcsőben 10-20 százalékkal szeretnék csökkenteni a képviselők számát is. Szilvásy szerint első körben a megyei és a budapesti, később pedig a települési önkormányzatok testületeinek létszáma fog csökkenni. Az erre vonatkozó kétharmados reformjavaslatot már a következő hónapokban szeretnék az Országgyűlés elé terjeszteni.


Késik az euró

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint Veres János pénzügyminiszter a magyar eurócsatlakozás elhalasztását készítette elő azzal a kijelentésével, hogy a kormány a jelenlegi parlamenti időszak második felére tervezi teljesíteni az euróövezeti feltételrendszert. Veres szerint úgyis "az euróövezeti klubtagok fogják eldönteni, mikor csatlakozhat Magyarország". A Dresdner Bank londoni befektetési részlegének kommentárja szerint a pénzügyminiszter e kijelentése csak a legutóbbi azon "árnyalt" nyilatkozatok sorában, amelyek célja érzékelhetően a jelenlegi, 2010-es eurócsatlakozási céldátum halasztásáról szóló bejelentés előkészítése


Indul a szezon

A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából készült felmérés szerint a magyar lakosság csaknem fele, 46 százaléka tervez utazást a 2006. május-szeptember közötti időszakban. Galla Gábor, a zrt. vezérigazgatója a felmérés eredményeit bemutató budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az utazók kétharmada választ belföldi úti célt, közülük 100-ból 14 külföldi utazást is tesz. Ez a becslések szerint várhatóan 1,8 millió belföldi utazást jelent a nyári szezonban. A felmérés szerint a legnépszerűbb belföldi úti cél továbbra is a Balaton, a külföldiek közül pedig Horvátország. Azok, akik nem terveznek utazást, elsősorban anyagi, illetve egészségügyi okokra hivatkoztak. A tavalyi évhez képest csekély mértékben ugyan, de csökkent az utazási hajlandóság. Ennek oka elsősorban az, hogy tavaly 6-7 százalékkal nőttek a reálbérek, míg az idei évre 4 százalék körüli bővülést jeleztek előre. A vezérigazgató szociológusok értékelésére hivatkozva közölte, hogy a 4 százalékot a lakosság stagnálásnak érzi. Hozzátette: csökkentette az utazási kedvet az is, hogy a felmérés készítésekor már napvilágot láttak megszorító intézkedésekről szóló hírek.()


Danka Ildikó
Költeni kell

Az európai uniós agrárpénzek kivételével minden közösségi forrásról a Nemzeti Fejlesztési Kabinet fog dönteni jelentette ki a testület leendő vezetője, Bajnai Gordon. "Átlátható, hatékony és olcsón működő szervezetet akarunk létrehozni - mondta -, ami eddig több minisztérium és hivatal felügyelete alatt folyt, azt most egy szervezetbe fogjuk helyezni." Bajnai hangsúlyozta, hogy hét év alatt összesen 22,6 milliárd eurót, azaz mintegy 8000 milliárd forintot kell elkölteni. A fejlesztési kabinet fölött politikai kontroll lesz, hiszen a testület elnöke a kormányfő.