Vissza a Hetek archívum borítólapjára
X. évfolyam, 13. szám, 2006. március 31

Arcok

Bohács Krisztina
A fehér rózsa diadala
Ellenállás a szó és a szellem erejével

Sokat hallottunk már diktatúrák elleni mozgalmakról, melyek a szabadság védelmében keltek életre. A történetírás őriz azonban egy olyan különleges ellenállási mozgalmat is, amelynek egy mindössze huszonegy éves lány, Sophie Scholl volt a vezéralakja.  A keresztény német diákokból álló csoport - melynek a "Fehér rózsa" volt a fedőneve és egyben a szimbóluma is -- a második világháború alatt tevékenykedett. 


Belföld

Hack Péter
Egy választás, két szavazat

Még egy hét és választunk.  A választási plakátok erdejében, a minden hírcsatornáról áradó politikai hírek között, az egyre szélsőségesebb és durvább közlemények hallatán sem szabad elfeledkezni arról, hogy választani jó. A demokráciában a választás joga a polgárok kezébe adja a hatalmat, annak eldöntésének jogát, hogy négy éven keresztül ki kormányozza az országot. 


Csek Péter
A nemzet meg az ő ruhája
Interjú Lengyel László politológussal

A Fidesz a világot - amelynek Európa csak egy nyúlványa - a Kárpát-medencéből magyarázza. A szocialisták Magyarországot a köztársaságból magyarázzák, de nem találják annak alapjait - véli a politológus. - Orbán Viktor semmit nem mond véletlenül. Témát ad a sajtónak, választóinak pedig azt üzeni: a nemzet, a magyarság a fontos. Minden, ami ehhez kapcsolódik, vagyis a köztársaság, a demokrácia, csak jelző. Ezzel megfordul a jelzős szerkezet, a Magyar Köztársaságból a "magyar" lesz az alany, a "köztársaság" pedig csak jelző. Magyarok voltunk, vagyunk és leszünk, minden más csak másodlagos. Köztársaság vagy királyság... 


Hajdú Sándor
Keresztutak

Szeghalom a hétvégére kampányfőváros lett, délben az MSZP foglalta el a belvárost, este pedig a Fidesz hívei várták áhítattal vezérüket. 


- Szteve -
B ORBAN AZ IGAZSÁG

Törökszentmiklós központjában szobrot állítottak Mindszenty bíborosnak. Így aztán azon sincs mit csodálkoznunk, hogy múlt hét végén a kéttornyú katolikus templom árnyékában gyülekeztek a Fidesz hívei, no meg a kíváncsiskodók. Mintegy ötszázan. Többen, mint egy megyei rangadón - de kevesebben, mint ha kupameccsen a Fradival játszik a csapat. 


Szlazsánszky Ferenc
Kicsontozva
Szabadi Béla útja az Orbán-kormányból a börtönig
Tovább a cikkhez >>>

Robbantások a hétvégén?

"Külföldi bűnözői csoportok a magyarországi politikai helyzet destabilizálásának szándékával robbantásokat kívánnak elkövetni az országban, a választási nagygyűléseken" - jelentette be kedden Gyurcsány Ferenc. A kormányfő elmondta, hogy egy uniós tagállam titkosszolgálata figyelmeztette hazánkat a veszélyre. Sajtóértesülések szerint a szlovák titkosszolgálattól származik az az információ, miszerint külföldi bűnözői csoportok a hazai politikai helyzet destabilizálásának szándékával robbantásokat kívánnak elkövetni a választási nagygyűléseken. 


Megjöttek a Gripenek

Múlt héten 5 Gripen vadászgép érkezett a kecskeméti légi bázisra abból a 14 repülőből, melyet Svédországtól bérel Magyarország; a gépek a tízéves bérleti idő letelte után magyar tulajdonba kerülnek.  A rövid, minden ceremóniától mentes érkezés után Pető István dandártábornok, a Magyar Honvédség 59. Szent-Györgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka elmondta, hogy a gépeket március 30-án veszik át a svéd kormány képviselőjétől.


Az ügyészség perel a Szalay utca ügyében

Közérdek sérelmét állapította meg a Legfőbb Ügyészség a Gyurcsány Ferencet is érintő Szalay utcai ingatlan ügyében, ezért polgári pert indít - közölte a legfőbb ügyész hétfőn. Polt Péter (képünkön) elmondta: az ügyészség azt állapította meg, hogy a Szalay utcai ingatlan ügyével kapcsolatos szerződések láncolata jó erkölcsbe ütközik, közérdeket sért és ezért semmis.


