Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Csillag
Forradalom, olaj és terror
Hugo Chavez, a Bush-gyűlölő európai baloldal hőse

Hugo Chavez ismét felbőszítette az Egyesült Államokat. A botrányos kijelentései miatt hírhedt venezuelai baloldali elnök ma bejelentette, hogy kész eladni az összes, Amerikától vásárolt F-16-os vadászgépet az atomfegyver előállításával próbálkozó Iránnak. A Bush-kormányzat fegyverszállítási embargót helyezett kilátásba, mivel Venezuela fegyveres kolumbiai gerilláknak nyújt menedéket, és akadályozza a terrorizmus elleni harcot. Nem az első eset, hogy Hugo Chavez ujjat húz az Egyesült Államokkal. A szegények hőseként és egy új Che Guevaraként pózoló venezuelai elnök a múlt héten Európában is kitett magért. Ken Livingstone londoni polgármesterrel tartott sajtótájékoztatóján George Bush elnököt tömeggyilkosnak, Tony Blairt pedig "Hitler legjobb barátjának" nevezte.


Hugo Chavez venezuelai elnök és Ken Livingstone, londoni polgármester

A venezuelai elnök televíziós beszédében bejelentette, hogy bármelyik országnak kész eladni huszonegy F-16-os vadászrepülőjét, akár Iránnak is, mivel az Egyesült Államok megsértette a két ország között megkötött szerződést azzal, hogy nem adott el alkatrészeket a repülőkhöz.
Az amerikai külügyminisztérium azonban közölte, hogy az F-16-osok eladásához Washington belegyezése is szükséges. Az amerikai nagykövetség szóvivője elmondta, hogy a szerződésben kikötések vannak, melyek megtiltják, hogy Venezuela az Egyesült Államok engedélye nélkül adjon el F-16-osokat más országoknak.
Washington korábban bejelentette, hogy beszünteti a fegyverek eladását Hugo Chavez kormányának, mivel Venezuela nem működik együtt a terrorizmus elleni küzdelemben. Chavez ezt nevetséges állításnak nevezte, és arra figyelmeztetett, hogy Amerika valójában az ő baloldali kormányát kívánja lefegyverezni, hogy hatalmát megdöntse.


Kadhafi: Bush vagy Chavez? Fotók: AP

Chavez egyik tanácsadója, Alberto Muller tábornok javasolta, hogy F-16-os flottájukat adják el, lehetőség szerint Iránnak. Szerinte Venezuela orosz Szuhoj Su-35 repülőkre cserélné az F-16-osokat. Muller úgy tudja, hogy venezuelai pilóták már Oroszországba utaztak, hogy a vadászrepülőket teszteljék. Ha az ügylet megvalósulna, akkor az az oroszországi fegyvervásárlási sorozat legújabb "fejezetét" jelentené, Caracas ugyanis százezer Kalasnyikov gépfegyvert vásárol Washington tiltakozása ellenére, és az elmúlt hónapban harminchárom orosz helikopter is szerepelt a tervek között.
A venezuelai elnök a múlt héten több országot is végigjárt, és körútja során nem hagyta ki, hogy Amerika-ellenes érzelmeinek adjon hangot.
Chavez múlt szerdán ellátogatott Líbiába, ahol az ország vezetője, a korábban szintén a nemzetközi politika fekete bárányának számító Moammar al-Kadhafi ezredes fogadta. Washington épp a napokban állította helyre a diplomáciai kapcsolatokat Kadhafi kormányával, és törölte Líbiát a terrorizmust támogató országok listájáról. Chavezt mindez nem zavarta abban, hogy az észak-afrikai országba tett negyedik útja során felhívást intézzen a világhoz, hogy fordítson hátat az Egyesült Államoknak. A venezuelai elnök újságíróknak elmondta, hogy nem fogadják el Amerika hegemóniáját, és hogy az egész világnak egyesülnie kellene Amerikával szemben.


Evo Morales Fotó: AP

Nagy-Britanniában Chavez felemás fogadtatásban részesült: baloldali törvényhozók és szakszervezeti képviselők lelkesen üdvözölték, nem találkozott viszont Tony Blair miniszterelnökkel vagy vezető kormányhivatalnokokkal. Az elnök megsértődött, és kijelentette: Anglia az Egyesült Államok kiszolgálója, Tony Blair pedig "Adolf Hitler (értsd: George Bush) legjobb barátja". Az elnök a londoni rendezvényén George W. Busht azzal vádolta, hogy népirtást követ el, és ezért nemzetközi bíróság elé kellene állítani. Chavez szerint az amerikai elnök "háborút akar kirobbantani a civilizációk között".
Arra is figyelmeztetett, hogy egy Irán elleni katonai csapásért a "világ olajfogyasztói drágán megfizetnének", a lépés véleménye szerint nagyobb instabilitáshoz vezetne a világban. Chavez kijelentette, hogy senkinek sincs joga, hogy megtiltsa egy országnak, hogy atomenergiával rendelkezzen. A venezuelai vezető szerint az irániak, hozzájuk hasonlóan, békét akarnak. Beszédében szokása szerint élesen ostorozta a kapitalista rendszert is, amelyről azt mondta, hogy szélsőséges individualizmus, és elpusztítja a világ nem megújítható energiatartalékait. A venezuelai elnök - akinek a példaképe Simon Bolívar, egy forradalmi tábornok, aki Latin-Amerika nagy részét felszabadította a spanyol uralom alól - elmondta, hogy semmi kétsége afelől, hogy a kapitalizmus "destruktív rendszerével" szemben a szocializmus jelenti az utat előre. Chavez egy felháborító hasonlatában megemlítette, hogy a World Trade Center ikertornyai például több energiát fogyasztottak, mint némely afrikai ország egészében.
A rendezvényen a brit sajtóban gyakran "Vörös Ken" néven emlegetett londoni polgármester, Ken Livingstone is részt vett. Livingstone elmondta a venezuelai vezetőnek, hogy az ő véleménye Bushról "nem sokkal különbözik" attól, amit Chavez elmondott. A londoni elit számos tagja - köztük Harold Pinter, Nobel-díjas drámaíró és Bianca Jagger színésznő - szintén kifejezte szimpátiáját az Amerika-ellenes politikus iránt. n