Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 18. szám, 2006. május 05

Arcok

Zsurkán Mariann
Erzsébet, a koronás szupernagyi

II. Erzsébet április 21-én ünnepelte "biológiai" születésnapját a százötven éve hivatalosan a brit királyi család lakosztályaként funkcionáló Buckingham Palotában. Úgy tűnik, erény és példamutatás tekintetében Erzsébet a királyi család utolsó "mohikánjának" tekinthető. A britek 76 százaléka nem tartja valószínűnek, hogy száz év múlva állni fog az angol királyság intézménye.


Belföld

Hajdú Sándor
A beszélő ember

Mikola István helyzetbe hozása teljesen felesleges volt - véli Illés Zoltán. A fideszes politikus szerint Mikola jelölése csak arra irányult, hogy a KDNP önállósulási törekvéseit akadályozza. Szerinte a Fidesz soha nem tud választásokat nyerni addig, amíg szervezetileg és politikailag meg nem újul. Illés úgy véli: félő, hogy pártja a német kereszténydemokraták sorsára jut, ahol Kohl kancellár tizenhat éven keresztül regnált, és utána rádőlt az egész felépítmény. - Ezt korábban, sőt folyamatosan is megtettem, amiért is büntetésképpen Orbán Viktor nem akarta, hogy környezetvédelmi miniszter legyek az ő kormányában. Ismert, hogy Pepó Pál lett a miniszter, odaadta a tárcát a kisgazdáknak. Már a 2002-es országos listára sem akartak rátenni, pontosan azért, mert nem szoktam véka alá rejteni a véleményemet. Kilenc évig voltam a Fidesz egyik alelnöke, tudtam, mi az, ami szolgálja, és mi az, ami nem, a párt és a jobboldal érdekeit. Számomra nem mindegy, hogy valaki kiáll, és elmondja a véleményét, vagy pedig sumákol, és megpróbál taktikázni csak azért, hogy megélhetési politikusként még kapjon egy kis fizetést vagy egy kis befolyást. Természetesen nem kell megfogadni azokat a kritikai hangokat, amelyeket Stumpf István, Tölgyessy Péter, Kósa Lajos, Áder János vagy Illés Zoltán mond, de talán érdemes lenne az elnök úrnak elgondolkodni ezeken.


Hack Péter
Átverés

"A szocialisták becsapták az országot" - halljuk az ellenzéki kritikákat. Ezek szerint miközben a szocialisták arról beszéltek, hogy "dübörög a gazdaság", a választások első fordulójának másnapjáig titokban tartották, hogy az ország valójában válságban van. "A nemzet átverés áldozata..." - hallhatjuk az ellenzéktől. Az ellenzék vezetői azon fáradoznak, hogy elhitessék a választókkal, hogy április 10-ig valójában fogalmuk sem volt az ország valóságos gazdasági helyzetéről. Az ellenzéki megnyilatkozásokból az a kép bontakozik ki, hogy még a választások első fordulójának napján is elhitték a kormány propagandáját, és úgy gondolták, hogy az ország gazdaságával semmi probléma. A választások másnapján, amikor kiderült, hogy a költségvetés első negyedévi hiánya lényegesen meghaladja a tervezettet, akkor hullt le a hályog az ellenzék szeméről, és jött rá, hogy itt nagy baj van.


Hubert József
Orbán: a pénz legyőzte az igazságot

Nem az értékek szenvedtek vereséget, hanem a Fidesz "krónikus pénztelensége" okozta a választási kudarcot - olvasható ki Orbán Viktor hétfői beszédéből.


Két szék közt a pad alá

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerint Gémesi György elnökségi tag, gödöllői polgármester várhatóan távozik a Magyar Demokrata Fórumból. Herényi egy televíziós műsorban kijelentette: "Sajnálom, eltöltöttünk mi Gémesi Gyurival 15 évet együtt a politika sodrában, de azért ez szükségszerű." Gémesi György vasárnap este az ATV kereskedelmi televízióban arra a kérdésre, hogy kilép-e az MDF-ből, azt felelte, hogy a napokban válaszol erre.


