Vissza a tartalomjegyzékhez

Hechs László
Ha Irán támad, Amerika besegít

Az Egyesült Államok Izrael segítségére siet, ha a zsidó államot Irán részéről támadás éri, ám Bush elnök fenntartásokkal fogadta el Olmert izraeli kormányfő tervét az egyoldalú határmeghatározásról. Olmert "nagy megelégedettségét" hangsúlyozta Bush elnökkel folytatott első hivatalos washingtoni megbeszélését követően, mivel egyetértés született a látogatáson beterjesztett "konvergenciatervről". Olmert még a márciusi választások előtt jelentette be: ha nem sikerül a palesztinokkal megállapodásra jutnia az év végéig, Júdea és Szamária (Nyugati-part) területének 95 százalékáról egyoldalúan kivonul.


Fotók: AP

Olmert hangsúlyozta, hogy Bush "merésznek" és "a béke irányában tett fontos lépésnek" nevezte elképzeléseit, és ezt "nagyon világosan és figyelemre méltóan" tette. Bár az amerikai elnök - az izraeli küldöttség egyes tagjai szerint - nem értett mindenben egyet Olmerttel, ennek ellenére a tervet lehetséges megoldásként elfogadhatónak tartotta.
"Természetesen jobban szeretnénk, ha tárgyalásos rendezés születne" - nyilatkozta Bush a találkozót követően rendezett sajtótájékoztatón. Másfelől, amint azt a miniszterelnök mondta, ha képtelen békepartnert találni, ha semmi sem megy előre, kész gondolkozni azon, hogyan lehet a folyamatot mégis előrevinni - tette hozzá az elnök. Tzippi Livni külügyminiszter Simon Peresz társaságában - Bush sürgetésére - már a múlt héten találkozott Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, hogy Sarm-es-Sejkben Mubarak, Abbász és Olmert részvételével hármas csúcsot készítsen elő. Olmert a találkozó előtt még Jordániába és Egyiptomba is ellátogat. Az izraeli kormányfő Abbászt túlságosan gyengének és egyértelműen mellékszereplőnek tekinti, így természetes módon a két szomszédos ország szerepe értékelődik fel.
"A palesztinok egyedül a Békemenetrend (>>Road-map<<) alapján hajlandóak tárgyalni" - válaszolt Abbász tanácsadója, Nabil Abu Rudeineh Olmert és Bush sajtótájékoztatón adott nyilatkozataira. Abu Rudeineh egyben jelezte, hogy Olmert "megpróbálja megváltoztatni a Békemenetrendet, és ez elfogadhatatlan a palesztinok számára" - jelentette az izraeli rádió. Abbász tanácsadója ezzel Olmert egyoldalú kivonulási tervét utasította el. Iszmail Hanije palesztin "kormányfő" (a kis képen) is "békét" ajánlott arra az esetre, ha Izrael egyoldalúan visszavonul az 1967-es határokra.


Abbász és Livni szervezik a következő csúcsot Fotó: AP

Bush - az előzetes várakozásokkal ellentétben - meglepően erősen támogatta Olmert tervét arra az esetre, ha a palesztinokkal folytatott tárgyalások eredménytelennek mutatkoznak. Bush elismerte, hogy a terrorista Hamasz hatalomátvételét követően az esély egyre kisebb a tárgyalásos rendezésre, sőt, a határok megállapítása esetén talán lehetetlen vállalkozás. Olmert - ennek ellenére - ígéretet tett Bushnak, hogy a tárgyalásos rendezés érdekében mindent megtesz. Olmert már korábban jelezte, hogy 6-9 hónap türelmi időt ad a palesztin vezetésnek a tárgyalásos megoldás megvalósítására, s csak azután teszi meg egyoldalú lépéseit, viszont amennyiben a Hamasz elismeri Izraelt, és lemond az erőszak alkalmazásáról, "Izraelben békepartnert" talál. Ám a kormányfő egyértelműen hangsúlyozta: nem kötnek megállapodást olyan féllel, amely Izraelnek a létezéshez fűződő jogát kétségbe vonja. "Nem várhatunk arra az idők végezetéig, hogy a palesztinok megváltozzanak" - tette hozzá Olmert. Bush is megerősítette, hogy a Hamasznak "el kell ismernie Izrael létezési jogát, le kell mondania a terror alkalmazásáról, és el kell fogadnia minden korábban megkötött egyezményt. Egyetlen országtól sem várható el, hogy békét kössön olyanokkal, akik puszta létezésüket tagadják, és akik terrorizálják lakosságát."
A Bush-Olmert tárgyalások napján az amerikai Kongresszus Tom Lantos demokrata szenátor előterjesztésére 361:37 arányban határozatot fogadott el a Palesztin Hatósággal mint terrorista entitással való minden kapcsolat megszakítására. A törvény még a magánjellegű pénzügyi támogatást is tiltja. A törvény a Palesztin Hatóság tagjaitól megvonja az Egyesült Államokba való beutazási engedély megadásának lehetőségét is.