Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 15. szám, 2006. április 14

Belföld

Orbán Viktor lemondott kormányfőjelöltségéről
Bod Péter Ákos szerint nincs miről beszélni

A Fidesz elnöke az MDF-fel való együttműködés érdekében felajánlotta a kormányfői posztot egy MDF-es politikusnak. Meg nem erősített, de nem is cáfolt sajtóinformációk szerint a szóban forgó gazdasági szakember nem más, mint Bod Péter Ákos. Orbán Viktor szerint az ismert közgazdász, Antall József kormányának volt ipari minisztere, korábbi jegybankelnök alkalmas arra, hogy betöltse a polgári-nemzeti oldal miniszterelnöki posztját, és kiutat mutasson az országot sújtó gazdasági válságból. Rajta kívül felmerült még ugyanakkor Csányi Sándor és Varga Mihály neve is.


Tihanyi Péter
Udvari bolondot a királynak!
Heller Ágnes választásokról, államférfiakról és tehetségről

Az emberek mindennapjai szempontjából teljesen mindegy kellene hogy legyen, ki a miniszterelnök, és melyik párt van hatalmon. Az a normális, ha egy pártnak nincs befolyása arra, hol épüljön meg egy színház, és ki tervezze azt, hogy mi történik egy családban vagy az üzletemben. Borzasztó látni, hogy élethalál harccá tesznek egy parlamenti választást. - Tartok attól, hogy az a hatalmas nyomás, ami Dávid Ibolyára nehezedik, beleviszi valami rossz kompromisszumba. Ha netán enged és beadja a derekát, mindent elveszíthet. Önmagát, a pártját és annak a lehetőségét, hogy Magyarországnak négy év múlva egy tisztességes és jelentős, sokak által támogatott konzervatív jobbközép pártja legyen.


Szobota Zoltán
Lélekben már eldőlt a választás

A szocialista politikus szerint a Fidesz már a kampány előtt eltaktikázta magát, és továbbra is gyerekként kezelte az országot, amelyik nem kért a virtuális depresszióból. Mindeközben a megújulás folyamatában haladó MSZP történelmi lehetőség küszöbére került, ahol is fél szemét azért a több fronton egyszerre ostromolt Dávid Ibolyán tartja.


Sebestyén István
Orbán veresége biztosnak mondható

"A jobboldal vezérének stratégiája az volt, hogy az SZDSZ és az MDF nem jut be a parlamentbe, az MSZP-t pedig legyőzik. Ebből egyik elem sem teljesült. Ráadásul Orbánt egyedüli potenciális szövetségese sem akarja hatalmon látni" - mondja Somogyi Zoltán, az MDF parlamentbe jutását szinte egyedüliként előrejelző, a kampányban a párt számára tanácsokat adó Political Capital igazgatója.


Hajdú Sándor
Áradásban a Tisza

Komoly a helyzet a Tisza középső szakaszán. A vízügyi szakemberek hatalmas és hosszan elhúzódó áradásra számítanak. A hóolvadás utáni "zöldár" akár utol is érheti a mostani árhullámot a folyón. A meteorológia szerint még nem indult meg a hóolvadás a Kárpátokban, ahol kétezer méter felett másfél-két méteres hó van még most is. Tokajnál volt már nagyobb árhullám is, de ötven órán át még nem tetőzött az árhullám soha.


Hajdú Sándor
Nem kérnek a halálos ölelésből

Vasárnap este tíz után eldőlt: az MDF bekerült a parlamentbe, ezzel nem kis fejtörést okozva a két nagy pártnak. Megtörtént az, amire senki sem számított, nem jelezték előre a közvélemény-kutatók, a szakértők nem prognosztizálták előre, nem készültek forgatókönyvek erre az esetre.


Tihanyi Péter
Udvari bolondot a királynak

"Az emberek mindennapjai szempontjából teljesen mindegynek kellene, hogy legyen, ki a miniszterelnök, és melyik párt van hatalmon. Az a normális, ha egy pártnak nincs befolyása arra, hol épüljön meg egy színház, és ki tervezze azt, hogy mi történik egy családban vagy az üzletemben. Borzasztó látni, hogy élet-halál harccá tesznek egy parlamenti választást."


