Vissza a tartalomjegyzékhez

Vígh Richárd
Pészachi mészárlás

Alig két órával az új izraeli parlament beiktatása előtt, és két héttel az új, Hamasz- vezette palesztin kormány hivatalba lépése után, a pészachi ünnepek utolsó előtti napján bomba robbant egy Tel Aviv-i, falafelt árusító gyorsétterem előtt. A kilenc ember - köztük két erdélyi magyar asszony - életét kioltó gyilkosságot a Hamasz szóvivője még formailag sem volt hajlandó elítélni, az öngyilkos robbantást a palesztin nép részéről az elnyomásra adott "önvédelemnek" nevezte.
A merényletet egy tizenhat éves fiú hajtotta végre, aki az eddigi legfiatalabb az öngyilkos terroristák között.


Tel Aviv, 2006. április 17. Fotók: AP

Az áldozatok között van egy háborús veterán, valamint egy huszonkilenc éves családapa, akinek a felesége éppen harmadik gyermeküket indult szülni a kórházba, amikor megkapta az üzenetet, hogy férje meghalt. Egy másik áldozat, a negyvenöt éves Phillip Belachson szabadnapot vett ki hétfőre, hogy két gyermekével ajándékokat vásároljanak. Ahogy érezte a robbanást, magához rántotta gyermekeit, és saját testével védte őket a szilánkoktól. Később belehalt sérüléseibe.
A pészach (zsidó húsvét) napjaira időzített merényletért az egyiptomi székhelyű Iszlám Dzsihád terrorcsoport vállalta a felelősséget, amelyet Sami Salim Muhammad Hamamdi, egy tizenhat éves fiú követett el. Hamamdi megpróbálta az étterembe bejutva felrobbantani magát, de a bejárat melletti fémdetektornál szolgálatot teljesítő negyvenhét éves biztonsági őr feltartóztatta. Az őr a fiú táskájának átvizsgálása során elsőként vesztette életét a bomba felrobbanásakor. Az Iszlám Dzsihád nyilvánosságra hozott egy videofelvételt is, melyben a merénylet előtt a Dzseninhez közeli faluból származó ifjú terrorista úgy nyilatkozik, hogy a robbantást az izraeli börtönökben raboskodó palesztinok tiszteletére fogja elkövetni. "Több más robbantó is úton van már" - tette hozzá, megerősítve a terrorcsoport azon bejelentését, miszerint a Tel Aviv-i merénylet csak az első volt, egy hetven robbantásból álló sorozatban.


A legfiatalabb merénylő

A hétfői robbantás hírére az Iszlám Dzsihád aktivistái Gázában az utcákra vonultak, és süteményeket osztogatva ünnepelték a véres eseményt. Bár a merényletet az Európai Unió országai, az Egyesült Államok, sőt Mahmúd Abbász palesztin elnök is elítélte, a Hamasz-vezette palesztin kormány pusztán "önvédelemnek" nevezte azt. "Nem vagyunk nagyhatalom, hogy képesek lennénk szembeszállni repülőkkel és a megszállók rakétáival, de az embereinknek megvan az akaratuk és joguk ahhoz, hogy megvédjék magukat, és lehetőségeik szerint szembeszálljanak a megszállók arroganciájával" - fogalmazott az ártatlan civilek életét követelő robbantás kapcsán Saeem Seyam, a Hamasz-kormány belügyminisztere. Wasfi Kabha kabinetminiszter hozzátette: a merénylet legitim volt, mivel az ellenálláshoz való jogba ilyesmi beletartozik. A belügyminisztérium szóvivője így fogalmazott: "Úgy gondoljuk, hogy ez az akció egyenes következménye a megszállásnak, a brutális agressziónak és a támadásnak, melyet népünk ellen elkövettek."
A mostani merénylet volt a legsúlyosabb Izraelben a 2004. augusztus végi, beershebai buszrobbantás óta, amikor is tizenhat ember vesztette életét. Két évvel korábban pedig már volt egy másik pészachi merénylet is: akkor egy netanjai szállodánál huszonkilenc személy halt meg. Bár Izrael a Hamaszt tartja felelősnek a hétfői Tel Aviv-i merényletért, egy kabinetmegbeszélést követően a vezetés úgy döntött, hogy nem mér válaszcsapást a Palesztin Hatóságra. Egyes vélemények szerint ennek az lehet az oka, hogy a frissen hivatalba lépett izraeli vezetés egyelőre nem szeretne konfrontálni a terroristák által vezetett palesztin kormánnyal.