Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 21. szám, 2006. május 26

Arcok

Lukács Ibolya Anna
When I m sixty-three
Paul McCartney válik

Rövid négy év után válni készül Paul McCartney és Heather Mills. Házasságuk megromlásáért elsősorban az őket kitüntető médiafigyelmet okolják, melynek kezelése megoldhatatlan feladatnak bizonyult számukra. Közösen kiadott nyilatkozatukban azonban az áll: továbbra is nagyon sokat jelentenek egymásnak.


Pálfy Gyula
Egy világpolgár vallomásai

Frei Tamás műsora kétség nélkül rég beírta magát a (kis magyar) médiatörténetbe. Mind nagyüzemibb Dossziéja gondosan felépített márkavédjegy. Az "ablak a világra" szemlélet éppúgy lenyűgöz, mint egykor a Lumiére fivérek utazó stábjainak filmtekercsei a helyhez kötött párizsiakat. A földgolyó egzotikumait listázó, az anyagi, idő- és térbeli korlátokat yuppie eleganciával átlépő világpolgár okosan látja meg bennünk is a hiánylényt. Frei Tamás szolgáltatást nyújt. Utazik és bemutat. Magyaráz és elénk tár. Hűvösen udvarias (ahogy kell) szultánnal és pénzcsászárral, együtt érző az éhes afrikaival és ázsiai páriával - ahogyan kell.


Topál Gitta
Nem a bőrszín számít
Csínján a napozással

Bár ízlések és pofonok különbözőek, és van, akinek tetszik a nap- vagy szoláriumbarnította bőr, egy dologban valószínűleg mindenki egyetért: a bőrrák senkinek nem használ.


Hetek
Festményekkel a gyermekekért

Czinege Zsolt festőművész évek óta figyelemmel kíséri a Gyermekrák Alapítvány Kiemelkedően Közhasznú Szervezet munkáját. Évekkel ezelőtt került kezébe az alapítvány elnökének Gyerekrák című könyve, később a véletlen hozta össze Balogh Istvánnal, a könyv szerzőjével. Mindketten úgy gondolták, hogy közös erővel még nagyobb segítséget tudnak nyújtani a gyermekeknek. A megállapodás lehetőséget ad arra is, hogy Magyarországon a művész mind a hét galériájában tudatják a vásárlókkal, hogy az általuk megvásárolt képekkel ők is támogatják a Gyermekrák Alapítvány Kiemelkedően Közhasznú Szervezetet.


Belföld

Tihanyi Péter
A nagytestvér árnyékában

Egy család, aki jobban él, mint négy évvel ezelőtt. Orbán Győző nem tartja sportnak a futballt, bár bátyja a Felcsút SE-ben focizik. Viktort – mint mondja – „igazi néptanítónak látja, abból a fajtából, akik a történelmet mindig is jó irányba vitték”. – Van a Dolomit Kft., amelyik külszíni bányászattal foglalkozik; fúrás, robbantás, bányászkodás, egyebek. Ennek a cégnek az apám ötven százalékban tulajdonosa, ez az ő birodalma (amit ott lát lenn, messze, azokkal a gyönyörű gépekkel, na, az az ő bányája), ezt ő is vezeti. Áron, akivel megérkezésükkor találkoztak, aki kiköpött Viktor még ma is, ő is benne van apám cégében, a kereskedelmi osztályt vezeti mint alkalmazott. És van a családi cég, amit én vezetek, az pedig a finom őrleményeket csinálja, tehát a követ, amit apám cégétől, a Dolomittól veszek, szállítószalagon beszállítjuk az üzembe, ott megtöröm, szárítom, osztályzom, és silós kocsikban szállítom a megrendelőknek.


Hajdú Sándor
Közös ász?
Interjú Demszky Gábor főpolgármesterrel

A budapesti főpolgármester újra - immáron ötödszörre - indul az őszi önkormányzati választásokon. A hír meglepte a szocialistákat, akik kissé barátságtalannak minősítették Demszky bejelentését. A főpolgármester azonban koalícióban akar dolgozni, amely minél magasabb szinten van kapcsolatban a miniszterelnök környezetével.