Rendőrségi védelem alatt a Csapody família

Életveszélyesen megfenyegették Csapody Miklóst, az MDF országgyűlési képviselőjét. A tettesek írásban és szóban is kifejezték gyilkos szándékukat, amiért is Csapody rendőrségi védelmet kért és kapott. A Hetek információja szerint a képviselő komolyan veszi a fenyegetést, és családjával együtt külföldre távozik.


Győrben már harcol a Fidesz

Az ügy apropóján Eredics Imre alpolgármester a helyszínen úgy tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a történtek Orbán Viktor harcra buzdító felhívásának eredményeként eshettek meg városukban.


Életmód

Zsurkán Mariann, Makki Marie-Rose
Rögös utakon
Budapesten járt Liza Minnelli

Két éve nagy port kavart az elmaradt Liza Minnellikoncert körüli botrány. A neves jegyiroda nagyot próbált hasítani a bevételtortából felhasználva a művésznő nevét, aki „örömmel” konstatálhatta, hogy nálunk is van kabaré. Minnelli végül eljutott Magyarországra: hétfőn este a Budapest Arénában adott koncertet, de a kibérelt létesítmény enyhén szólva is tágasnak bizonyult. A visszafogott érdeklődés nem pusztán annak szól, hogy Minnelli túl van már a hatvanon, hanem magának a műfajnak is: az Oscar-díjas „Kabaré” fémjelezte csillogó varieték és édes-bús musicalek világának. A melodrámából mára csak a meló és a dráma maradt.


Tóth Zsuzsanna
Bvlgari: ékszerek, illatok

Bvlgari, a görög ezüstműves dinasztia, 1879-től napjainkig hosszú utat járt be kreációival, melyek több mint száz éve változatlan szenvedéllyel és csúcsminőséggel felelnek meg az örökké változó piac kihívásainak. Egy kis faluból, Epirusból indult ki a világméretűvé vált Bvlgari-birodalom, mely óráival, ékszereivel, ezüst- és ajándéktárgyaival, illataival, bőr-, selyem- és szemüveg-kollekcióival, valamint luxusszállodáival az egyik legértékesebb ékkővé vált a divat világában.


Fókusz

Hubert József
A baloldalnak áll a zászló

A kormánykoalíció győzött, de a végeredményt nagyban meghatározza, hogy az MDF, illetve szavazóbázisa enged-e a Fidesz nyomásának - így lehetne summázni a 2006-os választások első fordulóját.


Munkatársunktól
Totális mozgósítás

A választások első fordulóját követően mind a két nagypárt szükségét érezte annak, hogy mozgósítsa híveit. A szocialisták a Batthyány-örökmécsesnél, a Fidesz-szimpatizánsok a Budai Várban gyülekeztek.


Összeállította: Kiss Márk és Kunstár Csaba
Második fordulós esélylatolgatások választókörzetekre lebontva
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Mérő Miklós
Kurdisztán a láthatáron?

Isztambulra is átterjedtek a két héttel ezelőtt még csak Törökországnak többségében kurdok lakta délkeleti részén kitört erőszakos cselekmények. Az önálló állam megteremtéséért harcoló kurdok a hivatalos török biztonsági erők által megölt tizennégy társuk temetése után néhány nap alatt két tucat halálos áldozattal járó terrorcselekményt hajtottak végre. A szakadár erőket tömörítő betiltott szervezetet, a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) a török kormány, az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt terrorista szervezetnek tartja.


Makki Marie-Rose
Gyermekprostitúció

Telefonfeltöltő kártyáért vagy készpénzért cserébe ajánlott szexuális szolgáltatást 18, sőt 14 év alatti gyermekek sokasága a TV2 teletextjén, a párkereső chat-oldalakon. Ugyanitt idősebb pedofilok is kerestek gyermekeket perverz vágyaik kielégítésére. A tavaly ősszel napvilágra került ügyet nem kísérte sajtóbotrány. Ennél is drámaibb volt azonban a rendőrség és az ORTT csendes apátiával megindított, majd lezárt látszatvizsgálódása. Akkor átmenetileg hatékonnyá vált a TV2 hirdetésszűrése, ám nemrégiben a Fiksz Egyesület jelentette fel a tévécsatornát a kiskorú prostituáltak változatlanul megjelenő hirdetései miatt.


