Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 22. szám, 2006. június 02

Arcok

Göndör Ottó
Guns n Roses

A régi Guns n' Roses-tagok közül ma már csupán a frontember, Axl Rose tagja a héten hazánkban koncertezett zenekarnak, de ő magában is elég attrakció. A vallásos családban felnőtt énekest gyerekkorában olyan traumák érték, melyek következtében mániás depresszióval küzdő fenegyerek vált belőle, aki a szüntelen harcban és a vallás megvetésében látja legfőbb küldetését. Axlt kezelőorvosa a turnéjára is elkíséri.


Belföld

Munkatársunktól
Szélesítenék a melegjogokat?
A magyar fiatalok többsége elutasítja a homoszexualitást

Egy néhány hete készült felmérés alapján a magyarok többsége (mintegy 60 százalék) a bűn, a betegség vagy a társadalmi deviancia kategóriájába sorolta a homoszexualitást, míg az azonos nemű partner választásának a szabadságát a megkérdezettek alig 10 százaléka vélte alapvető jognak. Ennek fényében nem meglepő, hogy a nagy pártok egyike sem siet felkarolni a becslések szerint a társadalom 4-5 százalékát kitevő, de hangjukat egyre erősebben hallató csoport tagjainak követeléseit.


Csingár Edit
Füstölgő szenvedély

Május 8-án T. Péter nyílt levelet intézett a MÁV, a sajtó, a politika és az egészségügyi szervek több képviselőjéhez, melyben egy sajátos "hungarikumra" hívta fel a címzettek figyelmét. T. úrra nemrég, a Kunszentmiklós és Kőbánya-Kispest között közlekedő személyvonaton egy férfi rátámadt, miután megkérte, hogy oltsa el a cigarettát a nemdohányzó kocsiban. "A kérést nehezményező dohányos elsőre hanyatt esett saját, rosszul sikerült karaterúgásától, majd gyorsan korrigálva a szépséghibát ököllel az arcomba ütött" - nyilatkozta lapunknak a férfi. A tettlegességig fajult vitában statisztált egy kalauz is - természetesen nem a nemdohányzók védelmében. A rendőrség megjelenése után a harcias dohányos bocsánatot kért a sértett féltől, akit az esetet követően a baleseti sebészeten nyolc napon belül gyógyuló sérüléssel láttak el.


Hetek-összeállítás
Jobbról támadják Pokornit

"A mai napig jó kapcsolatot ápol a keresztény karácsonyból zsidó viccet csináló Horn Gáborral" - többek között ezt vetette Pokorni Zoltán szemére a Magyar Nemzet hétfői számában egy egyetemista. A cikknek álcázott támadás hátterében a nevük elhallgatását kérő fideszes politikusok Simicska Lajost sejtették.


Hajdú Sándor
Blogok: a bennfentesek hálója

Nincs az a párt, aki ne használná a világhálót mint kampányfelületet. Az utóbbi években divatba jött a blog, azaz az internetes napló, amely személyesebb kapcsolatot biztosít az olvasó és az író között. Számos politikus indította el naplóját a neten, a legnépszerűbbek Gyurcsány Ferenc írásai. Ellenfelei nem tudták követni ezen a területen, a miniszterelnök ma már az első számú bloggerek egyikének számít hazánkban.


Szobota Zoltán
Gyurcsány újratöltve
Hatalomkoncentráció a kormányalakítás ürügyén

Gyurcsány Ferenc kormányalakítási tempóját az ellenzéken túl még saját pártja is érdeklődéssel figyeli. A központosítás a pénzügyekre, a kommunikációra és az MSZP vezetésére is kiterjed, miközben a megígért reformokból eddig csak olyat láttunk, amely a Fidesz által ismételgetett államcsőd közeli helyzetre nem igazán nyújt megoldást.