Ki az a Bácsics?

Választási csalás elkövetésével vádolja a szocialistákat a nagykátai körzet választási bizottságának szocialista alelnöke, Bácsics Gyula. A férfi szerint a párt az úgynevezett "láncszavazásos" módszerrel kívánta bebiztosítani győzelmét - minden olyan településen, ahol MSZP-szervezet működött.


Életmód

Csire András
Verő legények
Magyarországon a happy slapping

Hatodikos fiúk brutálisan megverték egyik osztálytársukat, az eseményt mobiltelefonnal rögzítették, majd a felvételt óra alatt küldözgették egymásnak. Mindez a debreceni Bocskai István Általános Iskolában történt két hete. Mint korábban beszámoltunk róla, tinédzserbandák effajta szórakozása happy slapping néven igen elterjedtté vált Angliában. Úgy tűnik, az "élő akciófilm" a magyar gyerekek számára is kedvelt elfoglaltság lett. Az alábbiakban a debreceni iskola néhány tanulóját és az igazgatót szólaltatjuk meg. 


Topál Gitta
Ne csak együnk, igyunk is
Tavaszi fáradtság

"Ha négykézláb kúszva is, de hazamegyek, és visszabújok az ágyikóba, ahonnan néhány órával ezelőtt oly kínkeserves volt kicsírázni!" Netán Ön is egész álló nap ásítozott? Esetleg négyszer indult el reggel a lakásból, mert mindig elfelejtett valamit? Végre megérkezett a tavasz, de vele együtt egy nemkívánatos elem, a fáradtság is. 


Fókusz

Tihanyi Péter
Gyűlölködés helyett
Beszélgetés Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel

"Tudom magamról, hogy egy vagyok a sok közül, hogy a miniszterelnöki hatalmam minden tekintetben - időben is, befolyásban is - véges. Orbán úr a végtelent látja, és abban gondolkodik. Ő a nemzet >>kiválasztottja<<, én a köztársaság megválasztottja vagyok. Ő küldetést érez a munkájához, én meg késztetést." - A buta megosztottság és gyűlölködés helyett harmóniát és mosolyt hoznék a szívekbe; megszűntetnék minden testi-lelki nyavalyát, tehát egészségessé tennék mindenkit; és sok-sok jól fizető munkahelyet teremtenék.


Háttér

Rimaszombati Andrea
Mi lesz veled, Afrika?

Elképesztő szegénység, etnikai, vallási háborúk, éhínség, AIDS, járványok, menekülttáborok: Afrika sötét oldala. A fekete kontinens újabb problémával kénytelen szembenézni: úgy tűnik, a globális felmelegedés hatásai is hatványozottan érintik az afrikai országokat.  James Morris, a Világélelmezési Program (WFP) vezetője szerint a globális felmelegedés negatív hatással van az esős évszakok váltakozására, ami végzetes következményekkel járhat Afrika vízben szegény területein. A csapadék mennyiségében bekövetkező szerény visszaesések is 80 százalékos csökkenést okozhatnak a folyók vízállásában - ami azok számára, akik eddig napi öt kilométert tettek meg, hogy vízhez jussanak, azt jelenti, hogy ezután naponta harminc kilométert kell megtenniük az életükért. 


Hit és értékek

Morvay Péter
Pásztorbotot Orbánnak?
Mikola és Semjén a Fidesz "megtérését" ígéri

"A Fidesznek kereszténydemokrata párttá kell lenni. Ezért kötött szövetséget a KDNP-vel" - jelentette ki Mikola István februárban egy katolikus rendezvényen. Mikola szerint a Fidesz ideológiai-világnézeti párttá való átalakítása több mint három éve kezdődött. A keresztény kurzus hívei mindenesetre apró sikereket máris elkönyvelhetnek: Orbán Viktor egy európai néppárti delegációval a héten pápai audiencián vesz részt, egy kaposvári fórumon pedig ígéretet tett győzelmük esetén az oktatási rendszer "fundamentalista" átalakítására, és a hitoktatás bevezetésére. A kereszténydemokraták arra számítanak, hogy komoly pozíciókat kaphatnak Orbántól: Mikola egy új csúcsminisztériumról ábrándozik, amely az oktatástól a családügyekig több tárcát egyesítene, Semjén Zsolt pedig miniszterként felügyelné a vallásügyeket. A lapunknak nyilatkozó Pelle János történész szerint azonban őt mint "liberális fideszest mélyen aggasztaná" egy ilyen fordulat. Orbán Viktornak fel kellene adnia a vezérszerepet egy KDNP-sített Fideszben - véli Giczy György katolikus teológus, aki a történelmi példák alapján nem zárja ki, hogy egy református vezetőn keresztül a katolikus klérus politikai érdekei valósuljanak meg. 