Szobota Zoltán, Hajdú Sándor
Lehet, hogy nem váltanak retúrjegyet?

Egy nem reprezentatív felmérés szerint 1000 Békés megyei középiskolásból 857 nem a megyében képzeli el a jövőjét. Közülük további 670 diák még csak nem is Magyarországon. Az országos adatok persze nem ennyire hajmeresztőek, de több kutatás alapján is kijelenthető, hogy például a felsőoktatásba legutóbb bekerülők legalább fele már tudatosan készül hazája elhagyására.


Megkezdődött a Kulcsár-per

A nyomozás során 157 kötet, körülbelül 55 ezer oldalnyi nyomozati irat és 110 ezer oldalnyi melléklet készült. A K&H-ügyhöz kapcsolódva tucatnyi nyomozás indult.


Illegálisan sugároz a DigiTV

A DigiTV ezt a hozzájárulást azonban nem szerezte be, és a TV2 többszöri felszólítása ellenére sem szüntette be törvénysértő magatartását.


Csúszik az alakuló ülés?

A választás megismétlését rendelte el korábban a kecskeméti választási bizottság, amit később jóváhagyott a megyei választási testület is. A végső szót viszont a megyei bíróság mondja ki. Azért rendelték el a választás megismétlését, mert a szavazás előtt olyan szórólapok lepték el a várost, amelyek azt állították, Szécsi Gábor, a koalíciós pártok közös jelöltje visszalépett, és immár Horváth Zsolt fideszes jelöltet kell támogatni. Az OVB elnöke utalt arra, hogy ha nincs egyéni mandátum, akkor nem lehet kiosztani sem a területi, sem az országos listás mandátumokat.


A majdnem szabad sajtó

Aggodalomra (majdnem) semmi ok, a magyar sajtó szabad - olvasható a Freedom House New York-i székhelyű független amerikai szervezet idei jelentésében. A Freedom House szerint a szabad magyar sajtóra csupán az újságírók ellen indított bírósági perek magas száma vet némi árnyékot. Egy országban a politikai, gazdasági befolyásolás és a jog által biztosított lehetőségeket figyelembe véve a Freedom House 0-100 pont között osztályozza a sajtó helyzetét, a 0 teljesen szabad, míg a 100 a totális kontroll alatt működő sajtónak "dukál". Hazánk 21 pontot gyűjtött - ez a jogi környezet 5, a politikai befolyásolás 8 és a gazdasági nyomás 8 pontjának az összege.


A szomorú püspök

A püspök szerint "nehéz tudomásul venni, hogy a választópolgárok jelentős része döntése meghozatalakor" nincs tekintettel arra, hogy az elmúlt négy évben sok esetben sérültek a hívő emberek jogai. Veres azt is hozzátette: "különösen fájdalmas, hogy még magukat vallásosnak tartó emberek is szavaztak azokra a politikai erőkre, amelyek az egyház és a fent említett értékek ellenében határozzák meg a maguk identitását"


Életmód

Makki Marie-Rose
Nők, akik anyukák szeretnének lenni

A női szerepek "torlódása" akár a házasságok felbomlásához vezethet. Ugyanakkor a család és a munkahely közti feszültség ma már egyre többször eredményezi azt is, hogy a házasságok partneribb irányba mozdulnak, a felek jobban megosztják egymással a terheket. Lássuk, a rengeteg negatív tendencia mellett mitől lehetünk optimisták.


Benke László
Rice hadat üzent

Csak semmi szex, elvégre republikánusok vagyunk. Ezzel az élces megjegyzéssel adta minap hírül az olasz La Stampa a hírt, miszerint Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter betiltotta a pornólapokat az USA külügyminisztériumában.