Háborgó gazdák

"Ha békét akarsz, készülj a háborúra" - jelentette ki kongresszusi beszédében Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke, aki egyúttal bejelentette: a szervezet egy "demonstrációs előkészítő bizottságot" hozna létre. "A négy esztendő tanulsága, hogy a kormány nem tartotta meg ígéreteit, és minden évben agrárdemonstrációval tudták kikényszeríteni azt, ami számukra jogszerűen járt" - indokolta Jakab a bizottság létrehozásának gondolatát. A vasárnap Kisteleken megtartott Magosz-kongresszuson Orbán Viktor is felszólalt, aki arról beszélt: amennyiben a gazdaköröket érintő ügyekben vita lesz a Fidesz-frakció tagjai és a Magosz képviselői között, akkor a magyar gazdák képviselői mellé fog állni. Ha a parlamenti választásokat röviden értékeljük, akkor leszögezhetjük: a választáson vereséget szenvedtünk, de nem győztek le bennünket - jelentette ki a Fidesz elnöke. Magyarázatként hozzátette: csak azt győzik le, aki belenyugszik a vereségébe, de a Fidesz és szövetségesei nem adnak fel semmit abból, amit eddig képviseltek.


Kirúgás és felfüggesztés a Fidesz-sajtónál

Gyorsan meggondolta magát Szijjártó Péter, az Orbán Viktor által nemrég kinevezett kommunikációs vezető. Kinevezése napján még minimális átalakításokat ígért, majd másnap váratlanul felmondott Hammerstein Juditnak, a Fidesz-frakció addigi sajtófőnökének. Egy internetes napilap úgy tudja: a gyors véleményváltozás hátterében maga a Fidesz elnöke áll, mert megítélése szerint Hammerstein Áder János emberének számított. Nem a többéves munkája során kiterjedt sajtókapcsolatokat kiépítő Hammerstein az első "érzékeny veszteség" az elmúlt hetekben a pártsajtónak. Nemrég a sajtótájékoztatók szervezésében szintén többéves tapasztalatokkal rendelkező Kállai Krisztián munkaszerződését függesztették fel - őt a nyomozóügyészség nemzetközi kapcsolatban elkövetett befolyással való visszaélés gyanújával hallgatta ki.


Börtönbe vonul a Munkáspárt vezérkara?

Akár két év börtönbüntetést is kaphat a Munkáspárt elnökségének hét tagja, mivel tavaly júniusban "politikai döntésnek" minősítették a Fővárosi Bíróság (FB) egyik döntését. Az ügyben a vádiratot néhány napja nyújtották be a bírósághoz, Thürmer Gyula pártelnök és hat társa ellen nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás a vád. Az FB tavaly június 8-án meghozott egyik ítélete után a Munkáspárt honlapján közétett közleményben többek között az állt: "az ügyben politikai ítélet született, amelyhez hasonlót az elmúlt 16 évben egyetlen politikai párt esetében sem hozott magyar bíróság". A dokumentumot később az FB elnökének kifejezett kérésére sem távolították el. Amennyiben a bíróság a legszigorúbb büntetést rója ki, a Munkáspárt vezetői akár két évre is a rácsok mögé kerülhetnek.


El a zsebektől

Nyirbálják meg a túlburjánzó bürokráciát, de az emberek zsebét hagyják békén - a Marketing Centrum felmérése alapján honfitársaink ezt a receptet ajánlják az államháztartási deficit csökkentésére. A felmérésben résztvevők majdnem kétharmada támogatja az állami kiadások csökkentését - a legnépszerűbb javaslat az 50 ezer fő elbocsátása az állami szférából. Ezzel szemben alig negyedük tartja jó lépésnek a bevételek növelését - azaz az adóemelést. A konkrét intézkedésekre rákérdezve kiderült: tízből hat ember véli úgy, hogy a felsőoktatás költségeit teljes egészében az államnak kell fedezni, és csak a megkérdezettek harmada támogatná, hogy a felsőoktatásban tanulók is részt vállaljanak a képzési költségekből. Kifejezetten magas az ellenállás a vizitdíj bevezetésével, a gyógyszer-ártámogatás csökkentésével és a nyugdíjkorhatár emelésével szemben. Érdekes, hogy bár összességében az alsó áfakulcs emelése több pénzt venne ki az emberek zsebéből, mint az egyes ártámogatások megszüntetése, addig ez utóbbival szemben jóval jelentősebb ellenállás mutatkozik: a lakosság 85 százaléka ellenzi.