Interjú

Tihanyi Péter
A lovász és a gyöngylábú póni
Hogyan lett a csatorna az otthonuk?

Budapesten ma körülbelül ötven-száz ember él a föld alatt húzódó sötét, nedves csatornarendszerben. New Yorkban ez a szám eléri az ötezret.


Külföld

Hetek-összeállítás
Hálásak elrablóiknak
Kiszabadult három Amerika-ellenes békeaktivista

A múlt hét végén amerikai és brit különleges egységek kiszabadítottak három elrabolt keresztény segélyszolgálati aktivistát, annak a Tom Foxnak a társait, akit március 9-én holtan találtak Bagdad egyik külvárosában. Az aktivistákat tavaly novemberben rabolták el iraki terroristák, és miután Fox holtteste előkerült, a remények még inkább tűnni látszottak az elraboltak kiszabadulására.


Rimaszombati Andrea
Dél Észak ellen támad
Mexikó felől fenyeget az al-Kaida

Los Angelesben legalább félmillióan tüntettek a bevándorlási törvény szigorítása ellen. A tervezet lehetővé tenné egy biztonsági kerítés létrehozását az Egyesült Államok védelmi szempontból legsebezhetőbb, ugyanakkor leghosszabb szárazföldi határszakaszán, délen, Mexikó felé. A fellángoló vita további tüntetéseket indukált Milwaukee-ban és Phoenixben is, a szigorítás mellett pedig Washington és Boston utcáin tüntettek.  Az Egyesült Államokban körülbelül 11,5 millió illegális bevándorló él. Legtöbbjük a mezőgazdaságban, a szolgáltatóiparban és az építőiparban dolgozik. Az új törvényjavaslat bűncselekménnyé nyilvánítaná a tartózkodási engedély nélküli belépést az országba, valamint azokat a munkáltatókat is megbüntetné, akik ilyen embereket alkalmaznak. Mentő ötletként Bush elnök előállt egy "vendégmunkástervvel", mely szerint hat évig papír nélkül tartózkodhatnak az országban azok a munkavállalók, akiknek esetében a munkáltató bizonyítani tudja, hogy az általuk betöltött posztra nem talált legális amerikai munkavállalót. 


Németh Csillag
Kadima: Előre, de hova?
Saron népszerűsége elég volt a győzelemhez

Alacsony részvétel és a szavazatok elaprózódása jellemezte a kedden tartott izraeli választást, melynek győztese a Kadima (magyarul: Előre) párt lett, annak ellenére, hogy a párt a százhúsz fős parlamentben mindössze huszonnyolc helyet szerzett.  A Kadima után a Munkapárt következik húsz hellyel, majd a Sasz tizenhárom hellyel, így a szefárd ortodox párt lett a harmadik legnagyobb frakció. Az orosz bevándorlók Hazánk Izrael elnevezésű konzervatív pártja tizenkét parlamenti helyével megelőzte a Likudot, amely csupán tizenegy képviselőt delegálhat. A legnagyobb meglepetést egy volt Moszad-ügynök vezette nyugdíjas párt okozta, mely a semmiből felbukkanva hét helyet szerzett.


Vagyim Arisztov
Ukrajna visszafordult
Forradalom után választás: az intrika és a szegénység megmaradt

Előre sejthető volt, hogy a fehéroroszországinál sokkal kiszámíthatatlanabbnak és egyúttal érdekesebbnek ígérkezik az ukrajnai választás - és ez pontosan így is történt. Az ukrán parlamenti választások körüli bonyodalmak igen izgalmassá tették a múlt vasárnapot. Még két nappal a választások után sem teljesen világos, ki lesz vajon az ország miniszterelnöke. Az intrika már az első hivatalos jelentésekből érezhető volt; hétfőn reggel még Julia Tyimosenko számított befutónak, ebédidőre viszont már az ellenfél - a Viktor Janukovics nevével fémjelzett párt vezetett. Emlékezetes, hogy az előző választások során, amikor ő lett a győztes, az ellenzék - Viktor Juscsenko Julia Tyimosenkóval karöltve - mozgósította híveit, és a "hamisítás" ellen demonstrálva kiharcolták a harmadik forduló kiírását. 