Bírálják politikusainkat

Az Amnesty International legújabb, Magyarországról szóló jelentése több ponton is elmarasztalja hazánkat. A jelentés készítői kiemelték vezető magyar politikusok "rasszista és intoleráns tendenciákat" megerősítő és homofób megnyilvánulásait, valamint a roma gyerekek szegregációját és a családon belüli erőszakkal kapcsolatos szabályozás késlekedését. A világszervezet beszámolója megemlíti politikusaink egy-egy szerencsétlen elszólását, Gyurcsány Ferenc szaúdi focistás és Semjén Zsolt "homofób" kijelentéseit idézve. "Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - februárban - elnézést kért, amiért a szaúdi futballcsapatról a következő kijelentést tette: >>a szaúdi focisták között nagyon-nagyon sok terrorista is volt<<." Semjén Zsoltot, a KDNP elnökét is kritika érte a szervezet részéről, amiért homofób kirohanást intézett az egyik rivális politikai párt, az SZDSZ ellen.


Semjén esete az emberi jogi bizottsággal

Gusztos Péter szabaddemokrata politikus a héten bejelentette, hogy kedden több közéleti személyiség nyílt levéllel fordult a parlamenti képviselőkhöz, amelyben azt kérték: ne támogassák Semjén Zsolt emberi jogi bizottsági tagságát. "A lehető legudvariasabban, de a lehető leghatározottabban szeretnénk megkérni a Fidesz frakcióvezetését (...), hogy legalább azt a gesztust tegyék meg, hogy Semjén Zsoltot az emberi jogi bizottságba semmilyen vezető tisztségre nem jelölik" - fogalmazott. Szavai szerint annak az embernek, aki az elmúlt években sorozatosan tett nagyon-nagyon sértő jellegű kijelentéseket mindenkire, aki nem keresztény, vagy aki nem heteroszexuális, "azt gondoljuk, (...) nem nagyon van keresnivalója a Magyar Országgyűlésnek ebben a bizottságában". Semjén Zsolt, a KDNP elnöke úgy reagált: "Eddig nem gondolkodtam ezen, de most az SZDSZ meggyőzött, hogy bemenjek az emberi jogi bizottságba. Gábor György és körének immár rituális gyalázkodása tipikus példája annak, amikor az Inci-Finci Kandúr Bandit játszik."


Regisztrált élettársi kapcsolat melegeknek

A polgári törvénykönyv módosítása biztosítaná, hogy azok az azonos nemű élettársak, akik ezt igénylik, hivatalosan nyilvántartathassák a kapcsolatukat. Az Európai Parlament ajánlás erejű, a tagállamok részére nem kötelező érvényű határozatának elfogadását szorgalmazta Lévai Katalin európai parlamenti képviselő. Az Esélyegyenlőségi Minisztérium támogatja azt a jelenleg kidolgozás alatt lévő szabályt, amelynek értelmében lehetővé válna, hogy a meleg párok úgynevezett regisztrált élettársi kapcsolatra lépjenek - közölte a minisztérium politikai államtitkára szerdán a "Vessünk véget a gyűlöletnek" című budapesti szemináriumon.


Őrizetben a Fidesz sajtómunkatársa

"Befolyással üzérkedés nemzetközi kapcsolatban" bűntett gyanújával vette őrizetbe a Fidesz-frakció sajtóirodájának egyik munkatársát a Központi Nyomozó Főügyészség kedden. Egyes értesülések szerint K. Krisztián nemzetközi újságíró-igazolványokkal kereskedett, amelyek darabját 350 ezer forintért árusította fiataloknak. Ők az újságíró-igazolvány birtokában könnyen jutottak amerikai vízumhoz, s a tengerentúlon vállaltak munkát. Minderre az FBI figyelt föl, s ők kezdeményezték az ügy fölgöngyölítését.


Fókusz

Sebestyén István
A paradicsom elvesztése
A magyar mutyi hatástalan a horvát hatóságoknál

Már csak a jogi út adhat némi kárpótlást az adriai Vir szigetén lerombolt ingatlanok magyar tulajdonosainak. Kérdéses persze, hogy eséllyel perelhetik-e a horvát államot, hiszen tény – s többségük tisztában is volt ezzel –, hogy a szokásosnál olcsóbb nyaralójuk engedély nélkül épült. Az akció hátterében nem a horvát magyarellenességet kell keresni: Horvátországban évek óta bontják a törvénytelen építményeket, amelyek zömükben honfitársaik tulajdonai.


