Vissza a tartalomjegyzékhez

kohnbandi
Extrém sportok

Unja a szokványos sportokat? Valami igazán vérpezsdítőre vágyik? Néhány ajánlat az extrém sportok világából.

Freestyle sakk: A sakk tisztán szellemi sport jellegét változtatta meg Ivan Pofov, amikor néhány éve vesztett állása miatt érzett elkeseredésében arcul ütötte ellenfelét.
Pontosan ez a lényege a freestyle sakknak: minden egyes lépés után egy pofont kell adni a másiknak. Az veszít, aki hamarabb sírva fakad. A sport paramétere az FSQ (freestyle sakk kvóciens), melyet a következő számítás szerint kapunk: a bicepsz centiméterben megadott átmérőjét megszorozzák az IQ-pontszámmal. Az FSQ ranglistáját jelenleg az ukrán Vlagyimir Izomovics vezeti, aki alig ismeri az egyes lépéseket, viszont félelmetes ütőerővel rendelkezik.

Zenebutik: Magyarországon elterjedt, összetett képességeket igénylő extrém sport. Először is keresnünk kell egy walkmant hallgató embert, majd ki kell találni a kiszűrődő zajokból, hogy mit hallgat. Ezután jön az érdemi rész: elmutogatjuk neki, hogy valami fontosat akarunk mondani, mire ő leveszi a fejhallgatót, mire mi elmondjuk, szerintünk mit hallgat. A zenebutik főleg tömegközlekedési eszközökön sportolható, és hard változatában nemcsak azt kell közölni a kiszemelt áldozattal, hogy mit hallgat, hanem azt is oda kell neki súgni, hogy "hepehupa". Erre csak pár ember képes az egész országban! A zenebutik legnagyobb csillaga egy Juhász Előd nevezetű középkorú sportember.