Arccal az unió felé?

Lakcímkártya beszerzése a cél, elindul tehát a dolgozó hétköznap reggel a kerületileg illetékes okmánysági irodába. Sorszámot is kap, mely szerint a várakozók száma: 2. Kezdésnek nem is rossz, addig kicsit belenézünk az újságba. Aztán amikor hátulról előre, majd elölről hátulra megvagyunk minden betűvel, a másfél órás várakozástól kicsit kábán, behívnak a 4-es ablakhoz.


Hit és értékek

Morvay Péter
Húsvéti per Jézusról

Húsvéti döntés: egy londoni bíróság április 7-ei ítélete szerint nem mástól lopta el Da Vinci-kód szerzője a bestseller botrányt okozó alapötletét. Dan Brownt azért perelte be két brit szerző, mivel állításuk szerint egy, a nyolcvanas évek elején megjelent könyvben ők írtak először a Mária Magdolnával kapcsolatos teóriákról. A plágiumperről nagy terjedelemben beszámoló brit lapok nem kis iróniával állapították meg azt, hogy a reklámszövegek szerint az "egyháztörténelem legnagyobb titkát" leleplező Brown alapvető teológiai ismeretekkel sem rendelkezik, igaz, ezt a felperesekről sem lehet elmondani: a Szent vér, szent Grál című mű egyik szerzőjéről a The Times tudósítójának egy munkanélküli heavy metal- énekes jutott az eszébe. A nyilvánosságot eddig gondosan kerülő Dan Brown életrajzából az is kiderül: a templomi orgonistaként indult középiskolai matematikatanár Los Angelesben meleg férfimodellekkel lakott együtt, és írói karrierjét megelőzően zongoristaként dolgozott, többek között telefonszex-reklámokhoz komponált zenét.


Külföld

Busa Viola
Kié lesz Olaszország?

Lapzártakor, két nappal az urnazárás után teljes a politikai bizonytalanság Olaszországban. Silvio Berlusconi kormányfő nem ismeri el a jobboldal egytized százaléknál kisebb arányú vereségét, és a külföldön leadott szavazatok újraszámlálását követeli, míg Romano Prodi a nagykoalícióra tett javaslatot utasította el, és bejelentette: a baloldal nyerte meg a választásokat. A rendkívül magas - 83 százalékos - részvételi arány mellett tartott szavazás után a helyzet sok elemző szerint a 2000 novemberi amerikai elnökválasztást idézi.


Lukács András, Párizs
Sarkozy és Le Pen örülhet

Sok hűhó semmiért - ezekkel a szavakkal lehetne legjobban jellemezni az első munkavállalásról (CPE) szóló törvény nyomán kirobbant franciaországi politikai válság újabb fordulatát. Hétfőn délelőtt ugyanis Jacques Chirac bejelentette, hogy a kormányfő és a kormánypártok frakcióvezetőinek javaslatára egy megfelelőbb törvényre cserélik a hírhedtté vált CPE-t. Ez azonban már nem változtat azon a tényen, hogy az elnök és a kormányfő hatalmas politikai vereséget szenvedett az ügy következtében.


Eperjesi Ildikó
Aggódunk az igazságért

A második világháborúban bűnöket elkövetett emberek felkutatása elsősorban nem zsidó ügy, hanem egyetemes morális kérdés. A Simon Wiesenthal Központ munkatársai mégis meglehetősen magukra maradnak, amikor el akarják érni, hogy a bűnösök megkapják méltó büntetésüket.


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Pétervári szennyes

"Oroszország a fasizmus küszöbén áll" - ezt a megdöbbentő következtetést lehet hallani manapság egyre több orosz értelmiségi és újságíró szájából. Április 7-én Szentpétervár belvárosában lelőttek egy afrikai származású diákot. A gyilkosság nyilvánvalóan előre eltervezett és demonstratív jellegű volt: az elkövető által eldobott fegyverre náci jelkép volt karcolva.