Makki Marie-Rose
Vakmerő magyarok

Senkit sem vertek át Vir szigetén - mondja Féderer Ágnes újságíró, aki a múlt heti bontásokat a helyszínen követte végig. A 2002 és 2004 között hihetetlenül szabálytalanul - közvetlen vízközelben, egymás hegyén-hátán - megépített ingatlanok kétségtelenül rengeteg pénzbe kerültek, jóllehet már a telkek megvásárlásakor világos volt, hogy az egész sziget építési tilalom alatt áll. A telkek adásvétele jogszerű volt, az építkezések nem. Ráadásul a magyarok merészebbek voltak az átlagnál, mert oda is építkeztek, ahová a régi törvények értelmében sem lett volna szabad. Néhány ház a korábban érvényben lévő tizenöt plusz hat méteres partszakaszra vonatkozó törvényt is megsértette, nemcsak a 2004-es hetvenméteres törvényt. Az első körben lebontott ötven ház a legkirívóbb eset volt, több értelemben is törvénysértő és szabálytalan.


Háttér

Vagyim Arisztov
Az orosz kereszt
Putyin az olajmilliárdokból orvosolná a drámai népességfogyást

"Orosz kereszt" - így nevezték el a népesség drámai csökkenésének folyamatát az ország demográfusai és szociológusai, és ez szó szerint is értendő, ahogy elnézzük a születési és halálozási grafikonok görbéit: éppen keresztezik egymást. A Szovjetunió széthullása után fékezhetetlen dráma indult el: a válások, abortuszok, alkoholfogyasztás, HIV-fertőzés és a gyermekek elleni erőszak terén Oroszország a világelsők között van. Ennek következtében az ország lakossága egy emberöltőn belül egyharmadával csökkenhet. Ezt a demográfiai katasztrófát Vlagyimir Putyin most a magas olajárak miatti extraprofitból szeretné elhárítani. A társadalom egészségügyi-morális állapotát figyelve kérdés, hogy születik-e ettől több gyermek, és ha igen, mely régiókban.


Hit és értékek

Morvay Péter
Az Opus Dei-kód

A Da Vinci-kód filmbemutatóját követően újrakezdődött a vita arról, hogyan értékelje a világszerte közel kétmilliárd főt számláló keresztény tábor a 40 millió példányban elkelt bestsellert. Néhány országban a könyv és a film betiltását vagy éppen átszerkesztését követelték, míg másutt – így Magyarországon is – a közvélemény higgadtan fogadta a bemutatót. A nyilvánosság előtt többnyire – joggal – a műnek a kereszténység keletkezésével kapcsolatos teológiai tévedéseit és hamisításait vitatták, ám kevesebb szó esett A Da Vinci-kód másik állításáról, miszerint a katolikus egyház meghamisította a történelmet, és tűzzel-vassal üldözte, sőt üldözi azokat, akik leleplezhetik a Vatikán titkait.


Külföld

Busa Viola
Új európai állam született
Montenegró beadta a válókeresetet

A május 21-ei montenegrói népszavazáson eldőlt, hogy létrejön Európa legújabb országa. A balkáni háborúk után az utolsó állam is benyújtotta a "válókeresetet" Szerbiának, amely több elemző szerint az év végén meggyengült pozícióból indulhat majd neki a Koszovó sorsával kapcsolatos diplomáciai erőpróbának. Sokan a Balkán történelmének egyik döntő fontosságú eseményét és az egykori Jugoszlávia szétesésének utolsó felvonását látják Montenegró függetlenedésében.


Hechs László
Ha Irán támad, Amerika besegít

Az Egyesült Államok Izrael segítségére siet, ha a zsidó államot Irán részéről támadás éri, ám Bush elnök fenntartásokkal fogadta el Olmert izraeli kormányfő tervét az egyoldalú határmeghatározásról. Olmert "nagy megelégedettségét" hangsúlyozta Bush elnökkel folytatott első hivatalos washingtoni megbeszélését követően, mivel egyetértés született a látogatáson beterjesztett "konvergenciatervről". Olmert még a márciusi választások előtt jelentette be: ha nem sikerül a palesztinokkal megállapodásra jutnia az év végéig, Júdea és Szamária (Nyugati-part) területének 95 százalékáról egyoldalúan kivonul.


