Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Keresztutak

Szeghalom a hétvégére kampányfőváros lett, délben az MSZP foglalta el a belvárost, este pedig a Fidesz hívei várták áhítattal vezérüket. 


Fotó: V. SZ.

Nehezen indul a nap errefelé is, hiszen szombatról vasárnapra egy órával át kellett állítani az órát, kevesebbet aludhattak a helybeliek, ha egyáltalán tudtak, mert a várakozás izgalma ott lebegett a fejük felett: vasárnap a településük lesz az ország közepe. Egyszerre látogat ide Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor. 
Feri bácsi harsogja ezt vidáman, akitől útbaigazítást kérünk, merre is lesz a happening, frappáns választ is kerekít mellé azonnal: "Egyenesen, csak egyenesen, se jobbra, se balra". A sportcsarnok már félig tele, pedig még csak fél tizenegy, és a miniszterelnök érkezését csak délre ígérték. A csarnok vadonatúj, a teraszáról látni a futballpályát, ahol a serdülők vívnak a sárral nagy csatát, a labda csak néha kerül a középpontba. Telik az idő, hirtelen begurul egy rendőrautó, majd még egy és egy újabb, és már itt is a miniszterelnök, teljes valóságában, integet, mosolyog, majd a szocialista jelölt, Veress József "néhai" államtitkár mellett eltűnik az alagsorban. Gyurcsány óriási ovációt kap a mintegy ezerötszáz fős tömegtől. Aztán megy a kampányszöveg, hálás témák és szép ígéretek, egyszer sem szapulva Orbánt, csak Mikola kap egy-két intőt. Gyurcsány etanolüzemet ígér a gazdáknak. A végén újra taps és ováció, Gyurcsány még egy kicsit marad, szeretheti a tömeg, mindenkivel paroláz, visszaköszön, majd eltűnik az alagsorban. Az esti rendezvényt hétre hirdették a Fidesz aktivistái, bár Orbán alföldi hadjárata már megindult, éppen Szegeden hirdeti gondolatait. Nyolc állomás, az utolsó a szeghalmi, mindezt egy délután. Rekordkísérlet, vagyis nyolcszor húsz perc lélekemelés, programhirdetés, győzelmi hírvivés. Ezt nehéz felülmúlni, de a jelölt edzett, négy éve mást se csinál, mint a vidéket járja. Addig a városka délutáni álmát alussza, a kampány is szunyókál kicsit. Az igazi attrakció Balázs Fecó (képünkön) lesz majd este. Az izgalom hétre már a tetőfokán, de Orbán és stábja sehol, helyette a helyi jelölt mondja el programját. Vígh Ilona jól felkészült, megtanulta a "láthatatlan" programot, ebből ostorozza a kormányt rendületlenül. Aztán jó háromnegyedórás késéssel megjön Viktor. Az ezres tömeg extázisba esik, zeng az ováció, visszhangzik Szeghalom főtere. A kezdés előtt Fecó "bazsevált" még egy keveset, majd díszletnek állt, és oldalról figyelte áhítattal a vezért, aki nem kímélte vetélytársát. Volt itt minden: milliomosozás, lenézése a magyaroknak, hazugság, a dübörgő gazdaság számonkérése, meg öregecske feleség lecserélése. Viktor, amilyen gyorsan jött, úgy tűnt el, de előtte még az április másodiki nagygyűlésre invitálnak mindenkit. Itt nincs már idő puszira, esetleg kézcsókra, vállon veregetésre, kézit csókolómra, mert hí a haza, és menni kell. A két ezüstszínű kisbusz gyorsan tűnik tova, amiképp a tömeg is, de az emlék örökké megmarad Szeghalmon: egyszer volt egyszerre Szeghalmon két miniszterelnök.