Al-Jaafari vesztésre áll

Ibrahim al-Jaafarinak egyre kisebb az esélye, hogy egységes kormányt alapítson Irakban. Az őt delegáló síita szövetség vezetői nem tudtak megállapodni december óta. A Fadhila párt szóvivője szerint, ha a szövetség nem képes egy megfelelő jelöltet megnevezni, bármely kispárt indíthat jelöltet, hogy végre feloldódjon a politikai feszültség. Hosni Mubarak egyiptomi elnök nyilatkozata is élezi a helyzetet. Eszerint a korábbi iráni menekült Jaafari és a síita vezetőség az iraki nép helyett inkább Iránhoz húz. Jaafari nem kíván engedni a nyomásnak, viszont a szövetség hajlandó visszahívni az elnököt, mivel síita körökből is komoly támadások érik a Moktada al-Sadr nevével fémjelzett milícia által elkövetett akciók miatt.


Rács mögött a főnökök főnöke

Szicíliában, egy Corleonéhoz közeli tanyán elfogták Olaszország legjobban keresett bűnözőjét, Bernardo Provenzanót, akit olasz maffiakörökben csak a "főnökök főnöke" néven emlegetnek. A 73 éves keresztapa 1993-ban vette át az olasz maffia teljes irányítását, miután Toto' Riinát, a korábbi főnököt letartóztatták Palermóban. A rendőröknek nehéz dolguk volt, mert csak egy 1959-ben készült fényképük volt Provenzanóról, akit DNS-teszttel sikerült azonosítani. A maffiafőnök 43 éve menekült a hatóságok elől, sokszor püspöknek öltözve, mivel 1963-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték két maffiaellenes bíró megöléséért.


Új dubai próbálkozás

Akcióban a külföldi befektetéseket vizsgáló bizottság (CFIUS): a Bush- adminisztráció bejelentette a kongresszus előtt, hogy az állami tulajdonban levő Dubai International Capital 1,2 milliárd dollárért meg kívánja vásárolni a londoni székhelyű Doncasters Group LTD-t, amely precíziós alkatrészeket gyárt amerikai katonai repülőgépek és harckocsik számára. Tanultak hibájukból: a kikötőbotrány után most korán nyilvánosságra hozták a vizsgálatot, habár a politikai vita, amely a Dubai Ports World kikötő-irányítási jog átvételi ajánlata nyomán robbant ki, még nem csitult el. Egy izraeli cég ajánlatát is vizsgálják, amely egy nemzetbiztonsági szoftvereket gyártó cég megvételére irányul.


Sport

G. J.
A boksz árnyékában

Továbbra sem talál legyőzőjére Floyd Mayweather (36-0; 24 K.O.), aki a Los Angeles-i gálán egyhangú pontozással lemosta az IBF nagyváltósúlyú trónjáról Zab Judah-t (34-4; 25 K.O.).


Gazsó József
Sport, üzlet, bulvár
A MU minden műfajban hírértékű

Hozzászokhattunk már, hogy a Manchester United nevével nem csak a futballpályán elért eredmények miatt találkozhatunk a híradásokban. A szigetországban a MU olyan klub, mely képes a sport-, gazdasági és bulvároldalak címlapjára is kerülni. Akár egyidejűleg is.


kosárlabda
NHL eredmények
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Derek Renáta
Barangolás a Mecsekben

A kanyargós hegyi utakat kedvelő, autósan-gyalogosan kiránduló családoknak sokszínű programlehetőséget kínál a dél-baranyai környék felfedezése. Orfű, a Mecsek északnyugati részén meghúzódó kis település, tavakkal, erdőkkel, ligetekkel és szépen rendben tartott parkokkal. A természetvédelmi területek és a Mecsek erdő borította hegyláncai festői környezettel várják az idelátogatókat. Az itt található Malommúzeum Magyarország egyetlen, ma is működő vízimalma, ahol előzetes bejelentkezés után bemutatják a lisztkészítés folyamatát, s igény szerint kenyérsütési bemutatót is tartanak.


Honunk nettelen

Az Európai Unió 25 tagországában - Litvánia és Csehország után - Magyarországon a legalacsonyabb a háztartások internet-hozzáférése (22%). A vállalatok internetkapcsolódását tekintve is a sereghajtók között volt Magyarország (78%).


Új Walkman minilejátszók.