Lukács András, Párizs
Szorul a hurok
Vallott a francia informátor

Megeredt a nyelve a francia Watergate-ügy főszereplőjének, Jean-Louis Gergorinnek (képünkön), aki gyakorlatilag bevallotta: ő írta azokat a névtelen leveleket, amelynek alapján a francia politikai élet számos képviselője, többek között Nicolas Sarkozy után nyomoztak a titkosszolgálatok. Gergorin vallomása, ha lehet, tovább súlyosbította Dominique de Villepin miniszterelnök helyzetét, aki úgy tesz, mintha már pont került volna az ügy végére.


Németh Csillag
Forradalom, olaj és terror
Hugo Chavez, a Bush-gyűlölő európai baloldal hőse

Hugo Chavez ismét felbőszítette az Egyesült Államokat. A botrányos kijelentései miatt hírhedt venezuelai baloldali elnök ma bejelentette, hogy kész eladni az összes, Amerikától vásárolt F-16-os vadászgépet az atomfegyver előállításával próbálkozó Iránnak. A Bush-kormányzat fegyverszállítási embargót helyezett kilátásba, mivel Venezuela fegyveres kolumbiai gerilláknak nyújt menedéket, és akadályozza a terrorizmus elleni harcot. Nem az első eset, hogy Hugo Chavez ujjat húz az Egyesült Államokkal. A szegények hőseként és egy új Che Guevaraként pózoló venezuelai elnök a múlt héten Európában is kitett magért. Ken Livingstone londoni polgármesterrel tartott sajtótájékoztatóján George Bush elnököt tömeggyilkosnak, Tony Blairt pedig "Hitler legjobb barátjának" nevezte.


Hetek-összeállítás
Fázik az EU a bővítéstől
Házi feladatok Romániának és Bulgáriának

Bizonytalanná vált Bulgária és Románia menetrend szerinti csatlakozása az Európai Unióhoz. A döntést elhalasztották októberre, miután Brüsszel szerint alapvető a kívánalmaknak.


Atlanti hurrikánszezon- előrejelzés

Szakértők szerint a következő hurrikánszezon akár 16 elnevezett vihart is produkálhat, amelyből 6 nagy hurrikán lehet. A Mexikói-öböl néhány részében alig sikerült helyreállítani a Katrina rombolását, amely a tavalyi 28, névvel ellátott hurrikán közül a legnagyobb pusztítást végezte. A meteorológusok szerint az Atlanti-óceán idén nem annyira meleg, mint tavaly, ami azt jelenti, hogy a lehetséges trópusi viharoknak kevesebb energia áll rendelkezésükre a hurrikánná fejlődéshez.


Kigyulladt a repülőtér

Nagy riadalmat keltett, amikor szerdán az isztambuli Atatürk Nemzetközi Repülőtéren kigyulladt egy kétemeletes teherraktár. Jóllehet a legközelebbi utasterminál is mintegy ezer méterre volt a tűztől, a megijedt reptéri dolgozók százával szaladtak a környező terminálokba, hogy menedékre leljenek a harmincméteres füstoszlopot eregető lángoktól. Egy helyi szakértő szerint a tüzet rövidzárlat okozhatta, ami miatt egy ideig a biztonsági ellenőrzéseket is manuálisan kellett elvégezni Törökország legnagyobb forgalmú repülőterén. Bár néhányan aggódtak az egyik közeli hangárban parkoló katonai vadászgépek épségéért, a tűzoltóknak végül sikerült a lángokat hamar eloltaniuk. A keletkezett anyagi kárt így elsősorban a leégett raktárban tárolt árukészlet elvesztése okozta. A helyszínről három embert füstmérgezés gyanújával szállítottak kórházba.


A vád: emberiség ellen elkövetett bűntett

Tizenhat évvel azután, hogy a békés diáktüntetést az államfő által a helyszínre vezényelt Zsil-völgyi bányászok brutálisan leverték, bíróság elé állítják a legfelsőbb vezetés felelőseit emberiség ellen elkövetett bűntettek miatt. Az ügyben a Román Katonai Bíróság vádlottként idézte be többek között Ion Iliescu akkori államfőt, Petre Romant, Románia akkori miniszterelnökét, valamint Virgil Magureanut a Titkosszolgálatok volt vezetőjét. Tanúként idézték Adrian Nastasét, Románia volt miniszterelnökét, aki alig két héttel az események után egyszerű képviselőből külügyminiszterré avanzsált.