Nem a miniszterhelyettesekre

Az öt parlamenti párt képviselői hétfő délután megállapodtak a kormányalakításhoz szükséges alkotmánymódosításban. Az ötpárti egyeztetésre elsősorban azért volt szükség, mivel az Alkotmány nevesíti a belügyminisztert mint a mindenkori kormány egyik tagját, az új kormány azonban más elnevezésű minisztériumban gondolkodik. Az ellenzék ugyanakkor nem járult hozzá, hogy alkotmányban rögzítsék a miniszterhelyettesi tisztség létrehozását - így "megmenekült" az államtitkári poszt, melyből minden miniszter mellé az eddigi kettő helyett egy fog jutni. Nem került és június 9-éig nem is fog sor kerülni a kétharmados törvényekről szóló egyeztetésekre - a Fidesz kérésére ez a kormányprogram vitája után fog megkezdődni. Az MDF az egyeztetésen javasolta: tekintsék át a kétharmados törvényeket. Hock Zoltán szerint ezen törvények egy részét az Alkotmányba kellene átemelni, többségüket azonban meg kellene szüntetni, hogy "a kormány ne legyen az ellenzékre utalva".


MSZP-SZDSZ-megállapodás

Gyurcsány Ferenc ügyvezető és kijelölt miniszterelnök, Hiller István, a Magyar Szocialista Párt és Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetsége elnöke aláírta a két párt közötti koalíciós megállapodást hétfőn a Parlamentben. Az ünnepélyes esemény után Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: "Új Magyarországot próbálunk teremteni, egy olyan országot, ahol magyarnak lenni nemcsak jó, de egyre könnyebb is." A megállapodás szövege szerint a két koalícióra lépő párt célja, hogy olyan országot teremtsenek, amely nem csak felzárkózni képes Európához, de néhány területen az élre tör.


Életmód

Gyurácz Ottilia
Veseügyek

Egy kétségbeesett ózdi asszony nemrégiben az interneten hirdette meg eladásra az egyik veséjét. A kétgyermekes Sebián Ildikó férjével együtt évek óta munkanélküli. Ám a veseeladás, még ha enyhít is a pillanatnyi anyagi gondokon, hosszú távon még katasztrofálisabb helyzetbe sodor: életre szólóan munkaképtelen, beteg emberré teheti az eladót.


Tóth Ágnes
Alkotmányos meddőség

Alig négy hete maradt a törvényhozásnak, hogy átgondolja a művi meddővé tétel jogi szabályozását. A dolgok jelenlegi állása szerint az eddig szigorúan korlátozó rendelet júliusban érvénybe lépő liberalizációja esetén minden nagykorú férfi vagy nő szabadon sterilizáltathatja majd magát. A fogamzásgátlás hosszú távú megoldása így mintegy 60 ezer forintért bárkinek elérhetővé válik. Számos szakmai fórum és társadalmi szervezet tiltakozott a módosítás ellen.


Fókusz

Szlazsánszkí Ferenc, Makki Marie-Rose
Hit, foci, olaszok

A népi bölcsesség szerint sok embert rövid ideig nagyon be lehet csapni, kevés ember hosszú idôn keresztül is nagyon becsapható, és sok embert hosszú ideig becsaphatunk egy kicsit. Egy valamit nem lehet: sok embert huzamosabb ideig nagyon becsapni. Nos, az olasz bundabotrány rácáfolt a fenti bölcsességre: 40 millió emberrel hitették el éveken keresztül, hogy amit foci címszó alatt látnak, az a valóság.