Líbia marad

Az Egyesül Államok külügyminisztériuma áprilisra halasztotta globális terrorizmusról szóló éves jelentésétnek közzétételét. A várakozások ellenére Líbia nem kerül le a terrorizmust támogató országok feketelistájáról, bár azt az amerikai szakértők is elismerik, hogy igen jó partnernek bizonyult az elmúlt években a terrorizmus elleni harcban, hiszen 2003-ban kiszolgáltatta nukleáris fegyvereit és elismerte felelősségét az 1988-as Lockerbie-i robbantásban. Szudán, amely szintén rajta van a listán Kuba, Szíria, Észak-Korea és Irán mellett, hasonló cipőben jár, Irak viszont már 2004 októberében lekerült a listáról, Szaddam Husszein eltávolítása után.


Olasz menedék az áttért moszlimnak

A hét elején kiengedték a börtönből a 41 éves Abdul Rahmant, akit hitehagyás vádjával állítottak bíróság elé Afganisztánban, mivel az iszlám hitről keresztény hitre tért. A Hamid Karzai afgán elnökre nehezedő nemzetközi nyomás miatt ejtették a vádat, azzal indokolva a döntést, hogy nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték, valamint hogy gyanú merült fel, hogy Rahman mentálisan nem egészséges.


Lefegyverezve az ETA

Kedden indultak meg a tárgyalások az ETA baszk terrorszervezet vezetői, és a spanyol miniszterelnök között a múlt hét pénteki fegyverszünet bejelentése után. Zapatero miniszterelnök szerint itt az ideje egy tartós megállapodás megkötésének, de ehhez elengedhetetlenül fontos az ETA lefegyverzése, hogy a már 38 éve tartó véres harcok, melyeknek mintegy 850 halálos áldozata van, végleg befejeződjenek.


Sport

Gazsó József
Csendre intve
szigorú fellépés a rasszizmus ellen

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nyilvánosságra hozta azt a programtervet, mellyel az utóbbi évek nemzetközi futballját leginkább sújtó problémát, a rasszizmust kívánja orvosolni.  Azok a klubok, melyeknek szurkolói rasszista megnyilvánulásokkal zavarják meg egy mérkőzés gondtalan lebonyolítását, első ízben három, a másodiknál már hat pont levonásával lesznek büntethetők. Ha az első két büntetés ellenére is változatlan marad a helyzet, a csapat játékengedélyének azonnali visszavonásával fenyeget Sepp Blatter, a FIFA elnöke. Ami pedig a szurkolókat illeti, az ő büntetésük sem maradhat el abban az esetben, ha bizonyítható, hogy a rasszizmus tárgykörét kimerítve áthágták a futball fair play-szabályait. Rájuk - ilyen vétség miatt eddig páratlan - kétéves büntetés szabható ki az új határozat értelmében.


A legjobban kereső aktív sportolók 2006-ban


Vízilabda
Tovább a cikkhez >>>

Kézilabda
Tovább a cikkhez >>>

Tenisz
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Kapsza Ágnes
A retro felülírva

Az egyszerű, letisztult formák ihlette lakberendezés egyre inkább a múlté - állapíthatta meg az idei lakástrend kiállítások közönsége. A minimalizmust érzékelhetően felülírja egy olyan stíluskeverék, amelyben a retro mellett érezhetően előretör egy barokkos, harsányan fényűző irányzat is.


Nyit a Vasúttörténeti Park

A Vasúttörténeti Park április 1-jén nyitja meg kapuit. Az idén 6. születésnapját ünneplő létesítmény március 31. és április 2. között egyebek mellett modell-, játék-, hobbikiállítással és vásárral, gasztronómiai programokkal várja a vendégeket.


Friss pénz

Áprilisban új ezerforintost, októberben pedig új ötszázast és három emlékérmét hoz forgalomba a Magyar Nemzeti Bank. Az ezres megújítására a hamisítások megelőzése érdekében van szükség, a többi 1956-ra utaló emlékpénz lesz.


Giorgio Cavicchiolo
Bruscetta
Recept

8 szelet kenyér,  1 csomag mozzarella. 