Négykeréken

Király Sándor
Fülsiketítő lárma a városokban
A zajszennyezés káros hatásai

A világ nagyvárosai a megnövekedett közlekedés miatt ma átlagosan harmincszor zajosabbak, mint a második világháború előtt. Ugyan a személy- és tehergépkocsik által keltett zaj körülbelül háromnegyedével lett kisebb az elmúlt 30 évben, csakhogy az óriási forgalom miatt nem csökkent, hanem nőtt az emberekre zúduló zajterhelés mértéke.


K. S.
Ami a csövön kifér

Az Egészségügyi Világszervezet nyolc éve közzétett jelentése szerint csak Európában évente 80 ezerre tehető azon emberek száma, akik a közlekedés okozta légszennyezés következtében hunynak el. Úgy áll a helyzet, hogy az emberek szabad helyváltoztatáshoz való joga a környezetszenynyezés miatt súlyosan sérti más emberek egészséges környezethez való alkotmányos jogát!


Sport

Gazsó József
Tények és találgatások
Megkezdődött az átigazolási szezon

Az idei nyár szenzációval felérő átigazolással kezdődött. Amint bejelentette, hogy nem szándékozik megújítani a szerződését a német bajnoki rekorderrel, a Bayern Münchennel, Michael Ballackot dögkeselyű módjára környékezték meg a legnagyobb sztárklubok ügynökei. Egy újabb, kész tényként elkönyvelhető átigazolás szintén a Németország-Anglia-relációban történt. A csehek nemzeti büszkesége, Tomás Rosicky ágyússá avanzsált, vagyis a Borussia Dortmund mezét az Arsenaléra cserélte. Nem kisebb hír - főleg a szarkák szurkolói számára -, hogy a gólerős holland csatár, Dirk Kuyt a jövőben a Newcastle mezében riogathatja a bekkeket.


Eredmények tabellák
Forma-1
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Szubotics Mariann
Pompázó rododendronok

Május vége a rododendronok virágzásának időszaka. Magyarországon a Vas megyei Kám községben, illetve a tőle nem messze található Jeli Arborétumban teljes pompájukban láthatók a különféle rododendronültetvények.


M. N.
Karamellizált banán fagylalttal

Íme egy finom desszert kánikula idejére. Hozzávalóit nem nehéz beszerezni: főszereplője a mindenki által megvetett, megbarnult, megpuhult banán, valamint vaníliafagylalt, illetőleg cukor meg olaj a gyümölcs karamellizálásához.


Festők Városa

Festők Városa Hangulatfesztivál május 25-28-áig Kaposvárott, Rippl-Rónai József születésnapja alkalmából.


Magyar Vadak

A Magyar Vadak Párizstól Nagybányáig (1904-1914) című kiállítás július 20-áig látható a Magyar Nemzeti Galériában. (Budavári Palota B, C, D épület)


Hortobágy

X. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó, alföldi pásztorételek főzőversenye a Hortobágyon június 3-án. ()


Ingyenes

Ingyenes egészségszűrés a Jövő Házában kéthetente vasárnap, legközelebb május 28-án. Vérnyomás és koleszterinszint ellenőrzése; szájüregi szűrés; légzésfunkció-mérés; szemnyomásmérés.


Ezerarcú Portugália

Ezerarcú Portugália - a Millenáris Parkban látható fotókiállítás a Portugál Napok (június 7-18.) rendezvénysorozat előfutára.


Színes

Duma Plaza

A felfedezések úgy születnek, hogy valaki nem követi az utasításokat


-kormosfree-
Média nélkül az élet

Anyám felkészített rá: nehéz lesz. Negyvenkét évesen sajnos ott tartok, mit köntörfalazzak, hogy soha nem szerepeltem a médiában. Egyetlen sort, egyetlen másodpercet sem. Tudtam, sejtettem, hogy baj lesz. Bár szüleim tisztességre neveltek, taníttattak, így hozta a sors. Senki nem figyelt fel rám.


Grill

Amikor egy férfi grillsütésre szánja el magát, a következő eseménysorozat indul el:


Semmi baj, Karcsika


Mi van a képen?