Hack Péter
Kezdőcsapat

A körülményekhez képest magyarázatra szorulóan hosszú ido után nyilvánosságra került a második Gyurcsány-kormány névsora. A csapat sikerét nagyrészt az méri majd, sikerül-e az országot bejuttatni az eurózónába. Az összeállítás nem feltétlenül hozza tűzbe a külsô szemlélôt.


Háttér

Hetek-összeállítás
Dan Brown múzsái
Miriam Abramovitz Saviv: Segítettem megírni A Da Vinci-kódot

A sikernek sok gazdája van - a világsikernek meg még több. A 60 millió példányban elkelt megabestseller, A Da Vinci-kód szerzője, Dan Brown maga is elismerte, hogy mások segítették a könyv megírásában. Megszólalt az első kiadást gondozó amerikai könyvkiadó egyik volt vezetője, Miriam Abramovitz Saviv is, aki ma a Jerusalem Post kulturális rovatvezetője. Saviv az izraeli napilapban (A könyv születése, 2006. május 18.) azt állítja: Brownt a szerkesztők mentették meg, mivel egyedül nem tudta volna befejezni a művet. A kiadónál nem számítottak arra, hogy A Da Vinci-kód ellen keresztények tiltakoznak majd. "A kézirat első olvasói - a tulajdonos és a szerkesztők - túlnyomórészt zsidók voltak", akik Jézus és Mária Magdolna állítólagos kapcsolatának a történetét "érdekes elgondolásnak" tartották - magyarázza Saviv.


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Iszlám nemzetté válhat Oroszország
Hagymakupolák helyett mecsetek

Egy adott ország népességmutatói olyanok, mint a láz átlaga egy kórházban: van, akinek magas, van, akinek nincs gondja. Így a születések száma is: az oroszok esetében valóban igen alacsony, míg az oroszországi muzulmán lakosság körében meglehetősen magas. Amint arról a Hetek előző számában írtunk, a Putyin elnök által indítványozott, gyermekek után adott állami pénztámogatás ilyen módon hozzájárul a muzulmánok még erőteljesebb számbeli gyarapodásához, sőt hosszú távon Oroszország iszlamizálódásához is.


Hit és értékek

Németh Sándor
Pünkösd most

A pünkösd értelmezésének módjai szoros kontextusban állnak azokkal a pozitív, illetve ellenvéleményekkel, amelyeket az elmúlt időkben a Názáreti Jézus Krisztus evangéliumának hitelességével kapcsolatban világszerte megfogalmaztak különböző fórumokon. A zsidó-keresztény kinyilatkoztatások és tények igazolásának - ennek vallás- és egyháztörténeti módszerein kívül - lényeges eszköze az analóg szellemi jelenségek napjainkban történô megtapasztalása is. A Szentlélekkel (Szellemmel) ma is be lehet teljesedni, és ha jelenlétét, működését az egyház szolgálata által a Bibliából, mindenekelôtt az Evangéliumból ismert szellemi jelenségek kísérik, akkor legalábbis spirituális szinten a bibliai állítások természetfölötti igazolást nyernek. Persze ezek megtapasztalása során is megmarad mindenkinek a szabadsága arra, hogy elfogadja-e vagy elutasítja a Szentlélek működésének tanúskodását.


Külföld

Rimaszombati Andrea
Indonézia: a katasztrófák országa

"Itt volt a világvége" - az egyik túlélő így kommentálta a BBC tudósítójának az indonéziai földrengést, amely egy kitörni készülő tűzhányó tövében történt. Jáva szigetén óráról órára nő a halálos áldozatok száma: lapzártánkkor több mint 5500 holttestet takarnak a földrengés után romba dőlt házak. A mentőosztagok tovább kutatnak túlélők után, de az esőzések és az állandó áramkimaradások hátráltatják a mentési munkálatokat.