Színes

Duma Pláza

Einstein a relativitáselmélet úttörője volt.  Én a Mókus őrsé...


A netező

Garacsek Rudi, az újpesti "Pokol angyalai" motoros banda webmestere 


Doli-dili 2
Iskolai dolgozatok, szó szerint

- Bombay éghajlata olyan egészségtelen, hogy lakosai máshol laknak.  - Kolombusz háromszor indult útnak, bár a második útján meghalt.


No comment


Ki a kakukktojás?

3. Csak Norris


Új tévécsatorna


Kitől beteg a magyar foci?
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom

Friss számunk tartalma
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Semjén és a Gestapo

Tisztelt Szerkesztőség! Engedjék meg, hogy Semjén Zsolt szombaton, a KDNP "nagygyűlésén" elmondott szavaira reagáljak. Nem kívánok arról véleményt mondani, hogy Semjén úr milyen alapon beszél arról, hogy pártja (amit talán szerencsésebb lenne a Fidesz vallási tagozatának nevezni) a magyar nép óriási többségének támogatását élvezi, hiszen az elmúlt nyolc évben csupán jelzésszerűen, az önállóság látszatát alig őrizve jelentek meg a parlamentben.


Üzlet

Kovács Klára
A kampány ígérethullámai
Churchill most nem nyerne

Beszélgetés Lőrincze Péterrel, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöki tanácsadójával 


Munkatársunktól
Magyar kórházakat

Mikola István sokat bírált rövid pályafutása nem hagyja érintetlenül az egészségügy finanszírozását sem: korábbi nyilatkozataiból kitűnik, itt is ellentmondásba keveredett "a nemzet orvosa".  Mint a napokban fogalmazott: "Személyem garancia arra, hogy nem adják el a kórházakat." Egy múlt heti gyöngyösi lakossági fórumon az egyik résztvevő felvetésére, miszerint egészségügyi miniszterként még támogatta a kórházak privatizációját, Mikola kijelentette: "Én soha nem támogattam a kórházak privatizációját, nem is tudom, honnan veszi ezt." 


Danka Ildikó
Mit tenne most Walt?

Minden bizonnyal véget ért a Walt Disney Company egy korszaka, miután lemondott a cég legendás hírű vezérigazgatója, Michael Eisner.  A névadó, Walt Disney utódja huszonegy éves regnálása alatt olyan globális szórakoztató centrummá alakította át az "öreg médiadinoszauruszt", amely mára - élményparkjaival, megújult animációs technikával gazdagodó mozistúdiójával, televíziós hálózatával, 80 hotelt számláló szállodaláncával - a kiskereskedelemben és a könyvkiadásban is egyaránt otthonosan mozgó, 50 milliárd dollár értékű vállalatbirodalommá nőtte ki magát. 


25 milliárd hitel a főváros felújítására

A Fővárosi Önkormányzat három részletben 25 milliárd forintos hitelt vesz fel az OTP-től, az összeget városfelújításra, nélkülözhetetlen fejlesztésekre fordítják. Egyebek mellett új gépeket, műszereket kap az egészségügy, folytatják az akadálymentesítéseket, valamint nyugdíjas- otthonokat és iskolákat újítanak fel. 


Tovább gyengülhet a forint

Véget ért a magas kamatozású, de gyenge alapokon álló devizák aranykora, amit kontinensünkön leginkább a forint és az izlandi korona példája igazol, ami arra utal, hogy a forint gyengülése nem átmeneti jelenség - írja a FigyelőNet. A fordulat már tavaly ősszel megkezdődött, de csak idén márciusban érte el a forintot. A mostani helyzet rávilágít az alapvetően állami túlköltekezésből és magas költségvetési hiányból eredő problémára.


1,1 milliárd kampányra

Az MSZP és a Fidesz egy hónap alatt több mint 700 millió Ft-ot költött kampányra. Az előző három hónapban az MSZP költött többet, februárban már a Fidesz került az élre 455 millióval - írja a Napi Gazdaság. Az SZDSZ 207 milliós számlájával a harmadik helyen áll, televíziós megjelenésre 90 milliót fizetett ki. Az MDF szintén elsősorban köztéri és napilapos reklámokra áldozott (113 millió Ft). Februárban a nyolc pártnak egy hónap alatt sikerült - listaáron - 1,1 milliárdot kiadnia reklámokra, derül ki a TNS Media Intelligence adatai alapján.