3. Vízenjárás-tanfolyam személyi edzővel


Makovecz-villa


Göndi
Dá fincsi kód
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Friss számunk tartalma
X. évfolyam 21. szám, 2006. május 26.
Tovább a cikkhez >>>

Friss számunk tartalma
X. évfolyam 22. szám, 2005. június 2-8.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Hetek-összeállítás
Forró nyár
Második reformkorszak

Ma még kevesek titka, hogy konkrétan milyen intézkedéseket dédelget az új kormány, s milyen változások határozzák majd meg a következő éveinket. Mindenesetre a miniszterelnök azt üzente, Magyarország legintenzívebb reformkorszaka köszönt ránk. Nem lehetnek illúzióink, az egészségügy finanszírozásának átalakítása az egész társadalmat érinti. Rácz Jenő egészségügyi miniszter egy konferencián elmondta, nem lehet úgy hozzányúlni egy ágazathoz, hogy az ne járna valamilyen érdeksérelemmel. Ám a reform nem jelent feltétlenül olyan intézkedéseket, amelyek mindenkinek keményen fájnak. A következő másfél évben jelentős reformlépésekre kell számítani, a teljes átalakulás folyamata akár tíz évet is igénybe vesz.


Makki Bálint
A jövő katonája
Ma a moziban, holnap a híradóban

Irakban jelenleg távirányítású robotok segítik a bombák hatástalanítását, és néhány hónapon belül felfegyverzett változatukat is harcba küldi az amerikai hadvezetés. Ez a lépés része a Jövő Harci Rendszerei nevű programnak, melynek alanya az információs hálózatba integrált (még) emberi harcos, aki folyamatos műholdas kapcsolatban áll az egész hadsereggel, szeme előtt a digitális harcmező, percre kész információkkal rendelkezik a társak és az ismert ellenség helyzetéről. Ma még tesztelik, jövőre hadba lép. A védelmi minisztérium tavaly négymilliárd dollárt költött a fejlesztés részét képező Land Warrior programra.


Pénznyelő állami vállalatok

A közvagyon felhasználását ellenőrző Állami Számvevőszék aktuális beszámolójából kiderül: 97 jelentős állami tulajdonú társaság 2000 és 2005 között mintegy 1000 milliárd forint állami támogatásban részesült. A vizsgált cégek mintegy 725 milliárd forint tőkeértékű állami vagyont képviselnek, hitelállományuk öt év alatt 524 milliárd forintra nőtt. Ez idő alatt 6000 milliárd forint árbevétel mellett csaknem 300 milliárd forint adózás előtti veszteséget produkáltak. A cégeknek több mint a fele két vagy annál több éven át veszteséges volt.


Több mint egymilliárd netező

A világon ma már több mint egymilliárd embernek van internet-hozzáférése - derül ki az eMarketer felméréséből. A kutatócég becslése szerint 845 millióan vannak azok, akik rendszeresen használják a netet. A legnagyobb internetes piac az Egyesült Államok, ahol 175 millió ember csatlakozik a világhálóhoz, ebből 43,7 millióan széles sávon. Regionális szempontból az ázsiai-csendes-óceáni térség vezet 315 millió felhasználóval, míg Európában 233 millióan neteznek, Kínában pedig 111 millióan.


Túl nagy foci

Brüsszel maximalizálná az európai labdarúgók fizetését, kemény szabályokkal korlátozná a leggazdagabb klubok hatalmát, s limitálná az egyes csapatokhoz külföldről érkező futballisták számát. Az EU sporttal foglalkozó miniszterei szerint az európai labdarúgásban rossz irányba haladnak a dolgok: az elmúlt másfél évtizedben óriási költségvetésű mamutklubok jöttek létre, s hatalmas összegekért szerződtették a világ legjobb labdarúgóit. Kialakult az elitcsoport, a leggazdagabb 14 klub mezőnye, s ők immár egymással összefogva gyakorolnak nyomást saját érdekeik érvényesítésére az UEFA-nál és a FIFA-nál. Néhány európai klub sokkal több bevételhez jut, mint riválisai, és ezzel csökken a verseny. A megnövekedett tőkeerő révén újabb sztárjátékosokat vásárolnak, és ezzel tovább nő a különbség. (Összeállította: Major Nóra)