Hajdú Sándor
Madárinfluenza Erdélyben
Negyvenhat település zár alatt Romániában

Május közepén robbant a hír: Romániában nincs vége a madárinfluenzának. A Huréziben, Bagolyfalván talált góc volt az első Erdélyben, de a vizsgálatok az elmúlt két hétben közel ötven településen mutatták ki a H5N1 vírustörzs, azaz a madárinfluenza jelenlétét. Az ügy mára olyan szövevényessé vált, hogy szinte lehetetlen kiigazodni rajta.


Hetek-összeállítás
Nem tehettem meg, hogy ne jöjjek el
Auschwitzban járt a katolikus egyházfő

Lengyelországba látogatott XVI. Benedek pápa. Bár az egyházfő személye érezhetően kevésbé népszerű a lengyeleknél, mint II. János Pál volt, az egyházfő így is százezres tömegeket vonzott, és sokan történelmi jelentőségűnek tartják, hogy a német származású pápa ellátogatott Auschwitzba is. A pápa szavaiból kiderült: Lengyelországot Spanyolország mellett a katolicizmus erődítményének látja a szekularizálódó Európában. Kínos incidens volt, hogy a zarándokút ideje alatt egy ismeretlen tettes Varsóban az utcán megtámadta és gázspray-vel lefújta Michael Schurich lengyel főrabbit. A pápalátogatás előtt a lengyel Gazeta Wyborcza című újság közzétett egy felmérést arról, mit szeretnének a lengyelek hallani XVI. Benedektől. A megkérdezettek 83 százaléka válaszolta azt: reméli, hogy a pápa sokat beszél majd lengyelül. A második kívánságuk azt volt, hogy gyakran emlegesse majd II. János Pált, harmadsorban pedig azt várták, hogy erőteljesen bírálja a liberális eszméket. Nos, a lengyelek "három kívánsága" maradéktalanul teljesült: XVI. Benedek több beszédét lengyelül olvasta fel, lépten-nyomon II. János Pált emlegette, és a liberális eszmék kapcsán is kifejezte nemtetszését.


Németh Csillag
Olmert-terv, Abbász-ultimátum
Polgárháborús veszély Palesztinában

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök "kemény és fájdalmas választ" ígért azokra a támadásokra, melyeket palesztin csoportok és a Hezbollah mértek Izrael északi területeire. Az elmúlt hét folyamán Olmert miniszterelnökként először tett látogatást az Egyesült Államokban, ahol felvázolta kivonulási tervét az amerikai kormány előtt. George W. Bush bátor ötletnek nevezte a tervet. Időközben Mahmúd Abbász palesztin elnök a Hamasz és a Fatah közötti összecsapások felszámolása érdekében ultimátumot adott a Hamasz vezetőinek.


Hetek-összeállítás
Legalizálnák a megrontást

A homoszexuális házasságok legalizálása után Hollandia újabb - még riasztóbb - területen válhat világelsővé. A hírhedt pedofil-aktivista, Mathijn Uittenbogaard csoportjából kinőtt párt a fiatalkorúakkal folytatott szexuális kapcsolat alsó korhatárát a jelenlegi 16-ról 12 éves korra szeretné leszállítani, később pedig végképp eltörölni azt. Továbbá a szavazati kort is 12 évre módosítanák, míg a 16 éves vagy idősebb személyek részére legálissá tennék a kemény drogok fogyasztását. Könnyű drogok esetében ezt a korhatárt szintén 12 évre szállítanák le.


Vígh Richárd
Terrorpolitikus Londonból
Helyeselné Blair megölését egy brit képviselő

Erkölcsileg igazolható tettként értékelte Tony Blair esetleges meggyilkolását egy brit parlamenti képviselő. George Galloway Fidel Castro vendégeként Kubában járt, és ott a GQ című nemzetközi elitmagazinnak nyilatkozva kijelentette: "Teljesen logikus és megmagyarázható lenne, erkölcsileg pedig egyenértékű Blair tettével, amikor is ártatlan emberek ezreinek halálát rendelte el Irakban."