A Sony miniatűr zenelejátszók új tagjai akkorák, mint egy csomag rágógumi. Az új modellek hat különböző színben jelennek meg, és USB-porton keresztül csatlakoznak a számítógépre.


LEGO és Barbie Kiállítás

Április 15-étől 30-áig a budapesti SYMA Csarnokban. Európa legnagyobb vándor játékkiállításán 45 év Barbie babái és különleges LEGO modellek tekinthetők meg. Működik majd egy 100 négyzetméteres játszósarok és egy mozi is. A világ két legsikeresebb játékának 2004. októberi müncheni kiállításpremiere óta megdöntötte minden idők látogatási rekordjait.


M. N.
Bárányleves gombával

Hozzávalók: 1 l bárányleves...


Színes

göndi
A Munkácsy-kód

A festészet átírja a történelmet, kedves olvasóink. Bár jómagam is tanultam történelmet, mégis hiszek Sötéth Barna új könyvében, melynek címe A Munkácsy-kód. E könyv a korszakalkotó magyar festőművész Honfoglalás című festményének kódrendszerét tárja elénk.


kohnbandi
Extrém sportok

Unja a szokványos sportokat? Valami igazán vérpezsdítőre vágyik? Néhány ajánlat az extrém sportok világából.


Ajjaj


Polihisztor


Forgalmit, jogosítványt


Dr. Körmös tanácsai
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Friss számunk tartalma
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Major Nóra
Korrupció és választás

Silvio Berlusconi jobboldali olasz kormányfő ismét bíróság előtt áll múltbeli korrupciós ügyei miatt. Ezzel egy időben Romano Prodi bejelentette ellenzéki pártja 2006-os választási győzelmét.


Papp Levente
A magyarok nyilaitól

A nyugat-európai pénzügyi elemzők most nem a magyarok nyilaitól, hanem a Fidesz által kínált populista gazdaságpolitikától tartanak, ha hazánkra gondolnak. Londontól Frankfurtig az összes neves piaci elemző a jelenlegi kormánykoalíció hatalomban maradását tartaná üdvösnek gazdasági szempontból. Nem azért, mintha a Gyurcsány Ferenc által képviselt baloldal programját olyan zseniálisnak tartanák, sokkal inkább a "kisebbik rossz elve alapján" preferálják a koalíciót.


Hiány: belefér

Nem kivételes, hogy az év első három hónapjában nagyon magas az államháztartás hiánya. 1999 tavaszán, Járai Zsigmond pénzügyminisztersége idején például az éves terv 70 százalékánál tartottak.


Választások éjszakája: rekordméretű netezés

A parlamenti választások első fordulójának másnapja hagyományosan honlap-látogatottsági rekordokat hozott. Április 10-én 2 millió 67 ezer látogató 128 millió oldalt töltött le. Az [origo] is kivételes látogatottsági rekordot ünnepelhet, ezen a napon több mint 1 millió látogató kereste fel oldalait.


Túl sok autót veszünk

Az ország GDP-jéhez képest túl sok új autót értékesítenek Magyarországon - állítja egy ismert lakossági bank elnök-vezérigazgatója. A 200 ezer feletti éves értékesítés helyett Magyarországon 150 ezer darab lenne az indokolható. A jelenség oka az autófinanszírozó cégek éles versenye, következménye pedig a visszavett autók számának bővülése.


Szélerőmű-start

Megkezdte első két szélerőművének építését a Békéswind Kft., amely összesen 1,4 milliárd forintot szán a Mezőtúr és Törökszentmiklós mellé tervezett létesítmények felállítására. Májusig várhatóan minden részegység megérkezik. Az építést, majd a próbaüzemelést követően a turbinák az idei nyár közepén csatlakozhatnak az országos energiahálózathoz.


Könnyebb mosópor

Európa vezető mosóporgyártói csökkentik a mosóporok miatti környezeti terhelést. A gyártók az EuroCompact programban - ugyanakkora hatékonyság mellett - egyharmaddal csökkentik a mosóporok tömegét. A magyar piacon várhatóan évente közel 23,5 ezer tonnával csökken majd a forgalomba kerülő mosópor súlya. A kezdeményezésben a Henkel, a Procter & Gamble, a Reckitt Benckiser, az EVM Rt. és a McBride vesznek részt.