Fókusz

Sebestyén István
Mekkora lesz a Gyurcsány-csomag?

A kormányalakításra készülő koalíciós partnerek egyelőre zökkenőmentesen fésülik össze programjaikat, és - úgy tűnik - eltökéltek az elengedhetetlennek ítélt gazdasági reformok végrehajtása tekintetében. Azonban ha ezek végrehajtásához nem körültekintően fognak hozzá, az elért eredmények ára komoly népszerűségvesztés is lehet: a formálódó új MSZP-SZDSZ-koalíció "kamikaze-kormánnyá" is válhat. Az eddiginél is hangsúlyosabb tényező lesz az új kormány egysége, illetve kommunikációja.


A gazdaság helyzete most

Utolsó esély - ezzel a címmel jelent meg Bokros Lajos, Bauer Tamás, Csillag István és Mihályi Péter közgazdászok közös írása az ÉS-ben. A szerzők leszögezik: "A tűzzel játszik az a kormány, amely nem hajt végre egyértelmű gazdaságpolitikai fordulatot, és nem tesz igen rövid időn belül érdemi intézkedéseket mind az államháztartás hiányának, mind pedig terjedelmének komolyabb mértékű csökkentésére."


Háttér

Korbuly Dezső, München
Egy batyuval jöttek, egy batyuval menjenek

Hatvan éve, 1946 tavaszán zajlott a magyarországi németek kitelepítése. Az etnikai alapon elrendelt kollektív büntetést csak Rajk László belügyminiszter 1946. május elején hozott rendelete enyhítette. A népi németek áttelepítését azonban - igaz, nem nyugati irányban, hanem a meghódított keleti területekre - eredetileg Adolf Hitler kezdeményezte, és a Horthy Miklós is kitűnő ötletnek tartotta.


Hit és értékek

Vígh Richárd
Megamozgalom az istállóból

Több mint száz országból mintegy húszezer keresztény jött össze az elmúlt napokban Los Angelesben, hogy megünnepeljék az egyháztörténelem egyik legjelentősebb újkori eseményének, a pünkösdi-karizmatikus mozgalom elindulásának százéves évfordulóját. A vallástörténészek által "Azusa utcai ébredés"-ként aposztrofált események egyik főszereplője Frank Bartleman volt. Az amerikai fiatalember a századfordulón már hosszú ideje imádkozott azért, hogy Isten látogassa meg nemzetét egy friss, az Egyházat megújító tűzzel. Amikor 1904 tavaszán eljutottak hozzá az egész városokat megmozgató walesi ébredés hírei, Bartleman úgy érezte, hogy nem várhat tovább, eljött a cselekvés ideje. Civil állását hátrahagyva a walesi ébredésről szóló kis irományokat kezdett el osztogatni, melyek több embernél is lelkes fogadtatásra találtak. Közülük szervezte Bartleman első imacsoportját, akikkel immár együtt imádkoztak a Szent Szellem egy újabb kiáradásáért.


Külföld

Széchey Noémi Anna, Párizs
A célpont: N. Sarkozy

Hatalmi válsággá fajulhat Franciaországban a Clearstream néven elhíresült korrupciós botrány, mellyel kapcsolatban felmerült, hogy évekkel ezelőtt az ügy apropóján Dominique de Villepin miniszterelnök titkosszolgálati eszközökkel nyomoztatott legfőbb politikai riválisa, Nicolas Sarkozy belügyminiszter után. A kormányfő népszerűsége a márciusi diáktüntetések nyomán már amúgy is mélyponton állt, mostani lelepleződése ezen aligha javít.


Rimaszombati Andrea
Másfél Kulcsárnyi csúszópénz

Az Európai Parlament huszonöt évig fizetett, mint a katonatiszt, most azonban igyekszik angolosan távozni egy olyan üzletből, amelyben kiderült: a strasbourgi városvezetők legalább 50 millió eurót (12 milliárd forint) tettek zsebre a semmiért cserébe. Összehasonlításként: ez másfélszerese a Kulcsár-ügyben eltűnt pénznek.