Noam Chomsky a Hezbollah oldalán

Noam Chomsky világhírű nyelvészprofesszor Libanonban a Hezbollah terrorszervezet vezetőivel találkozott. A Bush-ellenes kirohanásairól ismert tudós (. Hetek, 2003. február 7.) ellátogatott az Al-Kijam börtönbe is, ahol kijelentette: az ellenállók győzelme valójában mindazoké, akik az igazságtalanság és az elnyomás ellen harcolnak.


Orosz koncepciós perek

Oroszországban a közelmúltban a szovjet időket idéző letartóztatási hullám kezdődött a Kremlhez képest másképpen gondolkozó politikusokkal szemben, a közvélemény felháborodása és tiltakozása nélkül. Az eset a harmincas évek represszióját idézi. A volgográdi polgármester, Jevgenyij Iscsenko őrizetbe vételének politikai motívuma azzal magyarázható, hogy nézetkülönbsége volt Putyin elnök pártjával, ahogy a múlt héten letartóztatott nyenyecföldi kormányzónak, Alekszej Barinovnak is. Iscsenko márciusban nem nevezte ki a volgográdi Egységes Oroszország párt helyi vezetőjét, ami miatt kizárták a pártból. A Szövetségi Törvényhozásban négy szenátor adta be lemondását. Úgy tűnik, a Kremlben nem tudtak megszabadulni a volt szovjet reflexektől: az ex-KGB-s elnök a pályafutása kezdetén megszokott eszközöket újra feleleveníti politikai ellenfeleivel szemben.


Brit oktatási bojkott Izrael ellen

Anglia felsőoktatási intézményeinek testülete ösztönözte 67 ezer tagját, hogy bojkottálják azokat az Izraelből származó akadémikusokat, akik nem határolódtak el az ún. "izraeli szegregációs" politikától. A blackpooli konferencián a testület 106-71 arányban szavazott a határozat mellett olyan címszó alatt, hogy biztosítani szeretnék intézményeikben az egyenlőséget és kizárni a diszkriminációt. A határozat bátorítja a tanárokat, hogy minimalizálják a kapcsolataikat az izraeli kollegákkal. A bojkott palesztin támogatói szerint a határozat célja nem az, hogy Izraelt megkíséreljék kizárni az akadémiai oktatásból.


Ha ezt a kurdok tudták volna...

Sértetlen maradt két tonna arany és 14 millió dollár az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér teherszállítmányozási részlegében múlt szerdán pusztított hatalmas tűzvészben. A tűzből "megmenekült" 14 millió dollárt a Sistem Lojistik nevű török logisztikai cég széfjeiben őrizték, két tonna arannyal és 400 kilogramm ezüsttel együtt. Az ezüstről azt gyanítják, hogy elolvadt a hatalmas hő hatására.


Sport

Tóth Tamás
Doppingolva tekernek
Kis idő, és kedvencből gyanúsítottá válsz

Ez az esztendő sem múlik el doppingbotrány nélkül: most a Giro d'Italia kerékpárverseny finisének izgalmát homályosítja el. Ám lehet, hogy ez az ügy túllép a kerékpárosok világán, és az egész spanyol sportéletet fogja alapjaiban megrázni.


Eredmények tabellák
Tenisz

Roland Garros tenisz torna Férfi egyes, 1. forduló


Szabadidő

Szubotics Mariann
Montenegró: őserdők, kanyonok, fjordok hazája

Montenegróba most az önálló ország első turistái között utazhat az, aki Európának ezt a vadonatúj államát meglátogatja. Az évtizedekig tartó elszigeteltség után érdemes felfedezni ezt a gyönyörű vidéket és vendégszerető lakóit.