Hetek-összeállítás
Zarkavi terjeszkedni akar

Az amerikai Külügyminisztérium a közelmúltban adta ki a terrorizmus globális helyzetéről szóló jelentését. A dokumentum szerint szunnita és síita szélsőséges csoportok azon munkálkodnak, hogy Irak a terroristák valóságos paradicsomává váljon.


Hechs László
Nyugdíjasok, bevándorlók, ortodoxok

A Nyugdíjasok Pártja és a Munkapárt után a Sasz vezetőjével, Éli Jisajjal is megállapodott a koalícióhoz való csatlakozásról Ehud Olmert izraeli kormányfő. A Kadima minisztereinek hétfői kinevezésével már-már úgy tűnt, a koalíciós megbeszélések sikerrel befejeződnek. A kormány mögött jelenleg hatvanhét képviselő áll, így Ehud Olmert kijelölt kormányfő csütörtökön a knesszetben bemutathatja kormányát.


Morvay Péter
Bush jön is, meg nem is

Az Egyesült Államokkal szemben Magyarországon sokkal megértőbb a sajtó, mint a világ számos részén - mondta George Herbert Walker amerikai nagykövet. Szerinte az új magyar kormány számíthat a washingtoni támogatásra, de elvárják, hogy határozott lépéseket tegyen a gazdaság rendbetételére és a korrupció visszaszorítására.


Sport

Gazsó József
Országomat a világbajnokságért

Ahogy közeledik a labdarúgó-világbajnokság, egyre lázasabb várakozás előzi meg a válogatottak végleges kereteinek kihirdetését. A híresebb játékosok az utolsó pillanatig próbálják bebiztosítani a vb-re való kijutásukat, akár külföldi állampolgárság megszerzése árán is.


Eredmények, tabellák

Labdarúgás


Szabadidő

Holecz Erika
Hé! Víz!

A nemzetközi elismertségnek örvendő Hévízi-tó Európában a legnagyobb, de az egész földön is a második legnagyobb kiterjedésű termálvizű tónak számít. Az osztrák üdülővárosnak is beillő, gyönyörű dunántúli kisváros a gyógyulni és regenerálódni vágyók tömegét vonzza évről évre.


Érdekesség

Aranykor - Jacques-Henri Lartigue (1894- 1986) a fotográfia századfordulós (h)őskorát bemutató kiállítása a Mai Manó Házban látható május 7-éig. (VI., Nagymező u. 20.)


Riz Ottó, a vacsoravendég

Íme egy vacsorafogás, ami laktató és könnyen elkészíthető. Hozzávalók étvágytól függően 3-4 személyre: 25 dkg rizs, 2 doboz paradicsomos szardínia, 5-10 dkg olajbogyó, 2 evőkanál olívaolaj, citrom, provence-i fűszer vagy petrezselyem, 5 dkg juhsajt, só.


Színes

Reál az ész

Szerkesztőségünkbe rengeteg levél érkezett a könyvajánló rovattal kapcsolatban. A számtalan dicséret mellett néhány jogos kritika is ért bennünket: miért a humán témájú könyveket részesítjük előnyben?


Duma Pláza

A nép telhetetlen. Követeli, amit megígértek neki


Hungaricum


Gratulálok


Mi van a képen?

3. Kissé megdőltek az elképzeléseink


Nemzetközi Bőrdzseki és Polgári Szövetség

hogy az összes öltönyömet a zaciba kellett adnom.


Felvételi gyöngyszemek

Vazul, miután megvakították, mehetett amerre látott...


Tartalom

Friss számunk tartalma
X. évfolyam 18. szám, 2006. május 5
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Mit ígér a Fidesz?

Tisztelt Szerkesztőség!