Szentkirályi Pál
Tonhalas tésztasaláta

Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg penne vagy fusilli tészta, 40 dkg konzerv tonhal olajban, 6 db tojás, 1-1 db piros és sárga kaliforniai paprika, 1 db kígyóuborka, 4 db nagy vagy 8 db koktélparadicsom, 5 dkg magozott fekete olívabogyó, 1 db póréhagyma, 4 cl fehérbor-ecet, 2 cl balzsamecet, 1 ek citromlé, zúzott fokhagyma ízlés szerint, 1 tk porcukor, 1 ek olívaolaj, fél cs. friss bazsalikom.


Tevetej csokoládé

Tevetejből készít csokoládét a bécsi székhelyű Hochleitner csokoládégyár, amely az Egyesült Arab Emírségből hozatja a tevetejport. A gyártó szerint a tevetej sokkal édesebb és alacsonyabb zsírtartalmú, mint a tehéntej, ezért egészségesebb. A csokit az arab országokban idén ősztől, az EU-országokban téltől lehet majd vásárolni.


Fizetett vandalizmus

Huligánokat bérelne fel Amszterdam közlekedésért felelős tanácsosa, hogy teszteljék a legújabb metrószerelvények törhetetlenségét. A kiválasztott utcai bandatagok fizetségért törhetnének-zúzhatnának az új metró prototípusán, hogy kiderüljön, mit kell még ellenállóbbra cserélni a járművön. A vandálbiztos szerelvényeket 2007-től állítanák pályára.


Családfakutatás

A családfakutatás egyre népszerűbb internetes szolgáltatás. Egy családtörténettel foglalkozó angol honlapnak hála bárki hozzáférhet az Angliából tengerre szálló felmenőinek adataihoz. A legnagyobb érdeklődést valószínűleg a jéghegynek ütköző Titanic gőzös utasai váltják majd ki.


Színes

Duma Pláza

A mártíromság az egyetlen út, hogy tehetség nélkül híres ember legyél


Történelemérettségi

Ha a te iskoládban a történelemtanár nem hasonló tételsort adott, akkor szóljál neki, hogy elavult szemléletet képvisel, és sürgősen újítson! Valószínűleg egy ilyen kedves figyelmeztetés után eleve jobb esélyekkel indulhatsz neki az érettséginek...


-kormosfree-
Marketing
Akció Az Olcsó Hús Bt. ajánlata

Válogasson olcsó termékeinkből! Diós bejglink eredetiségét mi sem bizonyítja jobban, mint a süteményben gondos kezek által elhelyezett apró dióhéjtörmelékek. A legtöbb magánfogorvos is ezt ajánlja.


Challenge day


Bunda


Őszinte, kőkemény rock


Holland variációk pártalapításra
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Szlazsánszky Ferenc
Valóságsokk
Egy volt szovjet bázison született meg Magyarország legújabb repülőtere

Van egy hely, ahol a brezsnyevi Szovjetuniót csak a kerítés választja el az Európai Uniótól: hazánk legújabb nemzetközi repülőterét egy volt szovjet légibázis területén építették fel, minek következtében a FlyBalatonon landoló idegen néhány méter megtétele után harminc évet ugrik vissza az időben. A grátisz időutazás szerencsére csak néhány percig tart.


Kovács Klára
Belehúznak

Itt az újabb reformkor. A napokban a minisztériumok átszervezésével és a parlamenti képviselői javadalmazások lefaragásával elkezdődött az úgynevezett országreform. Közel egy hónap múlva folytatásként sor kerülhet az egészségügyi reformra és adóemelésekre is.


Tíz év fegyház vár a Daewoo alapítójára

Kim Vu Csong-ot, a Daewoo csoport alapítóját tíz év börtönbüntetésre és közel 11 ezer dollár pénzbüntetésre ítélte a bíróság sikkasztás és a könyvelés meghamisítása miatt. A 69 éves vezér 22 milliárd dollárra tette rá illegálisan a kezét, és dollármilliárdokat menekített külföldre. A bíróság szerint a kemény ítélet szükségszerű volt. Miután Vu Csong-ot bűnösnek találták, a vállalat újra hitelképessé vált a bankoknál.