A Csukás-hatás

Csukás István Nyár a szigeten című könyvét mai szemmel nézve akár konzervatívnak is mondhatjuk. Olyan emlékezetes szereplőkkel van tele, akik később is megmaradnak - irodalmi barátként - az olvasó emlékezetében. Felismerhető ebből az, hogy Csukás István az olvasónak ír, ami, furcsa módon, igen nagy dolog. Sokan pénzért, mások intellektuális mutatvány miatt írnak, megint mások csak egyszerűen őrültek.


Üzlet

Kovács Klára
Lesz Vigasz

Magyar Disneyland! Bezenyei Las Vegas! Tiszta Amerika! Íme egy újabb lehetőség, hogy kitűnjünk Európában: a kontinens legnagyobb élményparkját, bevásárlóközpontját és kaszinóvárosát álmodták meg a magyar puszta közepén.


Üzenet a palackban

A WSJ (Wall Street Journal) -GfK Hungária Piackutató Intézet tavaly ősszel végzett kutatást 17 európai ország, az USA, Oroszország és Törökország vízfogyasztására vonatkozóan. Az eredmények azt mutatták, hogy Európában az olaszok 92, a románok 80 százaléka a "legszomjasabb", őket követjük a magunk 78 százalékos értékével, ezzel szemben a finnek inkább a tejre, az oroszok pedig a teára esküsznek.


Papp Levente
Nincs az a pénz

A választások végeztével érdemes utánaszámolni, mennyibe került a minden eddiginél kiélezettebb verseny. Egyes számítások szerint a pártok a törvényben előírt keretnél tízszer többet költhettek a kampány során.


Jön a megszorítás

Szerdán délelőtt váratlan mértékű forinterősödés következett be, amit piaci szereplők a Reuters jelentésével magyaráznak. A lap azt írja, az új kormány 300-350 milliárd forintos deficitcsökkentő csomagot tervez. A hír megjelenése után a forint 259,80 forint/euróig erősödött, amire március óta nem volt példa. Kereskedők szerint a forint erősödése átmenetinek tekinthető, de figyelemre méltó, mennyire kiéhezett a piac pozitív hírekre.


Demján: 500 forintos euró

"Amennyiben Magyarország nem szanálja költségvetését, akár egy argentin típusú összeomlás is bekövetkezhet, 4-500 forintos euróárfolyammal" - nyilatkozta a hét elején Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke (VOSZ). Az elnök szerint minden a szeptemberben benyújtandó konvergenciaprogramon múlik: "Most még meg lehet csinálni Magyarországot, de ehhez politikai konszenzus kell."


A világ csődtömegei

A működésképtelen államok listáját a Foreign Policy című amerikai szaklap állította össze. A vizsgált 146 országot többek között a bűnözés foka, a vérbosszú hagyománya, a menekültek száma, az önkényes állami szervek jelenléte és a nem kiegyenlített gazdasági fejlődés adatai szerint rangsorolták. Ezek alapján a leginkább működésképtelen állam jelenleg Szudán. Az USA-szövetséges Pakisztán a 10. helyen áll, míg Irak 4. a sorban. Hazánk 116. a listán.


EU: felszabaduló munkaerőpiacok

Az EU 15 tagállama közül a következő években Ausztria és Németország korlátozza legszigorúbban a közép-európai tagállamokból érkező munkavállalók foglalkoztatását. Spanyolország, Portugália, Finnország és Görögország májustól megnyitja munkaerőpiacát, csatlakozva Nagy-Britanniához, Írországhoz és Svédországhoz, amelyek már a két évvel ezelőtti csatlakozáskor sem szabtak korlátokat. Franciaország, Belgium, Luxemburg és Olaszország egyes szakmákban már beengedi a munkavállalókat, Dánia a következő három évben teljesen feloldja a korlátozást. Hollandia még idén tárgyal az esetleges engedményekről. (Összeállította: Major Nóra)