Olcsóbb parkolás Ferihegyen

Új parkolót nyit, és jelentősen csökkenti a Ferihegyi repülőtér előtti hosszú távú parkolóhasználati díjait a repteret üzemeltető Budapest Airport (BA). Az új, ezer férőhelyes, hosszú távú parkolót csütörtökön nyitották meg a 2-es terminál előtt. Ezek után egy 15 napos parkolás például 10 ezer forintba kerül majd a jövőben, ami a negyede az eddigi árnak.


EU: már a bankhitelek is egyformák

Az Európai Unió illetékes miniszterei a héten arról tanácskoztak Brüsszelben, hogy az EU állampolgárai a jövőben könnyebben és a verseny növekedésének köszönhetően olcsóbban juthassanak áruhitelekhez az egész unió területén. Ha megállapodás születik az erre vonatkozó irányelv módosításáról, még több "lehetőségünk" lesz az eladósodásra. A miniszterek többsége támogatta a teljes harmonizációt, Nagy-Britannia és Németország kivételével. Az utóbbiak álláspontját osztja hazánk is.


Szívesen tanulunk az internetről

Megkezdődött az áttörés a hazai e-learning piacon. Az internetes tanulás magyarországi helyzetét vizsgáló kutatás szerint a vállalatok 40 százalékánál kizárólag hagyományos tantermi tréningek vannak, 60 százalékuknál azonban már megjelentek az elektronikus tananyagok. Az új e-megoldás a kereskedelmi vállalatoknál a legelterjedtebb, és általában az IT oktatásában számít a legnépszerűbb eszköznek.


Kína mesterségesen hűti az ingatlanpiacot

Kínában állami intézkedésekkel igyekeznek szabályozni az ingatlanpiacot, ahol a spekuláció miatt már elszabadultak az árak, és a káosz jelei mutatkoznak. A városi ingatlanárak áprilisban közel 5,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, miközben néhány keresett körzetben két számjegyű volt a növekedés. A kínai állami vezetéshez számos panasz érkezett, hogy az átlag kínai polgár a felszökő árakat már nem tudja megfizetni.


Ingatlan Oscar a Művészetek Palotájának

A Millenniumi Városközpontban fekvő Művészetek Palotája nyerte Bangkokban az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését. A "Ingatlanos Oscar-díjat" a világ egyik legtekintélyesebb napilapja, a Wall Street Journal és a FIABCI ingatlanszakmai szövetség alapította. A díj azokat a fejlesztéseket értékeli, amelyek optimálisan elégítik ki a társadalmi igényeket. A zsűri tagjai idén is nemzetközileg elismert, kimagasló ingatlanszakértők voltak.


USA: ingyen telefon

Ingyen telefonálást kínál amerikai ügyfeleinek a Virgin Mobile, amennyiben megfelelő mennyiségű reklámot fogadnak a készülékükre, illetve ha a Virgin reklám sms-eit is válaszra méltatják. A társaság cserébe havi 75 perc ingyen beszélgetési időt biztosít. A különc angol milliárdos, Richard Benson cégének előfizetői között igen sok a fiatal, így valószínű, hogy a perceket reklámokért alapú számlázás népszerű lesz.


Major Nóra
Gönz Árpádtól vásárolnánk szívesen

Vásárlásaink során a leginkább a szakemberek és a fogyasztóvédők véleménye hat ránk - derült ki a Reader's Digest európai felméréséből. Az ismert kiadó 14 európai országban összesen 25 ezer embert faggatott ki vásárlási szokásairól. A kérdések pedig az autók, a háztartási gépek és a tisztítószerek kiválasztásának okaira vonatkoztak. Az eredmények arról árulkodtak, hogy a magyarok a legmegbízhatóbb személyiségnek Göncz Árpád volt köztársasági elnököt tartják. Ezt a címet Oroszországban Putyin elnök nyerte el.